un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum arată Catedrala Națională la 5 ani după prima mea vizită

28 Nov 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

27 comentarii

Sigur vă întrebați cum mai arată Catedrala Națională. Sigur! Ei bine, arată ca mai jos, tencuită aproape integral, cu cupole aurite, schele care vor fi date în curând jos.

Pe o parte a catedralei au lipit un cod QR. Ciudat, nu? Câți enoriași știu cu coduri QR și din astea?

În plus, codul este atât de mic încât l-am fotografiat la 20x de vizavi ca să-l și scanez. Duce la pictamcatedrala.ro, unde puteți dona bani pentru finanțarea picturilor din interiorul catedralei, care vor fi în mozaic. Este acolo listă cu zeci de icoane și scene ce trebuie realizate în continuare.

Părerea mea este că n-ar trebui să donați bani. O fac primarii voștri oricum “pentru voi”, din banii luați de la voi. Dacă vreți să donați bani, sunt asociații care îi folosesc pentru a rezolva nevoi imediate ale unor copii sau adulți ce nu au mâncare sau casă sau medicamente. Dar na, fiecare cu treburile lui până la urmă.

Din ce scrie pe acolo, însă, se anunță un interior spectaculos. Așa și trebuie să fie, în special dacă vrem să treacă și turiștii pe acolo și poate să și plătească un bilet pentru intrare.

Avansează cam greu lucrările, nu? Clipul de mai jos l-am filmat în 2018, chiar pe vremea aceasta. Înțeleg că este un proiect amplu, dar în 5 ani parcă nu s-au făcut prea multe.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Foarte interesant unghiul de fotografiere al ultimei poze. Pare ca o radiografie a ceea ce in spate, casa poporului. tot un proiect megaloman.

    In rest, contrasteaza foarte mult cu nevoile acestui neam si cu opiniile multora ca am fost la rascruce de drumuri si de aia nu ne-am dezvoltat; nu , ne-am ologit singuri cum am facut si cu aceasta “capodoperă”.

      (Citează)

  2. Cum sa nu? Donați! De ce sa doneze primăria din banii tuturor?

      (Citează)

  3. Probabil cea mai mare risipa de bani din ultimii 35 de ani.

      (Citează)

  4. ”catedrala” si ”casa poporului” ar putea fi promovate turistic cu tematica ”de ce raman unele tari sarace”.

      (Citează)

  5. Dai un ban dar stai in fata

      (Citează)

  6. unul din motivele pentru care imi este rusine de mine ca sunt roman.

      (Citează)

  7. Turisti la catedrala? Sa fim seriosi.
    Zilele astea sint prin Budapesta. Nu este vreo perioada aparte plus ca e si vremea nasoala si totusi e plin de turisti. Prin Bucuresti nu vezi intr-un an cati turisti vezi aici in 2 zile. Si ma minunez de fiecare data cand sint aici, cum dreacu fac ma astia de merge transportu in comun brici. La cat scrie ca vine tobuzu\tramvaiu\troleul…pai atunci vine. Si nu, n-au peste tot benzi dedicate. Si sint dese ba nene, nu trec mai mult de 5 min pana vine urmatoru.
    Revenind la catedrala, este de-o inutilitate crancena. O ambitie prosteasca si asa cum se va dovedi peste niste ani, o metoda de-a “face” unii foarte multi bani.

      (Citează)

  8. Cate avioane F35 luam daca vindem catedrala?

      (Citează)

    • n-avem nevoie de asa blestematii, in caz de ceva ii scoatem la inaintare pe pf daniel, scaraotchi teodosie, talpan, oprita si restul eroilor.

        (Citează)

    • Zero. Pentru avioane exista cerere, pentru catedrale, nu.
      Romania, tara de “investitori” inspirati…

        (Citează)

  9. “Înțeleg că este un proiect amplu, dar în 5 ani parcă nu s-au făcut prea multe.” Radu, vizitand sagrada familia.

      (Citează)

  10. Mie imi place Catedrala.

      (Citează)

  11. Nu inteleg de ce aruncam cu atat de mult hate in catedrala. Orice popor civilizat are un locas reprezentativ.

    E trist ca ne dorim avioane f35 in loc de biserici. F trist.

    Doar pentru ca, la fel ca orice “institutie”, are si corupti si spagari.

    Urmand acelasi rationament, ar trebui inlocuite cu f35-uri si spitalele – ca si medicii sunt corupti, nu?

    In aceasta dorinta a noastra de a ne “europeniza”, ne pierdem f tare identitatea (inclusiv patriotismul) si ceea ce ne face unici in aceasta europa – multe plusuri culturale fata de popoarele vestice. Pierzand patriotismul si apartenenta la o cultura se duce in mama ei si tara si ajung specimene ca sosoaca in Parlament…

      (Citează)

    • A trecut ceva timp de când Domnul a intrat în luptă alături de oaste, iar cu Ucraina avem graniță comună. Așa că m-aș simți mai bine cu ceva mai multe F35-uri și Abrams-uri și o catedrală în minus.

        (Citează)

    • Marius, daca prin locas reprezentativ te referi la catedrala, alea din tarile cu apa calda au fost construite acum 500 de ani. Acum ei construiesc acceleratoare de particule si computere cuantice.
      Iar aia cu “ne dorim avioane f35 in loc de biserici” e totusi, fara suparare, dovada cel putin a unei stari din doua: prostie sau ticalosie.

        (Citează)

    • Diferenta e ca f35 urile și spitalele sunt utile, nu mărgici. Autocorrect ul tot înlocuia cu ‘magici’. Știa el ceva…

        (Citează)

  12. Catedrala asta arata foarte bine si daca te gandesti ca banii din care s-a facut au circulat defapt in economie, nici nu este chiar asa de rau.
    Zicea cineva ca asta este cel mai mare tun, cel mai mare jaf de 35 ani incoace.
    Sporurile si pensiile speciale reprezinta approx 1% din PIB (284 miliarde $ = PIB Romania, deci cam 2 miliarde de $ merg pe pensii si sporuri speciale).
    Estimarea costurilor Catedralei este undeva la 200 milioane Euro, hai sa mai punem de la noi si sa zice ca este 250 milioane Euro. Cam 10% din costul beneficiilor specialilor platite intr-un an.
    Zicea cineva de F35. Da, corect, am avea nevoie ca de aer de asa ceva. Dar de banii bagati in Catedrala cred ca nu s-ar cumpara mai mult de 2-3 avioane fara piese de schimb si munitii…

      (Citează)

    • In economie? Da, in economia BOR. Nu ai vazut investigatiile Recorder (parca). NIMENI nu se poate baga sa construiasca/renoveze/demoleze/explodeze ceva pt BOR fara sa fie calculat exact in avans cat anume revine mafiotilor cu sutana.

        (Citează)

  13. Ce de pacatosi…

    Daca donezi bisericii, popa se roaga la Dumnezeu pentru acei adulti sau copii care nu au ce manca.
    Si cre’ ca le trece foamea, sau asa ceva

      (Citează)

  14. Andrei:
    In economie? Da, in economia BOR. Nu ai vazut investigatiile Recorder (parca). NIMENI nu se poate baga sa construiasca/renoveze/demoleze/explodeze ceva pt BOR fara sa fie calculat exact in avans cat anume revine mafiotilor cu sutana.

    Se misca ceva in institutiile din Ro fara spagi?
    Dar pe langa spagile alea, se invart si niste bani seriosi, fiscalizati in economia locala.
    Prin comparatie bugetul anual pentru sanatate in Ro este undeva la 7-8 miliarde E. Cred ca jumatate din banii aia se sifoneaza, dar nu se ataca nimeni.

    Eu as vrea sa construim mai multe spitale dar in regim privat, prin donatii directe, scazute din impozit. Spitale precum “Daruieste viata” recent finalizat la Bucuresti, realizat din donatii private integral. 53 milioane E. Daca il facea statul costa minim triplu si jumatate din bani mergeau pe “studii” si sifonare, plus nu era facut bine, de calitate.

      (Citează)

  15. Eu nu am de gand sa le validez acest gunoi vizitandu-l.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus