►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Este cea mai tare știre despre tehnologie a acestei săptămâni: surse Reuters spun că NVIDIA lucrează în secret la procesoare cu tehnologie ARM pentru viitoare PC-uri cu Windows, în parteneriat cu Microsoft.
În paralel, și AMD lucrează la chipseturi bazate pe ARM. Ambele companii ar putea lansa astfel de produse pe piață în 2025, pentru PC-uri cu Windows de ARM.
Asta poate fi o schimbare semnificativă în industria computerelor, poate cea mai mare de la introducerea arhitecturii x86. Dacă Intel nu face același lucru și nu o face cu succes, va avea multe probleme pe piață.
De ce contează? Pentru că Apple a demonstrat că laptopurile și desktop-urile cu procesoare bazate pe ARM sunt foarte performante în orice tip de activitate și au multe alte avantaje, precum autonomia mult mai mare a bateriei și regim termic foarte scăzut. Apple aproape că și-a dublat cota de piață în cei aproape 3 ani de când a renunțat la Intel și arhitectura x86 și a trecut la chipseturi ARM, cu tehnologie licențiată de la ARM Holding.
Dar nu trebuie musai să credeți cifrele. Puneți mâna pe un MacBook Air sau Pro și veți vedea diferența. Ca utilizator și de MacBook Pro cu M1 Pro, vă pot spune că este o experiență aproape uluitoare să vezi autonomie de 16 ore în aceleași condiții în care pe Windows și x86 ar fi de 5 ore sau să vezi cum laptopul nu se încălzește și nu face zgomot și nu consuma bateria în ritm mai mare indiferent ce faci pe el.
Apple, însă, are avantaj în această piață. A avut experiență în construit chipseturi ARM pentru telefoanele sale. Pe computere, produce atât hardware-ul, cât și software-ul, așa că nu depinde (ca Microsoft) de mii de drivere și combinații posibile de hardware și de nevoia de a suporta sisteme și aplicații legacy.
Microsoft, însă, trebuie să facă ceva și face asta, îi împinge pe cei de la AMD și NVIDIA să producă chipseturi ARM, în timp ce în paralel lucrează la o versiune compatibilă de Windows mai bună decât cea din prezent.
Scriam în luna februarie că suntem într-un moment de cotitură în tehnologie pentru că chipseturile ARM demonstrează că sunt mai performante și mai ieftine decât cele x86. Mai spuneam atunci și că tehnologia ARM este blocată pe piața PC-urilor cu Windows din probabil două motive:
Și ar mai fi faptul că și Qualcomm produce chipseturi ARM pentru Windows, au o gamă Snapdragon pentru asta, dar nu se agită prea tare cu ea.
În total rezultă un cerc vicios în care marii producători de hardware și software nu au transmis niciodată în piață mesajul “peste puțină vreme vom lansa computere ARM cu Windows, deci ceilalți producători mai mici de software ar fi bine să pregătească și ei versiuni compatibile”.
Se pare însă că lucrurile încep să se schimbe, dacă ceea ce zice Reuters este adevărat. NVIDIA este o companie cu buget R&D mare și know-how în domeniul ARM. Probabil a văzut oportunitatea de a intra în domeniul cipurilor de procesare alături de Intel și AMD, o piață nouă.
Dacă și AMD a început să investească în această direcție, este clar că și ei se tem de scăderea business-ului x86 sau măcar de faptul că ar putea lipsi din piața de computere ARM.
Iar dacă Microsoft insistă pe asta, înseamnă că își dă seama că își reduce veniturile pe toate planurile: cele din vânzarea de Windows, cele din utilizarea de Edge, din publicitate pe Bing, din cititori în MSN News, din utilizatori de AI și altele. Apple are produse pentru aproape orice astfel de scenariu și bani rămân la ei. Dacă Apple ar investi serios într-un program stil Office, probabil că Microsoft ar tremura un pic la bursă.
Rămâne de văzut ce va fi până la urmă, dar s-ar putea ca prin 2030 majoritatea oamenilor să utilizeze computere bazate pe tehnologie ARM, nu Intel.
Câteva definiții. Procesor = creierul unui computer, cel care de obicei comandă și controlează orice altă componentă și funcționarea ei. Chipset = un cip care cuprinde procesor, dar și memorie RAM, controllere USB și de multe alte tipuri, placă grafică șamd, de obicei toate plantate electronic în aceeași capsulă. Numit uneori și SoC, system-on-chip.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
53 comentarii
27/10/2023 la 7:34 AM
Pai daca nu vedem prea curand un laptop windows decent la 5-6k lei, apple isi va face de cap si aici, ca pur si simplu nu are competitori.
Deja este diferenta uriasa intre macuri si laptopuri cu windows. Mi-a picat de curand in mana un dell vostro de approx 5.000 lei. Frumusel ca design, dar constructie din plastic, display 1080p, si windowsul? …. ca windows, mai bine nu iti iei
La doar 1.000 lei in plus, noul air este pur si simplu imbatabil, display amazing, baterie 14h, rulare fara intreruperi, constructie super solida, apple pay cu amprenta, sunet si microfon f bune.
Cand il deschizi functioneaza direct. Pai pe windows stai sa faci stick bootabil in anul 2023. Si cand instalezi iti zice ca vrea net, dar wifi nu merge. Lol? Pe cablu in 2023? M am chinuit sa iau adaptoare si cabluri sa conectez acea dracie la net ca sa ii pun widows. Minunaaat
Marius(Citează)
27/10/2023 la 8:22 AM
Trebuia să iei versiunea cu Windows instalat, că presupun că pe Mac nu stai să instalezi OS-ul când îl iei.
Andrei I(Citează)
27/10/2023 la 8:40 AM
am și eu macbook Air de 6 ani și abia aștept să îl schimb. sa iei un macbook serios (16gb ram, ssd 1tb), te ajunge peste 8000-9000 lei.
am primit de la munca un dell de 10.000 lei cu 64 RAM și HDD de 2tb.
sa dai 5000-6000 pe un laptop cu 8gb RAM și 256 ssd in 2023, nu știu ce să zic. daca stai pe YouTube și la terase, e perfect. dar dacă ai nevoie de spatiu și memorie, nu prea merge.
într-adevăr are toate lucrurile menționate acolo dpdv hardware, dar partea de soft e complet idioata eu, că power user, nu pot customiza aproape nimic.
rulam un softulet care îmi arată spațiul pe fiecare director pe sistem. pe Windows și Linux a scanat in 10 secunde, pe macos vreo 3 minute.
apple pay cu amprenta… pai celelalte sisteme de operare au face recognition de ani de zile…
e totuși funny că te plângi de cabluri, știind cate adaptoare trebuie luate pe Mac
https://pbs.twimg.com/media/E5duBOcVEAYLZR_.jpg
Tano(Citează)
27/10/2023 la 10:12 AM
mactrads gonna mactard.. n-ai ce sa le faci…
asa sunt ei : gura mare pe ce stiu ca e ok (proc, baterie) si ciocul mic / nu exista pe probleme : display echivalent cu ce avea dell prin ’16, selectia imbecila de porturi (chiar si la mbps noi de 14 / 16), chifteaua de (mac)os care ruleaza pe el
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 10:58 AM
Tipic românesc: laptopul entry level (ăl mai mic și mai prost) nu e bun că ai nevoie de 64 GB de memorie, sau altuia îi trebuie 3 monitoare legate – ce rost au comparațiile astea? Normal că cine are nevoie de memorie și stocare își ia, dar poți face treabă și cu 8GB RAM (ăsta e SoC, nu e chiar același lucru), or mai fi și oameni care scriu pe lumea asta. Nici de la Dell sau Lenovo nu iei worstation cu 6 mii de lei.
Face recognition captează doar o imagine, nu e un scanner 3D ca Face ID, nu mi se pare ceva de lăudat.
Eu sunt de acord la faza cu porturile, enervează pe multă lume. Părerea mea e că într-un laptop nu bagi 10 chestii, că de aia e laptop, dar în fine. În schimb poza aia e vrăjeală, așa să ne hăhăim de Apple. Am și eu adaptorul ăla, iar usbc-ul e doar pentru încărcare, faptul că într-unul din adaptoare e un alt adaptor… cred că e pentru poză. Și serios, ai nevoie de 2 HDMI simultan pe un laptop? și dongle de mouse, când poți lua orice periferic cu BT? Hai să nu exagerăm.
dam167(Citează)
27/10/2023 la 9:49 AM
Cine te retine sa iti iei laptop cu windows preinstalat? Si atunci merge exact ca la apple – pornesti, bagi contul si ai terminat.
Adrian(Citează)
27/10/2023 la 11:40 AM
@Marius
1. Asa cum ti s-a mai raspuns si in cateva comentarii de mai sus, nu are sens sa compari un laptop fara sistem de operare cu un laptop care vine cu sistem de operare. Daca nu te zgarcesti la 500 de lei in plus, poti cumpara si laptopuri cu Windows preinstalat pe care le configurezi in 2 minute si sunt gata de utilizare.
2. Incearca sa nu mai instalezi Windows piratat si probabil ca nu vei mai avea probleme cu driverele de wireless. Eu personal in ultimii 5-6 ani cel putin nu am mai intalnit laptop la care Windows-ul sa nu recunoasca placa Wi-Fi.
3. Si daca tot te-ai zgarcit la o licenta de Windows, in loc sa cumperi adaptoare pentru mufa RJ45, ar fi fost mai simplu sa copiezi pe stick-ul ala bootabil driverul pentru placa de retea si sa-l instalezi direct.
Andrei G(Citează)
27/10/2023 la 1:12 PM
@Andrei: tocmai am cumparat un laptop fara OS si am instalat eu unul nou. Pe langa faptul ca e mai simplu sa instalez de la zero decat sa ma chinui sa scot tot bloatware-ul din ala preinstalat, pretul e si mult mai mic. Cu licenta.
Ce zice Marius e adevarat, daca vrei sa instalezi singur OS-ul. Folosind un stick bootabil facut direct de pe site-ul Microsoft am avut aceeasi problema: laptop-ul nu vedea reteaua wifi la configurare si nu iti permitea sa sari peste pasul ala. Din cate am inteles e o problema recenta. Sigur, se poate rezolva iesind din ciclul de configurare si instaland separat driver-ul, dar te astepti ca un OS bootabil facut prin procedura oficiala sa includa si drivere sau macar sa iti permita sa configurezi Windows fara wifi.
Separat, despre build quality Apple vs restul: folosesc un Precision 5570 pentru munca si un Legion 7i pentru jocuri. N-am ce comenta cand vine vorba de calitatea sau performanta lor. Nu le-as inlocui cu un Mac nici daca as avea ce sa fac cu OS-ul.
Giani Mucea(Citează)
27/10/2023 la 2:22 PM
Atunci daca tu spui ca este o problema nou aparuta asta cu driverele, poate ca asa o fi. Adevarul este ca nici nu am instalat de prea multe ori Windows 11, asa ca experienta mea se bazeaza in proportie de 80% la Windows 10.
Legat de pretul mai mic, nu stiu cum se poate ca o licenta separata de Windows sa coste mai putin decat una OEM, dar… poate ca ai gasit tu niste oferte dubioase la laptopuri.
Andrei G(Citează)
27/10/2023 la 2:32 PM
Nu e neaparat o problema cu driverele ci cu procesul de configurare. Pana acum, cand instalai Windows, ajungeai la un pas in care trebuie sa te conectezi la reteaua wifi sa poti continua. Daca nu aveai drivere si nu vedeai reteaua, puteai sa sari peste si sa instalezi driverele dupa ce se termina configurarea. Microsoft a schimbat ceva recent si nu mai poti sari peste pasul ala acum.
Pretul mic e simplu de explicat: configureaza un Legion la Lenovo pe site cu Win 11 home si platesti 100 eur extra. Configureaza-l fara si cumpara licenta de Win 11 pro de pe site-uri de licente bulk si platesti 7 eur.
Giani Mucea(Citează)
27/10/2023 la 8:35 PM
Poti sa sari, e unul din cele mai cautate chestii pe google.
1 -> faci direct stick cu rufus ci ii dai creare cont local.
2 -> google – “windows 11 local account during setup” sau variante.
Baltha Zerus(Citează)
27/10/2023 la 10:52 PM
Stiu, pe google am gasit si eu cum sa sar peste pasul ala, dar ideea e ca n-ar trebui sa fie nevoie. Inainte era buton de skip, de ce l-or fi scos nu stiu.
Giani Mucea(Citează)
27/10/2023 la 8:42 AM
Cu ocazia aparitiei ARM-urilor, Nvidia poate sa se bata oarecum de la egal la egal cu restul producatorilor. Pe piata x86 era cam dificil de intrat impotriva unora care fac de niste ani asa ceva.
Sper ca si Intelul face R&D pe partea de ARM, altfel poate va merge sa vada ce face Nokia
Dacian(Citează)
27/10/2023 la 11:37 AM
Era cam imposibil de intrat deoarece Intel și AMD au ținut blocat accesul la (drepturile de a folosi) seturile de instrucțiuni x86 și x86_64. ARM, în schimb, vinde fix asta iar de producția de chip-uri se ocupă alții.
Și RISC-V pare că are șanse să ajungă mainstream pe piața portabilelor, dar oricât mi-ar plăcea să visez cred că ARM va acapara felia asta.
ov1d1u(Citează)
27/10/2023 la 11:43 AM
@Dacian, cred ca ai dreptate. Cel mai probabil Intel va urma calea Nokia si va ramane un producator de nisa.
Andrei G(Citează)
27/10/2023 la 9:34 AM
S U P E R B !
Sunt mai degrabă ceea ce unii ar descrie ca Apple hater, dar când vine vorba de laptop-urile cu procesoare M de la Apple nu pot decât să mă închin. Folosesc unul zi de zi la muncă (din cauza specificului job-ului, fiind mobile developer) și literalmente mătură pe jos cu orice altceva de pe piață: e silențios, rece, performant și bateria ține neașteptat de mult. E drept că a și costat în draci (în jur de 3600 de euro, e un MacBook Pro cu M1 Max), dar am îndoieli că dacă aș lua un x86 cu banii ăștia aș obține ceva similar.
Sper doar ca Nvidia și AMD să se pună de acord la ceva similar cu UEFI de pe x86, momentan lumea ARM e un haos total, uitați-vă numai la distribuțiile Linux pentru ARM în câte variante vin, pentru fiecare tip de hardware în parte.
ov1d1u(Citează)
27/10/2023 la 10:37 AM
exceptand procesorul (si implicit viata bateriei care vine de aici), orice laptop de 3.6k cu x86 are un build quality similar cu MBP-urile (materiale, tastatura, ecran)
Sunt acum pe un MBP M1 Pro de 14″ (3k€), venind de pe un Razer Blade 15 inainte lui si de pe un Del XPS 15 inaintea Razer-ului (ambele device-uri de 2000€++ la vremea lor).
Dare I say it, ca Dell-ul ala din 2016 are o tastatura mai buna si un ecran mai misto decat MBP-ul asta de 14″? 😲
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 11:06 AM
Eu n-am văzut încă build quality ca la macuri, nici pe afară, nici înăuntru. Comparabil poate, dar dacă te uiți atent se vede diferența. La tastatură ține de preferințe, am văzut că multă lume laudă Dell și Lenovo, așa o fi. Mie personal tastaturile de la Apple mi se par bune, dar nu ceva deosebit; trackpad-ul însă, acolo e alt univers.
Nu știu ce să zic de ecrane, macurile mi s-au părut tot timpul printre cele mai bune, iar ce e acum pe Pro sunt semnificativ mai bune decât orice era la Apple până în 2019 (exceptând monitorul ăla HDR). Dell erau mult mai saturate, dar nu mi s-au părut mai bune nici ca Pro-urile mai vechi.
dam167(Citează)
27/10/2023 la 11:11 AM
cum ziceam mai sus:
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 11:12 AM
Eu nu m-am atins de subiecte de genul build quality sau tastatură în comentariul meu tocmai pentru că în primul rând ar fi nedrept să fac comparații între produse aflate în categorii diferite de preț. Pe deasupra, există și categorii diferite de laptop-uri, ar fi injust să cer unui laptop gândit pentru gaming să fie silențios și să aibă o autonomie de 8 ore.
Ideea principală, însă, rămâne: nu există altceva pe piața laptop-urilor (x86) care să se compare la autonomie, performanță și silențiozitate (la un loc) cu laptop-urile de la Apple, nici măcar în aceeași gamă de preț. Ori cumperi o măgăoaie gălăgioasă și cu autonomie de două ore cel mult, ori cumperi un dispozitiv bun doar de intrat pe Facebook și YouTube. Sigur, poți să faci nit-picking cu tastaturi, ecrane (de exemplu, am un laptop de la Asus cu ecran OLED care se puncte-puncte pe ecranul MacBook-ului la orice oră din zi sau noapte) și altele și vei găsi plusuri, dar și o grămadă de minusuri.
Pentru mine, care fac în mare parte programare pe iOS și Android, MacBook-urile cu procesoare M sunt perfecte: fără ventilatoare care să se tureze la compilări, performanță mai mult decât decentă și, la nevoie, pot să lucrez o zi de muncă full-time fără a avea o priză în preajmă.
Eu aștept foarte mult un răspuns similar din partea celorlalți producători, mai ales că înăuntrul meu sunt un Linuxist înrăit, lucru care nu prea merge pe Apple, dar până acum toate alternativele s-au dovedit a fi lamentabile, cu tot felul de trade-offs.
ov1d1u(Citează)
27/10/2023 la 11:22 AM
nu fac nitpicking – le-am avut pe toate 3 cate 2-3 ani ca daily driver (fac dev, dar nu IOS deci ma pot muta intre platforme) si le folosesc din postura de power user si destul de des pe drum.
astea sunt concluziile mele de real life usage, restul e fanboysm (gen aia cu “n-am vazut build quality ca la macuri” lolz…)
alternativa nu va fi pe x86… MS se muta usor spre ARM, dar nu au leverage-ul Apple sa il impuna cu japca : https://blogs.windows.com/windowsdeveloper/2022/10/24/available-today-windows-dev-kit-2023-aka-project-volterra/
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 11:27 AM
Cei ce compară build quality-ul probabil o fac între Mac-uri de 8000 de lei și laptop-uri de 4000 de lei, la fel ca cei care toată viața lor au folosit telefoane cu Android la 1000 de lei și când trec la iPhone li se pare că Android e lent. De asta, cum spuneam, nu m-am atins de asemenea subiecte, și sunt de acord că e fanboyism. Articolul e despre procesoarele din laptop-uri și nu cred că am greșit cu ceva în comentariile mele când am punctat diferențele dintre lumea producătorilor de laptop-uri cu x86 și Apple.
ov1d1u(Citează)
27/10/2023 la 11:52 AM
si eu astept ca restul de producatori sa se mute pe ARM…
imi place MBP din acelasi motive ca si tine (putere / batery life) (si de asta mi l-am si luat), dar nu ma impac cu chifteaua de os care vine pe el
din fericire nu sunt constrans sa stau pe macos… un XPS de 14 / 15 cu ARM ar fi solutia ideala pt mine
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 12:01 PM
Așa-i, mectarzi și fenboi care nu compară ce trebuie. Mergeți și puneți mâna la iStyle sau Media Galaxy sau cine mai are macuri expuse să vedeți cum e aluminiul pe ele față de un HP, Dell, Lenovo sau ce vreți voi, alea peste 10 mii de lei, alea cu abțibilde și Harman Kardon pe ele. Înțeleg că nu cumpără nimeni un laptop să-l pipăie, dar nu mai vorbiți prostii. Deschideți un MacBook sau un iMac să vedeți cum arată înăuntru, nu atârnă cablurile ca la altele – e doar atenție la detalii care costă bani la producție.
Haideți și cu trackpadu-rule să vă aud, și ălea-s fix la fel peste tot – nici măcar la laptopri de 10 mii, hai să le comparăm cu alea de 20 de mii. Propun s-o lăsăm moartă cu difuzoarele și jack-ul pentru căști cu impedanță mare, la power useri nu contează.
Și cât de luminos e OLED-ul ăla de la Asus?
dam167(Citează)
27/10/2023 la 12:09 PM
vezi ca era un baiat pe youtube, Rossmann ceva cutare, si el numa cuvinte de lauda avea pt constructia interna a macurilor..
hai si cu tastatura butterfly…
gi-zas 😒
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 12:43 PM
Îl urmăresc pe Rossmann și de multe ori are dreptate, dar are și ăla piticii lui. Dacă treci peste ai multe de învățat de la el, doar că el zice complet alte lucruri decât aruncați voi power userii pe aici. Ce spuneți voi sunt de-astea de la Joanna Stern și Forbes, așa de prosteală, ce înțelege și Gaelex.
Am și d-ăla cu butterfly, cumpărat în 2017, încă huruie, folosit zi de zi. Dar folosit așa ca plebea, la facebook și YT, nu ca devii, că noi nu știm power userisme. E un design foarte frumos, poate cel mai reușit din punctul ăsta de vedere, doar că au vrut prea multe. La tastatura aia toleranțele de fabricație erau așa mici, iar calitatea materialelor conta așa mult încât multe erau predispuse la defecte de noi – de asta aveau probleme după 1 an. Alea bune, care erau testate după service țineau ani buni și n-aveau treabă cu praful și firimiturile, cum ziceam, alea erau la The Verge și Kasey aia căreia îi ruina viața o tastatură de laptop.
Nu mi-ai zis cum e cu trackpad-ul la restul, merge un Lightroom după ce fac 2-3 poze în parc sau îmi trebuie un mouse cu fir?
N-am zis niciodată că Apple face chestii perfecte, și îi înțeleg pe cei care nu vor să dea banii pe ele doar că e plasticul mai de calitate, dar măcar citiți și voi de problemele reale, că ia lumea de bun ce ziceți pe aici.
dam167(Citează)
27/10/2023 la 12:57 PM
nu folosesc asa mult trackpadul, treaba mea e mai keyboard-centric.
la cat il folosesc e un pic mai bun ca pe un dell din aceeasi generatie.
te legi de trackpad degeaba: OS-ul este mai trackpad centric decat keyboard centric – asta il scoate in evidenta – ceea ce pe win ai face din un shortcut, in mac faci cu un gest pe trackpad. daca tot ce faci e sa plimbi pointerul pe ecran, e doar okish
nush ce e ala lightroom, dar pare destul de important sa dai 3k la iStyle ca sa editezi 3 poze din parc🫡
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 1:49 PM
Ideea cu pozele din parc e că la 10 minute de editare nici nu mă gândesc să folosesc un mouse, dar dacă am 1000 de cadre na, acolo poate fi obositor că ai nevoie de click dreapta, zoom, pan, precizie la slidere. Eu joc Heroes sau EU IV de pe trackpad și pot face asta de pe canapea.
Gesturile sunt mai ales în drivere, acolo nu-și bătea nimeni capul, noroc cu precision ăla de la Microsoft.
Stai liniștit că nu editez eu doar poze din parc. Să vezi cum randa ăla cu butterfly în blender, la 100 de grade, din tot sufletul lui. Pe birou încă era peste frecvența de bază și după o oră de mers la 100%. Când mă duc la Starbucks (foarte rar) deschid un VS Code să impresionez adolescenții.
dam167(Citează)
27/10/2023 la 1:54 PM
Parerea mea este ca trackpad-ul il folosesti atunci cand esti plecat de acasa si nu mai ai chef sa scoti mouse-ul din geanta pentru 10-15 minute de lucru. Sau poate atunci cat stai in pat cu laptopul in brate (eu nu fac asta niciodata, dar in general este cav foarte obisnuit la fete).
Dar daca esti acasa si ai mouse-ul pe birou (langa laptop) nu vad de ce nu l-ai folosi.
Andrei G(Citează)
01/11/2023 la 1:21 AM
@Andrei G am 3 laptopuri, NICIODATA nu folosesc mouse. Ba chiar trackpadul e mai intuitiv decat un mouse in anumite situatii.
.
Corcoran(Citează)
01/11/2023 la 1:58 AM
mai putin in majoritatea situatiilor cand nu e….
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 9:57 AM
Folosesc un MacBook Pro cu M2 si intr-adevar, autonomia e excelenta, laptopul e silentios si difuzoarele incredibile. Singura chestia e ca am si un laptop ROG cu Intel Core i9-12900H. Da, laptopul cu Windows e mai mare si mai greu, mai galagios, autonomia nu exista, dar daca ne referim doar la procesor M2-ul e foarte slab.
Nu vorbesc de teste sintetice, zic de clasicul: deschide Word, porneste Photoshop. Se simte lent si asta e enervant pentru mine.
De performanta pe video nu mai zic. M2-ul nu are nicio sansa in fata unei placi dedicate. Este sigur f OK Mac-ul pe editare video, dar nu toata lumea editeaza video.
Ca laptop pentru toate situatiile Mac-ul este foarte fain, daca iti place Mac OS. M-am obisnuit cu el, dar nu imi place neam sa lucrez in Mac OS.
Si cum calculatorul il folosesc ca sa fac treaba, nu sa il etalez, sunt destul de sigur ca urmatorul laptop va fi cu Windows.
Ionut Popa(Citează)
27/10/2023 la 10:52 AM
“Și ar mai fi faptul că și Qualcomm produce chipseturi ARM pentru Windows, au o gamă Snapdragon pentru asta, dar nu se agită prea tare cu ea.”
Chiar saptamana asta a fost anuntat SOC-ul nou pentru laptop-uri – ai ratat stirea: https://www.theverge.com/2023/10/24/23930366/qualcomm-snapdragon-x-elite-processor-availability-release-date
Rares(Citează)
27/10/2023 la 1:19 PM
Ce mor eu de toti specialii care spun ei ca nu e diferenta intre laptopurile pe windows si mac-uri. Muriti ba.
Am avut dell xps, avion – a murit fara speranta si mort a ramas. Cica probleme cu racirea.
Hp-urile sunt o mizerie sinistra.
Nu sunt fanboy apple, dar ce e al lor e al lor. Mor pe asta cu tastatura mai buna. CAT TINE BATERIA pe un dell cu tastatura smechera si body din plastic? Dupa un an nici o ora.
Terminati-va cu tampeniile ret@rdate.
Corcoran(Citează)
27/10/2023 la 2:00 PM
Hai să fim serioși. Ai uitat de generația de MacBook-uri cu GPU Radeon care crăpau din cauza lipiturilor? Am unul în dulap, dacă vrei să vezi cum arată unul. Dar de tastaturile cu sistem butterfly ai uitat? Îți dau un MacBook din ăla, să vezi cum bați cu degetele în spacebar și tasta N ca să ți le ia.
Acum câteva luni soția a fost nevoită să facă upgrade la alt MacBook Pro un pic mai repede decât era plănuit deoarece backlight-ul display-ului făcea figuri atunci când ecranul era înclinat în anumite poziții.
Un prieten (care știu că citește acest blog) a avut acum câțiva ani un MacBook Air (parcă) cu probleme la memoriile RAM. Memorii care erau lipite pe placa de bază, ghinion.
Aș mai putea aduce 2 – 3 exemple de defecte la diverse MacBook-uri care le-au trimis la gunoi din diferite motive, dar o să mă bănuiți că le inventez deja.
ov1d1u(Citează)
27/10/2023 la 2:08 PM
Am uitat să menționez că Mac-ul cu RAM-ii abia avea doi ani când a crăpat (și era un MacBook Pro 15″ din 2017, am căutat acum în conversații). Ciudat e că nu crăpase de tot, dacă te rezumai la intrat pe net și alte chestii lightweight era ok, problema era când începeai să umpli memoria RAM, însă.
ov1d1u(Citează)
27/10/2023 la 3:57 PM
In orice padure exista uscaturi. Dar laptopurile pe windows sunt in proportie de 90 la suta uscaturi.
Am avut macbook air din 2013, inca merge si tine bateria 3 ore. Trei ore! Dupa 10 ani.
Am avut si macbook cu radeon, nici o problema timp de doi, dupa l-am dat pentru upgrade.
Am mai auzit eu din astea cu “prietenul unui prieten”. E ok, stai linistit.
Ce refuzati multi sa intelegeti e ca scuzele cu tastatura incomoda si alte parnai sunt doar scuze de doi lei pentru windows fanboys. La final tot produsul cu autonomie mai mare/ putere ok/ sistem fara erori castiga.
la anul poate sa fie windows, who knows. Dar acum nu.
Corcoran(Citează)
27/10/2023 la 8:16 PM
Omule, MacBook Pro ediția din 2011 n-a fost o uscătură dintr-o pădure. A fost atât de generalizată problema cu chip-urile video la modelul ăla că există și programe prin care să le dezactivezi și care să-ți permită să mai poți folosi laptop-ul fără să-ți crape din senin.
I-auzi, cică o tastatură pe care trebuie să insiști ca să îți ia o tastă e scuză de doi lei pentru Windows Fanboys. Coping much?
ov1d1u(Citează)
27/10/2023 la 4:11 PM
Lol, asa stii ca vorbesti cu un dobitoc: contraexemplele primite sunt anulate cu afirmatii de genul “in orice padure sunt uscaturi”, iar experientele lui sunt de fapt indicatori perfecti pentru un trend.
Am avut desktop Dell folosit 12 ani si inca era bun. Si mergea bine, jucam jocuri relativ noi pe el.
Am un laptop Dell pe care am inceput sa il folosesc prin 2010, inca mai merge acceptabil.
Am cumparat in 2017 un HP super ieftin, cat niste roti de mac, carcasa de plastic, i l-am dat copilului care a dat cu el de toti peretii, merge fara probleme.
Laptop-urile pe care le folosesc acum au o calitate a constructiei cel putin la fel de buna ca a unui mac, cu OS fara probleme, cu autonomie decenta, la un pret semnificativ mai mic.
Plm de mactarzi.
Giani Mucea(Citează)
27/10/2023 la 5:01 PM
Corcoran a folosit același ton (intenționat îmi pare) pe care-l folosește ailaltă tabără, are chiar și cuvinte cheie pe acolo. Normal că există uscături peste tot, există laptopuri cu probleme de fabricație la placa de bază și alea o să dea tot timpul rateuri – de aia există toleranțe, că se presupune că mai e unul care trece de QA dar are bube.
S-ar putea însă să aibă dreptate cu procentele alea pentru căse vând multe laptopuri prost făcute cu Windows și Linux. Pe hârtie zici că la 4 mii de lei ai luat avion dar de fapt nu e așa. Tot așa, cică merge, își face treaba, până vine un unpdate de OS și ți-a dat peste cap driverele – iar producătorul n-are altele noi că na, e ieftin, ce să facă și el.
Păi folosește tu HP-ul ăla, să vedem dacă ai nervi de el jumătate de zi, că zici că merge fără probleme. Legat de calitatea construcției, sunt detalii care nu contează pentru multă lume și nu știu dacă au rost discuțiile pe tema asta. Dacă te uiți la muchii, porturi, garnituri, ventilație, până și la încărcător (normal că nu contează design-ul încărcătorului) o să vezi o atenție mult mai mare la detalii la Apple. Repet, înțeleg că n-are vrea nimeni să plătească bani în plus pentru că e carcasa tăiată mai precis sau e încărcătorul din plastic mai de calitate și e mai mic dar aia e, lucruri mărunte care costă bani. Da, dacă aș schimba tabăra aș alege și eu Dell sau Razer, dar rămân convins că materialele și calitatea construcției sunt superioare la Apple.
Pentru mine autonomia decentă pentru 2023 e spre 10 ore pentru light load (adică n-are nevoie de video dedicat, stă CPU pe la 10-20% și vreo 10GB RAM în lucru) și măcar 5 ore de lucru cât de cât intens. Și aș vrea ca vreo 3 ani să se păstreze treaba asta. Pe MacBook-ul cu Intel aveam cam 6 ore light (în low power mode, că era un i9) și 3-4 ceva mai intens. Unde intra video continuu (gen jocuri) cam 2 ore. Fără low power mode pică o oră de la fiecare. Nu prea decent pentru un laptop de 16 inchi, dar era tot timpul la fel, nu azi așa, mâine jumate, peste 2 ani nu mai duce acumulatorul.
dam167(Citează)
27/10/2023 la 5:54 PM
E ok, eu am folosit acelasi ton (intentionat, evident) pe care l-a folosit Corcoran.
Evident ca se vand multe laptop-uri facute prost, nu zic ca nu e adevarat. Exista o varietate mult mai mare de configuratii si preturi. Dar majoritatea producatorilor au si modele cu o calitate a constructiei excelenta, comparabila cu apple, la preturi mai mici. Ce mi se pare ok e sa compari modele la acelasi pret, cu specificatii cat mai similare.
Calitatea constructiei conteaza pentru mine. N-am nici o problema sa platesc mai mult pentru ceva mai bine facut, din materiale mai bune. Si ma uit la Dell XPS 15 si il compar cu apple si mi se pare mai bun. E bine ca esti convins ca apple are o calitate mai buna decat Razer, XPS sau altele, eu nu sunt.
Asta cu autonomia e o chestie personala. Poate pentru tine e important sa tina 10 ore, eu n-am nici un usecase pentru asta. Ma plimb intre biroul de acasa si biroul de la munca, am docking station cu thunderbolt la ambele, cand ma mai duc la client stau 2-4 ore si am powerpoint deschis. Rar folosesc incarcatorul. Nu tin minte ultima data cand efectiv eram in pericol de a ramane fara baterie. Cand vine vorba de jocuri la fel, prefer sa folosesc monitorul asa ca oricum sta laptop-ul in priza.
Nu ma intelege gresit, imi dau seama ca Apple are un mare avantaj fata de Intel cu procesoarele M. Sunt pe 5nm, clar sunt mult mai eficiente, nasol de Intel ca n-a vrut sa cumpere EUV cand au avut ocazia. Dar asta nu are legatura cu calitatea constructiei. Realitatea e ca, daca esti dispus sa platesti pret apropiat de cel cerut de Apple, gasesti suficiente PC-uri la aceeasi calitate.
Giani Mucea(Citează)
01/11/2023 la 1:14 AM
@Giani Mucea cum sa aratai ca ssti bou si analfanet functional fara sa scrii ca esti bou si analfabet functional.
Ovidiu: da, dar si laptopurile pe windows sunt forta, ca au tastatura ca lumea!
Eu: cata baterie au dupa 2 ani? De ce pe alea pe win nu le cumpara nimeni dupa aia?
Si vine Giani si da cu mucii in fasole: pentru ca si laptopurile pe windows au tastatura forta!
Ba, cateodata nu mai pot cu voi, zici ca discut cu copii de 7 ani de la gradinita. Va rog eu, decat sa raspundeti in diagonala mai bine opriti-va sa mai scrieti.
Iti dai seama ce firta e haspeul ala de doi lei ca da copilul cu el de pereti si “inca merge” ? Aia e punctul, ca “inca merge”?
Dupa ZECE ani pe un macbook air , gros cat un deget, am trei ore de baterie si inca folosesc imovie de zbarnaie.
Dar ce tareee, ai laptop care dai cu el de pereti si merge. Ca asta cauta lumea la un laptop, sa ee aprinda.
Succes maestre.
Si nu sunt mactard, am si sistempe windows ch cooler si lumini colorate si placa video. E un rahat basit.
Ca unii isi fac treaba cu wi dows si altii cu mac, fiecare cu a lui. Dar opriti-va cu argumente de doi lei unde nu e cazul.
Auzi, merge dupa ce dai cu el de pereti. E bun la zidit atunci, ce sa zic.
Corcoran(Citează)
01/11/2023 la 2:03 AM
asa zic toti, inainte sa citeze din scriptura lu’ Ive 🫡
urweiss(Citează)
27/10/2023 la 1:19 PM
Dell XPS 15/Precision 5570 au un layout al tastaturii similar cu Macbook. Diferenta e ca palmrest-ul e dintr-un material cauciucat foarte misto, super comfortabil de folosit fata de aluminiu.
Trackpad-ul e mare si pare bun, dar eu nu sunt o sursa buna pentru asta ca nu folosesc trackpad niciodata.
Display-urile sunt super la Dell, desi nu am facut o comparatie cu Macbook. Bine, nici nu conteaza, notch-ul ala mi s-a parut jenant cand a aparut la telefoane si mi se pare jenant si aici.
Giani Mucea(Citează)
27/10/2023 la 2:03 PM
Tranziția către ARM nici n-o să înceapă fără emulare ca lumea pentru x86 și posibilitatea adaptării ușoare a softurilor. În Windows 11 ARM nu orice soft x86 merge instalat încă și ăsta e primul pas. Nu știu dacă există drivere pentru ARM, eu n-am reușit să fac un Sentinel să meargă, mulți depind de licențe și semnături electronice. Cumva pe MacOS merge prin Rosetta 2 tot ce era x86 nativ, la fel ar trebui să fie și dincolo.
Dacă nu există o cale ușoară de a trece softul de pe x86 pe ARM nu se va grăbi nimeni să dezvolte din nou ceva care a fost optimizat ani de zile. Mai e și placa grafică, ăsta e principalul motiv să rămâi pe x86 și în special pe Windows, scoți mult mai mult dintr-o placă video dedicată decât dintr-un SoC. Nici la Apple nu e totul roz, developeri mari care au mulți clienți pe mac (Adobe de exemplu) s-au mișcat mai repede, nu e însă cazul peste tot.
dam167(Citează)
28/10/2023 la 12:10 PM
Fix asa a fost. Evident ca windows-ul a fost cu licenta si instalat de pe site-ul microsoft.
Legat de ce spuneau ceilalti oameni mai sus, eu nu pot sa ma pronunt in ceea ce priveste peformanta. Sunt avocat si folosesc office, softuri legislative si multe taburi deschise in browser. Tot ce lucrez este in cloud, nu ma intereseaza nici stocarea.
Pentru mine windows 11 devenise un cosmar prin comparatie cu windows 10 pe care l-am folosit foarte mult timp. Pur si simplu mi-am luat hate. Nu voiam sa mai vad asa ceva in fata ochilor si sa si platesc 4-5 k pe un laptop care o lua random razna.
Acceptati si voi ca asta e realitatea cu windows 11. Un haos de nedescris pe partea de integrare cu alte laptopuri, drivers si asa mai departe. Au aruncat la gunoi un windows stabil ca sa il inlocuiasca cu o mizerie care a copiat mac os la design.
This is it.
Marius(Citează)
29/10/2023 la 10:39 AM
Eu sunt pe Win 11 de cand a aparut ca upgrade free la 10 pe 3 deviceuri pana acum (2 desktops si un laptop). Nu am avut pb mentionate de tine pe nici unul, desi laptopul e din 2018 – cu un proc cam la limita de jos.
Nu am avut pb de drivere, exp e mai legata ca la 10 si le folosesc din greu (virtual desktops, multe apps consumatoare de resurse deschise in paralel, multe browsere cu zeci de tabui fiecare, virtualizare light, office , jocuri).
Acceptati si voi ca asta e realitatea cu windows 11 😀
urweiss(Citează)
30/10/2023 la 12:40 PM
Pentru mine windows 11 e mult mai bun decat 10. Adica instalez 11 pe un laptop mai vechi si se misca mult mai bine. Iar problemele initiale parca s-au mai dus.
Ca asta e ideea la orice versiune de windows – la inceput sunt probleme, apoi se rezolva incet-incet. Si probleme sunt pentru ca e haos si e haos pentru ca, spre deosebire de macOS, windows trebuie sa faca tot. Microsoft nu are un ecosistem inchis, altii dezvolta chestii pentru windows si daca nu merg, rahatul se varsa in capul microsoft. Si asta e unul dintre motivele pentru care n-am vazut mac-uri la nici unul dintre clientii pe la care m-am plimbat pana acum – ca n-au ce face cu ele, ca ei au treaba si e mai important sa existe flexibilitate si software decat sa arate fancy scriind documente la Starbucks.
Tu esti avocat, altii sunt programatori, altii fac chestii grafice. Super, pentru voi e de ajuns. Dar marea majoritate a alora care muncesc au nevoie de soft specializat. Compania la care lucrez are peste 350 000 de angajati si cred ca o fractiune din ei folosesc mac-uri. Biroul in care sunt are vreo 300 de oameni, unii de sales, unii programatori, unii la financiar – zero mac-uri. Clientii pe la care am mai fost, de la firme mici de cateva mii de angajati pana la efectiv cele mai mari corporatii din EU – zero mac-uri. Zero in IT, zero in proiectare, zero in productie.
Acum nu zic ca aia n-au mac-uri deloc. Poate Maricica de la marketing sau baietii de la programare. Zic doar ca eu n-am vazut, ca standardul cand comanzi un calculator e Dell, HP sau Lenovo si ca daca vrei altceva e comanda speciala si ai nevoie de justificari serioase.
Giani Mucea(Citează)
28/10/2023 la 12:12 PM
Pe dell-urile din 2016 cu display 4k bateria tinea 3 ore…
Marius(Citează)
29/10/2023 la 10:29 AM
Sinpe mbp‘ul din acceeasi perioada tinea 5 cu display 2k.. your point?
urweiss(Citează)
28/10/2023 la 12:22 PM
Fiiiiix. Ai descris perfect cum se foloseste windows. Dai un search pe google despre cum hackuiesti o porcarioara gandita de windows. Sau o eroare. Hai ca e funny :)))
Am folosit windows super multi ani, cu el m-am nascut. Nu as fi vrut sa il abandonez, ca eram super obisnuit. Pe Mac a fost un learning curve de cateva luni pana am ajuns la acelasi nivel de obisnuinta…
Marius(Citează)
28/10/2023 la 12:41 PM
Salutare, da-mi voie sa iti raspund punctual:
1. Nu toate laptopurile au si versiuni cu windows instalat. Also, nu vreau sa platesc in plus o licenta care e legata de acel laptop si care nu mai poate fi folosita.
2. Windowsul era de pe site-ul MS cu licenta MS (nu din aia de 7 eur)
3. Man, sunt atehnic. Nu stiu din astea. Vreau sa am ceva ce stiu sa folosesc, nu sa platesc servicii IT sau sa pierd ore pe yt si ggl ca sa instalez o porcarie de driver, inainte de a instala windows. Habar nu aveam ca pot face asta. Si habar nu aveam ce placa de retea am, oricum. Nu este nimic intuitiv in ceea ce spui. Sunt giumbuslucuri de navigat pe windows. Cand eram copil imi era ok sa le caut, ca aveam tot timpul din lume. Acum pur si simplu nu mai am acel timp. Si nici nu vreau sa platesc ca sa pun in functiune un laptop amarat. Mi se pare penibil.
Marius(Citează)
29/10/2023 la 10:32 AM
Pai ne hotaram si noi?
Ori esti atehnic si iei ca la apple pachetul complet si aia e, ori esti tehnic si faci tu instalarea cu tot ce vine la pachet bun sau rau – bafta mare la apple sa faci downgrade la os daca vrei inapoi
urweiss(Citează)