►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost din nou în Globalworth Tower și am fotografiat din nou panoul de la intrare care arată numărul de pași din fiecare zile. Acum pare că de luni și până vineri este același trafic în clădire.
Iată imaginea din 18 iulie:
Anterior, zilele de luni și vineri aveau foarte puțin trafic pietonal, semn că probabil se lucra de acasă.
La voi cum este? Lucrați de acasă în continuare? V-a chemat firma la muncă?
Discut asta destul de des cu alți oameni (nu știu exact de ce; mă fascinează astfel de schimbări sociale, I guess). Majoritatea au trecut de la “3 zile acasă” la “3 zile la muncă”. Sunt și câteva companii în care angajații au fost puși să aleagă clar de unde vor să muncească și asta este, dar nu pare a fi ceva prea răspândit și oricum se aplică doar anumitor tipuri de joburi.
Tot din ce văd în jurul meu, vocile care anunțat că joburile moderne trebuie să includă “work from home” nu mai sunt la fel de puternice. Era de așteptat, într-un fel. Este prea mult spațiu de birouri ce stă gol, deși companiile plătesc pentru el. Există o mulțime de manageri care consideră că, dacă ei nu pot lucra bine de acasă din diverse motive, înseamnă că probabil nimeni nu poate face asta, deci hai la birou cu toții! Există o mulțime de studii care spun că munca la birou aduce ceva în plus pe partea de teambuilding și loialitate.
Sunt chiar curios unde se va ajunge.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
42 comentarii
08/09/2023 la 6:58 AM
Desigur, o placere sa stai in traficul bucurestean cate 2 ore/zi (sau 3) ca sa mangai orgoliile sefuletzului de a lucra de la birou, ca trebuie sa-si justifice si el non-jobul. Parintii au un avantaj major WFH, mai mult timp petrecut cu copilul. Unii chiar nu au dorinta de a ‘socializa’ cu colegi imbecili, de a sta la cafele, tigari si barfa. Si in general cam ei fac treaba. Nu stiu cum acceptati asa usor reintoarcerea la birou, in contextul in care s-au vazut clar avantajele WFH.
Deea(Citează)
08/09/2023 la 7:18 AM
Din pacate aici se greseste, pentru companie WFH e tot work=munca nu pentru “mai mult timp petrecut cu copilul”
Add01(Citează)
08/09/2023 la 7:22 AM
Ma refer la cele 2-3 ore scutite cu drumul. Evident ca nu ai WFH ca sa stai cu copilul, ci 2 ore in plus/zi dedicate copilului, ore pe care le-ai fi petrecut in trafic.
Deea(Citează)
08/09/2023 la 10:41 AM
@Add01, n-ai prea înțeles care-i schema. Da, probabil sunt și angajați care freacă duda jucându-se cu copilul, dar asta nu e majoritatea. Exemplu: plodul meu are sub 2 ani, deci a stat maică-sa cu el până acum, când merge la creșă. Faptul că eu am putut să lucrez exclusiv de acasă mi-a permis să interacționez cu el în pauze, să-l mai văd la ochi etc. Dacă ar fi trebuit să merg la birou m-aș fi trezit odată cu el, l-aș fi văzut 15 min înainte să plec, iar seara de multe ori aș fi ajuns cu max 30 min înainte de ora de culcare.
Ciuby(Citează)
08/09/2023 la 10:56 AM
Eu ma refeream la aia care au concediat bona ca “ei lucreaza de acasa”. Cu varianta nu bona dar mama, daca sotul lucreaza de acasa, evident ca sta si cu copilul in timp ce ea e la plimbare. In fiecare zi.
Add01(Citează)
08/09/2023 la 10:31 AM
E simplu, il duci la o scoala/gradinita de langa birou, si astfel poti sa petreci 2 ore alaturi de el in trafic. Cualiti taim.
Sorin(Citează)
09/09/2023 la 2:39 AM
Daca-ti faci treaba, ce conteaza ca ai si grija de copil in timpul programului? Nu mai fiti cu bățul in cur. Reguli de dragul regulilor…
S(Citează)
08/09/2023 la 7:03 AM
Doar pentru departamentul IT (non software development) dintr-o firma de producție cu amprenta globala și peste 60k angajați, pot detalia următoarea situație aplicabilă doar în România pentru vreo 150 angajați:
– WFH e la libera alegere a fiecăruia.
– Birourile sunt deschise și exista oameni care prefera sa meargă și sa lucreze de la birou. Din ce am observat fie e vorba de tineri (angajați noi) fie de persoane care prefera atmosfera/liniștea de la birou în detrimentul zgomotului/întreruperilor de acasă (copii mici, mai mulți copii, chestii din astea)
– se angajează, încă, persoane din alte orașe pentru job-uri remote! (clar ca piața locală nu are disponibile persoane cu acea pregătire ridicată)
-managementul a detaliat clar niște reguli către angajați. Sunt de bun simț, însă sunt documentate și au ajuns și la HR sa le prezinte în procesul de angajare. Nu fac parte scrisa din CIM / sau anexe.
— pentru noii angajați, primele 3 luni obligatoriu format fizic de la birou, pentru preluat cât mai repede experiență. Apoi la libera alegere.
— pentru toți, minim 4 prezențe/an la birou, când se organizează evenimente / ședințe de lucru cu colegi din alte țări veniți fizic în locație. Cei angajați remote sunt notificați ca vor trebui să-și suporte costurile de cazare în astfel de situații, max 1 săptămână.
– In cazul unor performanțe slabe, WFH poate fi scos ca opțiune de la angajatul X, care trebuie sa revină fizic la birou până își îndreaptă performanța.
Managementul de top, de regula, lucrează de la birou fizic minim 3 zile per săptămână. Zilele de luni/vineri sunt de regula WFH.
Eu ajung 1 data / luna in format fizic la birou, de regula pentru evaluarea lunară (face 2 face).
Săptămâna asta am fost 3 zile și jumătate fizic la birou deoarece am avut colegi sosiți din 4 țări pentru o sesiune de lucru specială (a se citi workshop).
Ariel(Citează)
09/09/2023 la 11:13 PM
Evaluare lunara ?! WTF??
RDK(Citează)
08/09/2023 la 7:13 AM
Eu am 2 saptamani pe luna de lucru de acasa. Dar nu pe la noi ci intr-o tara unde nu se opreste apa calda vara “penteu revizie”. Conditia e sa muncesti, din nou pe la noi lucrul de acasa e vazut ca un fel de concediu, gen “ce :- mea vrea colegul ala mah, eu am treaba la supermarket si apoi sa pun niste tapet pe pereti”. Sau copilul urla si el “munceste”.. nimic ca, se aude, trebuie sa stea cu copilul ca urla, trebuie scuzat.
Vazut, probat, pe unde am umblat eu in ro cam asta a fost experienta generala. Lucru de acasa=mai greu poti baza pe respectivii. Aia de “dincolo” sunt mult mai seriosi in aceasta privinta.
Add01(Citează)
08/09/2023 la 7:45 AM
Eu am fost la munca nonstop inclusiv in pandemie. Doamna, din pandemie a bagat wfh. Companie mare. Cu posibilitatea ca cine vrea putea sa se duca si la berou cand avea chef. Si nu prea vrea nimeni. Se mai duceau asa o zi la 2 saptamani. De vreo 2 luni îi freaca la icre ca tre sa vina obligatoriu o zi pe saptamana si la berou. Urmand apoi 2 zile, apoi 3 si tot asa. Cine vrea asta….evident sefii. De ce vor asta? Nu exista explicatie. Ptr ca treaba merge brici si de acasa. Ba chiar mai bine. Chestia e ca in afara de sefii aia mari, nimeni nu vrea asta. Nici sefii mai mici.
Probabil sefii mari nu pot fi sefi de la departare. Altfel te simti cand dai cu cioaca de masa de fata cu sclavii.
Blackskull(Citează)
08/09/2023 la 9:10 AM
Eu prin asta inteleg ca lucrurile nu merg exact cum ar trebui. poate prea inertial, dar nu exista modalitate completa de control a activitatii remote sau ar fi prea intruziva.
Mi se pare amuzanta explicatia “sefii ne vor aiurea la munca, pentru ca altfel nu se simt sefi”. Sunt si aia la fel de oameni, au si ei sefi si/sau targeturi si in mod sigur ar prefera sa nu isi bata capul degeaba.
nashu_mare(Citează)
08/09/2023 la 8:13 AM
Ai descris perfect situatia de la mine, probabil sunt coleg cu doamna ta. Sunt un sef mic si confirm.
Morrissey(Citează)
08/09/2023 la 8:42 AM
am dreptul la 15 zile wfh pe luna. cateodata lucrez cateva zile, cateodata le iau pe toate. sediul este propriu, asa ca desi bate vantul uneori pe cele 6 etaje, nu vad sa se mute firma in alt spatiu mai mic.
Ronnie(Citează)
08/09/2023 la 8:50 AM
La noi tocmai ce s-a renunțat la spațiul vechi de birouri și s-a închiriat un spațiu pt maxim 6 persoane simultan. Suntem 40-50. Mergeam la birou oricum doar pt socializare, când era ziua cuiva sau pleca cineva din echipă. Nu vrea nimeni back to office când acasă își termină treaba în 5 ore apoi își vede liniștit de viață.
M.(Citează)
08/09/2023 la 9:02 AM
Si de la cine invat eu in primele 3 luni daca vin de la birou daca oamenii cu care lucrez sunt in wfh? Vin la birou ca sa stau pe teams cu cei de acasa? Sau pot sa chem si colegi mai vechi cu mine sa ma ajute?
Roxana(Citează)
08/09/2023 la 9:13 AM
Mi s-a parut evident si de bun simt, dar clarific acum. Fiecare angajat nou are un mentor/sef de la care invata. In perioada de inceput are tot timpul pe cineva alaturi face2face. Altfel n-apuca sa ajunga productiv rapid angajatul, fie se lasa pe tânjală și pe termen lung pierd ambele părți (demotivare la unul si salariu plătit cam degeaba de companie) fie pleacă într-un alt loc unde poate să prospere.
Vorbim totuși de sector privat, nu bugetari unde mă aștept ca mentalitatea să fie primit maxim de salariu pentru implicare/efort ce tinde zero.
Ariel(Citează)
08/09/2023 la 9:13 AM
3 zile acasa, 2 de la birou, multinationala pharma. Nu sunt perspective sa se schimbe, cel putin in viitorul apropiat.
Alex(Citează)
08/09/2023 la 9:33 AM
M-am angajat in februarie si am fost de 3 ori pana acum la birou, incluzand cand am fost sa semnez actele. Posibil sa mai merg 1-2 dati pana la sfarsitul anului, desi incerc sa evit cum pot. Daca m-ar anunta ca trebuie sa ma duc, as incepe procesul de cautare de altceva
geooo(Citează)
08/09/2023 la 9:41 AM
Firma de soft cu ~100 angajati, WFH din martie 2020. O parte din colegi au mers tot timpul la sediu, din diverse motive (nu doar sefii).
Se aude ca se muta firma in sediu nou (dupa ce s-a renuntat la jumatate din spatiu anul trecut). Nu stiu care va fi situatia atunci.
alunelu(Citează)
08/09/2023 la 9:43 AM
N-am mai trecut pe la birou de 2 ani, cam 5-6% dintre colegi se duc, bate vântul acolo.
“Există o mulțime de studii care spun că munca la birou aduce ceva în plus pe partea de teambuilding și loialitate”
Mă amuză chestia asta, când ai 20-30 de ani poate te mai păcălește HR-ul cu chestiile astea, dar altfel slabe șanse. Cine mai vorbește de loialitate când s-au dar afară anu trecut la greu, fara criterii și motive clare, in special de la marile firme?
Sunt studii pe de altă parte care zic că WFH nu impactează cu nimic. Vezi CEO aylassian.
Tano(Citează)
08/09/2023 la 10:01 AM
La mine încă din 2015 aveam WFH, 2 zile acasă 3 la birou. Daca aveai nevoie de mai mult acasă, era la “mica înțelegere”.
După pandemie, contractual sunt doar WFH in timp ce alți colegi full la birou sau combinat. Pot lucra de oriunde atât timp cât sunt pe teritoriul României.
Întotdeauna am fost pro WFH, cel puțin pentru mine reprezintă un avantaj.
Horse(Citează)
08/09/2023 la 10:13 AM
Ar fi interesant ca cei care comenteaza sa precizeze si in ce mediu lucreaza, public sau privat, pentru a putea face o comparatie wfo vs. wfh in cele 2 sectoare.
Roxana(Citează)
08/09/2023 la 10:47 AM
@Roxana, nu există WfH în sectorul public, despre ce vorbești aici?
Ciuby(Citează)
08/09/2023 la 2:47 PM
În sectorul public nu se omoară mulți nici cu munca la birou, darămite WfH…
Peredhil(Citează)
09/09/2023 la 2:46 AM
Privat, la stat lucreaza cu dosare , hartii etc. Am vazut eu in primul lockdown (da, unii am avut mai multe, nu ca Bucuresti care a fost cruțat indiferent de incidențe) cum lucrau de acasa: isi umpleau portbagajul cu dosarele. Ulterior i-au pus sa vina la birou, indiferent de masurile distopice care se luau (adeverinte de unde umbli etc)
S(Citează)
08/09/2023 la 10:46 AM
Treaba nu-i numai ca vrea managerul lui peste prajit si team liderul p*lii mele sa vi fizic la birou. Mai e si chestia ca cladirile alea sunt o investitie mare care asta se vede in timp. Ii cheama la birou si ca sa justifice investitia cladirilor cumva.
zedicus(Citează)
08/09/2023 la 11:13 AM
Pe mulți din IT îi înțeleg că vor să lucreze de acasă, că am văzut și eu cum arată unele birouri – practic își dau coate unul altora și da, e greu să te concentrezi când ai tot timpul zgomot în jur. Eu n-am primit abonament la sală, fructe proaspete, bilete la teatru sau spor de Pepsi, dar n-am lucrat niciodată în astfel de condiții. Dacă vrei (și poți) să mai faci altceva pe lângă job nu poți, că ai tot timpul ochi în jurul tău. Mai sunt argumente și pentru cei care fac naveta, dar asta până la urmă ține de fiecare individ, ce stil de viață și-a ales. Am mai zis-o, dacă unii ar mai ieși din București și s-ar mai risi din fog of war ar vedea că mai există Românie și dincolo și nu oriunde stai 2 ore în trafic. Probabil că în orice capitală stai 2 ore în trafic, de altfel.
E o mare diferență de colaborare atunci când oamenii ajung să se cunoască. Oamenii devin mai deschiși, mai săritori, informația cirvculă mai repede, mai auzi sau înveți lucruri noi, în general ai o altă abordare asupra problemelor. Iar statul la cafele și la bârfe te mai destinde, te mai ia din fața monitorului. Cei care o dau cu managerii nu cred că au coordonat vreodată o echipă și au impresia că e ca la bandă, fiecare om trebuie să producă ceva, iar în realitate nu e așa.
dam167(Citează)
08/09/2023 la 2:54 PM
„ statul la cafele și la bârfe te mai destinde, te mai ia din fața monitorului.”
Chestie de perspectivă. Se poate argumenta că te face să pierzi timp inutil, îți scade productivitatea și nici măcar nu te relaxează, fiind o activitate de complezență. Bine, dacă ești la stat sau pe un post unde împingi hârtii în era digitalizării, da, poți justifica asta prin „creșterea coeziunii echipei” „ schimb dinamic de informații” „optimizarea procedurilor de colaborare” și orice alte așchii mai poți răzui din limba de lemn. Multora li se rupe de prostii din astea, preferă să-și facă treaba cât mai eficient pe unitate de timp și să-și gestioneze relaxarea și socializarea când și cum au ei chef.
Peredhil(Citează)
08/09/2023 la 4:58 PM
Se numește socializare și se pare că noi oamenii cam avem nevoie de așa ceva. Când cunoști un om față în față îți e mai ușor să-l abordezi, iar el are o aplecare mai mare să te ajute.
Să vezi ce bine e când trimiți pe undeva (client, administrație publică, colaboratori etc.) pe unul de-ăsta eficient în untitatea de timp, care nu știe să vorbească și se uită în pământ – e de mare succes.
dam167(Citează)
09/09/2023 la 2:51 AM
Poate aia care trebuie sa ma ajute sunt in alt oras, asa ca tot aia daca mucim de acasa sau de la birou. Si mie imi place sa ma mai duc din cand in cand la birou, pentru o caterinca in timp ce bați la un excel, dar 5 zile consecutiv…e so 2010s.
S(Citează)
08/09/2023 la 11:30 AM
100% work from home, optional daca dorim. Cred ca merg odata sau de doua ori pe luna. Nu am nicio legatura cu ITul.
La serviciu nu rezolv la fel de multe si nici nu mai stau peste orele de program. O faceam nesolicitat.
Cei care freaca menta o freaca si la serviciu, nu doar acasa.
Cred ca daca ai oameni noi in echipa conteaza sa ii vezi.
Am si senzatia ca doar cei peste 35 vor sa vina si fizic.
KMean(Citează)
08/09/2023 la 12:18 PM
Corporatie mare, Olanda, 2 zile / sapt la birou, nu sunt semne ca se va modifica, deci e bine deocamdata.
Cred ca asta e varianta cea mai buna, sincer dupa 3 ani m-as cam plictisi sa lucrez numai de acasa.
Marean(Citează)
08/09/2023 la 1:02 PM
Sunt intr-o echipa de 3 persoane, domeniul publicitate. Venim prin rotatie in asa fel incat sa fie mereu cineva la birou. eu mi-am ales 2 zile/saptamana, dar le putem alterna intre noi cum vrem. Spre exemplu o colega a fost plecata o luna in provincie si a lucrat de acolo.
Ni s-a spus ca programul e flexibil, nu stiu ce inseamna asta, dar vinerea plec de la birou cu o ora mai devreme.
ipo(Citează)
08/09/2023 la 3:41 PM
Pe unde dau eu cu sapa se lucreaza de acasa de cand s-a infiintat compania, acum vreo 20 de ani. Suntem vreo 2000 de oameni, din aproape 100 de tari. Fiecare lucreaza de acasa si treaba merge destul de bine. Ne vedem fizic de doua ori pe an, prin diferite colturi ale lumii, o data cu echipa si o data cu toata compania. In domeniile unde se poate, eu cred ca sunt doar beneficii.
Alin(Citează)
08/09/2023 la 6:06 PM
IT, Multinationala mare, Europa de Vest. Deja 3 zile la birou. Oamenilor nu le convine, nu comenteaza, dar o freaca maxim.
Cand eram toti de acasa totu mergea brici. Acu daca am nevoie de careva il caut pe chat-ul intern, nu raspunde, e la cafea cu alti 3, imi scrie sa ii pun in calendar call. Evident tot calendarul e booked si el/ea o freaca la cafea.
Chelu(Citează)
08/09/2023 la 9:07 PM
IT, multinationala, din 2020 lucrez de acasa, aveam si inainte 2-3 zile pe saptamana.
S-a incercat o mega sedinta din astea unde incercau sa faca sondaje intreband oamenii daca vor la birou, feedback-ul masiv a fost lasati-ne in pace ca e bine asa.
Nici acum nu se forteaza venitul; in anumite echipe mai sunt sefuleti din astia noi care se mai mira cum nu vine lumea la birou.
In cele 3-4 zile pe an cand trec prin birou, vad in general 20-30 de ani, si sefi 40+.
Primii probabil viseaza socializare, o bere, o buca, un netflix and chill, iar ultimii probabil nu-si gasesc locul acasa.
Daca m-ar obliga sa vin la birou m-as apuca sa-mi actualizez CV-ul.
Pyro(Citează)
08/09/2023 la 10:50 PM
E un subiect interesant sa stii.
Depinde foarte mult de circumstantele fiecarei persoane care evident variaza de la caz la caz.
Eu de exemplu eram fan declarat WFH insa am fost nevoit sa-mi re-evaluez opinia din cauza unor chiriasi extrem de nesimtitii care stau chiar deasupra mea.
I se poate intampla oricui, mai ales in Bucuresti.
La modul general, cred ca sunt avantaje dar si dezavantaje:
WFH avantaje:
– cel putin o ora de somn in plus
– zero stress in trafic/aglomeratie
– bani economisiti din transport
– work/life balance semnificativ mai bun
– daca ai timp sa gatesti, poti scoate o masa f ok, sanatoasa si la un pret f bun
WFH posibile dezavantaje:
– risc f mare de procrastinare pe termen lung
– izolare sociala
– alimentatie dubioasa si scumpa (tazz/bolt/glovo)
– daca ai vecini galagiosi nu poti performa corespunzator
– costuri mai mari la utilitati (AC vara si gazul iarna)
Cred ca ideal este mergi totusi la birou, cu conditia sa stai efectiv peste drum de el :)
Mihai(Citează)
09/09/2023 la 6:31 PM
Ce e porcaria asta cu socializarea la locul de muncă ?
Socializezi cu cine e pe aceeași lungime de undă cu tine. Faptul că lucrăm pentru aceeași companie nu înseamă ca am aceleași principii de viață, aceleași lucruri de discutat; pe vremea când se mergea la muncă si mergând cu ei la masă/cafea am descoperit tot felul de snobi, antisemiti, mercantili, aerieni in lumea lor. Cum să mai socializezi cu ei !?
Profesional își faceau treaba f bine pentru companie.
Poate nu înțeleg eu socializarea asta, sa mă învețe si pe mine cineva.
Iar la birou, cu mizeria de grajd ( open space) unde toți au ceva de zis sau de râs, cum mai poți sa te concentrezi?
Pentru unele joburi de click-click brainless, da, la birou, in rest vrei liniște.
Dan(Citează)
09/09/2023 la 6:49 PM
Cand nu lucrezi WFH mananci mai bine?
Minime(Citează)
10/09/2023 la 8:18 PM
@Dan: nu-i o porcarie, depinde insa f mult de colectiv. Eu de ex am un colectiv f ok si-mi place sa stau de vorba cu ei. Stiu, se intampla f rar. Nu inseamna ca este peste tot la fel. Cum spuneam, e foarte subiectiva treaba cu WFH si nu exista o reteta general valabila pentru toata lumea.
@minime: sincer da.
Mihai(Citează)
15/09/2023 la 1:12 PM
WFH 90% din timp.
Ne-au sugerat sa venim la birou, dar nu ne obliga nimeni – aveam si dinainte de pandemie 3 zile de home office.
Problema e ca ne-au luat PS5 in relax room, iar cand mergem la birou in loc sa lucram stam la FIFA (win-win / lose-lose / win-lose ?!).
Fac o ora pana la birou cu masina sau cu metroul, o ora intors, why would I bother ?
PaulT(Citează)