►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Proiectorul The Freestyle generația 2 de la Samsung este un dispozitiv foarte bine gândit. Vorbim de un proiector portabil, mare cam cât o halbă de bere, care scoate Full HD în 60 fps și HDR10+. Are conectivitate Wi-Fi și Bluetooth și rulează același sistem de operare ca televizoarele Samsung, deci poți instala direct în proiector aplicații precum Netflix, Disney+, Digi Online și altele.
Freestyle are multe alte funcții smart la bord și vine inclusiv cu o telecomandă smart cu încărcare solară, ca televizoarele Samsung. Ca portabilitate și distracție imediată, la o apăsare de buton, se dovedește greu de întrecut.
Preț: începând cu 3.599 lei pe eMAG, Samsung.ro. Nu-l confundați cu generația 1, care arată identic. Generația 2, acesta din articol, are codul LFF3.
Nu glumesc când spun că Freestyle 2 este neașteptat de mic față de un proiector uzual. Cutia în care este ambalat are dimensiuni mici, dar am rămas surprins văzând că proiectorul în sine ocupă doar jumătate din ea. Chiar este cât o halbă de bere.
Este un proiector foarte ușor de ținut într-o singură mână, de transportat în geantă, de luat cu tine imediat afară în curte sau la o prezentare la client (mai ales cu Cast și Apple AirPlay 2 integrate) sau de pus în pat pentru a proiecta pe tavanul camerei încă niște episoade din Netflix.
Carcasa lui Freestyle este cilindrică și are atașat un stand cu care poți orienta proiectorul la orice unghi între 0 și 180 de grade, cu o balama care pare bine închegată și a ținut proiectorul fix în utilizare.
Pe lateral se află un port USB-C pentru alimentare. În cutie primești și alimentator pe USB-C, unul de 65 wați cu cablu de vreo 2 metri, dar manualul spune că Freestyle 2 este compatibil cu orice încărcător USB-PD și chiar și cu baterii externe, câtă vreme dau 50 wați și 20 volți la ieșire. Tot pe lateral este și o intrare microHDMI; ar fi fost mai bună una full-size, dar important este că există și aceasta, iar cabluri sau adaptoare se găsesc uzual. Există și un buton care oprește microfonul exterior, cu care poți da comenzi la Bixby sau Alexa.
În partea de sus, lângă unitatea de proiecție tip DLP, se află și niște senzori pentru calibrarea imaginii (Freestyle face auto focus și auto keystone, plus auto levelling în caz că-l pui pe plan înclinat, deși cred că pentru asta are senzor intern). Deasupra lor se află patru butoane capacitive (on/off, volum etc) pe care nu ai de ce să le folosești vreodată pentru că telecomanda este mult mai potrivită pentru control.
Un difuzor mărișor este la capătul celălalt și oferă sunet bun. Standul este metalic cu piciorușe de cauciuc. Samsung vinde separat câteva accesorii, precum o husă de transport. Accesoriul mai interesant este un stand cu baterie incorporată, care i-ar da proiectorului o autonomie de 3-4 ore de funcționare, deși evident îi crește un pic gabaritul. Dacă vrei însă proiecție la cort sau pe plajă sau în fundul curții, o astfel de baterie este soluția cea mai bună.
Telecomanda este albă, subțire, frumos rotunjită. Are o baterie incorporată care se poate încărca prin USB-C la nevoie și în mod normal cu celule solare de pe spatele telecomenzii, parte a strategiei Samsung din ultimii ani de a reduce consumul de baterii alcaline și de a simplifica produsele proprii.
Pe față are butoane dedicate pentru Netflix, Disney+ și Prime Video, butoane Home și Back, taste direcționale și inclusiv play/pauză. De obicei reproșez televizoarelor Samsung că nu mai au tastele 0-9 direct pe telecomandă, ci virtuale pe ecran, dar un proiector portabil nu știu cât de mult va fi de fapt utilizat pentru televiziune clasică, deci nu o văd musai ca un minus pe un dispozitiv gândit să fie minuscul.
Singurul dezavantaj la telecomandă este că butonul on/off este prea aproape de cel Settings/Auto Focus/taste numerice și riști să-l apeși din greșeală. Proiectorul nu te întreabă de verificare dacă vrei să-l închizi, ci își dă shut down direct.
Cam așa arată Freestyle 2. Cum funcționează el? Aici este parte și mai bună, este un dispozitiv chiar smart, care se reglează automat și este foarte ușor de configurat, mai ales dacă ai și un telefon Samsung.
Îl pui unde vrei, îl orientezi în sus sau spre perete, îl pornești și este gata de acțiune în doar câteva secunde. Face singur keystone (adică face imaginea dreptunghiulară, compensând pentru unghiul de proiecție) inclusiv pe tavan când îl orientezi până la 45 de grade înclinare. La mai mult de atât oricum imaginea este atât de departe de tine încât nu are rost.
Raportul de proiecție pe Freestyle generația 2 este de aproximativ 1:1. Manualul spune că la o distanță de 0,8 metri obții o imagine de 0,762 metri în diagonală, iar distanța maximă recomandată este de 2,66 metri, unde obții o imagine de 2,54 metri în diagonală. Această ultimă cifră înseamnă o diagonală de 100 de inci, aproape cât patru televizoare de 55″ puse în matrice, adică o imagine foarte mare.
Mie mi-a plăcut cel mai mult că nu are o distanță minimă nerezonabilă. 0,8 metri este decent pentru proiecție, zic eu, mai ales cu un dispozitiv de mici dimensiuni și care face imediat și auto keystone și auto focus.
Instalarea este foarte simplă. Pornești proiectorul. Te întreabă de o rețea Wi-Fi. L-am conectat la cea de 5 GHz. În caz că vă întrebați cum îl poți folosi în pustiu, bănuiesc că îi faci hotspot pe telefon sau dai prin Cast/AirPlay filmele salvate în telefon/laptop.
Dacă ai telefon Samsung, Freestyle 2 are câteva funcții în plus prin aplicația SmartThings, de exemplu telefonul poate avea rol de telecomandă și există inclusiv posibilitatea de a folosi două proiectoare Freestyle identice în mod sincronizat pentru o imagine ultra-wide 21:9.
M-a întrebat de cont Samsung și conectarea a fost foarte rapidă, am scanat cu telefonul un cod QR afișat de proiector. La fel de simplu conectezi și aplicațiile de smart tv preinstalate sau pe care le tragi tu. Majoritatea (Netflix, YouTube etc) oferă posibilitatea de a te loga folosind telefonul personal și un cod QR proiectat sau un cod numeric, ceea ce face banală toată procedura.
Proiectorul are un sistem de operare Tizen ca și pe smart TV-urile Samsung de ultimă generație. Există foarte multe aplicații ce pot fi instalate, inclusiv cele mai importante precum: Netflix, YouTube, Disney+, HBO Max, SkyShowtime, Prime Video, Digi Online, Orange TV, Vodafone TV, Spotify (ca să asculți Freestyler de la Bomfunk MCs, desigur), GeForce Now și altele. Pe majoritatea le-am găsit deja preinstalate, iar restul sunt în magazinul de aplicații.
Am menționat în listă și Digi Online, de exemplu, pentru că de acolo poți avea și televiziune clasică. Dacă vrei să te uiți la televizor pe acest proiector, trebuie fie să ai un set-top box pe care să-l cuplezi la intrarea HDMI a proiectorului, fie folosești o aplicație precum Digi Online/Orange TV etc. Mai există și posibilitatea de a face screen mirroring de la un televizor în preajmă, prin HDMI. Nu toate televizoarele sunt însă compatibile (cred că doar unele Samsung, de fapt), n-am testat această funcție și oricum nu prea are sens: dacă ai deja un televizor lângă proiector, uită-te la televizor.
O problemă de care se plângeau review-urile la prima generație de Freestyle este că interfața se mișca lent. Cred că au făcut un upgrade de procesor pe proiector pentru că nu am întâmpinat nici o problemă pe Freestyle 2, meniurile se învârt cu fluență și mi s-a părut aceeași experiență ca pe un televizor.
Poți conecta și o consolă de jocuri, de altfel. Freestyle 2 are un lag de vreo 40 ms, deci poate că nu-i cea mai bună soluție pentru gaming competitiv, dar pentru a vă juca majoritatea celorlalte jocuri pe un perete de 2,5 metri, dacă asta vă doriți — funcționează!
Mă gândeam chiar să-l iau în zilele următoare într-o vizită la bunicii Matildei. Este o casă veche, cu un singur televizor, dar Wi-Fi peste tot. Cred că aș putea face o seară de proiecție în curte, direct pe peretele casei, sau poate pe tavan în camera în care dormim noi, ca să ne uităm în stil grandios la 2-3 episoade din vreun serial în loc să ne culcăm odată cu găinile, cum este uneori obiceiul locului.
Mie un avantaj la fel de mare mi se pare posibilitatea de a conecta proiectorul pentru screen mirroring sau extindere desktop la un telefon sau un PC. Nu știu câți oameni mai fac prezentări PowerPoint la sediul clientului, dar un proiector portabil vă permite să faceți asta chiar oriunde, inclusiv în curtea clientului. În plus, întrucât este compatibil cu diverse tehnologii de screen mirroring precum AirPlay 2 și SmartView din telefon, tabletă sau ultrabook, deci nici măcar nu vă trebuie cabluri pentru asta, ci doar Wi-Fi.
Cred că acest proiector, împreună cu un telefon sau un ultrabook, reprezintă cea mai ușor de utilizat și portabilă soluție pentru ținut o prezentare. Îl puteți folosi și ca monitor secundar pentru voi în muncă, la o adică.
Tehnologia de proiecție am spus că este DLP, o tehnologie uzuală pe proiectoare, și sursa de lumină este un LED puternic cu o viață estimată la 30.000 de ore. Rezoluția maximă este Full HD în 60 fps și cu suport HDR10+.
Ce trebuie precizat aici este că Freestyle 2 este gândit să fie un proiector portabil și smart, nu unul pentru reproducerea impecabilă a imaginilor. Nu are luminozitatea și nici gamutul de culoare al unui proiector “cinema” care este de 5 ori mai mare și are un preț de asemenea mai mare. Freestyle 2 are oficial în jur de 230 ANSI Lumens, adică oferă o luminozitate decentă, dar nu foarte mare. Samsung spune 550 lumeni, dar dacă vreți măsurat după standardul ANSI, care se folosește uzual, este de 230 lumeni.
Este clar gândit pentru a fi utilizat în încăperi întunecate sau în condiții de seară/noapte. Ziua, când lumina soarelui intră din belșug prin ferestre cum se întâmplă la mine, imaginea este spălăcită, deși ca monitor secundar de PC poate fi utilizat chiar și așa. Dacă tragi draperiile sau jaluzelele, situația se schimbă mult în bine.
Chiar și noaptea însă, imaginea este una decentă ca luminozitate. În testele mele, lampa nu trece de 400-500 nits, pe când un televizor modern poate afișa imagini strălucitoare de 800 nits și chiar mai mult. Are și problema clasică a proiectoarelor de tip DLP, anume că negrul absolut nu este chiar negru, ci un gri foarte închis.
Depinde și ce așteptări aveți de la el. Dacă vreți luminozitate mare ca în sala de cinematograf, mai bine vă luați un televizor bun sau un proiector mult mai mare și puternic, eventual cu sursă laser (și preț pe măsură). Freestyle 2 este mai degrabă pentru cei ce preferă portabilitatea și sistemul smart rapid pentru a vizualiza conținut.
Matilda, de exemplu, a fost foarte impresionată de faptul că am proiectat Netflix pe aproape întreg peretele sufrageriei noastre. Am întrebat-o apoi dacă și-a dat seama că imaginea nu are luminozitatea de pe televizor și a zis că nu și-a dat seama de asta până atunci, că se concentra pe acțiunea de pe ecran.
Mie mi se pare și că imaginea de 100 de inci este prea mare pentru rezoluția Full HD. Adică și un televizor de asemenea diagonală ar părea de rezoluție mică pe imagini Full HD, nu? Cam așa și aici. Am simțit că cel mai bine este totuși când proiectezi pe suprafețe ceva mai mici, de genul 60-70 de inci. Pe de altă parte, depinde cum folosești dispozitivul. Dacă-l vrei pentru a pune un film în curte pe peretele casei, când stai cu o bere în mână, chipsuri în alta, și patru alți prieteni în jur cu care oricum vorbești una-alta în timp ce filmul rulează, contează mai mult faptul că a fost portabil și ușor de conectat la streaming.
Sunetul este neașteptat de bun pentru dimensiunea lui Freestyle. Boxa din capăt își face bine treaba și în special vocile sunt bine redate. Dacă vrei însă sunet de calitate mai bună, și aici se vede că a fost bine gândit sistemul încă de la început:
Mi-ar fi plăcut și o simplă ieșire stil jack audio, dar pe de altă parte boxa integrată este suficientă pentru a asculta la nivel normal un film, deci nu mă plâng prea tare de lipsa unei ieșiri audio simple.
Zgomotul emis de Freestyle în funcționare, pe de altă parte, este un zumzet slab. Dacă nu stai lipit de proiector, nu te deranjează.
Mai sunt și alte funcții. Există un Ambient Mode, care rulează pe proiector niște animații simple precum texte “Welcome” sau o imagine cu un munte. Dacă ai două proiectoare și aplicația SmartThings în telefon, le poți sincroniza pentru a afișa o imagine și mai mare, deși nu știu cui se adresează funcția aceasta. Pare ceva gândit pentru a fi o soluție simplă și do-it-yourself de perete video, de proiecție video poate la vreun eveniment special. De asemenea, dacă ai telefon Samsung, suportă functia Tap View în care ceea ce vezi pe telefon trece imediat pe proiector, fără a mai umbla prin meniuri de Cast sau screen mirroring.
Ca recapitulare, mie Freestyle 2 mi s-a părut excelent ca proiector portabil de mic dimensiuni. Are funcții smart de televizor, pornește în câteva secunde, are telecomandă bună, se conectează ușor la principalele aplicații de streaming, la telefoane și laptopuri, la console de jocuri.
Oferă și o imagine de mari dimensiuni, dacă vrei asta, plus sunet suficient de bun pentru o singură boxă. Nu are luminozitatea și nici culorile unui proiector “cutie” mai mare, dar a fost gândit pentru alte scenarii de utilizare. Cei care caută un proiector pentru acele scenarii de utilizare vor fi cu siguranță mulțumiți de Freestyle 2.
Preț: începând cu 3.599 lei pe eMAG, Samsung.ro
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
04/10/2023 la 7:54 AM
L-am vazut expus la un orange shop prin AFI Cotroceni, chiar draguta jucaria si impresionanta ca raport intre marime si ce ofera (that’s what she said)
AndreiD(Citează)
04/10/2023 la 7:59 AM
Felicitări pentru articol!
zgriptorul(Citează)
04/10/2023 la 9:33 AM
Mersi de articolul detaliat. Vazusem pe la asiatici ca prefera multi un astfel de proiector mic in detrimentul TVului – probabil din considerente de spatiu.
Am inteles la ce ar putea fi folosit, insa clar nu-i de mine nici sa-l primesc gratis:
Inainte de TVurile cu diagonale mari, foloseam un proiector pentru vizualizat filme. Dimensiunea pe perete era wow, atunci era destul de deranjant sunetul proiectorului.
– proiectare pe tavan – mi se pare doar marketing, nu ma vad stand in pozitia de orizontala cu privire fixa. In plus, eu pe tavane mai am lucruri ce crreaza probleme, gen lustra, oglinzi
– proiectare in curte pe casa, cu cortul – mult noroc in a gasi un mediu propice de proiectat. Daca nu e alb, o sa se vada culorile distorsionate. In exterior – mult noroc cu insectele
Ariel(Citează)
04/10/2023 la 9:42 AM
Foarte corect. Vara este complet inutilizabil in exterior datorita insectelor.
corny(Citează)
04/10/2023 la 10:13 AM
Folosesc unul ieftin chinezesc in exterior toata vara, stan in lazy-spa si ne uitam la filme, nici o problema cu insectele.
Sunetul e ok daca il legi la niste boxe decente. Eu nu suport nici boxele tv-ului, se aud ca o conserva. Un soundbar + sub entrylevel e ieftin. Heck, iei un logitech 2.1 si tot e mai bine ca sunetul de conserva al tv-ului/proiectorului.
Problema unui proiector e ca nu poate fi utilizat okish ziua, e bun daca ai un beci ceva :)
Baltha Zerus(Citează)
04/10/2023 la 3:38 PM
La voi in Berceni.
Eu sunt in Spania si nu am vazut vara aceasta nici urma de țânțar.
Anca(Citează)
05/10/2023 la 10:52 AM
Vara in Romania sunt insecte peste tot, nu doar in Berceni. Cu cat mai rural, cu atat mai multe insecte. Ca si oamenilor, nici insectelor nu le place poluarea din orase…
Dan(Citează)
05/10/2023 la 5:49 PM
CAAAAT?
Eu am un noname de 5-600 de lei cu care le mai pun la copii pe peretele casei cand mergem la tara.
add(Citează)
05/10/2023 la 5:50 PM
singura lui problema e sunetul slab, trebuie scos pe altceva.
add(Citează)