►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am făcut update-ul la Android 14 și One UI 6.0 pe Samsung S23 Ultra. Am ales în Settings > Software Update să caute un firmware nou și mi-a spus că este disponibilă noua versiune, care astăzi a ieșit din beta și este oficial lansată.
Sunt foarte multe schimbări în interfața One UI. Iată-le pe cele care mi-au plăcut încă de la prima vedere.
Să zicem că vrei să muți o pictogramă două ecrane mai spre dreapta. Acum poți să ții apăsat cu o mână pe acea pictogramă până devine mobilă și, în timp ce ții apăsat în continuare pe ea, cu cealaltă mână dai rapid swipe două ecrane mai spre dreapta.
Înainte trebuia să duci acea pictogramă la marginea ecranului ca să se prindă telefonul să facă automat trecerea spre alt ecran Home. Mult mai bine în noua variantă, mai ales că funcționează în mai multe meniuri, nu doar la mutat aplicații. O poți folosi și ca să duci fotografiile în alt album, de exemplu.
Asta este mai greu de explicat, dar foarte utilă. Una dintre problemele Android-ului este că îți micșorează semnificativ volumul muzicii pe care o asculți de câte ori rulează peste ea sunetul unei notificări. Asta este și mai enervant dacă de exemplu conduci și asculți muzică din telefon, iar pe vreun chat vin notificări gârlă pentru că bula ta de prieteni discută ceva cu pasiune.
În versiunea anterioară de One UI au fost introduse Modes and Routines, în ideea că poți schimba dintr-o dată multe setări pentru anumite momente sau scenarii de utilizare.
Am și eu două. Un mod l-am numit Camera și trece automat telefonul pe vibrație când deschid camera foto și îl pune la loc când o închid. Al doilea, o rutină numită Baby Sleeping, pe care comut când o adorm pe Alice. I-am făcut și shortcut pe home screen și la o apăsare face direct dark mode on, oprește sunetul și activează Extra Dim pentru ca luminozitatea ecranului să fie abia vizibilă în beznă.
Acum în One UI 6 a fost adăugată o nouă condiție de lansare automată a unui Mode: Media is being played.
Am făcut un Mode nou, l-am numit Muzică. I-am dat Turn on Automatically și am căutat în Add Condition pe cea nouă, numită Media is being played. Din lista de aplicații de “media” am ales Spotify și YouTube, că asta am instalat în telefon.
Apoi i-am zis ce să facă atunci când o astfel de aplicație rulează ceva: să lase volumul de Ringtone neschimbat, că îmi pasă de apeluri, dar să taie sonorul de la notificări și system.
Asta se întâmplă automat de câte ori rulez ceva în Spotify și apoi setările revin la starea dinainte când închid Spotify (sau YouTube). Este un pic mai greu de setat cu atâtea if-this-than-that, dar merită dacă vă enervează comportamentul uzual al Android cu media.
Butoanele de sus sunt ușor de înțeles, iar unele setări sunt mai bine explicate. În setări poți să schimbi calitatea imaginii pe trei niveluri acum, Minim, mediu și maxim pentru un raport ales de tine între rapiditatea de fotografiere și cât multi-frame interpolation să facă.
Opțiunea “high bit rate mode” pentru video cred că este nouă. Tot pentru video poți alege când să se aplice opțiunea Auto FPS, dar eu o țin mereu pe off oricum.
Poți face și widgeturi cu diversele moduri de a opera camera foto. De exemplu, poți avea un widget care deschide direct camera spate pe modul Super Slow-motion, care altfel este destul de bine ascuns. Poți alege și în ce album să fie salvate automat fotografiile făcute cu acel widget.
În Gallery văd că dacă tragi în sus de o fotografie (sau apeși butonul Info de sub ea) ai acces direct la opțiuni de Remaster și Object Eraser. Dacă în fotografie este un om, apare aici și opțiunea de a adăuga efect de portret.
Editorul foto a fost un pic îmbunătățit, pictogramele sunt mai clare. Tot din meniul cu 3 linii din Gallery poți lansa noul editor video Studio, care este unul project-based. Alegi mai multe clipuri video, le tai unde vrei, le schimbi ordinea, adaugi text pe unde vrei șamd. Pare un program suficient de bun pentru a edita rapid clipuri pentru Reels sau TikTok.
Problema lui este că și Capcut este gratuit, asemănător ca interfață, dar mult, mult mai complex în opțiuni și editări.
Este mai subțirel și parcă mai modern, îmi place mai mult cum arată telefonul acum.
Trei îmbunătățiri: prima ar fi că elimină degetele și agrafele din imagine, dacă le detectează. Încă n-am testat complet funcția aceasta, dar mă bucur că există.
A doua îmbunătățire: opțiunea de a scana un document este acum independentă de funcția Scene Optimizer. Poate nu ai Scene Optimizer activat, dar vrei să scanezi totuși documente automat când camera detectează o coală de hârtie sau un ecran sau altceva util.
A treia: scannerul este disponibil acum și în Gallery. Dacă ai fotografiat ceva, de exemplu o factură, o poți scana și ulterior din galerie pentru a avea acces la interfața aceea care îi ia automat colțurile și îndreaptă imaginea.
Seamănă cu deschiderea Control Center-ului de pe iOS, dar mai bine făcută. Sistemul standard: tragi de sus pentru a deschide zona de quick settings și de notificări. Dacă mai tragi o dată, se extinde zona quick settings cu mai multe butoane.
A apărut acum o opțiune care te lasă să deschizi direct zona Quick Settings extinsă pe tot ecranul. Trebuie activată din setări, iar apoi cam din colțul din dreapta în jos, de pe pictograma bateriei. Dacă tragi din restul de 80% al zonei de sus, se deschide notification drawer-ul clasic ca și până acum.
Zic că este mai bună ca pe iOS deoarece poți vedea rapid și notificările după aceea. Când s-a deschis astfel direct zona extinsă Quick Settings, tragi de jos în sus și se restrânge și apar notificările. Am activat-o și eu, îmi place.
Mi-e greu să zic ce s-a schimbat fără încă un telefon neactualizat în mână. Este o combinație de mulți factori. Noul font face notificările mai citețe, pictogramele aplicațiilor care le-au generat sunt mult mai bine vizibile, cardurile în care se află fiecare notificare sunt mai bine delimitate.
Per total, însă, mi se pare că sunt mai ușor de citit și navigat, mai ales dacă ai multe notificări deodată.
Există opțiunea de a afișa notificările în ordinea venirii, nu după importanța lor. De asemenea, dacă asculți muzica și albumul are Album Art de mari dimensiuni, respectiva imagine apare mult mai mare în media player-ul din notificări sau din lock screen, ceea ce aduce o pată de culoare plăcută.
V-am zis mai sus ce sunt modurile și rutinele.
Anyway, acum poți alege și wallpaper diferit pentru fiecare mod în parte. Știu, este ceva similar și în iOS, chiar dacă nu legat de Focus Modes. Ideea este că poate vrei un wallpaper închis la culoare noaptea sau în work mode sau ce-o fi. Unii oameni au astfel de preferințe.
Meniul Battery este acum direct în Settings, nu mai este ascuns în Device Care, ceea ce îl face ușor accesibil. I-au schimbat un pic și aspectul, îți scrie în grafic până la cât ai încărcat telefonul.
Dacă folosiți Samsung Pass ca manager de parole, acum suportă și passkeys. Eu folosesc managerul Google. Airplane Mode este mai deștept, acum reține că nu vrei să oprească Wi-Fi-ul sau Bluetooth-ul. Animațiile de tranziție între ecrane sunt mai rapide, dar tot vă recomand să setați Animator scaling la 0.5x din Developer Options.
Numele aplicațiilor sunt acum limitate la un singur rând sub pictograma lor și deci trunchiate după vreo 10 caractere. Ecranul de aplicații arată mai bine așa, toate sunt frumos aliniate, dar preferam să văd numele pe două rânduri.
Nu este că nu știu cum se numește fiecare aplicație în parte, dar numele unora pe două rânduri mă ajuta vizual să le găsesc mai rapid.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
31/10/2023 la 5:48 AM
Am renunțat acum 3 ani la Samsung și se pare că tot nu au rezolvat nimic între timp. Faptul că Android 14 a fost lansat oficial acum aproape o lună și doar acum ai primit update-ul (doar pentru seria S23), demonstrează că Apple pur și simplu nu are competiție (exceptând Google Pixel care nu se vinde la noi în țară).
Săracii ăia cu S21 și S22, care și așa au primit cel mai prost procesor din istorie la prețul de 1000€+, mai au de așteptat după update.
Este ca și cum Apple ar lansa iOS 17 doar pentru iPhone 15.
Claudiu(Citează)
31/10/2023 la 7:23 AM
Lasa-ne prietene cu epălul tau mizerabil ṣi cu softul ala la nivel de an 2000. A aparut si evanghelistul sa ne zica ce frumos e gradina cu gard. Ia, zi-ne niste chestii utile din ultimul update in afara de emoji si wallpapers pt geh :))
Romanul(Citează)
31/10/2023 la 7:59 AM
@Claudiu: nu e chiar așa rea situația. Nu era nimic nou în Android 14 pe care să mi-l doresc urgent. Modificările din OneUI sunt de fapt mai interesante și utile în fiecare zi, iar o lună timp de lansare este chiar ok față de alte perioade.
S21 și S22 probabil vor primi în următoarele zilei același update.
nwradu(Citează)
31/10/2023 la 8:56 AM
Nu e neapărat fals ce zice Claudiu. Faptul că update-ul de One UI a venit ceva mai târziu de data la care Google a lansat Android 14 e una, dar faptul că e lansat mai târziu pe generațiile anterioare mi se pare o problemă. Nu e ca și cum Samsung nu ar avea “forța” necesară să lanseze ultima versiune măcar pentru ultimele trei generații de flagship-uri simultan, dar probabil merg și ei pe modul econom ori e o manevră în plus de a-și convinge clienții să le cumpere ultimul flagship.
Eu am S23 acum și am primit update-ul ăsta, dar mă gândesc cum la anul o să mă uit cum cei cu S24 îl primesc iar eu stau la coadă, deși n-a fost chiar ieftin telefonul ăsta. Samsung ar trebui să învețe de la Apple aici.
În același timp, sunt de acord cu Radu: update-urile la Android nu sunt atât de “abrupte” ca la iOS, în așa fel încât să mori de nerăbdare să le ai. Parte din componentele sale se actualizează separat de sistemul de operare, așa că inclusiv telefoane mai vechi decât cel mai vechi iPhone suportat încă primesc funcționalități noi, deși nu au mai văzut un update de OS de ani buni.
ov1d1u(Citează)
31/10/2023 la 9:41 AM
cat hate, dar degeaba, deja si pe S21 ultra a fost lansat update-ul zilele astea.
@Radu bateria nu mai e la device care de la S9/S10. E de ceva vreme scos inafara, multi isi pun sperante in noul update ca va imbunatati battery life.
monciu(Citează)
31/10/2023 la 9:59 AM
@Claudiu – daca ai renuntat acum 3 ani, mai bine nu-ti da cu parerea. ca au trecut 3 ani.
Update-ul ce a fost lansat nu e doar de Android.
Eu inteleg ca tu nu faci diferenta si doar asociezi faptul ca Google a lansat acum o luna 14 si Samsung ieri. Dar e mai complex decat iti inchipui.
Ramai bland la Apple, e ok. Dar nu iti inteleg hate-ul legat de un lucru cu care nu mai ai treaba de 3 ani!
Vlad(Citează)
31/10/2023 la 12:01 PM
Stimate Claudiu, nu știu de unde îți iei tu prețurile, dar eu am dat 3200 de lei pe un S21 simplu în 2021 și 4000 de lei pe un S22 Ultra în 2022 pentru fi-mea. Ambele la liber, ambele de la retaileri cunoscuți, ambele cumpărate în anul lansării, dar da, nu în săptămâna în care s-au lansat, că nu trebuie să impresionez pe nimeni.
Nu vreau să caut cât era cursul atunci, dar aș zice că ambele sunt departe de 1000+ de euro.
Lasă-ne pe noi ăștia săraci să ne descurcăm cu “cel mai prost procesor din istorie”, că unii dintre noi folosim telefonul ca pe o unealtă nu ca pe un substitut de personalitate.
Eu… gen(Citează)
31/10/2023 la 1:30 PM
@Eu… gen, este atat de prost procesorul ala incat peste 90% dintre utilizatorii care critica Exynos nu si-ar da seama de diferenta in utilizarea de zi cu zi nici daca ar avea 2 telefoane unul langa altul (unul cu Exynos si altul cu Snapdragon).
Andrei G(Citează)
01/11/2023 la 7:07 AM
Mactarzii reușind să nu rateze nici o ocazie de a dovedi cât de idioți sunt.
Florian(Citează)
31/10/2023 la 8:20 AM
Eu am probleme cu google, mă disperă cat de multe decizii proaste fac pe partea de ui/ux
Chrome merge din ce in ce mai prost cu o interfață ce devine mai greoaie pe zi ce trece, practic setări și opțiuni ce erau înainte ușor accesibile acum sunt ascunse sub 2-3 alte click-uri, de ce?!
Google photos pe telefon se blochează după ce ii spun că nu vreau backup, fara opțiune de dismiss message, așa ceva mi se pare inacceptabil din partea lor
Îmi pare rău dar parcă se mișcă înapoi, asta se întâmplă când nu ai competiție și în loc să inovezi te apuci sa modifici interfața in cel mai penibil mod cu putință
Nu vreau sa comentez despre schimbările de dedesubt, lupta continuă pentru a promova reclame peste tot …
gg(Citează)
31/10/2023 la 8:39 AM
O alternativă viabilă in 2023 la iOS și Android există?
Mulțumesc
gg(Citează)
31/10/2023 la 9:09 AM
Există AOSP fără GApps, dacă vrei să duci o viață de nomad electronic, dar nu îți va fi ușor.
ov1d1u(Citează)
31/10/2023 la 9:23 AM
PRC approves 😂😂
urweiss(Citează)
31/10/2023 la 11:01 AM
https://www.saashub.com/ubuntu-touch-alternatives
Sunt alternative dar e cam ciudat după ce vii din ecosistemul google / happle
g3#(Citează)
31/10/2023 la 8:51 AM
Singurul lucru pe care încă nu l-au rezolvat (și tot aștept să-l rezolve) este că tot e plin de bloatware pe care nici măcar nu te lasă să-l dezinstalezi.
Să dau 1000+ euro pe un telefon care vine cu Facebook, Instagram, Netflix șamd preinstalate și nici să nu mă lase să le dezinstalez e ceva SF pentru mine, deși folosesc Samsung de atâția ani, șanse mari ca următorul telefon să fie iPhone/Pixel sau orice altceva.
Multe schimbări sunt făcute doar de dragul de a fi făcute, să-și justifice și programatorii pâinea. Pe sistemul „uite, domne, am facut și luna asta ceva, nu a cerut nimeni, dar uite că n-am stat degeaba”.
Lucian(Citează)
31/10/2023 la 9:24 AM
:)))
Da, sunt sigur ca programatorii sunt cauza aplicatiilor preinstalate, nu marketing-ul acelor firme care dau bani catre Samsung ca sa aiba aplicatiile lor preinstalte. S-au trezit cei de la Samsung dimineata si au zis hai sa le dam si azi de lucru programatorilor sa nu stea degeaba.
Gandim si noi putin sau doar deschidem gura si ce iese, iese?
Ce nu iti place poti da disable. Eu am dat acum doi ani la Fb, instagram si vreo doua ce mai incurcau si nu le-am mai vazut de atunci.
rdb(Citează)
31/10/2023 la 9:27 AM
Da, si la mine faza asta cu 3rd party apps care nu se pot dezinstala e una din bilele negre impotriva samsung la urm telefon
Pai de pe la google a venit termenul si ideea de “resume driven development”… Vezi Stadia for lolz… 🙄
urweiss(Citează)
31/10/2023 la 9:32 AM
La iphone nu e la fel ? Nu vin si ele cu aplicatiile astea instalate default ?
Alin(Citează)
31/10/2023 la 9:55 AM
nu. sunt doar câteva aplicații ale apple și atât. nimic 3rd party
Bogdan(Citează)
31/10/2023 la 9:43 AM
cand va aud pe astia cu aplicatii preinstalate…ce un amarat de file manager, un samsung members si inca cateva? Apple ca-ti instaleaza itunes, maps, podcasts si alte aplicatii e ok?
In general FB, insta si netflix e folosit de 90% din oameni, e normal sa fie instalat, nu incurca.
monciu(Citează)
31/10/2023 la 10:31 AM
Dacă ar fi doar un file manager, câteva aplicații de la Samsung, Facebook și atât… dar sunt o droaie, iar pe lângă alea mai e și un cârd de aplicații de la Microsoft. E drept, până la urmă iei un telefon cu construcție și capabilități similare cu ale unui iPhone dar la un preț mai mic, de undeva trebuie să se subvenționeze diferența de preț. Tragicul situației, însă, e că nu există alternativa de a plăti mai mult pe telefon (mă refer la Samsung) și de a-l primi lipsit de bloatware, în schimb.
ov1d1u(Citează)
31/10/2023 la 10:57 AM
eu sunt unu din aia 10%… nu il vreau… nu e o pb ca vine preoinstalat pt aia 90, dar vreau sa il pot sterge de tot
urweiss(Citează)
31/10/2023 la 9:58 AM
apple instaleaza fix ce se instalează și pe telefoanele android din suita google. Apple maps, translate, podcast, iTunes, books, music, safari, etc… different e ca pe Apple le poți șterge și pe acestea
Bogdan(Citează)
31/10/2023 la 10:25 AM
domnilor, cum fac si eu sa mi se instaleze ultimul update? am un s23, nu am facut update din primavara si imi da doar varianta de android 13 si ui 5.1, apoi ma pune sa instalez fiecare update pe rand pana ajung la ultimul …
si daca mi s-ar salva si setarile actuale, ar fi genial! ultima data cand am facut update nu mi-a sunat telefonul a doua zi ca nu mai stia ce melodie trebuie sa cante si mai multe mici detalii de genul care sunt enervant de facut mereu, iar pentru asta eu nu prea fac update la soft
mihai(Citează)
31/10/2023 la 10:34 AM
Pare că va fi necesar să faci fiecare update intermediar. Dacă te încălzește cu ceva, așa e și la iPhone 😛
Nu am avut probleme cu setările la update-ul la OneUI 6. Pare doar că permisiunile aplicațiilor s-au resetat, că unele mă întreabă iar la pornire dacă permit accesul la X sau Y.
ov1d1u(Citează)
31/10/2023 la 11:03 AM
Da, sunt sigur ca programatorii sunt cauza aplicatiilor preinstalate, nu marketing-ul acelor firme care dau bani catre Samsung ca sa aiba aplicatiile lor preinstalte. S-au trezit cei de la Samsung dimineata si au zis hai sa le dam si azi de lucru programatorilor sa nu stea degeaba.
—-
Eu unul vorbesc despre aiurelile din UI/UX si faptul ca nu mai exista devs capabili de asa ceva, tot ceea ce fac este de o atrocitate imensa
gg(Citează)
31/10/2023 la 2:41 PM
Eu as zice ca asa le zic managerii sa faca. Icon-uri mari, emoji aiurea, efecte aiurea etc, asta trebuie sa faca ei. Ma lasa si pe mine rece “noutatile” astea.
Dupa tine ar trebui sa zica “fuck it” si sa isi dea demisia, nu?
Pana una alta poti da disable la ce nu ai nevoie si nu iti mananca din stocare, cel mai ieftin telefon din gama S are 128GB de mult timp si, ceva ce nu vezi pe iphone sau pixel, carduri microSD, unde poti pune si aplicatii daca vrei, de exemplu.
Oricat as vrea sa am Pixel ca telefon de zi cu zi, prefer usurinta cu care folosesc one ui. Si da, am si Samsung si Pixel. Pe Pixel te trezesti cu bug-uri aiurea, semnal groaznic, intr-adevar camera e uneori mai buna. Uneori, nu mereu. Si pe Pixel nu pot pune microSD.
Daca e sa vorbim de aiurelile din UX, hai sa vorbim si de cum pot opri/porni wifi sau date mobile pe One UI cu un singur click, iar pe Pixel minim doua. Despre cum am la quick settings 12 chestii si pe Pixel 8, despre cum pe Pixel a fost noutate maxima ca poti da restart, poti avea scrolling screenshots etc. Nu mai impungeti asa tare in Samsung ca nici Pixel nu e mai breaz.
rdb(Citează)
31/10/2023 la 6:06 PM
S-urile (nu știu de FE) au microSd? Nu cred.
morocu(Citează)
31/10/2023 la 1:53 PM
Imi pare rau ca avem doar 2 sisteme de operare mobile. 8mld de oameni si 2 optiuni. Iar lumea se cearta care e mai buna… Updateurile astea de “am miscorat fontul si am limitat numarul de caractere pe rand” sunt fix pix. La fel si in ograda ios.
Robert(Citează)
31/10/2023 la 4:03 PM
Am un Samsung A53 si urasc One UI-ul lor aproape la fel cum urasc si IOS de la Apple. Nu l-as fi cumparat daca ceilalti ( Motorola, OnePlus, Google etc. ) ar fi avut un service mai bun in Romania dupa perioada de garantie. Samsung are service si piese de schimb dispinibile in Romania. Ceilalti nu prea :( .
Pe de alta parte am putut curata mare parte din mizeriile din One UI folosind adb – eu am folosit acest repo https://github.com/invinciblevenom/debloat_samsung_android.
Am scapat astfel de samsung store, mc-afee-ul preinstalat si alte mizerii. In plus de asta se misca mai bine si tine bateria mai mult. Peste vreun an – cand voi schimba telefonul voi vedea.
H(Citează)
22/12/2023 la 7:56 AM
Ieri am instalat UI 6.0 si pe A52s.
Mihai(Citează)