►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Iată ce zice un comunicat primit în septembrie 2022:
Românii sunt în top 10 la nivel mondial în lista tuturor naționalităților care călătoresc în Israel și în top 5 la nivel european. Ei reprezintă 17.5% din fluxul de turiști pe care Israelul îi absoarbe din Europa Centrală și de Est, find pe primul loc în regiune, depășind Polonia sau chiar Canada şi Brazilia, la nivel mondial.
Am scris asta pe Twitter și Gabriel de la Boarding Pass mi-a spus că se vede asta și din zboruri. Tel Aviv a fost mai mereu în top 3 destinații operate de pe Otopeni ca număr de pasageri. Unele companii aeriene au început anularea zborurilor, apropo, citiți aici. Patriarhia a anunțat că suspendă pelerinajele.
Sunt de toate acolo. Pelerinaje organizate de BOR. Turism religios pe cont propriu. Turism pur și simplu pentru a vedea unele dintre cele mai vechi și cunoscute orașe din istoria noastră ca civilizație. Afaceri multe. Tel Aviv este cu plajă și distracție. Eilat este o stațiune la Marea Roșie, vizavi de malul iordanian cu care israelienii au o relație… normală. Este o comunitate evreiască mare în România, sunt sigur că mulți merg din când în când în Israel. Până la urmă, statisticile sunt cele de mai sus, sursa lor fiind Ministerul Turismului din Israel.
În aceste condiții, mă și mir că turiști români nu au fost prinși în schimbul de focuri. Peste 1.000 de români ar fi fost în Israel sâmbătă. Până acum, din fericire, nu există victime civile românești și sper nici să nu apară. Știrile vorbesc momentan de un soldat israelian care avea și cetățenie română, deci oficial este român.
Alte națiuni nu sunt atât de norocoase. 12 thailandezi sunt confirmați decedați, iar alți 11 sunt dispăruți. Cel mai probabil nu erau turiști, ci muncitori; sunt peste 30.000 de thailandezi care muncesc în Israel.
9 oameni din America Latină sunt dispăruți, trei din Brazilia și câte 2 din Peru, Paraguay și Mexic.
Germania “presupune” că cetățeni de-ai ei sunt printre cei răpiți de palestinieni, dar pe Internet a circulat deja un clip cu o femeie de 30 de ani, cu cetățenie dublă germană și israeliană, ucisă de palestinieni și al cărei cadavru a fost apoi purtat ca la paradă prin Gaza.
Americanii au confirmat 4 decese din rândul propriilor cetățeni. 10 nepalezi și 2 ucraineni au fost de asemenea confirmați decedați.
Cine știe câți alții mai apar și dacă mai apar vreodată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
09/10/2023 la 3:53 PM
cred ca erau :)
radu(Citează)
09/10/2023 la 3:54 PM
Salut.
Am fost in “pelerinaj” in Israel in 2018.
Partea de sud catre fasia Gaza, unde a fost cel mai mare deranj, nu intra pe rutele pentru turismul religios. Te intersectezi cu palestinieni doar in Ierusalim, eventual in Jerihon pentru cine viziteaza.
O zona intradevar periculoasa si des vizitata de pelerini este Marea Tiberiana, care este marginita la est de Inaltimile Golan, la granita cu Siria.
Alti romani care nu au treaba cu turismul religios se duc pentru mare si soare si se cazeaza de obicei in Tel Aviv, Haifa sau Elliat la Marea Rosie.
Cred ca cei mai multi straini morti au fost la acel festival muzical din desert.
Eu am stat in Ierusalim in partea musulmana, intr-un hotel superb in care a avut resedinta Yasser Arafat si organizatia lui in anii 90. Hotelul era situat imediat langa zid, la vreo 200 de metri de grafitiurile lui Bansky – pe care le-am vazut doar din autocar, nu am avut voie sa iesim inafara hotelului neinsotiti.
Ion Marius(Citează)
09/10/2023 la 3:58 PM
Si totusi :
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/un-cetatean-roman-a-murit-in-razboiul-dintre-israel-si-hamas-2534213
suntem si noi in randul lumii, doar ca al nostru era soldat cu dubla cetatenie – romana si israeliana.
Ion Marius(Citează)
09/10/2023 la 4:29 PM
” nu am avut voie sa iesim inafara hotelului neinsotiti.” Mișto concediu
ipo(Citează)
09/10/2023 la 4:43 PM
Pai nu a fost concediu, a fost pelerinaj.
Si eu am crezut ca e concediu, asa imi prezentase sotia excursia, apoi la aeroport ne-a asteptat un preot – primul semn ciudat, apoi in primele 5 minute de cand ne-am urcat in autocar au inceput sa spuna rugaciuni – al doilea semn ciudat, dar deja era prea tarziu.
Asa ca am rezistat 7 zile cu rugaciuni si cantece religioase cam 5-6 ore pe zi cat mergeam cu autorcarul, cu tot felul de exaltati care pupau fiecare piatra pe unde a trecut nu stiu ce sfant si lingeau la moaste – ce e acum la Parascheva e pistol cu apa.
Sti ce nasol e sa te bufneasca rasul cand vine un calugar sfant si el, normal si iti spune ca el nu s-a mai spalat de vreo 6 ani ca apa care curge pe la ei pe acolo e sfanta si nu poate el sa o strice – imagineazati 20 de oameni extaziati la sfintenia omului ala si unu singur – adica eu – pe care il bufnea rasu – cum sa nu te speli frate 6 ani si sa te mai si lauzi.
A, si colac peste pupaza a fost o vacanta fara sex, ca doar era pelerinaj.
Asa ca aveti grija baieti pe ce dati banii si ce excursii va luati …
In rest cazarea buna, mancarea buna, in partea israeliana curat si civilizat, in partea palestiniana era jale, jeg, mizerie, dezordine, in fine, stiti si voi.
Ion Marius(Citează)
09/10/2023 la 5:07 PM
Nu ai divortat dupa ? :))
H(Citează)
09/10/2023 la 5:10 PM
Da, avem si noi prieteni, un cuplu, ea nu face sex in post deloc. Au divortat acum un an.
Dr Love(Citează)
09/10/2023 la 5:32 PM
Bai, stai umpic, nu mai bagati balarii deasta.
Nevastamea nu este vreo habotnica, dar data fiind situatia asta a fost.
Plus ca dupa 14 ore pe autocar cu niste ciudati, prin caldura si praf nu prea iti mai ardea si de sex, faceai un dus cand ajungeai seara, mancai la greu si la somn.
Una peste alta a fost o experienta, daca m-as putea intoarce in timp as repeta-o fara probleme.
Ion Marius(Citează)
09/10/2023 la 7:24 PM
Citesc comentariile si imi fac sapte cruci. Ca un bun catolic. Pace voua.
ipo(Citează)
09/10/2023 la 5:19 PM
Am fost de doua ori. La distanta de 10 ani. Fără religie. A doua oara pt s-a scos ruta București – Aqaba.
conspicuous(Citează)
09/10/2023 la 5:53 PM
Ierusalimul si zonele de pelerinaj rar au avut probleme. O cunostinta care organizeaza tururi imi zicea ca in primavara cand tot asa si-au declarat razboi totul a decurs absolut normal dpdv excursii. Unor zone de acolo daca le iei turismul ii lasi pe stomacul gol.
Robert(Citează)
09/10/2023 la 6:06 PM
Am fost acum 3 ani, ultima vacanta inainte de pandemie :) cand eram acolo incepusera zvonuri despre un virus in China.
Am fost fix la hotelul de care vorbeste Ion mai sus dar cum noi eram pe barba noastra si fara ghizi paranoiaci chiar ne-am plimbat prin zona, cu carucioru in plus. Aia e zona de hipstereala, singura restrictie pe care am avut-o era sa nu ne vada ca fotografiem miradorul israelian din hotel (era fix in fata geamului).
Am fost si prin alte orase din Cisjordania, Ramallah si Ierusalimul de Est. Cat timp nu ai masina cu nr de Israel si nu semeni a evreu o sa fie OK :)). Poate mai putin in momentul asta dar atunci a fost f ok, in general oamenii sunt f OK si fericiti ca ii viziteaza turisti. Sun convins ca situatia e cu totul diferita daca pici acolo cand sunt in razboi unii cu altii…
NU ne-am apropiat de Gaza, tocmai pt ca era si atunci o zona hot.
PS: o mica recomandare, cand incepe din nou turismul in Israel (probabil in 2-3 ani :)) ) daca vreti o experenta fantastica e de stat in orasul vechi, in partea musulmana. Pentru ca nu e oribil de scump (ca celaltalte cartiere din cetate) si mai ales pentru ca nu a fost restaurat gen Disneyland…arata asa cum ar trebui sa arate o cetate veche. Prin contrast cartierele evreiesti, armeniene si crestine sunt ca noi (mai ales la evrei) si multe prea pline de turisti si diversi alti habotnici.
stefan(Citează)
09/10/2023 la 6:10 PM
ah, si nu ne-am apropiat de Liban, din aceleasi motive ca si in cazul Gaza…
PS 2: Ideea de face un rave la cativa km de “cea mai mare inchisoare in aer liber din lume” ma depaseste total …
stefan(Citează)
10/10/2023 la 8:11 AM
Sa te duci de buna voie intr-o zona de vesnic conflict, unde sansele de mierlire sint infinit mai mari decat prin alte parti, asta inseamna sa fii mafiot.
Eu raman acilea pa grecia, franta, italea, spania etc.
Blackskull(Citează)
10/10/2023 la 5:03 PM
Am tot batut Israelul de prin ´98 si cu biznis si de placere, inclusiv cu copiii in ultimii cinsprezece ani.
O singura data am avut un ghid local, israelian de origine romana, cu care am facut si locurile sfinte (prima si ultima oara), foarte fain.
In rest am batut tara in lung si in lat cu masina avand baza fie in Tel Aviv, fie in Ierusalim,.
De la Eilat in sud pentru plaja si aventuri poin desert, la Be´er Sheva si Ashkelon tot in sud unde aveam treaba, la Masada, Ein Bokek, Jericho in jurul Marii Moarte si pana la Majdal Shams si Mount Hermon, la ski, in Inaltimile Golan sau in partea celalalta la Mediterana la pesterile Rosh HaNikra sub gardul granitei cu Libanul.
Nu am avut nicio clipa sentiment de pericol, nicaieri, nici cand conduceam, noaptea pe lapovita si ceata, prin inaltimile Golan din zona druza, cu gardul sirian de 50m de masina in drum spre Tiberias.
Sau cand plecam din Ierusalim in Ianuarie de la 11C cu ploaie si vant iar 45 min mai tarziu coborasem la Marea Moarta la +29C cu soare arzator.
Israelul e o tara a contrastelor. Are zone foarte interesante geologic, nu e neaparat o tara frumoasa comparand cu multe altele din bazinul mediteraneean. Oamenii sunt duri, uneori pot parea nesimtiti (unii chiar sunt) dar in general sunt misto si foarte primitori, insa politetea aparenta nu este o trasatura caracteristica israelienilor. Engleza este la ea acasa, chiar daca de multe ori e vorbita cu usor accent rusesc (majoritatea emigrantilor din ultimii 25 ani sunt din Ucraina si Rusia).
Mancarea este…Dumnezeu!
Influenta americana se face foarte puternic simtita in zonele urbane.
Tel Aviv & Jaffo este din pmdv peste unele orase europene turistice (think Barcelona, Napoli, etc).
Istorie de vizitat cat cuprinde, inafara cetatii vechi a Ierusalimului: Acre, Stella Maris, Cesarea, Nazareth, Capernaum, Merom Golan si zona bataliei de tancuri din 1973 cu Siria, apoi Qumran, Masada si Scroll Caves in sud, Muzeul Israelului din Ierusalim.
Cunoscand tara, oamenii, putin din istoria lor si spiritul prevalent chutzpah, este dincolo de orice dubiu pentru mine ca Israelul nu va face niciodata vreun compromis cu arabii din zona atata vreme cat acestia folosesc forta armelor si a urii pentru a obtine ceva. Nu vor obtine nicio concesie teritoriala sau de alt gen de la Israel cu atitudinea ca li se cuvine ceva.
Israelul are forta financiara, tehnologica (nu mai este demult in remorca USA ci in multe domenii de tehnologie de varf, fix invers) si de caracter sa isi poarte singur cu succes si fara nicio emotie razboaiele in zona sau dincolo de ea (think Iran).
Singura amenintare vine din interior: politicienii slabi sau care se abat de la menirea incredintata. Ce se intampla azi este din pacate un astfel de efect.
Tom(Citează)
10/10/2023 la 10:35 PM
in concluzie, aia e romani care merge la locurili sfinte, maica!
daddy(Citează)