►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Și cred că ar putea plăti o despăgubire mare de tot, dacă judecătorii vor decide asta.
Știrea este că “zeci” de state americane au dat în judecată Meta pentru că a contribuit la problemele mintale ale adolescenților americani.
Și chiar sunt 33 de state, listate toate alfabetic în actele procesului, care dau în judecată Meta și Instagram. Uitați fraza cheie:
“Over the past decade, Meta has profoundly altered the psychological and social realities of a generation of young Americans.”
Dacă ați citit prin articolele mele de duminică, ați văzut deja informații despre asta. În SUA, problemele de sănătate mintală ale adolescenților sunt la un maxim istoric. De exemplu, în 2021 puneam acest link în care scrie:
Symptoms of depression and anxiety have doubled during the pandemic, with 25% of youth experiencing depressive symptoms and 20% experiencing anxiety symptoms.
And, in early 2021, emergency department visits in the United States for suspected suicide attempts were 51% higher for adolescent girls and 4% higher for adolescent boys compared to the same time period in early 2019.
Facebook și Instagram au contribuit la aceste probleme în rândul copiilor și adolescenților, iar companiile știau că fac acest lucru prin algoritmul lor social.
Tot în 2021, Wall Street Journal publica o serie de leak-uri din cele două companii, în care se vedea că managementul lor știa că fac rău adolescenților, dar nu au luat măsuri pentru a combate asta. Am scris atunci despre asta. Sunt acolo fraze precum:
“We make body image issues worse for one in three teen girls”
“Thirty-two percent of teen girls said that when they felt bad about their bodies, Instagram made them feel worse”
“About a year ago, teenager Anastasia Vlasova started seeing a therapist. She had developed an eating disorder, and had a clear idea of what led to it: her time on Instagram. She joined the platform at 13, and eventually was spending three hours a day entranced by the seemingly perfect lives and bodies of the fitness influencers who posted on the app.”
“Teens blame Instagram for increases in the rate of anxiety and depression … This reaction was unprompted and consistent across all groups.”
“Misinformation, toxicity and violent content are inordinately prevalent among reshares”
“Our approach has had unhealthy side effects on important slices of public content, such as politics and news”
Practic, statele americane acuză Facebook și Instagram că și-au construit algoritmi care cresc engagementul prin răspândirea materialelor ce provoacă depresie și alte probleme mintale. Compania știa asta, dar o făcea oricum în numele profitului.
Sunt însă uimit că 33 de state americane au intentat acest proces. Americanii au un stil de a-și proteja companiile mari de astfel de probleme. Sunt fericiți să investigheze monopoluri și practici anti-concurențiale, dar sistemele sociale nu sunt la fel de dezvoltate precum în Europa, de exemplu. Mă așteptam mai degrabă ca europenii să intenteze un astfel de proces.
Poate că studiile privind problemele adolescenților se fac mai degrabă în SUA? Sau poate că sunt mai prevalente acolo aceste probleme?
Oricum, sper ca Meta să plătească. Dar nu doar să plătească, având în vedere că orice sumă n-ar fi suficient de mare pentru o companie cu venituri uriașe. Aș vrea să-i văd forțați să-și modifice algoritmul, să pună frână dezinformării și engagementului de conținut negativ și nefast.
Nu știu dacă se va întâmpla așa ceva, dar mi-ar plăcea să văd o astfel de decizie luată și implementată. Am scris în mai 2023 un articol numit Social media modernă este un instrument de depresie. Cred în continuare în ce am scris acolo.
Cred și că rețelele sociale nu vor dispărea prea curând, dar le putem face mai bune prin unfollow masiv la tot ce aduce conținut toxic. Trebuie pusă mai multă valoare pe postări pozitive. Trebuie ignorate cele care prezintă o viață falsă în timp ce împăratul nu are haine și mai degrabă discutat despre viața reală, cea în care cu toții avem probleme de diverse tipuri și conștientizarea lor de fapt te eliberează un pic de ele, nu te adâncește mai mult în nefericire.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
26/10/2023 la 8:05 AM
Apoi promovam tiktik, nu? /s
Una peste alta ne aflăm într-un război psihologic și informațional.
gg(Citează)
26/10/2023 la 8:41 AM
TikTok este bun, acolo doar “te distrezi “
:)))). Oare pe părinții care dau copiilor telefoane de la 5-6 ani, cine îi amendează? :)
BogdanP(Citează)
26/10/2023 la 8:51 AM
Daca folosesti Tiktok, deja esti fara speranta.
Andrei(Citează)
26/10/2023 la 8:54 AM
Adica jumatate din populatia Romaniei este fara speranta?
Andrei G(Citează)
26/10/2023 la 9:04 AM
Jumătate e o apreciere optimistă :)
Peredhil(Citează)
26/10/2023 la 9:43 AM
De ce sa vrei sa-si “modifice algoritmul”? Nu mai bine nu mai folosești deloc fb? Ori insta ori..?
Aa, nu e asa simplu sa renunti la el? Deci e bun, deci de ce ar modifica aia ceva?
Add01(Citează)
26/10/2023 la 9:05 AM
Te-ai trezit azi si ai ales optimismul.
Andrei(Citează)
26/10/2023 la 9:49 PM
Din pacate da
Justin(Citează)
26/10/2023 la 10:59 AM
Sper sa se lase cu repercursiuni pentru FaceBook, dar nu prea inteleg baza legala.
“The state attorneys general argue that Meta unlawfully misled the public on the safety of its products.”
Facebook nu vinde nici un produs catre useri, deci nu inteleg cum poate fi userul indus in eroare de produsele facebook. Sigur ca dpdv moral e gresit, dar daca eu iti ofer un cutit si tu ti-l bagi in gat pentru ca nu stii ce poate face un cutit, nu se poate spune ca te-am indus in eroare in legatura cu siguranta produselor mele.
Chiar sunt curios cum se va termina acest proces.
Marean(Citează)
26/10/2023 la 2:34 PM
O să inceapă să laude/promoveze grasii și pe instagram de acum. S-a dat dracu’ lumea!
Da, social media a creat o stigma si body shaming si asta e rau.
https://dc.uwm.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=3414&context=etd
Pe de alta parte a dat un exemplu real, ca bai, nu e chiar asa, ca “si grasii sunt la fel ca slabii, ca ce-avem cu ei?”. Ca, uite avem, ca nu ma poti obliga sa imi placa un gras, daca mie nu imi place. Nu dau like si gata.
Iar cine vrea sa fie placut, este necesar sa faca eforturi in sensul asta, eforturi de a arata conform normelor curente.
Acuma ca gata, ca trebuie sa schimbam normele, trebuie sa ni se prezinte lucrurile ca si cum suntem obligati sa ne placa grasii si uratii.
Asa ajunge social media din ghena in si mai ghena.
Catalinx(Citează)
26/10/2023 la 3:59 PM
Si Tiktok il vad foarte daunator….la modul cum e folosit de majoritatea.
Vad zilnic in metrou copii, adolescenti, adulti, care “scrolleaza” la infinit toate prostiile posibile.
Tiktok este un “fast food” mintal ce va produce numai probleme, mai ales celor mici. In cativa ani, astia de savureaza tiktok constant, nu or sa mai aiba rabdare sa citeasca o pagina dintr-o carte, pentru ca nu le va satisface instant doza de entertainment.
Parerea mea, tiktok, ca si multe altele folosite excesiv, tampeste pe termen lung.
Cristian J.(Citează)
26/10/2023 la 4:03 PM
zise radu care urmareste toate siliconatele pe instagram
GabrielG(Citează)
26/10/2023 la 6:04 PM
De cand are copil, i s-a modificat scara de valori si nu le mai urmareste.
Andrei G(Citează)
26/10/2023 la 6:48 PM
sau a aflat matilda
GabrielG(Citează)
26/10/2023 la 6:13 PM
eu zic ca e mai complicat de atat. in primul rand Meta chiar ofera niste produse, deci, gratuite sau nu, au niste obligatii legate de furnizarea lor.
asa cum pe pachetele de tigari scrie ca acest produs poate cauza dependenta, poate si in salile de jocuri de noroc e scris ceva similar, nu stiu ca n-am intrat niciodata, cred ca si pe produsele alcoolice ar trebui scris la fel, este normal sa avem pretentia la AVERTIZARE. acuma, ca imensa majoritate ignora (sau nu citeste macar) aceste avertizari, e riscul asumat al fiecaruia. cei care au murit pe Titan au semnat ca isi asuma asta cat se poate de clar, motiv pentru care nu e acum furtuna de procese.
ar schimba ceva daca in fiecare zi cand intri ti-ar spune ca iti asumi ca poti capata probleme de incredere in sine, dependenta si lipsa de motivatie? SIGUR NU. dar ar fi acoperiti legal – nu pot sa cred ca peste treizeci de state nu au specialisti si au dat in judecata la misto. deci, baze legale solide pentru actiune exista, clar. ce se va decide… om trai si om vedea.
dar eu subliniez inca o data rolul primordial al educarii copiilor legat de acest subiect. vorbim peste tot de educatie civica, politica, chiar sesuala, de curand cica si despre Holocaust, dar nu le spune nimeni in format organizat ce pericole presupune uitatul la corpuri perfecte si vieti de circ pe Insta?! nici macar parintii?! trist.
companiile, ORICARE dintre ele, nu doar Meta, vor face TOT ce pot pentru a maximiza profitul, asta scrie in carta si asta e obligatia legala a managerilor. stim de ce sunt in stare Cele sapte surori din industria petroliera sau cele din Big Pharma. ce ne mira?! ca Meta vinde iluzii digitale, cand altele vand produse care se ingereaza si fac atata rau?!
WhiteLion(Citează)
26/10/2023 la 6:46 PM
Eu am zis ca nu inteleg care e baza legala, nu ca nu ar exista. Probabil ca exista, sunt doar curios care e.
Referitor la educatie, nu ai ce educatie sa faci, pentru ca dependenta se instaleaza imediat si este f puternica. De aia suntem cu totii dependenti de social media / ecrane, adica si adultii, nu doar copiii.
Educatia nu are nici o putere, ca aici e practic vorba de reactii similare ca la consumul de droguri, asa ca singura cale e sa nu dai acces copilului, dar nici asta nu mai merge dupa o varsta.
Marean(Citează)
26/10/2023 la 9:50 PM
Justin(Citează)