un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Câți bani ai fi avut acum dacă luai aur la Black Friday acum câțiva ani, când a început eMAG să vândă lingouri și monede?

25 Sep 2023  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Am avut o discuție cu cineva despre prețul aurului și evoluția sa în timp. Mi-am adus aminte cu această ocazie că la un moment dat eMAG a început să vândă aur de Black Friday, aur bancar în țiplă, tezaurizat.

Am scris atunci un articol despre asta în care spuneam că prețul aurului evoluează lent în timp și investiția în aur nu este făcută cu speranța de profit rapid. Și totuși, ce s-a întâmplat cu aurul în acești ani?

Well, să zicem că făceai o mulțime de bani dacă investeai atunci în aur. Problema este că nimeni nu putea prevedea scandalul cu China și pandemia de covid și apoi invazia Ucrainei, momente care au dus la creșterea cotației gramului de aur pentru că, în vremuri tulburi, aurul este considerat o investiție sigură și mulți s-au refugiat în acea direcție de investiție.

Pe 19 noiembrie 2015 scriam următoarele despre acel Black Friday eMAG:

Se vor vinde în total 1.000 de lingouri de aur de 24 karate și 400 monede de aur de 22 karate. Lingourile vor fi de 5, 10 sau 20 de grame, iar o monedă are 7,881 grame.

și informația și mai importantă, 1 gram de aur costa atunci 143 de lei la cursul oficial BNR. eMAG a vândut la 10% sub acel curs, deci pe la 130 de lei/gram.

Evoluția din 2015 și până astăzi este cea de mai jos:

Graficul este de pe curs-valutar-bnr.ro.  Ca să o luăm pe bucăți, din 2015 și până la final de 2018 graficul este cel de mai jos. Cotația media a fost de 159 lei, cu un minim de 138 lei și un maxim de 180 de lei în acești 4 ani.

Apoi a început creșterea, cândva în mai și iunie 2019. Puteți vedea mai jos și diverse trepte, precum criza financiară din martie 2020 după anunțarea lockdown-urilor în SUA, apoi începutul războiului în februarie 2022:

 

Ce s-a întâmplat în luna mai 2019? Nu știu. Nimic cu adevărat notabil. M-am uitat pe OnThisDay pentru acele două luni. Cluburile engleze au avut succes în Champions League. Rihanna a lansat Fenty.  The Big Bang Theory a difuzat ultimul episod.

Singurele evenimente care ar fi putut declanșa o creștere a aurului au fost următoarele: SUA era în plin război economic cu China pe tehnologie de top. China a crescut taxele vamale pentru anumite produse americane. Președintele Trump a dat un ordin prin care interzice companiilor americane să folosească tehnologie străină fără a obține întâi o licență specială. Mișcarea este clar îndreptată împotriva Chinei.

S&P a scăzut cu 6,6% în mai 2019, o scădere destul de mare pentru o singură lună. Motivele sunt cele de mai sus: teama că măsurile luate împotriva Chinei vor duce la o scădere a vânzărilor și o creștere a costurilor companiilor americane.

Luna următoare, în iunie 2019, a avut loc un alt scandal internațional: SUA a acuzat Iranul de atacuri împotriva unor petroliere în Golful Persic. Tot în iunie 2019, președintele Trump și-a anunțat intrarea în cursă pentru un nou mandat, iar ulterior a impus noi sancțiuni împotriva Iranului și a avut și o întâlnire cu Kim Jong-Un.

Bănuiesc că un astfel de cumul de factori a dus la creșterea aurului, văzut ca backup în vremuri incerte pe bursa normală. Și a tot crescut, având în vedere că jumătate de an mai târziu venea covidul, un alt moment de vânzare de acțiuni și refugiere în aur.

Între ianuarie 2019 si ziua de astăzi, aurul a crescut de la 160 lei la 290 de lei, cu un maxim de 294 lei acum câteva luni. Cotația medie a fost de 243 de lei în acești 4 ani. De remarcat că inclusiv acum suntem foarte aproape de acel all-time high de 294 lei.

Altfel spus, dacă luai aur la 130 de lei per gram în 2015, astăzi valora 290 de lei per gram. Nu mi-e clar cu cât îl cumpără o bancă de la tine, probabil nu la această cotație, ci una mai mică. Tot obții măcar 100% profit.

Ar mai trebui remarcat însă că indicele bursier S&P 500 a crescut și mai mult de atât între noiembrie 2015 și ziua de astăzi, cam 110-120%. A avut și o creștere constantă, exceptând dip-urile de criză, nu în trepte.

Mai mult, când deții acțiuni sau investești într-un astfel de indice, apar și avantajele suplimentare ale sistemului: nu trebuie să ai grijă de niște lingouri sau monede de aur și nu trebuie să le păstrezi în siguranță în casă în tot acest timp. Le mai poți și vinde cu un singur click, fiind vorba de dețineri digitale. Unii ar putea spune că de fapt acesta este un dezavantaj față de caracterul fizic, palpabil, al aurului. Depinde cum privește fiecare lucrurile și riscurile aferente.

Evoluția anterioară a aurului însă nu spune nimic despre viitor. Dacă vei cumpăra aur acum, este posibil să urmeze 4-5 ani de stagnare a cotației, în timp ce o investiție în indici bursieri sau fonduri normale de investiție să aducă un randament mult mai bun.

Ce-i drept, însă, aurul nici nu scade. Sunt uneori mici scăderi de moment, dar cotația își revine după o lună. În cel mai rău caz, aurul pare a fi constant în preț.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Problema e unde-l vinzi. Din câte știu eu, doar BCR răscumpără aur și asta doar cu condițiile următoare: să-l fi achiziționat de la ei și să-l fi păstrat mereu în custodia lor. Adică un fel de “vindem același aur la mai mulți”.
    Singura soluție – la amanet. Good luck with that.
    Toți vând, nimeni nu cumpără oficial. Doar dacă găsești altă persoană să te scape de el.

      (Citează)

  2. Nimeni nu cumpara aur, in special monezi, poate un lantisor ilmai vinzi pe olx sau prieteni.

    Apropo urmeaza bf, urmariti pretyrile se vedeti cum cresc

      (Citează)

    • BF s-a stricat complet acum 3-4 ani. Anul trecut au fost cele mai jalnice “oferte” pe eMag. Eu am renuntat la Genius, daca am ceva de luat, iau de la Altex sau din alta parte. Unde vinzi aurul, cine ti-l accepta? Sunt bani bagati inutil in monezile de aur.

        (Citează)

    • si eu am renuntat la Genius si multi altii pe care ii cunosc.

        (Citează)

    • florin:
      si eu am renuntat la Genius si multi altii pe care ii cunosc.

      +1 care a renuntat la genius.

      Ajunsesem sa am parte de aceleasi “oferte” care erau inainte cand nu exista genius. La ce rahat sa mai platesc?

        (Citează)

  3. La BCR mai e si 0.1%/luna custodia aia, mi se pare mult tinand cont ca nu iti vand lingoul real sa-l atingi cand dai comanda, ci o “promisiune”. Atunci nu mai bine bagi banii in “iShares physical gold” ?

      (Citează)

  4. Lasa asta, zi cand e BF anul asta mai bine. :)

      (Citează)

  5. Un prieten răscumpără lunar restiri din aur de la case de amanet, la un preț bun și când are o cantitate semnificativă le duce la un atelier și le transforma în lingouri. Mai multe informații nu am că nu ma interesat, dar poate fi și asta un mod de a economisi/investi.

      (Citează)

  6. Evoluția cotațiilor nu are legătură cu evenimentele mondene ci cu echilibrul dintre cerere și oferta, direct sau indirect. și cu actiunile speculative.

      (Citează)

  7. M-am intesat si eu la un moment dat. Daca ai sume mici, pana in ~20k euro, nu ai ce face cu aurul, doar sa il ai sa stii ca e acolo. Cum ziceau si ceilalti, nu ai unde sa il vinzi. La amanet sau bijuterii t-il rascumpara la juma de pret, in banci e tot japita. Deci il tii la BCR, ok, plus comision taxe, etc, la final ramane doar un mit.
    Ah, la zeci de mii sau sute de mii cred ca se pune altfel problema. Sau la dat spaga pe undeva :)

      (Citează)

  8. Le cumperi, dar ce faci cu ele ?!
    In alta ordine de idei, cand e BF anul asta la Emag? Am niste vouchere de consumat :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus