un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Lenovo Legion Go este o consolă portabilă cu hardware ce nu va fi folosit niciodată la maxim

6 Sep 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Dacă tot am scris despre diversele console portabile de jocuri lansate în acest an, să nu ratez nici noul Lenovo Legion Go, listat deja în precomandă la eMAG. Din ce văd eu, pare că face aceleași greșeli pe care le-a făcut și Asus cu ROG Ally. Probabil că Lenovo a proiectat de mult acest dispozitiv și nu a mai putut face schimbări.

Ca să vă zic eu unde cred că vor fi probleme, întâi să vă spun detalii despre hardware-ul lui Legion Go. Consola are un ecran LCD de 8,8 inci cu rezoluție 2.560 x 1.600 pixeli și refresh la 144 Hz. Chipsetul este tot un AMD Ryzen Z1/Z1 Extreme, ca pe ROG Ally, cu grafică RDNA 3, 16 GB LPDDR5x, până la 1 TB stocare pe SSD și slot microSD pentru extinderea stocării.

Are două porturi USB-C (USB 4.0 și DisplayPort 1.4 pe ele), jack audio, conectivitate Wi-Fi 6E și BT. Bateria are 49 Wh și se încarcă la 65W.

La bord are Windows 11 Home. În precomandă este listată la 4.000 lei (800 euro) versiunea cu Z1 Extreme și 512 GB stocare.

Șmecheria la consola aceasta este că cele două laterale-controller sunt detașabile. Poți pune doar ecranul pe o masă (are picior de susținere) și tu ții cele două jumătăți de controller în mână și te joci mai de la distanță.

Mie nu-mi place asta. Înseamnă că fiecare controller în parte are baterie integrată și comunicație cu consola. O fi interesantă ideea, Switch poate face același lucru, dar pe mine în particular nu mă atrage. De la ce distanță să te joci de un ecran de 8,8 inci, ținând în mână niște controllere firave?

Dar nu despre problema asta spuneam. Problema lui ROG Ally, în cele din urmă, s-a dovedit a fi Windows-ul de la bord. Windows-ul nu este deloc optimizat pentru ecrane mici și lipsa unei tastaturi și a unui mouse. Nu este optimizat deloc nici pentru utilizarea pe o consolă, unde sistemul de operare trebuie să aibă un consum infim de resurse, lăsând totul disponibil pentru jocurile instalate.

Despre ROG Ally, după folosire pe termen lung, s-au plâns mulți că Windows strică treaba. Că îi dai un restart și el are de făcut update-uri, că uneori nu merge jocul pentru că undeva este un overlay de-al Windows-ului pentru care nu ai un alt-tab cu care să ajungi rapid la el șamd. În plus, autonomia era mică pentru că sistemul avea un consum energetic mare.

Patch-uri Asus au mai rezolvat astfel de probleme, dar majoritatea părerile auzite de mine în ultima vreme spun că Steamdeck-ul este în continuare soluția superioară pentru că rulează Linux pe fundal și este mai bine optimizată pentru gaming la 25 W.

Și acum intră Lenovo Legion Go în ecuație. Are același procesor la bord și tot Windows 11 rulează, dar ecranul este mai mare, are rezoluție mai mare decât ROG Ally (1600p față de 1080p) și refresh mai mare (144 față de 120 Hz). Bateria lui Legion Go este cu 25% mai mare. Prețul este identic. Pe hârtie, Lenovo are deci un produs superior.

Pot să spun însă că nu mă aștept la minuni?

În plus, ce s-a învățat din Steamdeck și ROG Ally este că specificațiile maximale aproape că nu contează. Ca să ai o autonomie cât de cât rezonabilă (gen să joci o oră de FIFA), contează mai mult ca o consolă să-ți permită să micșorezi rezoluția și refresh-ul până spre 720p și 60 Hz, iar procesorul să poată fi limitat de la 45W la 25W și poate chiar mai puțin.

Nu asta vrei să faci, dar ești forțat de împrejurări și consum. Sigur, în jocuri reduci pe măsură calitatea grafică, dar nu-ți iei consolă portabilă pentru calitatea grafică.

În astfel de condiții, însă, ce rost mai au specificații precum Z1 Extreme și 2.560 x 1.600 pixeli și 144 Hz refresh? Ce rol au în afară de a da bine în marketing?

De ce să cheltui 800 sau 1.000 sau 1.200 de euro pe un Lenovo Legion Go, dacă de fapt chiar tu îi vei limita puternic performanța pentru a putea rula un joc?

Un ROG Ally costă tot atât, apropo. Fix la fel, 4.000 lei, dar fără controllere detașabile, cu ecran de rezoluție și refresh mai mic. Pe hârtie, Legion Go mare mai bun. Realitatea observată de posesori până acum este că niciodată însă nu vei folosi consolele acestea la capabilitățile maxime hardware.

Steamdeck, pe de altă parte, costă 549 euro în varianta de 256 GB și chiar 439 euro în varianta Certified Refurbished vândută chiar de Valve pe site-ul oficial (cu un an garanție), iar dacă vrei stocare mai multă există nenumărate tutoriale despre cum să-i pui un SSD mai mare după aceea. De fapt, dacă nu te deranjează să demontezi consola, poți lua varianta eMMC cu stocare de 64 GB la 339 euro refurbished, când mai apare în stoc.

asus s5507

    2 comentarii

  1. Joystickul detașabil se transforma în mouse, ceea ce mi se pare foarte mișto gândit.

      (Citează)

  2. hai sa fim fair un pic: steamdeck costa cat costa pt ca este subventionat destul de mult de steam

    este pana la urma si un vehicul de a creste vanzarile din steam – integrarea cu store-ul e 1st party si probabil steam ofera incentives game-dev-ilor sa optimizeze un jocurile pt deck.

    da, cele mia noi si rupere jocuri se taraie pe un asa hardware, dar exista mii de jocuri vechi si misto care ar mai avea o tura de vanzari daca ar merge calumea pe deck

    eu de exemplu am terminat recent Jedi Falen Order pe deck – ma tinea cam 1h30 de joc bateria… suficient zic eu pt o sesiune de seara

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus