►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nu mi s-a părut o lună bună. Au fost scăderi la început, apoi o ușoară revenire la nivelul de acum o lună. Se zice că, statistic vorbind, septembrie este cea mai slabă lună a anului. Cu siguranță a fost una cu frâna trasă.
Situația mea în eToro în data de 19 octombrie este:
Altfel spus, stai mai prost decât acum o lună cu 3%.
Tesla a scăzut ieri cu aproape 10%, după ce a anunțat rezultate financiare sub așteptări, neîndeplinindu-și țintele de vânzări. Musk a mai spus și că livrările de Cybertruck vor începe pe 30 noiembrie, dar că mașina va genera profituri companiei abia peste un an sau doi, probabil după o perioadă de amortizare a investiției sau de scădere a costurilor de producție, cine știe.
Mă așteptam însă la asta, așa că am vândut toate acțiunile deținute la Tesla cu o zi înainte. V-a mai spus că este o strategie bună să vinzi acțiunile unor companii cu evoluție incertă înainte de raportările financiare trimestriale și apoi să le recumperi la loc, dacă ești încrezător în viitorul companiei.
Eu cred în viitorul Tesla, dar momentan am vândut cu profit ceea ce dețineam și voi cumpăra la loc cu 10% mai multe acțiuni, atunci când se termină cu scăderea valorii lor.
Nici NVIDIA nu a evoluat bine. Acțiunile au scăzut într-o săptămână de la 475 USD la 425 USD. A fost un pic neașteptat pentru că în ultima perioadă NVIDIA a anunțat numai vești bune pentru investitori, precum un parteneriat cu Foxconn, dorința de a avea propriile fabrici și faptul că va lansa anual generații noi de cipuri pentru AI.
Scăderea a venit pe fondul înrăutățirii relației SUA-China. Investitorii se tem că americanii ar putea limita suplimentar exportul de tehnologie și cipuri către piața chineză, iar NVIDIA ar putea avea de suferit. De remarcat totuși că estimarea analiștilor este pentru un preț de 645 USD peste 12 luni, o creștere cu 50% față de prezent.
Am cumpărat acțiuni la Liberty Media Formula One Corp. Cred că Formula 1 va genera venituri mai mari în viitor. Costul ca o echipă nouă să intre în competiție este mare, numărul fanilor crește, avem totuși o întrecere reală pe circuit, chiar dacă nu pentru locul 1. De fapt, acțiunile au crescut cu 3% de când am cumpărat eu.
Apple a revenit la valoarea de dinainte lansării iPhone 15, în jur de 178 USD, dar este încă departe de maximul verii, care a fost pe la 195 USD.
În total, sunt profitabil pe următoarele dețineri: Eli Lilly, Lululemon, Adobe, Mastercard, Pepsi, Visa, NVIDIA, McDonald’s, Novo Nordisk, Google, Berkshire Hathaway, Formula 1, Meta, Microsoft.
Dacă ar fi să cumpăr ceva acum, ar fi mai mult NVIDIA și poate și Moderna, care este la un all time low pentru ultimele 52 de săptămâni și cred că va mai scădea.
Predomină culoarea roșie în companiile din S&P 500 în ultima lună, cea mai mare scădere fiind la Tesla:
Fear & Greed Index este pe Fear, dar era de așteptat asta după imaginea de mai sus, fiind clar că investitorii se tem și deci vând acțiuni pentru a se proteja de scăderea lor.
Iată evoluția S&P 500 în ultima lună:
Iar NASDAQ 100 arată ca o sinusoidă în ultimele 3 luni, dar tendința generală este de ușoară scădere.
Aici nu am multe de spus. Manevra cu dividendele la Fondul Proprietatea a funcționat. Dividende + valoarea acțiunilor din prezent > cât am dat pe acțiuni acum o lună.
Piața românească, din ce văd eu pe Tradeville, este însă caracterizată de volume de tranzacționare zilnice foarte mici și de incertitudine. Măsurile fiscale nu au fost bine privite, iar zvonurile privind modificarea pilonului 2 de pensii au dus la scăderea acțiunii băncilor. Guvernul nu poate transfera încredere niciunei companii de stat. Nu este clar pentru nimeni ce se va întâmpla și toți speră să fie o creștere pe undeva, dar este foarte greu de estimat în ce domeniu va apărea ea.
Bitcoin este la 28,6k USD, dar a început ziua la 28,2k USD. Anul acesta, Bitcoin a oscilat mereu în intervalul 26-29k și nu știu dacă mai are rost această secțiune în articol. Nu știu ce ar putea determina o creștere.
De remarcat însă că Ethereum a început să evolueze ușor desincronizat de Bitcoin, pe când înainte forma graficelor era aproape identică. În ultima lună, Bitcoin s-a apreciat, dar Ethereum chiar a scăzut ușor.
26 din 31 fonduri din oferta ING sunt pe plus cu performanța la 1 an. Acum o lună erau 24 de plus, iar acum două luni, doar 9 fonduri.
Per total însă a fost o stagnare și aici, la fel ca toată bursa.
La nemți pare că se sparge bula imobiliară. Prețul locuințelor a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii ani. Un alt articol vorbește despre falimente și proiecte preluate de la o companie la alta.
Asta nu înseamnă însă ceva pentru piața românească, că nu concurăm cu nemții pe apartamente. În București, pare că a crescut cererea de apartamente în toate zonele, dar oferta a scăzut peste tot în afară de zona de sud. Prețurile au scăzut ușor peste tot, mai puțin în nord, unde par că se dau în piață ansambluri rezidențiale mai luxoase.
TVA-ul pentru locuințele noi pare să fie însă foarte complicat, sunt mai multe cazuri posibile în funcție de data precontractului și a livrării locuinței. Atenție la treaba asta, ca să nu vă treziți cu TVA de 9% în loc de 5%, dacă sunteți acum în curs de achiziție.
Creditele imobiliare au rămas practic neschimbate. Pentru un credit de 500.000 de lei pe 30 de ani, unde mai ai și tu 100.000 de lei pentru avans, dai înapoi tot între 1.350.000 lei și 1.400.000 lei, în funcție de tipul de dobândă dorit. Am făcut simulările la ING și CEC, iar valorile sunt practic la fel.
Din ce-am mai văzut la știri, inflația a scăzut sub așteptări, BNR nu va scădea dobânda de politică monetară nici la început de 2024, deci nu cred că se va schimba ceva în politica băncilor.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
20/10/2023 la 6:43 AM
Ytd si 12 luni nu e prea relevant pentru ca au trecut mai mult de 12 luni. Fa un calcul cati bani ai bagat de la inceput si cat ar valora acum. Cred ca iesi pe minus.
ionut(Citează)
20/10/2023 la 7:32 PM
Clar ieșim pe minus pentru ca noi am băgat mai mulți bani fix înainte de războiul din Ucraina. Na, asta e, nu e ca și cum puteam sa îl prevedem.
Matilda(Citează)
20/10/2023 la 9:12 PM
Poate ar trebui mentionat si calculul respectiv, pentru a nu induce in eroare un posibil cititor care vrea sa investeasca similar.
ionut(Citează)
20/10/2023 la 10:56 PM
Eu nu stiam asta. Poate nu ar fi rau sa se specifice si asta, lumea crede ca bursa e ceva ce creste continuu
Mihai(Citează)
20/10/2023 la 8:14 AM
Dintre cunoscutii mei, multi baga banii in imobiliare ca li se pare cea mai sigura si fara mari batai de cap investitie. De aia tot cresc imobiliarele la noi, nu ca ar fi neaparat cerere reala de stat in ele.
Andrei(Citează)
20/10/2023 la 10:15 AM
Și ce fac cu ele, le țin goale? Pentru că dpdv chiriași, chiar e bătaie de cap cu majoritatea dintre ei.
Florin(Citează)
20/10/2023 la 10:55 AM
Da, le tin goale. Daca au ocazia sa le vanda la un pret bun, le dau. Daca nu, doar le tin. Impozitul la un apartament e de forma, cat o masa la restaurant.
Andrei(Citează)
20/10/2023 la 2:50 PM
@Florin, este bataie de cap daca si tu esti un proprietar problematic. In schimb, daca esti serios, in general gasesti chiriasi pe termen lung cu care nu ai prea multe probleme.
Dar trebuie sa accepti si tu faptul ca la fiecare cativa ani este nevoie de o renovare a apartamentului. Nu poti sa te astepti ca un chirias care a stat 3-4 ani sa iti lase apartamentul impecabil.
Andrei G(Citează)
24/10/2023 la 1:34 PM
in general schimbi vreo 2-3 pana gasesti unii ok pe termen lung.
add(Citează)