un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

7,4 milioane de români folosesc TikTok, dacă vă vine să credeți

24 Oct 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

În fiecare lună. 7,4 milioane de români!

Mi se pare o cifră uriașă. Covârșitoare, chiar. Adică și Facebook adună astfel de cifre, dar Facebook este o aplicație… #cudetoate, în care poți vedea poze cu nepoții, poți schimba mesaje cu lumea, poți să spionezi pe alții sau să faci o rezervare la un restaurant. TikTok este doar cu clipuri verticale și muzică.

Comunicatul mai spune câteva cifre:

În România, hashtag-ul #fotbalromania însumează 499.6M de vizualizări și adună noutăți, poveștile jucătorilor și echipelor și momente memorabile din lumea fotbalului. Conținutul din sala de sport este, de asemenea, popular, creatorii oferind inspirație pentru antrenamente și stil de viață sub hashtag-ul #fitnessromania, care a adunat 293.6 milioane de vizualizări.

Unele dintre cele mai folosite hashtag-uri și cele mai mari comunități TikTok din România sunt dedicate învățării și descoperirii lucrurilor noi. De la #invatapetiktok, care a strâns 9 miliarde de vizualizări și care reprezintă unul dintre cele mai populare hashtag-uri din țară și până la #dezvoltarepersonala care a adunat 1.2 miliarde de vizualizări, românii învață și se dezvoltă în fiecare zi. În timpul examenelor naționale, învățarea pe TikTok devine principalul trend, iar profesorii organizează sesiuni live pentru studierea subiectelor de examen.

#viatalatara este o comunitate creată de oameni care doresc să împărtășească conținut din viața lor la țară și care arată cum își îngrijesc pământurile, plantele și animalele de fermă. Ei postează sfaturi, momente din viața reală, peisaje și povești amuzante, iar hashtah-ul a ajuns 681.6 milioane de vizualizări și este în creștere. Un alt trend popular care capătă amploare în România este #vlogzilnic, unde creatori din toată țara își arată viața de zi cu zi în timp ce muncesc, studiază și trăiesc într-un mod autentic.

 

Știu că mulți au impresia că TikTok este doar pentru adolescenți și glume. Nu poate fi doar astfel când adună 7,4 milioane de români pe platformă. Acum câteva luni mi-au trimis cei de la TikTok un cozonac și o cană, ambele create de români care au găsit succes produselor lor pe TikTok și vindeau datorită acestei platforme. Sunt deja de toate acolo.

Sunt curios câți dintre voi aveți cont, răspundeți mai jos. Am și eu cont, nu este foarte utilizat pentru că nu-mi vine în mod natural să creez astfel de conținut, dar îl folosesc din când în când și, de altfel, tot mai des.

Folosiți TikTok?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...
asus s5507

    27 comentarii

  1. Nu, niciodată, cred că este o chestie de generație dar mi se pare ultra cringe și plin de conținut de foarte slabă calitate.

      (Citează)

    • Vei fi surprins cat de bine si de repede te “invata” aplicatia…in scurt timp vei primi continut relevant tie…defapt, mai ales in Romania, asta e cheia succesului aplicatiei. Evident se adauga si preferintele romanilor, care in majoritate covarsitoare, nu sunt foarte elevate. Eu o folosesc zilnic pt max 10min. Dupa ~7min ajung la continut care nu mai e foarte relevant. Am invatat o gramada de prostii de pe TikTok: cum sa sudez corect, cum sa ingrijesc orhideele mai bine, chesti legate de acvaristica, tehnologii folosite de altii in agricultura, apicultura sau pomicultura, etc. E clar ca unele mai bine le invatam din carti tehnice, doar ca pe TikTok informatia mi-a fost servita pe tava fara sa o caut eu in acel moment. Cel putin la mine, am observat ca aceleasi video’uri ajung pe instagram/facebook 2-3zile mai tarziu decat pe tiktok(trageti voi concluziile legate de succes). Pt mine “Youtube shorts” contine cel mai poluat si neadecvat continut. In schimb urmaresc Youtube in background in timp ce lucrez(munca de birou). Gasesc aici videos interesante legate de science, constructii si travel.

        (Citează)

  2. Nu instalez niciodată o aplicație chineză. Sau rusească, nimic. Exclus. Întotdeauna verific cine este dezvoltatorul. Atât cât se poate
    Imediat cum aflu că este ceva dubios în spatele unei aplicații, instat delete. Nu îmi trebuie, nu am nevoie, nu vreau să dau vreodată vreun click pe ceva din China sau Rusia. Da, știu, vor sări unii din cei 4 milioane de utilizatori. Ghinion.
    P.S Nu înseamnă că aplicații din țări civilizate nu pot fi nocive. Încă mă mai gândesc dacă îi dau delete lui Musk. Nu sunt departe. Își arată din ce în ce mai des caracterul infect.

      (Citează)

    • 7,4milioane! nu 4… Presupun ca sti ca 99% din tot ce este in jurul tau(exculzand software) este facut in china. Inclusiv produsele alea asamblate in UE(made in germany, etc) sunt tot in china facute defapt…

        (Citează)

  3. NU AM CONT, f*** the Chinese

      (Citează)

  4. Am invatat foarte multe lucruri de pe Tiktok.
    A durat putin pana mi-a “citit” preferintele (imi dadea tot felul de retardari) apoi totul s-a aranjat bine.

    Acum live-urile sunt in trend. De exemplu urmaresc Radio Pro-B exclusiv pe Tiktok si este foarte fain

      (Citează)

  5. Pe Tiktok sunt doar copii, suedeji si CRV. De ce ar folosi un om obisnuit asa ceva?

      (Citează)

  6. Nu am avut, nu am si nu voi avea cont de tik tok.

      (Citează)

  7. Nu merci, gasesc destul continut imbecil pe youtube shorts daca simt nevoia.

      (Citează)

  8. Nu e nevoie să îmi deschid cont fiindcă circul mult cu metroul unde restul sunt cu ochii în ecrane, cu sonor

      (Citează)

  9. Facebook este

    ciuma #cudetoate ( ebola, sida si sifilis).
    Si nu poti vedea decat ce vor aia de la facebook sa vezi, ca altfel trebuie sa iti petreci ziua la tarnacop dezgropand orice posturi care candva veneau in feed, de pe unde le ingroapa minionii lui Zuck intru irelevanță.

    Unde acum 5-10 ani stiai ce-au facut prietenii tai urmarindu-ti feedul de facebook, si auzeam toti arogantii plini de aere importante ca ”de ce pui totul pe facebook, ca el n=-are, domne, chef sa vada in feed-ul lui ca ai mai tras tu un vant” acum s-a rezolvat, ca-s doar reshare-uri de absolut cele mai neinteresante chestii, nimic legat direct de update-uri despre cunoștințe apropiate – un fel de OTV universal.

    Nu știu exact ce e pe tiktok, mai prind unele clipuri, dar nu are cum să fie ceva mai inutil și mai nociv decât facebook.

      (Citează)

  10. TikTok e un cancer care se raspandeste, prezic ca in 10 ani majoritatea continutului online va fi continut tip tiktok facut de AI. Practic, we are fucked, internetul va fi complet inutil.

    Nu am cont, dar evident ca ma mai uit la shorts pe youtube.

      (Citează)

  11. Da, am TikTok de la început, aș putea spune.
    TikTok este foarte captivant, cam aici e toata treaba, stie cum sa te tina in fata ecranului.
    Pot să spun ca are un algoritm foarte bun care se adaptează rapid la interesele tale și este extrem de addictive – poți să pierzi 2-3 ore fără să-ți dai seama.
    Nu cred că va dispărea prea curând.
    În ceea ce privește cei care susțin că TikTok oferă doar conținut controversat sau negativ, trebuie să vă spun că, dacă după câteva ore tot asta vi se arată, atunci cu parere de rau, acelea sunt de fapt interesele voastre.

      (Citează)

  12. Stefan:
    Nu, niciodată, cred că este o chestie de generație dar mi se pare ultra cringe și plin de conținut de foarte slabă calitate.

    Sunt de acord, de asemenea nu cred că ar trebui promovat precum in acest articol

      (Citează)

  13. Nu am cont, rezist sa nu-mi fac. N-am asa mare problema ca e facut de China, Android-ul mi-e la zi (se plange usor de “suspecti”), plus AV, am telefon “de la ei”.
    Dar clipurile scurte + random sunt pt pierdere de vreme, fel cum au fost pe Vine, sau acum pe YT Shorts. Grupate ca si compilatii gen FailArmy de vazut ca lumea pe TV, aia e altceva.
    Mai primesc links, dar deocamdata te lasa in browser fara cont, doar un captcha. Si dupa multe dintre ele imi pare rau ca m-am uitat si secundele alea.
    YouTube (ca si watchlater) consum insa masiv, acolo chiar gasesc zeci de clipuri interesante medii sau lungi in fiecare zi de bagat in tolba.

      (Citează)

  14. Nu am cont pe TikTok, dar poate sunt eu mai ciudat, pe ala de FB l-am sters la o luna dupa ce l-am facut, cand era la inceputuri. Ma speriasem sa inteleg cat de superficiali si prosti sunt oameni pe care-i cunosteam, cu care lucram si cu care iesisem la bere.

      (Citează)

  15. Presupunand ca din greseala ai ajuns sa ai doar acest tip de continut (poate pentru ca te-ai uitat doar ca sa te minunezi), poti oricand sa resetezi preferintele si sa-ti faci un feed cat de cat normal.

      (Citează)

  16. Daca nu esti pe tiktok atunci inseamna ca nu stai pe social media. Pentru ca de altfel facebook a ajuns o latrina, instagramul e aproape mort pe storyuri sau postari, iar reelurile sunt doar chestii de pe tiktok ajunse acolo cu intarziere. Ce ramane?

    Ce alternative mai sunt? Nu imi ziceti de carti. Eu stau mult pe tiktok, mult mai mult decat mi-as dori, sunt si o gramada de kkturi acolo, dar si mult continut foarte bun, trebuie doar sa scrollezi si sa nu te opresti la npc-uri si alte tampenii.

      (Citează)

  17. Robert: Ce alternative mai sunt? Nu imi ziceti de carti.

    Doamne ferește, am auzit că te tâmpesc cu totul, inclusiv cele în format electronic.

      (Citează)

  18. 7.4 milioane de prosti.

      (Citează)

  19. Ce public obtuz ai, Radule. Ma uit prin comentarii si sunt uimit nu neaparat de faptul ca lumea nu are aplicatia, dar mai ales de cat de anti se arata.
    Niste oameni care traiesc in bula si mai rau decat atat, refuza sa iasa din ea.

    Apoi o sa ne miram cum de AUR va fi a doua forta politica a Romaniei, dupa PSD. Pai daca toti astia care va credeti destepti (vezi Gaelex care declara ca userii de tiktok din romania sunt prosti) v-ati bagat capul in fund…

      (Citează)

  20. Nu am cont si nici copiilor nu le-am facut. Nici nu le trebuie dupa ce le-am explicat despre ce e vorba.

      (Citează)

  21. in ciuda faptului ca mai primesc materiale de la cate o avocata, unde se explica destul de clar notiuni de interes, sau de la cate un guru de carton, care e mare afacerist la Dubai (zice el) si ne invata si pe noi, gusterii, cum sa avem sugces, nu prea am inteles care-i treaba cu acest sistem.
    la inceput erau materiale prea scurte ca sa apuci sa inveti ceva relevant, apoi au permis clip-uri din ce in ce mai lungi, in timp ce YT a introdus sectiunea Shorts.
    si spun asta ca mare consumator de YT, unde gasesc materiale extrem de interesante, de la oameni care au propriul studio (foto/video) la mici meseriasi care te invata diverse din atelier, de la discutii pe teme socio-politice la Asianometry.
    nu sunt de 1-2-3 minute ca nu au cum. o discutie din care inveti ceva, fie ca e vorba de utilizarea formatului LOG sau scheme de iluminare, fie ca e vorba de trenduri in tehnologie, nu poate fi nici hahaiala cretina (stil Jackass), nici scuipata peste umar in timp ce sofezi spre urmatoarea combinatie.
    e nevoie de camere, lumini, mic de calitate si mai ales multa munca de pregatire pentru ca materialul sa aiba un nivel la care merita urmarit.
    dar asta sunt doar eu, un bosorog care a revenit pe Fb cand toata lumea deja fugise, acum cativa ani, dupa vreo zece de pauza, si care inca vrea sa invete ceva daca tot pierde vremea in fata unui ecran, mare sau mic, chinezesc sau nu.
    deci, fara TikTok. si fara Shorts. asta nu inseamna ca sunt porcarii sau ca aceia care le folosesc sunt prosti, inseamna ca nu sunt ce am eu nevoie, sau ca eu nu le inteleg destul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus