►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
5 Oct 2023 ·
Iată paginile de produs pentru Pixel 8, Pixel 8 Pro și Pixel Watch 2. Noile telefoane și un ceas tot cu aspect de jucărie au fost anunțate ieri.
Mi se pare că în acest an telefoanele sunt chiar de nivel flagship, nu mid-range spre flagship ca până acum. În stilul Google, acestea nu prea mai contează. Google mizează mai degrabă pe îmbunătățirile software— pe artificiile inedite făcute din software, mai bine zis— pentru a arăta capabilitățile acestor telefoane.
Iar unele funcții sunt remarcabile și mi-ar plăcea să le am pe telefonul meu. Iată câteva pe care le-am remarcat la lansare. Și știu că discuția este teoretică. N-aș cumpăra un telefon care nu este vândut oficial aici și pentru care jumătate din funcții sunt probabil blocate pe SUA sau țările în care este disponibil oficial. Se aude de vreo 2 ani că Vodafone ar putea aduce oficial seria Pixel și în România. Până acum nimic. Nici nu știu dacă mai este un astfel de plan.
Poate vă sună cunoscut următorul scenariu: faci 10 fotografii unui grup de oameni cu speranța că măcar una va fi bună, că în măcar una toți vor avea ochii deschiși și vor zâmbi sau măcar nu vor arăta ciudat. Și uneori ai o astfel de fotografie în întreg setul, alteori nu găsești niciuna bună.
Ați pățit asta? Eu de multe ori.
Și aici Google oferă o funcție AI care recunoaște fețele dintr-o fotografie și le poate înlocui cu fețele acelorași oameni din alte fotografii, făcute tot atunci. Interfața este simplă, sub fiecare om din fotografie îți apar alte ipostaze ale acestuia din restul fotografiilor, iar un AI face înlocuirea lor cu adaptare la situație.
Vreau și eu asta.
“7 years of OS, security, and Feature Drop updates” scrie în specificațiile lui Pixel 8. Știam zvonurile, dar mă așteptam să fie 7 ani de update-uri de securitate și mai puțini de OS. Pixel 8 va primi update de Android și în 2030.
Mi se par chiar prea mulți ani. Nu știu câți oameni folosesc un telefon pentru 7 ani, totuși. Nu că nu ar fi binevenite oricum.
Cu siguranță update-urile pe termen lung dau valoare mai mare de revânzare telefonului, iar asta atrage clienți spre acel brand. Google este o companie uriașă și își permite să facă update-uri pe așa o perioadă de timp, mai ales având în vedere că lansează doar vreo 2-3 telefoane pe an.
Acum să vedem dacă și Samsung poate veni la același nivel, că ei lansează 34 de telefoane pe an (estimez eu). Bănuiala mea este că nu. Eu unul sunt mulțumit și cu cei 4 ani de update-uri de OS anunțați de Samsung, dar pentru clienții din țările unde Pixel se vinde oficial, concurența se ascute și alegerea este mai dificilă acum.
O funcție AI analizează clipul video filmat și poate elimina din el zgomotul de fundal.
Ca un om care filmează mult cu telefonul său, aș vrea și așa ceva, mai ales dacă va funcționa foarte bine, așa cum prezintă Google în demo-uri. Problema cea mai mare este când filmezi ceva într-un loc cu muzică de fundal. Nu poți pune acel clip pe YouTube, că ți-l dă afară pe motiv de muzică nelicențiată. Ați fi uimiți dacă ați ști la câte lansări de produse o persoană sau alta le spune mereu organizatorilor “puteți opri de tot muzica din acest local? vrem să filmăm și nu putem cu ea pe fundal”.
Dacă Audio Magic Eraser funcționează cum spune Google și poate elimina muzica de fundal, ar fi super. Google l-a prezentat mai degrabă eliminând lătrat de câine și zgomot de skateboard și alte asemenea elemente. Bune și acestea, la o adică, mai ales că noise reduction-ul clasic de obicei acționează doar pe zgomot uniform și repetitiv, iar unelte AI care să recunoască alte tipuri de zgomot deranjant sunt costisitoare sau nu existau până acum.
Asta este o funcție ciudată, dar dacă va funcționa cum spune Google, îi accept ciudățenia.
Pe scurt, clipul filmat de tine este trimis în cloud pentru a fi procesat pe serverele Google foarte performante. Acolo se aplică tot felul de algoritmi de îmbunătățire a imaginii, culorilor, HDR-ului, reducere de zgomot șamd.
Clipul astfel editat în data centers este apoi automat copiat în telefonul tău, gata să-l folosești cum vrei.
Ecrane de 2.000 nits pe Pixel 8 și 2.400 nits pe Pixel 8 Pro. Wow! Pare că tehnologia ecranelor a făcut un salt în acest an, avem parte de ecrane foarte luminoase pe noile lansări.
Culori noi și plăcute. Îmi place bleu-ul de pe noul Pixel 8 Pro.
Camere îmbunătățite și senzori mari. Pixel 8 Pro are principala de 50 Mpx și cele ultrawide și zoom de 48 Mpx. Nu sunt fan al cursei megapixelilor, dar contează aceștia pentru detaliile fine, iar telefoanele cu camere de 10 Mpx pe camerele cu zoom își arată de mult limitele. În plus, zoom-ul optic este de 5x.
Sunt și alte funcții care nu mă impresionează așa tare. Bune ca realizare, dar fie nu ar funcționa aici, fie nu cred că vor fi cu adevărat utile.
Google Assistant va putea rezuma pagini web. Ca om care creează “pagini web”, nu este ceva ce-mi doresc. Și nu zic asta pentru că mă tem de rezumatul unui articol. L-aș scrie chiar eu dacă ar ajuta cu ceva. Chiar cred că pentru multe articole lungi, cel puțin așa cum le scriu eu, călătoria este mai importantă decât destinația. Altfel spus, rezumatul poate fi “X pentru că Y”, dar mie mi se pare că argumentele și explicația care m-au dus la acea concluzie sunt mai importante pentru toată lumea.
Call screening. Bună funcția. Ai un asistent virtual care răspunde la telefon și întreabă “înainte să te transfer, poți să-mi spui de ce suni?” și din acestea. N-ar funcționa la noi, deci nu contează.
Zoom enhance. Dai zoom într-o fotografie și Google adaugă detalii acolo dincolo de cele surprinse de cameră, practic făcând un upscaling de zile mari. Sună bine pe hârtie, dar nu cred că ar funcționa în cazurile care chiar contează, precum zoom pe un text prea mic pentru a fi inteligibil.
Senzor de temperatură. Cică îl poți îndrepta spre un obiect și îți spune temperatura acestuia. Nu poți lua temperatura unui om, încă nu are aprobare pentru asta. Mai mult, trebuie întâi să alegi tipul materialului a cărui temperatură vrei să o măsori, iar uneori nu știi asta. Înțeleg de ce vrea să-i zici tu tipul materialului, diferite materiale emit diferit în infraroșu și probabil senzorul asta detectează, dar trebuie să știe cum să calibreze rezultatele. Ar putea fi un nou “radar pentru gesturi” sau alt gimmick pe care nu-l va folosi nimeni și doar crește prețul telefonului.
Pe seria Pixel, Google a mizat mereu pe următoarea strategie: poate că nu este cel mai performant și bine dotat telefon din lume, dar te ajută în niște situații în care alte telefoane nu o fac. Pixel a fost telefonul care fotografia perfect în noapte sau elimina din fotografii elemente nedorite și care acum îmbunătățește chiar și clipurile video cu algoritmi complecși.
Altfel spus, nu modelul de top al anului în lume, dar telefonul care din când în când te face să exclami “ce bine că l-am cumpărat pe acesta, că uite ce fotografie de grup perfectă a ieșit la reuniunea de 10 ani cu foștii colegi”. Și astfel de lucruri contează și îți aduc satisfacție reală mai mare decât faptul că are sau nu cele mai multe FPS-uri într-un joc.
Acum, întrebarea mea este următoarea: sunt aceste funcții ușor de utilizat? Pentru că Google așa le prezintă, soluții one-click. Mie mi se pare destul de tehnice, mi se par pentru oameni care: 1) știu că există; 2) știu că i-ar putea ajuta într-o anumită situație; 3) permit rularea lor și le mai butonează uneori pentru fine-tuning; 4) le înțeleg și limitările și erorile.
Ar funcționa astfel de funcții la fel de bine și în mâinile unui necunoscător total al avantajelor tehnologiei? În mâinile cuiva care nici nu știe ce înseamnă Best Take sau Video Boost? Care nu va înțelege de ce clipul său este urcat în cloud întâi pentru procesare, de ce durează, de ce uneori nu funcționează bine sau rezultate are artefacte inexplicabile și nu va înțelege de ce?
Pentru că sunt sigur că un număr de utilizatori ar spune “wow, mi-a făcut fotografia sau clipul mai bun”, dar un alt număr ar spune “ce-s treburile astea așa complicate, atâtea opțiuni și atâtea sugestii de editare?”. Sunt curios care este ponderea fiecărei categorii.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
05/10/2023 la 11:29 AM
Mi se pare că în acest an telefoanele sunt chiar de nivel flagship, nu mid-range spre flagship ca până acum. :
Sa stii ca nu s-au schimbat atat de multe. Deci concluzia e cam gresita. Erau flagshipuri si inainte.
Silviu P(Citează)
05/10/2023 la 11:36 AM
Exista o aplicatie: “Moises” care filtreaza instrumentele muzicale/vocea dintr-o melodie: mi s-a parut absolut fascinant cat de bine functioneaza. Le identifica si le poti da mai incet sau mai tare. Nu 100% perfect, dar totusi fascinant de bine. Ramane de vazut daca si Google o face la fel de bine. Eu ma mai intreb cate din functiile noi vor fi accesibile tuturor in Google Photos (la fel cum acum poti folosi Magic Eraser, etc. cu un abonament Google One).
Mishu(Citează)
05/10/2023 la 11:48 AM
Probabil ca seria Pixel si optiunile avansate pe care le ofera vor fi interesante in continuare doar pentru pasionatii de tehnologie.
Daca am invatat ceva din succesul Apple este ca utilizatorii prefera simplitatea, in defavoarea optiunilor extraordinar de complexe.
Chiar daca acel clip urcat in cloud va arata mai bine la final, utilizatorii de rand vor prefera procesarea mai rapida (chiar daca mai ineficienta) facuta local de telefoanele Apple sau Samsung.
Andrei G(Citează)
05/10/2023 la 11:49 AM
Ar fi fost frumos sa fie lansat si in Romania de Vodafone sau Orange.
Iosif(Citează)
05/10/2023 la 12:06 PM
pixel 8 il am pe short list pentru ca e primul pixel cu dimensiuni normale care are muchiile simetrice. Mi se pare foarte bun, ba chiar as spune flagship. A trecut vremea in care ne bateam in numar de camere, procesoare si gb de ram. Acum e vorba doar despre soft, iar google stie ce face. Si updates pana in 2030, fuck it, un mare pas inainte!!
Preturile sunt aliniate vremurilor.Iphone 15 e min 700euro, nu mai zic de alte pocnitori la 1k+ euro.
Robert(Citează)
05/10/2023 la 12:38 PM
Si eu tot catre Pixel 8 ma uit, mai ales ca posesor de pixel 5. Am incercat toamna asta un Galaxy S22 Ultra dar mi se pare ca UX pentru tot felul de micro gesturi pe care le-am invatat e mult diferit fata de Pixel. L-am vandut si m-am intors la Pixel, in asteptarea noilor telefoane
Astept BF la Amazon.de sau chiar pe Google shop, chiar daca folosesc intermediari de pe acolo (anul trecut am luat pixel buds normale la ~40 eur de BF)
geooo(Citează)
06/10/2023 la 9:44 AM
@geoo, poți să detaliezi puțin? sunt posesor de pixel 4a, am incercat pixel 7 dar e prea mare(l-am returnat) și vreau să trec pe s22, că și pixel 8 mi se pare mare și greu.
thx
Tano(Citează)
05/10/2023 la 12:51 PM
am mai zis-o, o mai zic o data.
calitatea articolelor tale scade pe zi ce trece.
inteleg ca s-au schimbat prioritatile, dar atunci scrie despre pampersi si alegerea unui scaun auto.
asta e genul de articol scris in 7 minute, ca sa ai si tu ceva “la moda”
pareri retardate, concluzii retardate.
matthers(Citează)
05/10/2023 la 1:28 PM
la care adăugăm faptul că nu putem achiziționa acest telefon in țara noastră
gg(Citează)
05/10/2023 la 2:17 PM
Salutare,
parerea mea e ca nici S23/15 Pro si nici acest Pixel 8 nu aduc nimic nou, Apple si-a dat seama ca viitorul in telefonia mobila consta in serviciile oferite clientilor dincolo de telefoanele mobile. Am ajuns intr-un prag al tehnologiei in care procesoarele puternice nu fac decat sa ajute la o optimizare mai buna a resurselor, camerele foto sunt cu foarte putin mai bune decat cele din editiile anterioare, bateriile nu cred ca vor mai evolua extrem de mult… Parerea mea e ca Apple si-a dat seama de asta si mizeaza mult pe servicii. De exemplu in SUA, Apple card face furori, ofera servicii de creditare, discounturi si chashback la unii comercianti etc.
eBogdan(Citează)
06/10/2023 la 8:53 AM
Cand citesc celebrele fraze ale bloggerilor “nu este adus oficial in Romania, nu e de interes…..nu e flagship” ma bufneste rasul. Toti blogerri seriosi din afara au ajuns la concluzia ca telefoanele se impart in Pixel, Samsung Galaxy si iPhone. Cine a trecut la Pixel de pe alt Android in proportie foarte mare nu trece la nimic altceva decat daca o sfecleste Google prea tare…..ceea ce pana acum nu prea a fost cazul. P.S. Cand cumparati chestii de pe Amazon DE nu mai conteaza ca ele nu sunt aduse oficial in tara? Sau argumentul asta se aplica doar produselor care nu sunt trimise de furnizori la teste?
Silviu(Citează)
06/10/2023 la 9:25 AM
Eu mi-am luat un Pixel 6a de pe Amazon DE și nu am dat de vreo funcție care să fie blocată pe regiune. Telefonul merge ok.
Bănuiesc că oricum o parte din funcțiile de mai sus vin de fapt cu Android 14 și vor ajunge și pe alte telefoane.
Em(Citează)