un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

First world problems: “stigma” că nu ai iPhone și mesaje de culoare albastră (dar Apple va introduce RCS în 2024)

17 Nov 2023  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

Oamenii, când societatea lor nu mai are multe probleme și viața este bună, își fac siguri probleme. Cel mai bun exemplu este cel legat de stigma socială din SUA legată de faptul că nu ai iPhone și deci când trimiți sau primești SMS de la cineva cu iPhone, acea persoană vede mesajele tale cu culoare verde, nu albastră.

Am auzit de multe luni de această problemă. Se pare că în SUA Apple are o cotă de piață imensă în rândul tinerilor, peste 80% au iPhone, și deja între ei se face public shaming din două motive:

  1. fac mișto de alți adolescenți care nu au iPhone
  2. îi desconsideră pe cei care au bule verzi de mesaj când le trimiți un SMS, nu bule albastre.

Uitați și alt articol care menționează scurt asta:

According to WSJ, teens and college students “dread the ostracism that comes with a green text”. (link)

Nu știam asta până la acel moment, dar când trimiți un SMS prin Messages din iPhone către un alt iPhone, conversația are culoare albastră. Este mai mult decât un SMS, de fapt, este o conversație stil WhatsApp cu confirmări de citire, transfer de fotografii și imagini etc. Sau, mai bine zis, este exact ce vrea Google să facă la nivel global pentru orice tip de telefon prin standardul RCS de mesagerie, care este fix la fel pe partea de “rich content” și opțiuni avansate.

Treaba asta m-a mirat de atunci. Credeam că WhatsApp sau Facebook Messenger sunt deja metode universale de comunicație “avansată”. Sunt de mulți ani pe piață, au oferit din prima emoticoane și transfer de fișiere și mesaje audio și grupuri de chat și location sharing și toate restul opțiunilor care le fac atât de populare.

Dar na, dacă studiile spun că există această stigmă în SUA, așa o fi. Iar mai nou o spune chiar Washington Post:

Absolut ridicol.

Ce vreau eu să spun este următorul lucru: dacă prietenii voștri fac mișto de voi pentru că nu aveți telefonul A sau B, pentru că nu costă minim X sau Y lei, atunci oamenii aceia nu vă sunt prieteni. Sunteți în grupul greșit, unul toxic dacă vă face să vă simțiți așa. Lumea este mare, nu vă temeți să părăsiți grupurile care nu contribuie la fericirea voastră și nu vă aduc nimic bun și să găsiți altele.

Nu zic, puțină tachinare se face oricând. Este un semn de prietenie, de “îți permiți”. Și de mine mai fac mișto-uri de genul “lasă că facem noi poza cu iPhone, ca să iasă și bine” și din astea, dar este fix la mișto. Dacă ar fi pe bune, le-aș zice ceva de mamele dumnealor și manevre sexuale. Ceea ce vă recomand și vouă.

Dacă aș fi în locul Google, Samsung, OnePlus, Motorola și alții care vând în SUA, aș fi investit masiv în campanii anti-bullying care să spună, indirect, că Apple susține de fapt bullying-ul pentru că nu ia măsuri de adoptare a standardului RCS sau măcar de schimbare a culorilor mesajului, dacă de acolo pornește totul. Iar pe Nothing i-aș face de râs cu compatibilitatea lor cu iMessage printr-o aplicație nesecurizată, unde mesajul tău ajunge de fapt pe niște Mac-uri care nu se știe ale cui sunt și de acolo sunt forwardate către destinatarul tău.

Ocazia a fost însă ratată. Apple a anunțat ieri că în 2024 va introduce standardul RCS pe telefoanele sale mobile. Mesajele între iPhone si Android vor circula prin RCS, nu prin SMS-uri chioare, cu toate avantajele de rigoare precum confirmări de citire, fotografii de rezoluție înaltă, indicatori de typing, emoji șamd.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Imi scapa ceva aici la 6 niata, de ce ai vrea sa comunici folosind protocol sms ? Mms-urile erau moarte de mult si companiile ofera sms nelimitate de obicei in reteaua proprie, nu cu altii.

      (Citează)

    • N-ai vrea sa comunici prin SMS insa, folosind aplicatia nativa de mesaje a telefonului (si nu Whsatsapp sau Facebook messenger care sunt cross platform), in cazul Google e un protocol (RCS) iar in cazul Apple e altul (iMessage). Pentru astfel de mesaje intre platforme se face fallback pe SMS, care este un standard (rudimentar) de mesagerie, reglementat de operatorul mobil.

        (Citează)

  2. Asta e noua stigma?! Ne cretinizam complet, ca specie. Alienati, resurse inutile de biomasa.

      (Citează)

    • Nu stiu, dar am auzit ca sunt unii oameni care au injurat ani la rand tara in care locuiau si, dupa ce au plecat, pare ca au revenit pentru ca nu au reusit sa se adapteze la civilizatie. Cred ca acolo este vorba de o resuersa de biomasa si mai inutila.

        (Citează)

    • @Andrei G: Sindromul Stockholm. Sau, in cazul de fata, Sindromul Bolintin Vale.

        (Citează)

  3. 87% din tineri folosesc un iPhone în US, mai exact, și 88% ar cumpăra tot un iPhone.

    Nu este problema celor de la Apple că unul face mișto de altul că nu are un iPhone, ci a societății — nu folosesc iMessage deloc pentru că în EU majoritatea folosesc WhatsApp, dar mi-ar plăcea să scap de WhatsApp. În schimb, folosesc FaceTime care este superior din orice privință te-ai uita.

      (Citează)

    • Mah, iphone e creat sa poata fi folosit de retarzi, ce e de mirarare ca are cota aia de piata in US si ca aia fac misto de ceilalti cu 2 neuroni in plus care sunt capabili sa foloseasca si altceva?

        (Citează)

  4. Nu ai menționat nimic despre end-to-end encryption la RCS.

      (Citează)

  5. Chiar ma simteam prost ca trimit mesaje verzi dar acum dupa ce am citit ca nu am de ce, ma simt mai bine!

      (Citează)

  6. ******* idioti.

    Incep sa inteleg de ce ameteala woke a prins asa de bine in America.

      (Citează)

  7. Da, dar tot verzi vor fi si mesajele prin RCS :)
    Deci stigmatul nu a fost invins

      (Citează)

  8. Eu nu am iphone, dar semnez cu un pix mai scump decat un iphone nou si am un ceas mai scump decat masina. S a intors lumea cu fundu in sus, maica.

      (Citează)

  9. Motivația americanilor e că lumea cu aia s-a obișnuit și nu sunt curioși de altceva – sau chiar refuză să încerce alte aplicații. În EU a fost Whatsapp prima aplicație de genul și spre care au tins toți, dar nu e nici rezistența aia de a încerca alte aplicații. În SUA a fost comoditatea, multă lume avea deja iMessage și nu trebuia să cauți, să întrebi sau să instalezi nimic altceva.

    Se pot rrimite și bule verzi de pe iPhone – când nu aveai net de mobil sau nu prea aveai semnal aveai opțiunea să trimiți ca SMS și apărea verde pe iPhone-ul destinatar.

      (Citează)

  10. Iphone e telefon de basic bitch. Orice basic bitch am vazut pana acum, are Iphone. Basic bitch sau basic (fuck)boy.

    Android master race

      (Citează)

  11. Nu mi s-a parut niciodata utila functia de RCS pe care tot incearca Google sa o impinga pe piata. Cel mai simplu ar fi ca SMS-ul sa ramana pentru mesaje banale, unde nu ai nevoie de functii multimedia, iar pentru restul avem destule aplicatii third party.

    Asa, trimit un mesaj multimedia prin RCS, dar nu am nici o garantie ca destinatarul are functia activata sau ca are datele mobile activate ca sa o pimeasca. SMS-urile clasice sunt bune fiindca pot fi trimise fara probleme si prin reteaua 2G si ai garantia ca indiferent cand de slab este semnalul, ele tot vor ajunge la destinatar.

      (Citează)

  12. Oamenii s-au dovedit dispusi sa plateasca si pentru bulina albastra de la twitter, deci da.
    Urmatorul pas va fi ca Apple sa lanseze o aplicatie de Android care sa trimita mesaje albastre.

      (Citează)

  13. Cred că-s treburi de copii, că ăia au timp să se preocupe despre cum apar mesajele pe care le trimit ei pe telefonul altcuiva, eu n-am timp de pierdut cu cum apar pe telefonul meu, altfel le-as seta din meniul de accesibilitate , corectie de culoare, sau din temele de fundal si ce mai e prin setari.
    Nu e nici măcar amuzant.

      (Citează)

  14. missed opportunity. as pune stelute daca vine de pe ultimul pro max si degrade nuante din ce in ce mai pale pe masura ce vin de pe telefoane mai vechi si mai ieftine. iarasi daca vine de pe ultimul iphone pro sa fie pus primul in lista pana e citit.

      (Citează)

  15. Apple si utilizatorii produselor sale, dovedind inca o data ca sunt niste gunoaie.

      (Citează)

  16. In toata nebunia asta, eu tin catargul sus si spun “cata vreme oricine se considera superior inteligentei medii dar investeste in iPhone, de fapt nu e”. In timp ce aruncati cu pietre (sau poate inainte) – alegeti sa evaluati cat de bine a facut iPhone-ul Americii (scandalul/stigma blue/green bubble), cata saracie a adus prin “impins” cabluri/incarcatoare la supra pret…

    Apple e un ecosistem creat de la inceput a fi complet inchis, spre unicul beneficiu (financiar) al lui Apple. Oricine alege voit si complet constient sa se bage in acel ecosistem si apoi propovaduieste ce meserias e totul – nu e de luat in seama. Evident cei care spun ca Apple a “inventat” chestii la ani buni dupa ce acele functii au aparut pe piata sunt mincinosi.

    Trebuie sa recunosc ca in anumite privinte Apple are hardware de top (laptop-uri).

      (Citează)

    • Cine se consideră superior inteligenței medii? Băi oameni buni, e un telefon, așa cum au fost și sunt multe altele, ce legătură au preferințele cu inteligența? Zău dacă nu sună a cel mai trist colț de internet comentariile de genul ăsta, în care își scot ochii unul altuia degeaba. Sărăcie din cauza încărcătoarelor la supra preț? i-a obligat cineva pe oameni să cumpere de la Apple? Vorbim de inteligență și alegem asemenea direcții?

      Că să ai gradul ăla de optimizare trebuie să ai un sistem închis. Că îți place sau nu, că e scump sau nu sunt alte discuții. Era unul pe YT care sublinia faptul că ecranele dispozitivelor Apple arată la fel (mă rog, n-o fi valabil dacă compari cu alea de acum 20 de ani), că dacă faci grafică nu te joci cu lucrurile astea. Normal că asta presupune calibrare și control strict pentru hardware și de asta te descurajează ăia să schimbi camere, ecrane și senzori cum ai tu chef. Sau mergi pe Dell, și calibrezi display-ul tot la 6 luni. Na, mai e Gaelex care calibrează orice ecran că na, poate.

      Așa-i, nu e normal să asculți pe cineva care folosește așa zisul ecosistem, trebuie să-i crezi pe Gaelecșii care nici n-au încercat. Ironia e că toți ășia care vorbiți prostii tot ziceți Apple și asta e reclamă.

        (Citează)

  17. E adevarat ca ecosistemul Apple este inchis, este o reteta de a crea exclusivitate care se automentine prin acest mecanism si da, este cu scopul final de a de a spori castigurile Apple.
    Dar voi credeti ca Google, care vrea interoperabilitate, nu vrea tot ca sa isi sporeasca castigurile ? Sau credeti ca lupta pentru bunastarea oamenilor?
    Acum ca cine a inventat ce, e discutabil.

    Am 2 argumente, pro si contra Apple:
    – pro: telefoanele smart asa cum le stim astazi sunt cu design inventat de Apple. Elementele de UX care azi ni se par naturale sunt inventie Apple. (remember cum a inceput totul, iPhone 1, cu display mare si un singur buton, acel scroll, multitouch, etc). La fel si in lumea laptopurilor, conceptul “thin” a fost introdus de ei.
    – contra: cand Apple a introdus copy/paste ca revolutionary feature pe iPhone, era de multi ani un mod de viata in lumea mobile dar babuinii au aplaudat frenetic.

      (Citează)

    • Daca nu era apple foloseam toti telefoane triunghiulare si laptopuri sferice.

      Sa nu uitam de ideile extraordinare gen incarcarea la mouse-ul wireless cu gaura pe talpa, mare nenorocire ca nu a revolutionat domeniul, mari idoti restul ca nu au adoptat asa tehnologie futurista.

        (Citează)

  18. Ce păcat că nu prea folosește lumea Signal! Are de toate aplicația aceea.

      (Citează)

  19. ca “adolescent” ce puteam avea copil cu buletin, si ca “babuin care nu ajunge la struguri” dar a avut iMac G5, apoi Mac Mini (prima gen., cu Intel), iMac 24″ de aluminiu (tot cu Intel) – si la care a facut service de nevoie, si apoi Mac Mini gen. 2, si care foloseste naiPhone la munca (gen. 5), pot spune clar: dupa atratia ani ca sysadmin de Linux, utilizator de Windoze (de nevoie) si cel putin patru ani pe Mac, nu am remarcat ca fiind superioara la Apple decat acea finisare a produselor. si azi banuiesc ca se adauga integrarea, Continuity nu era pe atunci. in rest… STATI DEPARTE! mai ales cei care nu au lucrat pana acuma decat in plantatia lui Gate$. Mac nu e iPhone. ati fost avertizati.
    desi e clar si pentru pifani ca Scroogle e o gasca de mafioti ca si toti ceilalti, la RottenApple orientarea ANTI-client (cu reparatii aproape imposibile pe cont propriu, costuri fantastice la orice componenta si un ecosistem total anti-tinkering) este politica de stat. cu un singur scop, nu malefic, ci de MAXIMIZAREA profitului. Android e liber!
    la Apple nu le pasa decat de creat hype si exploatat asta financiar, devenind “ultima moda”. se sta la cozi cu orele ca sa fii printre primii care… ce, au marea onoare sa decarteze o caciula de verzisori pentru a fi beta-testeri?! am testat eu personal EarPods vs Huawei USB-C headphones. Concluzia? mult zgomot pentru nimic
    FYI> nu Jobs a inventat interfata grafica pentru PC-uri si mouse-ul, ci Rank Xerox din Palo Alto. nu Jobs a inventat tableta, ci Compaq/Microsoft prin 2001, cu XP. nu Jobs a inventat telefonul inteligent cu ecran tactil, ci LG, cu Prada, cu un an inainte. sa va mai aduc aminte de cosmarul Firewire?! mai continui?! DA, am tot respectul pentru Woz, a carui viziune tehnica e remarcabila. nu a avut cu cine…
    si, pentru cei care chiar AU NEVOIE de Apple, imi pare rau. dar pentru frustratii care isi cumpara un plastic chinezesc prost gandit si ultra-scump DOAR pentru ca e fitza maxima si astfel SPERA sa eclipseze lipsa perceputa de valoare personala prin potenta financiara… mi-e mila, si o meritati. continuati asa, Tim Gay va va fi recunoscator…
    ca sa-mi sustin teoria cu opinia unui specialist care din asta traieste, repara produse cu marul putred, aveti aici un rezumat ilustrat cu exemple clare (canalul sau e o mina de aur pentru pasionati): https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8
    PS fun fact: Apple nici macar denumirea de IOS nu a inventat-o :)) e de la Cisco.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus