un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Samsung SmartTag2: un gadget excelent pentru a găsi obiecte pierdute inclusiv în afara casei

31 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Am testat noul SmartTag2 de la Samsung, care este un mic dispozitiv stil breloc pe care-l atașezi lucrurilor pe care nu vrei să le pierzi. Foarte util. Genul acesta de gadget mi se pare printre cele mai utile lucruri care au ieșit din universul smart/obiecte conectate/IoT sau cum vreți să-i spuneți.

SmartTag2 este a doua generația a acestor tag-uri de la Samsung. Au acum altă formă, sunt mai lunguiețe și cu o gaură mai mare pentru agățători. Asta este o idee bună. SmartTag2 poate fi chiar el un breloc pentru multe chei, pe când prima generație trebuia ea agățată de un inel separat, acea găurică mică de pe ea fiind prea micuță chiar și pentru o singură cheie.

Preț: de la 120 de lei pentru SmartTag2 la eMAG și Samsung.ro și evoMAG. Funcționează doar cu telefoane Samsung.

Și nu-i vorba doar de chei. Noua generație este și mai plată decât cea veche. Pare la fel de groasă, dar nu este la fel de “borcănată” pe total. Asta face ca SmartTag2 să fie ușor de plasat și într-un portofel, la o adică, sau în alte asemenea obiecte mai mici. Rămân valabile cazurile și mai frecvente de utilizare precum trackerul pus în bagajul de cală predat la aeroport, ca să știi pe unde este.

Deci dispozitivul a fost redimensionat, Samsung a reușit să-l alimenteze tot cu o baterie CR2032 în interior. Generația 1 ținea mai mult de un an cu o astfel de baterie. Pentru SmartTag2, Samsung vorbește despre 500 de zile. Primești în pachet un ac precum cele de extras SIM-urile din telefon, iar cu acel ac desfaci aici sertarul bateriei pentru a umbla la ea.

Carcasa are și rating IP67, deci supraviețuiește și la scăpări în apă. Dimensiunile totale sunt 28,8 x 52,44 x 8 mm cu 13 grame.

 

Cum funcționează detecția unui astfel de dispozitiv? Sunt de fapt trei metode de a detecta un SmartTag2:

Bluetooth: telefonul detectează dispozitivul și îți spune că este în preajmă. Îl poți face să sune, ca să-l găsești astfel prin casă sau împrejurimile tale. Specificațiile spun că ar bate pâna la 120 de metri distanță.

Ultra Wide Band: SmartTag2 are și UWB la bord, care este o modalitate mult mai precisă de a găsi un obiect. Anumite telefoane Samsung au și ele cip UWB în interior, așa că acele telefoane pot găsi cu precizie aceste tag-uri. Când activezi această functie, telefonul îți spune cum este semnalul trackerului și din ce direcții vine, iar când ajungi la câțiva metri de acesta, începe să-ți spună foarte precis direcția acestuia până ajungi la el.

Este o funcție foarte utilă pentru a găsi trackerul dacă a căzut pe după o canapea sau printre pernele acesteia, prin iarbă, nisip, printr-un spațiu mare de birouri șamd.

via GIPHY

SmartThings Find: este o rețea mondială de detecție. Odată ce declari dispozitivul “pierdut” în aplicația SmartThings, orice telefon Samsung din lumea asta care primește un ping de la tracker, orice telefon care practic trece pe lângă SmartTag2, va raporta poziția acestuia pe o hartă. Asta se întâmplă total anonim și transparent, iar tu primești o notificare de genul “cineva a detectat trackerul tău la poziția următoare”.

Sunt foarte multe telefoane Samsung în lume și în special în România, unde cota de piață este de vreo 60%. Am testat de câteva ori această funcție. Am lăsat SmartTag2 în mașina parcată și ne-am dus într-o clădire la distanță. Am activat funcția de găsire în aplicație. A durat mai puțin de 2 minute pentru ca aplicația să-mi spună “un alt telefon Samsung a detectat dispozitivul” și să mi-l arate pe hartă exact unde era în mașina parcată.

Funcția aceasta este des folosită de diverși oameni pentru bagajul de cală. Pui un astfel de tracker înăuntru și, dacă-ți pierde compania aeriană bagajul, măcar știi unde a ajuns. Au fost multe articole pe net despre oameni care au spus ei companiei aeriene în ce aeroport le-a ajuns bagajul în momentul când compania le zicea că nu știe unde este.

 

Mi se pare atât de util acest scenariu de utilizare încât, dacă aș avea un singur tracker pus pe cheile de la casă sau de la mașină, tot l-aș scoate de acolo și l-aș pune în bagajul de cală înainte de o călătorie. Mai mult, dacă cineva găsește trackerul și îți atinge voit telefonul de el, trackerul va transmite prin NFC un mesaj cu detaliile tale de contact și un mesaj de tipul “contactează-mă”, ca să-l poți recupera.

SmartTag2, apropo, poate fi împerecheat cu un singur telefon la un moment dat, asociindu-se cu contul tău Samsung. Așadar, dacă îl găsește altcineva, nu are nici un interes să-l păstreze (decât dacă vrea musai bateria CR2032 dinăuntru 😁).

 

Mai sunt diverse funcții de menționat pe SmartTag2. Are un difuzor și poți alege felul în care sună și intensitatea sonoră. Există și un buton pe tracker și poți pune pe el anumite funcții pe apăsare sau pe apăsare lungă. De exemplu, poți pune Find My Phone pe apăsarea lungă, astfel încât, cu trackerul în mână, să faci telefonul să-ți sune ca să-l găsești.

Mai poți conecta la aplicația SmartThings și alte servicii smart home populare, așa că până la urmă poți activa din butonul de tracker și vreo priză inteligentă sau vreo funcție de panică sau altceva.

Există și o funcție Location History, în care poți vedea pe unde a umblat trackerul respectiv în ultima vreme, dar salturile sunt destul de mari.

Samsung mi-a trimis și o husă de silicon pentru SmartTag2. Am văzut pe eMAG mai multe tipuri de carcase, de fapt, unele chiar de tip hard shell.

Aceasta de silicon este bine făcută. Vine cu un inel de prindere stil carabinieră, pe care pui foarte ușor chei. Ca o paranteză, mi-ar plăcea să știu de unde pot cumpăra astfel de inele. Eu am la chei inel din acela clasic făcut din două “bucle” suprapuse, de pe care este mereu anevoios să scoți sau să adaugi o cheie nouă. Mi-aș trece toate cheile pe inele mici stil carabinieră.

 

Husa de silicon are chiar și o decupare pentru difuzorul trackerului, ca să îl auzi bine prin ea.

 

Preț: de la 120 de lei pentru SmartTag2 la eMAG și Samsung.ro și evoMAG. Dacă vreți și huse, una rugged de SmartTag2 costă 80 de lei și probabil cele siliconice vor fi tot atât. Atenție însă că SmartTag2 funcționează doar cu telefoane Samsung Galaxy, iar funcția UWB doar cu anumite flagship-uri Samsung.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Foarte utile astfel de dispozitive. Eu am doua de la Apple, cate unul in fiecare rucsac pentru scoala. Iti arata mereu unde este (daca trece pe langa un iPhone), nu trebuie sa-l setezi ca pierdut.

      (Citează)

    • Înțeleg că le pui copiilor, nu? Nu au ei însă un telefon mobil pe care să-l monitorizezi direct, decât să te bazezi pe alte dispozitive din jur? Sau un ceas sau un tracker activ care să-și raporteze poziția prin rețea mobilă?

        (Citează)

    • Te citesti ce scrii? Daca au deja telefon mobil copiii, ce le mai trebuie tag?!

        (Citează)

    • A mea nu are voie cu telefonul la scoala. Le colecteaza invatatorea si de doua ori a uitat sa-l recupereze. Ceasurile sunt niste porcarii sinistre. Bateriile sunt slabe abia tinea 18 ore si daca nu are numarul de telefon salvat nu primeste apelul. Agenda ceasului este de doar 20 de numere si trebuie completata in aplicatie nu poate copilul sa faca nimic.

        (Citează)

  2. Device-ul asta va distruge mai multe casnicii decat va gasi chei.

    Pentru chei?? Serios, pt chei?😂😂😂😀
    Sper ca Samsung nu a gandit acest device pentru cei care (nu recomand) isi urmaresc sotiile. Sau sotii.

    Incape prea simplu intr-un portbagaj :) sau intr-o captuseala de valiza. Sau pt alti detectivi improvizati. Sau ca sa poti sti ca sotul NU a trecut pe la loto sau alte pacanele sau pe la crasma.
    Si ca sotul chiar s-a dus in piata si chiar a stat 2 ore sa aleaga varza.
    Si ca prietena s-a dus in club si apoi acasa. La ea. Si ca el s-a dus la peste la balta
    Daca am fi avut asa ceva cand eram mici, am fi ratat multe “ma opresc la folbal dupa scoala” si multe chiuluri de la scoala.

    Oribile scenarii. Un device de temut. Dar daca e pentru chei😀😂😂😂😂, este suuper, ne face viata mai usoara cu cheile🤦🏻‍♂️
    Exista si pt iphone/Apple un tag, dar cred ca ala suna cand te apropii de el sau anunta telefonul cuiva cand il detecteaza, ma rog, nu stiu, dar oricum, ceva parca mai putin politienesc.

      (Citează)

    • Acum serios vorbind, eu cred că dacă vrei să-ți urmărești soțul sau soția sunt metode mai bune decât un astfel de dispozitiv. Spyware pe telefon. Tracker activ în geantă/mașină etc.

      Știu pe cineva care urmărea pe altcineva și nu s-a complicat cu trackere. A cumpărat direct un dispozitiv magnetic de atașat pe mașină, care transmitea activ poziția astfel încât să vezi exact pe unde o ia și unde este, cu precizie.

      Mihai: Si ca sotul chiar s-a dus in piata si chiar a stat 2 ore sa aleaga varza.
      Si ca prietena s-a dus in club si apoi acasa. La ea. Si ca el s-a dus la peste la balta
      Daca am fi avut asa ceva cand eram mici, am fi ratat multe “ma opresc la folbal dupa scoala” si multe chiuluri de la scoala.

      Pare că ar fi așa, dar în practică nu este atât de ușor de ascuns un dispozitiv pe o persoană. Nu știi exact ce haine ea. O femeie care merge în club are de obicei o poșetă mică și atât, l-ar găsi rapid.

      În plus, se lucrează deja la mecanisme care te avertizează că te urmărește un astfel de tracker, cred că Apple, Google și Samsung implementează la comun unul tocmai pentru a elimina riscul de urmărire neautorizată.

        (Citează)

    • Sa vad eu pe ala care mai pleaca in strainatate in “delegatie o saptamana” pana la ..3 strazi distanta, la iubi 😀😀😀

      Or fi existat si inainte, dar ce spui tu pare super complicat, nu stiu daca este accesibil pt orice average sot sau sotie.

      dar ce importanta mai are: nu-i asa ca acum este mult mai simplu, perfect jntegrat cu telefonul si la doar 150 de lei?:)) sincer, tre sa fii dezintersat sa te mai insele in ziua de azi 😀😀

      Pe sub un scaun cazut sau in portbagaj unde “iubi, iti las aici o trusa cu scule” nu e chiar asa greu. Nu toata lumea are curat in portbagaj si toate compartimentele.

      Dar nu e doar device anti-inselare, este si pro-inselare, ca poti sa lipesti sub masina sotului iubitei tale ca sa poti vedea cat timp aveti. Ce sens mai are graba 😀😀

      Or fi existat si inainte, dar parca acum daca esti hot chiar ca nu mai ai nicio scuza sa te grabesti in timp ce spargi case, ca doar stii exact cat sta in blocaj pe DN1 proprietarul.

        (Citează)

    • O femeie care merge în club are de obicei o poșetă mică și atât, l-ar găsi rapid.

      That’s what she said.

        (Citează)

    • Ai ceva impotriva urmaririi cheilor? Adica vrei sa spui ca nu suntem capabili sa avem o aventura sau ce?

        (Citează)

    • Sorin: Ai ceva impotriva urmaririi cheilor? Adica vrei sa spui ca nu suntem capabili sa avem o aventura sau ce?

      😀😀

      Dimpotriva, eu care nu am chelie chiar as vrea sa fie urmariti cheii. Poate ca in sufletul meu simt pe undeva ca merita

        (Citează)

    • Dar nici nu este nevoie de un astfel de dispozitiv, de ce ii ia 3 ore ca sa ajunga acasa dupa ce pleaca de la birou pentru un traseu de jumatate de ora?

        (Citează)

  3. Astept cu interes lansarea Google Find My Device network pentru ca aia va fi cu adevarat revolutionar pentru Android si industria IoT. Practic, se va crea o retea globala de IoT formata din toate telefoanele cu sistem de operare de la Google.

      (Citează)

    • Me too, dar momentan mai durează până va fi lansată și oricum vei avea nevoie de dispozitive precum cele SmartTag.

      Mai este o problemă acolo: rata de adopție a Android. Dacă Google Find va fi limitat pe Android-ul nou, va fi pe puține telefoane din piață, de fapt.

        (Citează)

    • Eu sper ca nu. Băi, serios, pe voi nu vă deranjează că dispozitivele voastre sunt folosite pe post de beaconuri de tracking FĂRĂ să vă ceară cineva permisiunea să participați la așa ceva?
      Adica eu n-am treabă, cine vrea să facă parte din hora asta, dreptul lor, dar nu prea mi se pare OK faptul că telefonul meu servește scopurilor altora ( încă un scop în plus), fără știrea și acordul meu.

        (Citează)

    • Catalinx:
      Eu sper ca nu. Băi, serios, pe voi nu vă deranjează că dispozitivele voastre sunt folosite pe post de beaconuri de tracking FĂRĂ să vă ceară cineva permisiunea să participați la așa ceva?
      Adica eu n-am treabă, cine vrea să facă parte din hora asta, dreptul lor, dar nu prea mi se pare OK faptul că telefonul meu servește scopurilor altora ( încă un scop în plus), fără știrea și acordul meu.

      Acordul l-ai dat cand ai acceptat T&C pe care mai mult ca sigut nu le-ai citit :)

        (Citează)

    • versiune paid “find my wife/husband”. Eu mi-as lua unul pentru portofel, dar am de ala ded tin doar carduri in el, si nu cred ca ar intra. Altfel, am mini atacuri de cord de fiecare data cand ma intorc de la baut…munca.

        (Citează)

  4. Catalinx:
    Eu sper ca nu. Băi, serios, pe voi nu vă deranjează că dispozitivele voastre sunt folosite pe post de beaconuri de tracking FĂRĂ să vă ceară cineva permisiunea să participați la așa ceva?
    Adica eu n-am treabă, cine vrea să facă parte din hora asta, dreptul lor, dar nu prea mi se pare OK faptul că telefonul meu servește scopurilor altora ( încă un scop în plus), fără știrea și acordul meu.

    De unde stii ca nu ti-ai dat acordul? Ai citit TOT atunci cand ai apasat pe “I agree” atunci cand ai pornit pentru prima oara telefonul cu Android?

      (Citează)

    • Acordul are sens doar cata vreme AM OPTIUNEA sa refuz si sa continui sa foloesc produsul PENTRU CARE AM PLATIT.

      Cand am pornit androidul am refuzat tot ce se poate refuza.
      Daca acordul e obligatoriu, sau pot sa arunc produsul, ala NU E acord, aia e o conditie de folosinta impusa de furnizor , iar daca nu sunt de acord am optiunea doar de a nu folosi produsul . Ceea ce pot sa fac oricum ca nu ma forteaza nimeni sa-l port la mine pornit.

      Incearca sa mai gandesti si pentru tine inainte sa te grabesti sa il aperi pe ala care te fte in toate gaurile si sa dai vina pe victime.

      Care-s optiunile daca nu-mi dau acordul ? iPhone? How about no. Sa nu folosesc telefon modern ? Si sa ma retrag la schit?

      Suntem victimele unui oligopol care acționează la rang de cartel si ni se baga pe gat rahatul cu ”ati primit optiunea de a alege” in timpc e construim in jurul vostru o lume din care singura optiune pe care o aveti ( in teorie) e sa va retrageti si sa suportati consecintele.

      Si unii aplaudati ca focile la sistemul asta, degraba sa semalizati cu ai citit tu TOT?
      Am citit, da. Si ce daca am citit.

        (Citează)

    • @Catalinx, hai sa ne linistim un pic si sa ne informam inainte sa ne creasca tensiunea.
      Uite mai jos o poza. Uita-te la optiunea din mijloc.
      https://b2c-contenthub.com/wp-content/uploads/2021/05/mac911-find-my-ios-option.jpg?quality=50&strip=all&w=1107

        (Citează)

    • Nu mi-a crescut tensiunea – dar, cel putin pana se apare vreun exploit, intr-adevar optiunea de la iphone pare “fair enough” și ”I stand corrected”, multumesc – nu stiam asta si singurul review al tehnologiei lor de ”find my device” datează de acum 2 ani și ridică dubii cu privire la Device Identification, Insecure Key Storage și vulnerabilități la DOS ( dar asta e o chestie relativ generală).
      https://arxiv.org/pdf/2103.02282.pdf
      Probabil trebuie sa cumpar un iphone sa mă repun la curent cu tehnologia Apple.

        (Citează)

  5. Sau… tii minte unde ai pus lucrurile atat de importante incat sa aiba nevoie de tag.

      (Citează)

  6. Am luat chestia similara de la Apple (Airtag) .
    Unul e folosit cand iesim cu cainele – am cosmaruri ca desi e in lesa, pleaca vreodata de langa noi si intram cu totii in belele.
    Altul sta in valiza de deplasari.
    Inca unul e in geanta de la laptop.
    Chiar sunt utile draciile. Din fericire n-am avut nevoie de ele pana acum.

      (Citează)

    • Pai nu crezi ca solutia mai simpla, ar fi un caine care nu te baga la belele daca pleaca de langa tine?

        (Citează)

  7. Cand am schimbat bateria la airtag o vedea pe cea noua tot descarcata. ce am gasit pe net despre asta nu m a ajutat, pana la urma a vazut-o incarcată.

      (Citează)

  8. Am o mana de tag-uri, majoritatea prin bagajele de cala (si cabina, ca sunt – uneori – modificabile utilizările acestora, după nevoie), prin rucsacii de felurite întrebuințări, prin bagajele copilului când pleacă în excursie. Unul e prin mașină, suplinește localizatorul integrat al comunicatorului acesteia.

    Pentru cine zboară suficient (am undeva la 25+ zboruri pe an), cu bagaje de cala … scumpute (la 2.000 – 4.000 EUR per bucata, asa), trackerele sunt aur pentru coronare.

    Nu au dat rateuri pana acum, am schimbat insa deja bateriile la doua dintre ele dupa approx. 9 luni de utilizare, probabil urmează și celelalte (am vreo 7 funcționale).

    Și da, poți opta sa NU faci parte din rețeaua de tracking din aplicațiile specifice (Apple / Samsung). Și sa fii notificat dacă te “urmărește” un astfel de device (dacă sta “lipit” de tine).

    Evident, exista și neajunsuri (da, cele mai.mari sunt legate de privacy, la modul general, dar deja asta este lumea în care traim).

    My 2 cents…

      (Citează)

  9. incercati pretul si la Samsung in magazine-Promenda/Afi Cotroceni etc.
    Nu stiu ce parteneriate au, dar magazinele alea le vand cu 200+ , nu 140 de lei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus