un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Un B-21 Raider, noul bombardier stealth american, a zburat pentru prima oară

14 Nov 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

US Air Force a făcut primul test de zbor cu noul B-21 Raider, un avion high-tech care probabil va intra în serviciu activ în anii următori. Avionul este un bombardier strategic intercontinental invizibil care poate transporta bombe convenționale și nucleare. Americanii vor ca această aeronavă să înlocuiască bombardierele curente.

Cică trebuia să coste 750 de milioane de dolari bucata atunci când a fost inițiat proiectul, în 2010, dar prețul de astăzi este ținut secret. Având în vedere cum au evoluat costurile pe F-35 față de planurile inițiale, cred și eu că pe acesta îl țin secret.

B-21 Raider este construit de Northrop Grumman, care a câștigat contractul în faÈ›a Boeing sau Lockheed. Ei îl consideră un avion de generaÈ›ia a 6-a, nu doar high-tech ca avionică È™i stealth, dar È™i conectat prin ceea ce se numeÈ™te “connected battlefield”, un concept în care toate tipurile de unități militare comunică între ele È™i deci operaÈ›iunile militare, È›inÈ›ele de lovit È™i strategia generală este mult mai uÈ™or de coordonat între toÈ›i cei prezenÈ›i.

Aeronava este una de tip flying wing, adică este o aripă uriașă, ca și B-2. Mă întreb dacă, precum B-2, și B-21 nu este stabil în aer și trebuie non-stop corectat de computerele de zbor pentru a fi menținut pe traiectorie.

Nu că ar conta. Mi se pare că țările care pot dezvolta astfel de aeronave sunt atât de avansate față de noi încât ar putea fi la fel de bine extratereÈ™tri cu lasere È™i teleportoare. Avionul ăla poate decola din SUA, poate străbate oceanul È™i încă un continent, zboară nedetectat de radare, ajunge la 1000 de km de È›intă, de unde lansează o rachetă supersonică sau hipersonică sau vreo altă bombă ghidată cu rază de sute de kilometri de acÈ›iune È™i apoi se întoarce la el acasă. Este metoda americanilor de a spune “oriunde ai fi pe glob, nici nu o să È™tii ce te-a lovit”.

Avionul arăta așa la prezentarea oficială din decembrie:

B-21 Raider in a hangar at Plant 42, Palmdale, California
By Tech. Sgt. William OBrien, 94th Airlift Wing photographer – Link

sursa: Reuters.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Degeaba ai arme daca n-ai sange-n oua sa duci democratia la moscova sau teheran cu ele. Asa ca sa omori 3 copii si 2 capre in siria, merge si cu f-16 de acu’40 de ani.

      (Citează)

    • Boris:
      Degeaba ai arme daca n-ai sange-n oua sa duci democratia la moscova sau teheran cu ele. Asa ca sa omori 3 copii si 2 capre in siria, merge si cu f-16 de acu’40 de ani.

      Tu crezi ca superioritatea se obtine doar cu sange-n oua ? Trebuie sange-n cap, nu in oua.

      Cata vreme Moscova si Iranul sunt puteri nucleare, nu te poti duce peste ele cu arme.

        (Citează)

    • Iranul INCA nu este putere nucleara, dar tocmai de la prea mult “sange-n creier” al jandarmilor planetei au ajuns ca acel inca sa nu mai fie asa sigur.

        (Citează)

    • F-16-urile din prezent nu sunt cu nimic lafel cu F-16-urile din trecut, e ca si cum ai zice ca un calculator cu un i9 gen 12 si un nvidia 4090 este lafel cu un i3 gen 2 si un nvidia 480 doar pentru ca piesele sunt puse in aceasi carcasa … F-16 urile din prezent sunt mai bune si mai fiabile chiar si decat un F-35. Armata americana ba chiar prefera F-15 si F-16 – urile.

        (Citează)

    • DemocraÈ›ia trebuia dusă în maica Rusie cu nucleara a doua zi după capitularea Japoniei în cel de-al doilea război mondial. Sau măcar cu o zi înainte ca ruÈ™ii să detoneze prima lor bombă atomică. Timing prost ales. Ca-n viaÈ›a obiÈ™nuită.

        (Citează)

    • De acord cu Boris. Daca SUA intra, doar economic si politic, in Rusia in anii 90, nu eram unde suntem acum.

      Sa ne aducem aminte prin ce haos si saracie am trecut noi in perioada aia pana cand UE s-a cacait sa ne primeasca.

        (Citează)

  2. Pai de ce sa ajunga la 1000 de kilometri de tinta si sa traga cu o racheta sau bomba cu raza de sute de kilometri? :))

      (Citează)

  3. Din cate am inteles, majoritatea avioanelor moderne sunt facute sa fie instabile aerodinamic. Parca asa erau mai manevrabile.

      (Citează)

  4. Asta, fiind urmasul lui B2 care a costa 2mld de dolari bucata, ar fi fost imposibil sa coste 750 de milioane.

      (Citează)

    • 550 la pornirea proiectului si 750 la livrare.
      Da, e mai ieftin, sint comandate multe bucati si sint materiale si tehnologie mai accesibile in el.

        (Citează)

  5. Armata americana a comandat 100 bucati cu 692 millions de dollars, soit 657 millions d’euros / buc.

    100 .000.000.000.000…… pentru pacea in lume.. cand era mult mai simplu sa lase liber la TV americane tarilor din lumea a treia..(iranianul de rand nu are vpn)

    Cum au facut nemtii.. totul liber pe cerul Europei la tv generaliste… toti vor acum (sa emigreze in) o utopie de tara ca a lor..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus