un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce echipamente Sonos vor avea preț redus în ofertele de Black Friday

8 Nov 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Sonos a anunțat că va avea reduceri de până la 20% din prețurile de acum de Black Friday la principalele sale magazine partenere din România.

Mie echipamentele Sonos mi se par excelente. Tot ce-am testat a fost top pe calitatea sunetului și îmi place mult și minimalismul lor fără brizbrizuri. Am un Beam 2 care funcționează aproape non-stop la noi în casă și mi se pare că îți crește plăcerea vizionării sau a gamingului cu 50% atunci când ai sunet clar și de calitate.

Iată o scurtă recapitulare a gamei Sonos, ca să știți cum se poziționează echipamentele lor între ele.

SOUNDBAR RAY – la eMAG, Altex, AVstore, AudioMonkey.

Ray este soundbar-ul lor mic, citiți review-ul meu pentru detalii. Mie mi se pare puternic și performant pentru o cameră normală de apartament și un televizor. Singur schimbă semnificativ calitatea sunetului.

Este totuși soundbar-ul entry-level al Sonos și are doar intrarea optică de semnal, nu și HDMI prin eARC. Toate televizoarele au ieșire optică, nu-i asta problema, dar o conexiune HDMI permite și redarea Dolby Atmos. Are 4 difuzoare în interior, fiecare cu amplificatorul său.

Dacă vreți sunet mai bun pentru televiziune, streaming și o consola de jocuri, este suficient.

SOUNDBAR BEAM gen 2 – la eMAG, Altex, AVstore, AudioMonkey.

Este modelul best-buy, este mai lung decât Ray, dar are mai multe difuzoare interne, orientate spre mai multe direcții, plus bass mai puternic. Este gândit pentru camere mari.

Acest model se conectează prin HDMI cu eARC la televizor, deci poate decoda și Dolby Atmos. Majoritatea serviciilor de streaming transmit sunetul în acest codec, iar dacă intenționați să cuplați și boxe surround, puteți construi un sistem complex în jurul unui Beam.

Beam gen 2 mai are și alte funcții complexe, inclusiv calibrarea la forma camerei.

Eu am un Beam gen 2 și, cum spuneam, nu cred că aș mai putea sta fără soundbar conectat la televizor. Este ca trecerea de la analogic la Full HD, dar pentru sunet.

SOUNDBAR ARC – la eMAG, Altex, AVstore, AudioMonkey.

N-am testat Arc, ci doar l-am văzut în libertate, ca să zic așa. Soundbar-ul este mult mai lung decât Beam și are în interior 11 difuzoare, din care 8 woofere și 3 tweetere, toate cu amplificator dedicat. Unele difuzoare sunt orientate în sus pentru a obține cât mai realist acea spațialitate specifică Dolby Atmos.

Arc se aude excelent, dar costă pe măsura și este și mare și puternic. Verdictul meu ar fi că stă cel mai bine conectat cu televizoare high-end și în camere foarte mari, genul acela de living room sau de spații publice din reviste. Pentru o casă normală, eu aș prefera un Beam gen 2 și 2 sateliți One sau Era 100 pentru surround sau un Beam gen 2 și un subwoofer Sub Mini, în locul unui Arc.

Cele trei soundbar-uri au multe elemente comune: toate folosesc telecomanda televizorului tău (chiar și când televizorul este stins), ceea ce simplifică mult totul; toate au Wi-Fi, Spotify Connect și Apple Airplay2 la bord, ca să fie foarte simplu să pui muzică din PC sau telefon în restul timpului, iar aplicația de control Sonos se folosește de obicei doar pentru configurare, asta dacă nu vrei să accesezi totuși opțiunile ei de “radio” și muzică. Dacă aveți mai multe difuzoare Sonos, le puteți grupa din aplicație pentru redare simultană în toate camerele, de exemplu.

Long story short: eu aș cumpăra un Beam gen 2. Chiar schimbă total experiența de vizionat filme și jocuri într-o sufragerie și este foarte performantă și pentru redat muzică atunci când televizorul este închis. Cum spuneam, nu mi-au spus prețuri, dar vor fi printre cele mai bune din an.

SUBWOOFER  SUB MINI – la eMAG, Altex, AVstore, AudioMonkey.

Sub Mini este cel mai recent subwoofer introdus în piață de Sonos (review). Este însă un model puternic pentru o sufragerie normală de apartament sau de casă, nu vă lăsați păcăliți de numele Mini. Când l-am testat eu, l-am ținut cu volumul destul de jos, că altfel încep să vibreze obiecte și podele (și apoi vecini!). Are și un design cilindric și simetric, seamănă cu o măsuță mică, poate fi poziționat discret oriunde în cameră, conectându-se wireless la Wi-Fi și la un soundbar Sonos.

Singurul lucru pe care i l-am reproșat la review a fost că bassul este prea discret pe anumite tipuri de conținut (de exemplu, streaming TV) față de cum este uzual pe muzică, motiv pentru care recomandam să-l setați la +2 față de default din aplicația de control.

SUBWOOFER SUB – la eMAG, Altex, AVstore, AudioMonkey.

Am testat acum ceva vreme și un Sub (review). Concluzia mea a fost că este un subwoofer prea puternic pentru un apartament. Chiar nu glumesc când spun că vibrau obiecte și podeaua și ferestrele atunci când ascultam muzică sau era o scenă de acțiune la televizor.

Este genul de subwoofer care sigur îți va atrage bătăi în țeavă, deci l-aș recomanda doar celor care stau la casă sau au camere foarte mari și bugete similare. Într-o sufragerie de 20-30 mp este overkill. Este foarte bun, își face de minune treaba, dar merită luat doar pentru spații mari, altfel îi veți ține volumul la minim și ați fi fost mai câștigați cu un Sub Mini.

DIFUZOARE PORTABILE ROAM – la eMAG, Altex, AVstore, AudioMonkey și ROAM SL – la eMAG, AVstore, AudioMonkey.

Sunt difuzoare cu baterie, de luat cu tine în curte, la pensiune, la grătar, la picnic și alte asemenea situații. Arată la fel, au autonomie de 10 ore, rezistă la apă și praf cu rating IP67, au conectivitate Wi-Fi și Bluetooth și pot fi încărcate inclusiv wireless. Au în interior două difuzoare, un tweeter și un midwoofer.

Conectivitatea Wi-Fi este binevenită deoarece scapă telefonul de transfer permanent de date atunci când poți conecta difuzorul direct la Internet. Practic din telefon îi spui să ruleze un playlist din Spotify sau ce aplicație preferi, iar Roam și Roam SL iau singure melodiile de pe Internet. Muzica nu se întrerupe dacă îți sună telefonul, nici măcar dacă pleci de acolo.

Diferența între cele două este că Roam SL nu are și microfon integrat, deci nu poți da comenzi vocale asistenților digitali. Treaba asta chiar nu contează în România, unde asistenții digitali oricum nu sunt oficial prezenți și Sonos nu te lasă să-i activezi. Get the SL, ca să zic așa.

BOXĂ FIVE – la eMAG, Altex, AVstore, AudioMonkey.

Five este o boxă gândită pentru ascultat muzică de calitate bună. Este portabilă, dar nu are baterie și trebuie conectată la priză. Nu rezistă la apă, deci o puteți lua în curte, dar nu o lăsați acolo.

Are în interior 6 difuzoare, din care 3 woofere cu bass puternic și 3 tweetere (nu știu de ce n-au numit-o Six, nu?). Este o boxă mărișoară și puternică, am văzut-o uneori folosită de cafenele pentru spațiile lor exterioare. Are tot felul de șmecherii la bord, de exemplu dacă o montați orizontal oferă sunet stereo, dar o puteți monta și vertical, iar un senzor din interior simte asta și comută sunetul pe mod mono.

Nu are Bluetooth, ci doar Wi-Fi pentru streaming. Are însă o intrare AUX pe care puteți prelua semnal de la alt aparat, precum un pick-up sau vreun CD player, în caz că aveți așa ceva.

Îmi place Five, oferă sunet foarte bun, dar ar fi bine să fie la un preț semnificativ redus de Black Friday. Altfel, modelul Era 300 lansat recent costă similar și este un speaker mai modern, cu intrări USB-C și gândit și pentru sunet spațial. La aceiași bani, însă, eu mi-aș lua două boxe Era 100 și le-aș pune în colțurile camerei pentru stereo adevărat, plus că la nevoie acestea pot fi și canale surround pentru un subwoofer. De asemenea, un soundbar Beam 2 mi se pare mai versatil, oferind sunet de calitate aproape la fel de bună, dar putând fi și conectat la televizor.

Apropo, uneori nici nu-ți dai seama de cât de utile sunt anumite funcții până când nu ai nevoie de ele. Îmi spunea anul trecut un prieten că inițial își luase o altă marcă de soundbar, care părea mai bun ca ofertă (includea și sateliți surround), dar după câteva zile l-a returnat și a luat Sonos.

De ce? Pentru că cel inițial nu avea child lock, iar copilul mic era atras de ecran simbolic de pe primul soundbar și se ducea țintă acolo și apăsa butoanele și schimba sau oprea muzica. Până nu ai copil, nu-ți dai seama de ce contează opțiuni precum dezactivarea butoanelor de pe aparat sau a LED-urile sale, de exemplu.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Am urmărit în ultimele luni un Sonos Beam 2 care se învârtea în jurul sumei de 1500-1700 de lei.
    Văd ca acum e listat la prețul de 2100 dacă scazi reducerea de 20% tot la prețul precedent ajungi.
    Ce să zic, mișto oferta.

      (Citează)

  2. Am Arc cu 2 sateliti Ikea. Nu recomand. Volumul e variabil in functie de sursa si nu e suficient de puternic (semnificativ mai slab decat Woburn-ul), TV-ul il “pierde” destul de des iar singura solutie e sa reconectez HDMI-ul si, desi unele surse sunt Atmos, nu ti-ai da seama. Iar in aplicatie apar ca Dolby 5.2

    Mi-e prea lene sa o schimb, ca as inlocui-o cu un sistem Samsung.

      (Citează)

    • Stai liniștit, că ești bine cu Sonos. Am comandat eu de BF-ul trecut un sistem de la Samsung cu soundbar, sateliți și tot (HW-Q930B) și până la urmă tot la Ray + Sub Mini am ajuns :)

        (Citează)

    • @Revo cred ca comparați mere cu pere…Sonos sub mini costa doar el cat tot sistemul de la Samsung…are și Samsung produse comparabile la prețuri echivalente. Până de curând Samsung rebranduia/folosea difuzoare harman kardon și chiar se auzeau decent pt dimensiunile și carcasele lor. Nu mai sunt în temă la modele din ultimi 2 ani…

        (Citează)

    • Cand l-am luat eu, alternativa era HW-Q950A. Acum cred ca m-as uita la un 990C.

      Bine, nu ma intelege gresit, nu zic ca se aude prost, doar ca nu am senzatia ca merita banii dati. Spre exemplu Woburn-ul pare o investitie mult mai buna avand in vedere modul de utilizare.

        (Citează)

  3. Doua ERA 100 si esti bine bine pe muzica intr-un apartament.

      (Citează)

  4. O pasarica mi-a spus ca avstore va avea Sonos One SL la 669. o reducere cu mult mai mare decat 20%

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus