un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Review: Kingston XS1000 este un SSD compact, ieftin și performant la 1000 MB/s

11 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

XS1000 este un SSD extern nou lansat pe piață de Kingston și mi se pare că aduce o combinație de dimensiuni și preț redus alături de performanță mai mult decât suficientă pentru majoritatea oamenilor.

Kingston XS1000 are dimensiunile 69,5 x 32,6 x 13,5 mm și probabil că va încăpea în acel buzunar mic de la blugi. Cântărește 29 de grame. Vine în varianta de 1 TB și de 2 TB, dar ambele au același port USB 3.2 Gen 2 și același rating de performanță, 1.050 MB/s citire și 1.000 MB/s scriere.

Preț: 329 lei pentru 1 TB la PC Garage și eMAG, 529 lei pentru 2 TB.

La 329 lei, este unul dintre cele mai ieftine SSD-uri de 1 TB din piață și este mai mic decât majoritatea competitorilor săi. Este produs de un brand cu renume în domeniul memoriilor flash și vine și cu 5 ani de garanție. Este o combinație greu de bătut.

Carcasa este neagră, din plastic. În cutie mai găsești inclus un cablu USB-A la USB-C, iar dacă aveți un laptop doar cu porturi USB-C (de exemplu, MacBook) trebuie să vă cumpărați un cablu performant 3rd party.

Acum câteva luni am testat și modelul XS2000, care face parte din gama superioară. Este mai rapid (2.000 MB/s) și ceva mai bine construit, plus că în cutie include un fel de husă siliconică ce protejează adițional SSD-ul de șocuri și îi dă chiar și o protecție IP55 la apă și praf.

XS1000 nu beneficiază de astfel de elemente premium, dar sunt sigur că pentru majoritatea oamenilor nici nu contează asta. Contează că este mic, ușor și deci un accesoriu perfect pentru stocare externă pe lângă un laptop.

Nu sunt așa multe de testat la un SSD extern. Fiind un model mic și portabil, nu cred că este nevoie de teste avansate de încărcare cu queue depth și thread-uri multe, că doar nu va fi folosit pentru a boota Windows sau pentru a ține baze de date pe el, ci mai degrabă fișiere de muncă sau fotografii și filme din concediu.

Kingston spune oficial că XS1000 atinge 1.050 MB/s la citire și 1.000 MB/s la scriere. Am verificat și eu aceste cifre.

În CrystalDiskMark pe Windows, am prins 1.032 MB/s citire și 943 MB/s scriere, ceea ce este suficient de aproape de specificațiile oficiale ca să fiu mulțumit.

Am testat SSD-ul cu benchmark-uri și pe un MacBook Pro cu M1 Pro. Am obținut rezultate destul de asemănătoare.

Odată trecute testele de benchmark, mai rămâne de văzut cum se comportă XS1000 cu fișiere normale. Am folosit testul meu clasic, adică am scris și apoi citit din SSD următoarele:

  • un clip video de 9 GB.
  • un folder de 3,4 GB cu 631 de fotografii.

Și întrucât vorbim de un SSD portabil ce trebuie utilizat simplu de către oricine, am folosit funcția de copiere standard din Windows și MacOS, nu programe suplimentare precum Robocopy. Functia de copiere din Windows nu este de fapt foarte performantă, iar alte programe folosesc mai multe nuclee de procesor și cozi mai mari de comenzi pentru a copia simultan mai multe fișiere, crescând viteza de transfer.

Am stabilit însă deja că XS1000 ajunge la specificațiile oficiale anunțate de Kingston, așa că acum este vremea pentru teste de utilizare normală. Mă îndoiesc că cineva folosește aplicații 3rd party de copiere, în special către unități externe.

Rezultatele au fost următoarele:

WINDOWS

  • Clip video 9 GB: scris cu 545 MB/s și citit cu 630 MB/s
  • Fotografii 3,4 GB: scrise cu 360 MB/s și citite cu 596 MB/s

MacOS

  • Clip video 9 GB: scris cu 833 MB/s și citit cu 893 MB/s
  • Fotografii 3,4 GB: scrise cu 390 MB/s și citite cu 850 MB/s

Și da, MacOS folosește un algoritm de copiere mai performant decât cel din Windows, se pare. Rezultatele sunt bune. Controllerul din SSD care scrie și citește datele în memorie se suprasaturează când primește prea multe fișiere simultan, de unde și rezultatele mai mici decât în testele de benchmark. Și XS2000, care în benchmarks urca la 2.000 MB/s, a avut rezultate la jumătate sau chiar la un sfert din acea viteză de transfer în testul de mai sus.

În principiu, însă, rezultatele mi se par bune. Scrii 3,4 GB de fotografii în 10 secunde. 10 GB de fotografii în 30 de secunde. Este ok pentru majoritatea oamenilor și aplicațiilor.

V-am cam spus concluzia de la început. XS1000 este un SSD compact, ușor, performant și la un preț per GB excelent pe piață, mai ales cu 5 ani de garanție.

Preț: 329 lei pentru 1 TB la PC Garage și eMAG, 529 lei pentru 2 TB.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Vine cu ceva suport de criptare ? Sau macar soft de backup

      (Citează)

    • suportul de criptare hardware este praf, exceptând acelea mega scumpe. găsești linkuri explicative.
      îl poți cripta software cu ce program vrei tu.

        (Citează)

  2. La mine apare doar optiunea sa il rezerv/ridic din showroom, nu il pot comanda la easybox.. oare de ce?La cel de 1tb

    https://prnt.sc/VjZJa7247LQE

      (Citează)

    • Alin: apare doar optiunea sa il rezerv/ridic din showroom

      probabil pt ca nu mai au stoc in depozit.
      la volumele emag livrarile se cam fac destul de automat, nu merge nimeni sa ridice un produs din showroom si apoi sa il duca la easybox

        (Citează)

  3. deci… e un stick usb… usb 3.2… de 1 TB sau 2.. la 330 lei minim. Sigur imi scapa ceva!

      (Citează)

    • Este un “stick” USB pentru care ai nevoie de un cablu.
      In rest este acelasi lucru… cu diferenta ca pe asta poti copia fisiere foarte rapid, nu este nevoie sa il lasi peste noapte ca sa copiezi 10-20 GB de poze.

        (Citează)

  4. E cu NAND.
    Era mai fancy/valoros/durabil dacă era cu NVME?

      (Citează)

    • Bun bun. Partea proasta e cu concluzia de “best” mac os. Pai da, o prastie de sistem de operare facut sa suporte 5-6 feluri de hardware e mai bun ca unul care merge lejer cu cateva milioane dw chestii (aka windows). Evident, da
      Windows merge. Punct. Sau userii aia prosti il pot folosi penteu ce treaba au ei, conteqza mai putin. Mac os posibil sa mearga, atat. Ba wireless cu probleme, ba network, ba remote, ba softul x nu mai porneste…sa-l ia dreak, necesita de 2 ori mai mult suport. Ca nu merge. Da, merge Facebook oricand, nu ajuta

        (Citează)

    • nvme e tipul conecticii, nand e tipul de hardware folosit. nu are nici cel mai vag sens intrebarea.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus