►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Sunt două produse lansate astăzi de Logitech G, mouse-ul PRO X Superlight 2 și tastatura mecanică PRO X TKL. Ambele se adresează unei categorii de gameri care vor fiecare avantaj competitiv pe care-l pot oferi perifericele lor pentru că se și joacă la un astfel de nivel. Mă refer la competiții de gaming, echipe de esports, streameri de top (oamenii vor să te vadă câștigând) și alte asemenea domenii unde diferența este făcută uneori la milisecundă.
Eu nu joc acolo, nici pe departe (like, way departe), dar mi-a făcut plăcere să văd aceste două noi produse. Îmi place să văd unde merge ingineria din domeniu.
Mouse-ul PRO X Superlight 2 are doar 60 de grame, de exemplu. Este incredibil de ușor, prima oară când l-am luat în mână am avut senzația că este gol în interior sau că este un dummy product, dar așa este el. Prin comparație, mouse-ul meu de laptop, care este aproape de 2 ori mai mic, are 90 de grame, 50% în plus!
Greutate redusă = îl miști ușor de masă, atunci când trebuie să reacționezi cât mai repede și nici nu-ți mai obosește mâna când te joci 6-8-10 ore în continuu. O să spuneți că nu-ți obosește mâna oricum pe mouse, dar uneori în esports se fac peste 100 de acțiuni pe minut și na… în multe ore de gaming se adună și acest efort.
PRO X Superlight 2 are și un design simplu, doar două butoane pe lateral, fără butoane de schimbat DPI-ul sau altceva, deși îl poți configura cum vrei tu din software-ul de control. Arată practic identic cu prima generație, de fapt. Switch-urile sunt hibride, mecanice pentru a face click-click cu feedback la apăsare, dar și optice pentru declanșarea propriu-zisă. Switch-urile optice nu mai apasă un mic comutator din interiorul mouse-ului, ci întrerup o rază de lumină, ceea ce vine cu diverse avantaje, cel mai important fiind o fiabilitate mai bună.
Pe burtă are picioare din PTFE, care este un material pe bază de teflon utilizat în cei mai buni mouși de gaming pentru că alunecă foarte ușor pe orice. Are buton on/off, iar sub un capac de pe burtă se poate ascunde și dongle-ul USB Lightspeed, tehnologia wireless a Logitech pentru input lag mult mai mic, comparabil cu ce obții pe cablu. Autonomia bateriei este de 95 de ore oficial.
În cutie primești, apropo, și un alt capac inductiv, compatibil cu un pad Logitech ce poate alimenta wireless mouse-ul, în caz că ai așa ceva.
Senzorul suportă maxim 32.000 dpi, deși nu știu cine se joacă la așa o rezoluție. Și tehnologia Lightspeed a fost actualizată aici, mouse-ul acesta face polling de 2000 de ori pe secundă cu computerul la care este conectat. Există însă acum posibilitatea de a conecta un mouse și o tastatură PRO X cu Lightspeed la același dongle, iar ambele vor face polling la 1 kilohertz.
Costă 169 de euro și se lansează la eMAG, PC Garage, Altex și alte magazine pe negru, alb și roz.
Tastatura se numește PRO X TKL și este deci un model tenkeyless, adică fără bloc numeric. Este mecanică și este produsă în mai multe variante de switch-uri Kailh (tactile, linear etc), îți alegi tu de care vrei când o cumperi. Cea butonată de mine avea switch-uri brown, adică tactile.
Tastele, apropo, sunt din PBT dublu-injectat, care este considerată soluția premium pentru tastaturi. Se montează pe suport standard în cruce, deci la o adică poți înlocui tastele cu unele 3rd party cumpărate de pe net (unii vor anumite taste de culori diferite sau făcute din alte materiale sau particularizate cu numele echipei lor). Tastele au și iluminare RGB individuală. Ochiometric profilul lor mi s-a părut OEM.
Tastatura în sine pare foarte bine făcută. Majoritatea corpului său este metalic și zona principală a tastelor are inclusiv o ramă metalică discretă și elegantă. Pe spate are picioare de reglaj cu două unghiuri, plus piciorușe de cauciuc. Întreaga tastatură este grea și mi s-a părut stabilă pe masă.
Deasupra tastelor uzuale sunt câteva taste speciale pentru ajutor în gaming, de exemplu una care dezactivează tasta winkey ca să nu ai surprize tocmai când aștepți să dai vreun headshot. Are și taste multimedia pe ea, iar în dreapta-sus o rotiță pentru volum, care mie mi s-a părut utilă și în jocuri (uneori vrei să dai instant volumul mult mai tare ca să asculți cu atenție după ceva), dar și în afara lor, când asculți muzică la calculator.
PRO X TKL este și wireless, apropo. Este compatibilă Lightspeed, același protocol Logitech cu lag foarte mic pentru timpul de răspuns. Împreună cu mouse-ul de mai sus poate folosi același dongle, cu polling rate de 1000 Hz.
Oricum vine în pachet cu propriul dongle. Pachetul, apropo, este unul premium. Tastatura vine împachetată într-o hârtie ca de cadou, cu sigla Logitech pe ea, dar mai important este că vine și într-o geantă de transport care este de o calitate foarte bună, un hardcase cu mâner de zici că scoți vioara Stradivarius din ea.
PRO X TKL costă 230 de euro la lansare. Se va găsi la eMAG, PC Garage, Altex pe negru, alb și roz.
Toate merg bine la pachet, apropo, cu căștile PRO X 2, lansate acum ceva vreme. Acestea sunt foarte confortabile, foarte moi pe ureche și oricum includ mai multe tipuri de cupe în pachet. Au drivere de 50 mm, microfon detașabil, conectivitate Lightspeed, Bluetooth și pe fir și costă 1.249 lei la eMAG și PC Garage.
Nu știu dacă o să scriu un review la mouse și tastatură. Mi se pare că un review ar putea scrie doar un gamer de top care le poate compara cu vechea generație sau cu alte produse similare după ce se joacă măcar 50-100 de ore cu ele. Sunt sigur că le vor avea la test și astfel de gameri și streameri. Eu le voi instala oricum, o să joc Starfield și de-ale mele cu noile PRO X și, dacă mai apare ceva de menționat despre ele, poate revin pe subiect.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
05/09/2023 la 10:59 AM
Ce e aia ‘gamer’ si, mai ales, ce e aia ‘gaming’?
Dan.S(Citează)
05/09/2023 la 11:06 AM
👍👍
Nicu(Citează)
05/09/2023 la 12:19 PM
Daca vrem sa ne prostim pana la capat, o intrebare si mai interesanta este: “Ce-i ăla blog?”
Andrei G(Citează)
05/09/2023 la 1:12 PM
Adult care refuza sa se maturizeze.
Boris(Citează)
05/09/2023 la 4:02 PM
Mișto întrebare, Dan S!
nwradu(Citează)
05/09/2023 la 4:50 PM
Ce e aia “si”, și ce semn de punctuație este ” ‘ “?
https://doom.lingv.ro/?query=gamer
alunelu(Citează)
05/09/2023 la 11:24 AM
GG!
ipo(Citează)
05/09/2023 la 11:33 AM
Am avut candva un mouse care era foarte usor. A4tech sau ceva gen. Dupa vreo 2 saptamani l-am dat cadou, nu-mi placea deloc senzatia aia de parca miscam aeru.
Blackskull(Citează)
05/09/2023 la 4:03 PM
Da, este pentru anumite situații. Unii preferă un mouse mai greu pentru precizie, de exemplu.
nwradu(Citează)
05/09/2023 la 11:33 AM
am avut eu vers veche de la tastatura (luata in 2020) – tastele mai folosite au inceput sa se stearga dupa cam 2 ani….
urweiss(Citează)
05/09/2023 la 11:50 AM
Ce e aia ‘mouse’ ?
marius(Citează)
05/09/2023 la 11:54 AM
Ce e aia ‘blog’?
dam167(Citează)
05/09/2023 la 1:43 PM
Am și eu câști Logitech Pro X, cu fir.
Foarte bun sunetul, însă..
– după 6 luni de utilizare, s-au crăpat ambele piese din plastic de la capetele componentei orizontale (bentiță să îi zic).
Că așa s-au gândit ei să pună în zona cu solicitări mecanice maxime: plastic. S-a rezolvat cu o bandă adezivă de 25mm din bricolaj, fix la culoare.
– după încă 6 luni, se cojește pielea naturală de calitate de la câști. Am de schimb velur și mesh dar pentru piele le luasem.
În fine, nu îndrăznesc să mai dau atâția bani pe așa ceva.
Vali(Citează)
05/09/2023 la 3:04 PM
Ma gandesc ca aceste probleme ar trebui sa fie acoperite de garantie, nu? Ai incercat sa vezi daca se rezolva?
Andrei G(Citează)
05/09/2023 la 3:38 PM
Nu, era în plină pandemie și trăgeam 3 inși de căști, mai făcea câte unul din casă covid, complicat.
Apoi, am rezolvat totul, inclusiv mizeria de “piele”, s-a curățat de tot.
Dar, repet, sunetul superb.
Vali(Citează)
05/09/2023 la 4:04 PM
Alea cred că sunt considerate consumabile, îți comanzi altele dacă le tocești.
nwradu(Citează)
05/09/2023 la 2:13 PM
Personal nu imi place senzatia de mouse usor. Avantajul este totusi atunci cand il cari dupa tine…
Dan(Citează)
05/09/2023 la 2:55 PM
Ce e ala “internet” ? Pe linia lui George Pruteanu, ar trebui sa zicem “intre plase” – “intreplase”.
/s
mac gregor(Citează)
05/09/2023 la 3:58 PM
mousi pentru maini de adulti pe cand?
add(Citează)
05/09/2023 la 4:04 PM
Din aștia ușori probabil niciodată. M-am mirat și că acesta este atât de lung. În fond, mai mic=mai ușor.
nwradu(Citează)
05/09/2023 la 5:18 PM
Pare un mouse ideal de travel, pacat ca nu merge si bluetooth pentru momentele alea cand uiti dongle-ul in monitor/hub/celalalt laptop
Sorin(Citează)
06/09/2023 la 8:33 AM
pt travel cred ca sunt mai bune cele mai clasice de birou (gen M705) – au un poll rate mult mai mic si tine bateria 12+ luni
urweiss(Citează)
05/09/2023 la 10:13 PM
Personal prefer switch-uri 100% optice, stiu ca au fiabilitate mai buna decat cele mecanice.
Pe generatia anteriora cel mai mare minus a fost rotita de scroll.
Mihai(Citează)