►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
22 Nov 2023 ·
Lenovo a lansat oficial în România trei produse de top. Despre consola portabilă Lenovo Legion Go am scris înainte. Am văzut însă acum și laptopul Lenovo Legion 9i, care este foarte performant și cu un preț pe măsură, și ochelarii Lenovo Legion Glasses de realitate augmentată, pe care mi i-aș dori și eu.
Întâi, însă, au arătat statistici interesante despre piața de gaming de aici: România este pe locul 2 în UE ca pondere a PC-urilor de gaming în totalul pieței de PC-uri. Doar Polonia ne depășește, ba chiar în Polonia pare că aproape toată lumea se joacă sau măcar cumpără computere foarte performante poate pentru muncă.
M-am jucat în sfârșit pe consola aceasta. Este cea mai performantă consolă portabilă din piață, având ecran de 8,8 inci la 2.560 x 1.600 pixeli și refresh la 144 Hz, peste specificațiile lui ROG Ally, plus o baterie cu 25% mai mare. Are și joystick-uri cu efect Hall, are trackpad de mouse pe controllerul drept, foarte util pe o consolă care totuși are Windows 11 la bord, un sistem bun de răcire și stă bine în mână, butoanele având poziția și forma potrivită.
Mai vine cu idei bune. Are pe spate un suport rabatabil. Sunt multe momente când pui consola jos, pe masă, ca pe un televizor portabil. Are Windows, deci poți rula orice serviciu de streaming pe ea, deci o poți folosi ca televizor portabil și stă singură pe suportul ei incorporat.
Controllerele sunt detașabile. Nu știu cât de utilă este această funcție, mai ales că ea crește complexitatea sistemului (acum controllerele au baterie proprie și bluetooth), dar dacă vrei să pui “ecranul” pe masă și tu să te joci tolănit pe spate, poți face și asta.
Pe lângă standul inclus, mi-a plăcut că pe controllerul drept, în partea de jos, au pus un senzor de mouse. Înfigi controllerul într-un plastic cu rol de bază și devine un mouse vertical pe care-l miști pe masă. Pare o improvizație, dar câtă vreme te poate ajuta atunci când ai nevoie de un mouse pentru multă butonare în Windows, este binevenit.
Mi se pare inedit și că pe o astfel de consolă poți să și lucrezi, la nevoie (mare nevoie). Are Windows, deci poți instala Office și ce mai vrei tu. Are 8,8 inci, deci aproape cât o tabletă normală. La o adică, îi atașezi tastatură portabilă de tabletă și mouse de mici dimensiuni precum Logitech MX Anywhere 3S și pentru o deplasare de 1-2 nopți ai un dispozitiv pe care să te joci ce vrei, dar de pe care poți și să trimiți emailuri, să deschizi fișiere Office, să scrii articole șamd. Sau poate ar trebuie să zic, pentru gameri, că poți intra și pe rețele sociale, sta pe Discord etc. Na, Windows.
Rămân însă la opinia spusă când a fost anunțată oficial consola, acum câteva luni: hardware-ul este overkill. Majoritatea o vor seta pe rezoluție mai mică și refresh de 60 Hz pentru a avea autonomie mai mare, altfel bateria se va consuma rapid. Nu cred că este important că are 1600px sau 4000px sau 144 Hz sau 360 Hz. Contează în materialele de marketing și comparații, dar marea majoritatea a utilizatorilor o vor seta oricum mai jos tocmai pentru a crește autonomia bateriei.
Se pare că are însă un mod de upscaling bine pus la punct. Adică poți randa jocul la 800p, dar engine-ul de upscale din placa video AMD îi face un upscale de calitate bună până la rezoluția de 1600p a ecranului, ceea ce ar putea fi un avantaj de testat la un review.
Așa cum este, consola are deja sute de precomenzi pe piața noastră și este un concurent serios pentru Asus ROG Ally, care este foarte asemănătoare. Ambele au avantaje și dezavantaje în raport cu cealaltă. Lupta probabil se va da mai degrabă pe discount-uri în magazin.
Aici avem un produs special, unul care concurează cu Asus în zona laptopurilor de gaming de 20.000 de lei. Asus și Lenovo, apropo, au 70% din piața locală de laptopuri de gaming.
Legion 9i este special din multe privințe. Întâi, are hardware flagship pentru un laptop, cu Core i9 13980HX și plăci video RTX 4080 și 4090 de la NVIDIA. Ecranul este un mini-LED de 16 inci, are luminozitate mare și culori foarte vii, și duce 3.200 x 2.000 pixeli la 165 Hz. Poți pune 32 sau 64 GB de RAM pe acest laptop, iar webcam-ul integrează chiar și eye-tracking de la Tobii.
Nu-i însă vorba doar de hardware-ul pus în interior. Lenovo a montat invers placa de bază, astfel încât aerul cald să se ridice natural și să fie împins afară de ventilatoare care trag din ambele părți aer și îl împing prin spate afară, nu prin fața ecranului.
Apoi, acesta este primul laptop de 16 inci din lume cu sistem de răcire pe apă. Este un circuit mic de răcire pe apă, are o pompă cu rol și de rezervor și un traseu care răcește placa grafică, iar această răcire se activează doar când temperatura GPU-ului este foarte mare, în rest laptopul bazându-se pe sistemul cu aer.
Ideea este că, activând răcirea cu apă, laptopul poate funcționa mult mai mult timp în condiții de performanță înaltă. Asta se traduce în mai mult timp de gaming la frame rate mare, până la urmă, înainte de o limitare termică ce scade performanța. Mai are și niște algoritmi buni (“AI”) de optimizare a frecvențelor și răcirii care zice Lenovo că mai dau un 10% în plus la frame rate în Balanced Mode față de situația în care nu sunt activi.
Mai are tot felul de detalii inedite. Capacul monitorului are o textură unică, fiind făcut printr-un proces mecanic de presare de carbon. Întregul laptop este bine construit, tastatura are iluminare RGB per-key și bloc numeric în dreapta, porturile sunt dispuse în spate — în fine, ca la un laptop care începe de la 20.000 de lei pentru echiparea cu RTX 4080.
Mi-a plăcut mult. Este un laptop foarte subțire, apropo, pare un ultrabook, dar are 2,5 kg și te șochează un pic asta atunci când îl ridici pentru că te aștepți să fie ușor. Ecranul mini-LED este superb. Modelul acesta Legion 9i este un concurent redutabil pentru Asus ROG STRIX Scar G634JZ.
Teoretic Legion Glasses sunt ochelari AR, în sensul că prin imaginea afișată vezi un pic și ce se întâmplă în jurul tău. În practică, abia percepi ce se întâmplă în jurul tău, iar ochelarii sunt ca un mic televizor pe care-l montezi pe nas.
Se conectează prin USB-C la orice telefon sau laptop sau altceva și devin un fel de secondary screen. Eu i-am conectat la telefonul meu și imediat imaginea afișată a trecut pe ochelari.
Sunt diverse scenarii de utilizare și majoritatea țin de relaxare și privacy. Ești în avion, îți pui un film din telefon sau tabletă și îl vezi pe ochelari, stând confortabil. M-am gândit la ocaziile când mă uitam noaptea la calificări de Formula 1 în pat și uneori îmi cădea telefonul din mână peste față. Aș fi putut să pun ochelarii pe nas, să las telefonul lângă mine și să urmăresc acolo transmisiunea.
Ochelarii au în interior un ecran OLED de bună calitate, suficient de luminos și viu colorat pentru a fi plăcut de utilizat. Două butoane mici laterale controlează luminozitatea. Au difuzoare integrate. Rezoluția este Full HD pentru fiecare ochi la refresh de 60 Hz.
Sunt cel mai inedit mod de a urmări pornografie, dincolo de o cască VR, ca să fie și asta spusă.
Lăsând însă la o parte scenariile reale de utilizare glumele, au funcționat din prima și neașteptat de bine (plug and play, de fapt) și sunt multe cazuri în care pot fi un avantaj față de a ține telefonul mobil în mână ca să urmărești un film. Costă mult, sunt 2.500 de lei la eMAG, dar cei care sunt early adopters sau foarte pasionați de tehnologie nouă vor descoperi un produs care este chiar util, câtă vreme ajungi în scenarii care i se potrivesc.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
22/11/2023 la 12:20 PM
Nu stiu cum e 9i dar am luat recent un 7i slim si sunt foarte multumit.
Giani Mucea(Citează)
22/11/2023 la 1:21 PM
Astept PlayStation Portal sa apara la precomanda. Forma controllerului original, jocurile pe care deja le detin si pretul sunt motive foarte atractive pt mine sa nu cumpar Legion Go.
Dan(Citează)
22/11/2023 la 2:37 PM
mere cu pere…
pe go / steam deck / rog ally te joci direct – indiferent unde esti si cat / ce net ai
pe PSPortal, Stadia, NVidia, geforce now te joci doar daca ai net… aici depinde de ce exact de joci, dar ceva low lag ca un shooter sau ceva action adventure nu e jucabil pe o conexiune slaba (vb din experienta)
urweiss(Citează)
22/11/2023 la 4:47 PM
nu e chiar mere cu pere!
la urma urmei TE JOCI. Scopul e divertismentul. Restul sunt detalii. In Romanaia ai net de viteza “oriunde” si ma joc deja pe internet 5G Vodafone pe iPhone cu PS Remote. Merge perfect cat timp nu cobori la 3G. Chiar si pe 4G e binisor(pt mine multumitor). Pe WiFi nici nu se pune problema. Platesc o caruta de bani oricum pe jocuri pt PlayStation. De ce sa mai cumpar inca o varianta a aceluiasi joc? As putea sa cumpar Legion Go(cu extra $) si sa joc tot remote ca pe Portal, dar am experimentat si forma deviceului nu mi se pare comfortabila… Mai sunt si alte dezavantaje cum ar fi racirea, care la Portal e pasiva pt ca are un amarat de proc ARM
Dan(Citează)
22/11/2023 la 9:44 PM
mai mere cu pere de atat e doar compotul….
daca scopul e divertismentul, hai sa bagam si pacanelele, pornul si dusul la mall la filme in comparatie
urweiss(Citează)
23/11/2023 la 2:39 AM
Îmi mențin părerea. Fiecare compară ce vrea. Așa cum o să compar și Dacia Spring cu Tesla Model Y sau cu un autobuz BMC. “Scopul” este să te ducă din A în B. Felul în care o fac este diferit, dar asta nu înseamnă ca nu pot fi comparate. Fiecare are avantaje și dezavantaje. La fel și cu dispozitivele de gaming. “Scopul” este divertismentul. Fiecare te distrează sau te enervează diferit. Fiecare individ plătește ce consideră pt el mai avantajos.
Dan(Citează)
23/11/2023 la 9:22 AM
Sa compari racirea si greutatea intre PSP si Legion Go are la fel de mult sens ca o comparatie intre acceleratia 0-100 intre o model y si autobuzul ala bmc de care ziceai… cum autobuzul face doar 2min pana la 100 clar e de cacat… basca mai are si 6 roti nu 4… iti dai seama neamuleeeeee cat costa anvelopele de iarnaaaaa? Clar nu se merita aia 50k+ pe care ii dai peste model y…
Vezi pe net de un manual de logica, ai cam chiulit de la ora asta…
urweiss(Citează)