un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Laptopuri ieftine de gaming cu plăci video NVIDIA RTX și alte oferte de Crăciun

25 Nov 2023  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Dacă sunteți în căutarea unui laptop de gaming cu placă NVIDIA RTX sau vreți să construiți un desktop performant, nu sunteți singurul. O statistică pe care am aflat-o recent zice că 21,6% dintre sistemele vândute în România sunt “de gaming”, adică au placă video performantă la bord, țara noastră fiind pe locul 2 în UE la acest capitol.

Vestea bună este că în perioada aceasta sunt tot felul de reduceri și oferte speciale pentru astfel de computere. Iată câteva modele.

Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 – 3.298 lei. Este aproape cel mai ieftin laptop de gaming.

Hardware-ul este entry-level. Placa video este un NVIDIA GeForce RTX 3050, procesorul un AMD Ryzen 5 5600H, dar include 16 GB RAM DDR4 și un SSD de 512 GB pentru stocare. Ecranul este unul clasic Full HD de 15,6″.

Sistemul acesta va rula majoritatea jocurilor în Full HD și calitate bună. Cele free-to-play vor rula bine, cu diverse compromisuri de calitate. În review-uri se spune de Counter-Strike și Fortnite, se spune că GTA 5 rulează fără probleme, alții menționează Rainbow Six Siege și chiar și Cyberpunk 2077.

 

Vreau să fac o mică observație aici. Un laptop și mai ieftin de gaming este un Lenovo IdeaPad similar de pe Altex, care costă 3.099 lei, dar are placă RTX 2050 în loc de RTX 3050 precum cel de mai sus. Pentru 200 de lei, faceți update la generația mai nouă de plăci video.

Nu-i vorba doar de performanță, ci și de funcțiile suplimentare integrate în plăcile mai noi. Cel mai bun exemplu este în general cel legat de DLSS, care este o funcție ce poate transforma o placă video entry-level într-una de nivel mediu.

DLSS face upscaling prin algoritmi deep-learning. Placa video randează cadrele la o rezoluție mai mică și apoi le face upscaling la o rezoluție mai mare, obținând astfel și un frame rate mare, dar și calitate video bună. Tehnologia aceasta de multe ori dublează frame rate-ul și tot mai multe jocuri suporta DLSS (zilele trecute un update tocmai l-a introdus și în Starfield, de exemplu), iar o placă din generația mai nouă înseamnă de obicei performanță mai bună pentru astfel de funcții integrate.

Alternativă: Lenovo IdeaPad 3 15ARH7, care costă 2.900 lei. Are doar 8 GB RAM, dar de tip DDR5. Eu aș prefera 16 GB RAM DDR4, de unde și punerea în prim plan a celui de mai sus.

MSI Bravo 15 C7VE – 4.399 lei. Un pas suplimentar în față la GeForce RTX 4050 și procesor mai nou.

Ecranul are 15,6 inci și rezoluție Full HD, dar refresh maxim de 144 Hz. Placa RTX 4050 poate duce multe jocuri în Full HD la peste 60 fps, deci veți fi avantajați de trecerea la un refresh mai mare.

De asemenea, întrucât vorbim acum de generația GeForce RTX 40 de la NVIDIA, are DLSS mai bun. Mai sunt și alte avantaje, precum integrarea unui codor și a unui decodor hardware mai performant în plăcile din seria RTX 40, cu suport pentru AV1, iar dacă vreți să învățați niște editare video sau aveți treabă cu streamingul, poate fi un avantaj.

Hardware-ul pe acest model include un procesor AMD Ryzen 5 7535HS cu 16 GB RAM de tip DDR5 și stocare pe SSD de 512 GB. Acel Ryzen 5 face parte din generație mai nouă și are 6 nuclee. De menționat că Altex vinde un model foarte similar Acer Nitro, același hardware, dar procesor Intel Core i5-12450H. M-am uitat pe benchmark-uri și acel Intel este cu vreo 10-15% mai rapid în multe cazuri, deci dacă aveți 300 de lei în plus, go for that.

 

Lenovo Gaming LOQ 15IRH8 – 5.198 lei. Voiam ceva sub 5.000 lei, dar acesta este best-buy în jurul acestei valori.

Cam atât costă trecerea la GeForce RTX 4060, se pare. Această placă video, însă, a fost mereu un model best-buy în line-up-ul NVIDIA. Vă puteți juca pe ea cam orice joc în Full HD, probabil chiar spre 144 fps dacă activați și DLSS 3 cu frame generation, care este suportat de acest model.

Ecranul este FullHD IPS la 144 Hz, procesorul un Core i5-12450H cu 16 GB RAM DDR5, iar stocarea de 512 GB.

Alternativă: Gigabyte G5 KF, practic identic, dar cu procesor 12500H cu 4+8 nuclee (față de 4+4), însă cu memorie DDR4 vs DDR5. Greu de spus care configurație este mai bună.

Sunt multe alte laptopuri, desktopuri, plăci video, monitoare și alte componente de gaming. PC Garage le are frumos listate, iar NVIDIA are o altă pagină bună de pornire.

Dacă sunteți în căutarea de componente pentru desktop-uri, vedeți că jocul Alan Wake 2 este oferit gratuit la pachet cu anumite plăci video NVIDIA RTX, vedeți aici lista lor. Alan Wake 2 are review-uri foarte bune, unii îl consideră jocul anului pentru povestea și atmosfera lui.

Motivul bundle-ului este un soi de parteneriat tehnic între NVIDIA și dezvoltatorii jocului. Alan Wake 2 s-a lansat cu full path tracing, care este un ray tracing dus la extrem, utilizând toate sursele de lumină pentru calculul iluminării dintr-o scenă, dar și direct al umbrelor și reflexiilor. Ray tracing-ul tradițional folosește un set mai mic de raze de lumină, iar multe efecte (precum anumite umbre) se adaugă folosind algoritmi tradiționali.

Path tracing sau full path tracing sau full ray tracing, cum l-am văzut scris uneori, tradus la noi ca “ray tracing complet”, face efecte vizuale de nivelul cinematografiei. Plăcile video au ajuns departe dacă pot randa cu frame rate consistent astfel de scene.

Jocul mai are integrată și ultima generație DLSS 3.5, care folosește algoritmi AI pentru ray tracing în scenele scalate, dându-le o calitate vizuală superioară. Doar plăcile RTX 40 suportă aceste tehnologii. Gigabyte RTX 4070 Windforce OC 12 GB este cea mai ieftină placă video cu bundle.

Dacă vreți însă doar să jucați orice joc în 1080p și frame rate mare sau în 1440p și frame rate decent, poate cu niște compromisuri pe la setările cele mai avansate, atunci aveți de ales între două tipuri de plăci:

Costă practic la fel. Inițial veți spune că mai multă memorie video este un avantaj (și bus-ul este mai mare pe RTX 3060, de altfel), daaar benchmark-urile au arătat performanțe similare între cele două plăci video. Dacă jucați în 1080p, 8 GB de memorie sunt oricum suficienți, iar seria RTX 40 vine cu avantajul DLSS versiunea 3, care nu doar că face upscaling, ci și frame generation.

DLSS 3 generează cadre suplimentare între cele randate cu greu de placa video, iar efectul este uneori uimitor. Poți avea fps dublu cu DLSS 3 și ray tracing activat față de DLSS off și ray tracing off. Iată un demo de Flight Simulator despre asta:

asus s5507

    17 comentarii

  1. Ce e de luat in calcul la acest fel de laptopuri (care e rar spus de cineva / apare in vre-un review) este ca au un power brick masiv. Greutatea care apare in specs (de obicei spre 2.5 kg pr un 15“) este fara power brick (care mai are si el inspre 1kg).

      (Citează)

    • Ca om care a renunțat la desktop pc pentru gaming laptop, singurele dăți când îl mut e când îl pun într-un ghiozdan și îl urc în mașină sau când mă duc în sufragerie – așa că greutatea powerbrick-ului e insignifiantă. Nu cred că își ia nimeni gaming pc pentru portabilitate și să îl fâțâie de colo-colo. E de fapt un desktop mai ușor de cărat (un fel de mini pc de gaming) care avantajul de avea ecran și tastatură pentru rarele ocazii când nu ești conectat cu el la un monitor, tastatură, mouse & boxă externă.

      Dar ai dreptate. Tot ce e peste 65W vine în general cu un power brick pe măsură.

        (Citează)

    • Și nu-i poți face upgrade, și ecranele sunt slăbuțe pt banii dați, si sunt exagerat de grele și se încing ca naiba.
      Dar da, te poți juca pe ele 🙂

        (Citează)

    • Poti sa-i faci upgrade de ram si ssd. Ecranele sunt cel putin ok (2560*1600, 240Hz al meu). Greutate cam 2kg la 16in. Se incalzeste dar nu e deranjant deloc.

        (Citează)

  2. De ce toate laptopurile (pe windows) arata rau? Adica plastic ieftin, se indoaie, margini la ecran mari si asa mai departe. De ce nu vin cu chestii frumoase, cum e la telefoane, alte materiale, ceva tastaturi placute la atingere, etc.
    Nu e de mirare ca Apple rupe cu Macbook, adica concurenta e inexistenta pe segment. Doar asus are vreo 2 modele mai ok si LG a incercat ceva cu Gram, dar oricum la ani lumina fata de un mac per total.

      (Citează)

    • Nu te uiti tu unde trebuie. Compari laptop-uri de 3000-5000 de lei cu MacBook-uri care costa mult mai mult. Daca te uiti la XPS, ThinkPad X1, Yoga Pro, HP Elite etc. o sa descoperi ca si altii fac laptopuri din alte materiale, ecrane OLED, MiniLED etc. unele chiar peste Macbook. Socant stiu. Tastaturi placute la atingere? Tastatura de la Macbook e orice numai placuta la atingere. Mai era cineva care compara tot asa, MacOS cu Windows, Windows incercat probabil pe acelasi laptop de 2000 de lei, si lui i se parea mult mai rapid MacOS-ul…deh, ignoranta asta naste monstri.

        (Citează)

    • exact, laptopuri la ani lumina ca design fata de un macbook, ce pleaca de la 900 euro btw.
      eu is pe windows ca idee dar imi pare rau ca nu pot lua un laptop la fel de misto precum macbook-ul, fara legatura cu software-ul.

        (Citează)

    • Baiatu, laptop-ul pe care l-am luat eu e din aluminiu, e solid, are specificatii beton, ma joc cam ce vreau eu pe high, pot sa lucrez orice pe el fara sa ma enervez si costa mai putin decat un mac.

        (Citează)

    • Ia baga niste teste de jocuri pe macbookul ala de 900 euro. Un alan wake 2, cyberpunk ceva. Thanks.

        (Citează)

  3. Un laptop facut de epăl pleaca de la aprox 1000 euro. Entrilevăl. In timp ce alea cu uindăuz iti ofera ceva mai multa performanta la banii aia. Acu depinde ce vrei….performanta sau fashion.
    Daca esti pragmatic, iei uindăuz si treci peste plasticu prost, care plastic chiar nu te incurca la performante. Daca esti fașionist iei epăl si te bucuri ca ai platic glamour. Fix ca la telefoane, vrei carcasa de titan in valoare de 3 euro, vandut cu 1000 euro sau vrei sa mearga divaisu.
    Simplu!

      (Citează)

  4. Giani Mucea:
    Baiatu, laptop-ul pe care l-am luat eu e din aluminiu, e solid, are specificatii beton, ma joc cam ce vreau eu pe high, pot sa lucrez orice pe el fara sa ma enervez si costa mai putin decat un mac.

    Ce ai luat mai exact?

      (Citează)

    • Legion 7i slim

        (Citează)

    • E ok laptopul chinezesc? Intreb pentru ca si eu sunt in cautare de un laptop decent. Ce model ai mai exact?

        (Citează)

    • Am zis mai sus ce model e. Core i9, 32GB, 1 TB (usor de upgradat, mai ales acum de black friday; dar n-am nevoie), 4070. Se incalzeste putin in partea de sus a tastaturii, dar nu e deloc deranjant. E complet din aluminiu, pare destul de solid, fara keyboard flex, ecranul ramane la unghiul la care il deschizi, balamaua pare beton.

      Doua probeme pentru mine: sunt obisnuit cu tastatura fara numpad iar asta are. Asta inseamna ca tastele sunt ceva mai mici si e putin enervant sa trec de la laptop-ul de munca la asta de jocuri.

      A doua problema e ca nu se incarca de la docking station-urile Dell. Am doua modele diferite, oricare ar trebui sa dea suficient curent, dar efectiv nu trage deloc. Portul functioneaza, se leaga la monitoare, mouse si HDD-uri, dar nu ia curent.

      In rest, e cel mai bun laptop de pana acum. 4070 poate nu e destul pentru unii, dar la ce joc eu, e mai mult decat suficient.

        (Citează)

  5. Seria xx50 este slaba pentru jocuri, nu veti juca nimic in conditii ideale pe asa ceva, cel mult minesweeper sau solitaire.

    Seriile noi 4060 si 4070 nu merita fata de cele vechi 3060 si 3070 care nici ele nu erau mare salt fata de 2060 si 2070.

    In esenta, nVidia isi bate joc de clienti pentru ca poate, nu exista alternative. Placile video 4070 nu au de ce sa coste mai mult de 1500 de lei, 300$ este un pret perfect rezonabil pentru performanta oferita.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus