►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ultimele 30 de zile n-au fost strălucite, o creștere pe la final de august aducând apoi o scădere spre nivelurile din articolul anterior. Și totuși, sunt destule de spus oricum.
Situația mea în eToro în data de 19 septembrie este următoarea:
Am vândut Apple cu o zi înainte de lansarea iPhone 15. Scriu altădată despre metoda aceasta de a vinde acțiunile unor companii ce pot aduce surprize atunci când urmează un moment fiscal important, precum vreo lansare sau anunțarea rezultatelor trimestriale.
Am vândut la 178 USD și în zilele după lansarea iPhone 15 acțiunile au scăzut până pe la 174 USD. Motivul: Apple nu a crescut prețurile, iar investitorii n-au fost foarte fericiți. Oricum scăderea nu a fost mare.
Intuiam însă pe vineri că în weekend se vor afla informații despre precomenzile de iPhone 15 și intuiam și că vor fi unele mari, așa că am cumpărat la loc acțiuni. Am făcut bine, Apple crescând luni până spre 178 USD.
NVIDIA a scăzut neașteptat de mult. Pe 23 august a anunțat rezultate financiare excelente și acțiunile au crescut de la 470 USD spre 510 USD, dar cred că mulți au vândut atunci pentru profit. Acțiunile sunt acum la 430 USD, iar analiștii estimează că vor fi la 636 USD peste un an. Cred că voi mai cumpăra și eu; am cumpărat deja un pic acum o săptămână.
(Ca de obicei, acestea nu sunt sfaturi competente de investiții, ci doar vă povestesc cum văd eu lucrurile și aventurile mele în domeniu. Nu dați vina pe mine dacă vă pierdeți banii.)
Și Tesla a scăzut un pic pe fondul unor incertitudini ale companiei. Au redus prețurile în China și au o ofertă bună acolo (dar profit mai mic). Sunt în discuții cu Arabia Saudită pentru o fabrică în zonă. Pe de altă parte, zvonurile spun că Cybertruck-ul încă nu este gata de lansare.
Cine a vrut însă să facă niște trading rapid, a făcut profit. Pe 18 august acțiunile erau la un minim de 218 USD, apoi au crescut în câteva zile la 270 USD. Este genul de companie despre care scriam mai sus că poate da surprize în fiecare zi, mai ales dacă și Musk mai spune vreo tâmpenie.
Sunt profitabil pe următoarele dețineri: Pepsi, Mastercard, Eli Lilly, Visa, Tesla, Berkshire Hathaway, McDonald’s, Lululemon, Adobe, NVIDIA, Intuitive Surgical, Applied Materials, Google, Apple.
Am cumpărat SQQQ, care este un fond de short al pieței, adică valoarea crește atunci când piața scade. Este folosit ca backup pentru a compensa pierderile pieței normale.
Am mai cumpărat Moderna și Novo-Nordisk. Cred că domeniul farmaceutic va crește mult în următorii ani, știința a avansat și anual se anunță descoperiri semnificative.
Google și Amazon sunt la maximul ultimelor 52 de săptămâni. Nu știu dacă este un moment bun de cumpărat la astfel de valori.
Arm Holdings s-a listat la bursă în cel mai mare IPO din ultima vreme. Acțiunile au crescut rapid de la 58 dolari la deschidere la 63 USD (și mult peste oferta inițială de 51 USD, dacă țin bine minte), dar astăzi au mai scăzut spre 55 USD și nu m-ar mira să scadă în continuare. Toate indiciile sunt că Arm, deși furnizează o tehnologie care stă la baza tuturor smartphone-urilor și MacBook-urilor și altor procesoare moderne din miliarde de dispozitive, este totuși supraevaluată la listare, având în vedere veniturile de maxim 3 miliarde de dolari pe an din licențierea tehnologiei. Banii adevărați îi fac de fapt Apple, Samsung, NVIDIA și alții care fac magie cu respectiva tehnologie.
Mi-am făcut între timp cont pe Tradeville pentru bursa românească și am mutat niște bani acolo. Scopul meu ar fi să creez un portofoliu stabil în timp, dar care și generează dividende anuale.
Am cumpărat acțiuni la Fondul Proprietatea, care anunțase că va da dividende de vreo 80% după vânzarea deținerilor la Hidroelectrica. Altfel spus, pentru fiecare acțiuni deținută la FP, urma să primești în jur de 1,72 lei dacă țin bine minte.
O acțiune costa 1,96 lei în acel moment. Știu că pare ciudat să cheltui 1,96 lei pe acțiune și să primești în această lună și 1,72 lei pentru simplul fapt că le deții. Nu funcționează însă așa lucrurile: după ce se acordă dividende, prețul acțiunilor scade de obicei cu valoarea dividendelor oferite. De obicei dividendele sunt cam 8%, deci nu o scădere majoră. Când FP a dat 80%, însă, scăderea urma să fie imensă.
Și chiar a fost. Acțiunile au deschis în ziua ex-dividend la 0,2615 lei față de 1,98 lei cu o zi înainte. Totuși, mă așteptam să crească după acest moment și chiar au crescut, întâi la 0,34 lei și în prezent la 0,424 lei.
Altfel spus, am cumpărat cu 1,9638 lei per acțiune și acum dețin aceeași acțiune la 0,424 lei, iar pe 29 septembrie urmează să primesc în cont cei 1,722 lei dividend. După socoteala mea, înseamnă 2,146 lei, deci un ușor profit, iar eu cred că acțiunile FP vor mai crește în perioada următoare.
Bursa de Valori București a atins un maxim istoric, apropo. De la începutul anului, indicele BET este +18% și +23% cu dividende. Cu toate acestea, nu sunt semne foarte bune. CEO-ul Raiffeisen, de exemplu, nu se așteaptă la o reducere a ratei dobânzii de referință a băncii centrale și poate vă amintiți și știrile de săptămâna trecută despre cum inflația în România a stagnat, deși așteptarea era să scadă în continuare.
Bursa americană a crescut și ea în ultima lună. Iată harta S&P 500 pe o lună, cu creșteri în majoritatea sectoarelor:
Indicele S&P a evoluat astfel:
Și NASDAQ100 a avut o lună cu suișuri și coborâșuri, dar de obicei peste 15.000 USD:
Iar indicele Fear & Greed este pe Neutru de câteva săptămâni:
Par rezultate destul de bune. Septembrie este, în medie, cea mai slabă lună a anului, deși în ultimii ani aș spune că perioada ianuarie-februarie a fost cea periculoasă pentru investiții.
Bitcoin s-a învârtit tot pe la 26k-27,5k. Ripple a scăzut, însă, de la 0,59 USD până la 0,47 USD, iar acum crește ușor spre 0,52 USD. Nu s-au confirmat așteptările de “to the moon” după victoria împotriva SEC.
Fondurile de investiții au stagnat în această lună sau măcar cele deținute de mine asta au făcut.
Totuși, 24 din cele 31 de fonduri din oferta NN/Goldman Sachs/ING/cum vreți să-i spuneți sunt pe plus la randamentul pe un an, față de doar 9 fonduri acum o lună. Majoritatea sunt ușor pe profit, însă, iar asta și pentru că bursa română a mers pe plus.
Apartamentele s-au scumpit din nou în România, cel mai mult în Brașov, Cluj-Napoca și Constanța.
În București a fost o creștere foarte mică. Apartamentele vechi s-au scumpit cel mai mult, în timp ce cele noi au stagnat sau chiar au scăzut ușor. În medie, prețul pe mp este de 1.508 euro.
Creditele imobiliare au rămas practic neschimbate. Pentru un credit de 500.000 de lei pe 30 de ani, unde mai ai și tu 100.000 de lei pentru avans, dai înapoi tot între 1.350.000 lei și 1.400.000 lei, în funcție de tipul de dobândă dorit. Am făcut simulările la ING și CEC, iar valorile sunt practic la fel. Tot 280% trebuie să dai înapoi.
Cred că, dacă băncile vor fi taxate mai mult de noile măsuri fiscale, iar unii angajați vor pierde beneficii precum scutirea de impozit pe venit, nu vom vedea prea curând o ieftinire a creditelor. Singura șansă ar fi ca BNR și băncile să se vorbească pentru a relansa creditarea prin dobânzi mai mici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
20/09/2023 la 8:17 AM
Nu primești 1.72/acțiune la FP. Ai uitat să-ți scazi cei 8% impozit pe dividend la FP.
Marius M(Citează)
20/09/2023 la 8:52 AM
BNR va scadea dobanda de referinta doar dupa ce inflatia scade sub aceasta (acum 7%). Nu se inteleg bancile cu BNR-ul. BNR-ul dicteaza, bancile se adapteaza.
Proiectiile BNR si asteptarile pietei sunt ca dobanda sa inceapa sa scada prin T2-T3 2024.
Sansele ca dobanzile sa ajunga curand iar la valori de 2-3% sunt minime, doar in cazul in care va veni o recesiune si trebuie relansata economia.
Tin minte ca ti s-a mai sugerat ca acel calcul pe care il faci tu cu “cat dai inapoi” este irelevant, dar probabil n-ai citit comentariile.
Big T(Citează)
20/09/2023 la 9:47 AM
Poate fi relevant si acest calcul uneori. Iti faci calcul ca in 10 de ani dai inapoi X lei si apoi scazi chiria total pe care ai putea sa o incasezi in perioada respectiva. La final rezulta ca dupa 10 ani sa spunem apartamentul te-a costat in total Y lei (unde Y = X – chirie incasata + cheltuieli administrative).
Apoi iti ramane de estimat daca peste 10 ani costul apartamentului va fi mai mare sau mai mic decat Y . In functie de asta decizi daca il cumperi acum sau pui bani lunar in contul de economii si il cumperi cu banii jos peste 10 ani.
Andrei G(Citează)
20/09/2023 la 10:33 AM
Sunt mult prea multe variabile pentru a putea face calcule exacte pentru 10 ani sau 30 de ani.
Daca facea acelasi calcul acum un an, ii reiesea ca da doar cu 75 % mai mult in 30 de ani.
12 luni mai tarziu, da cu 200% mai mult.
Intervalul de timp pentru care faci calculele ar fi de 1-3 ani, ca sa poti avea o oarece predictibiliate la: dobanzi de depozite, optiunea de dobanda fixa la creditare de la banci si chirie.
Big T(Citează)
20/09/2023 la 12:03 PM
Apropo de imobiliare, noi stam bine, in Canada au luat-o lucrurile razna de tot. Ipoteci pe 60, 70, 90 de ani, toata lumea face specula cu case, nimeni nu mai vrea sa munceasca ceva real, plus imigratie masiva.
Andrei(Citează)
20/09/2023 la 12:18 PM
Tesla a crescut pentru ca Morgan Stanley au dat o noua evaluare, cu target price 400 USD fata de 250 USD anterior.
Legat de Fondul Proprietatea, sunt curios de ce crezi ca o sa creasca in viitor, avand detineri doar in companii de stat, unele micute si fara vreun incentive concurential. La Hidroelectrica ziceai ca nu ai asteptari pozitive, fiind companie de stat, management prost etc. De ce e la FP altfel?
paul(Citează)
20/09/2023 la 1:28 PM
Legat de YTD in etoro, nu am inteles prea bine cum calculeaza ei. Poti sa faci un calcul simplu si sa spui in procente cat ai obtinut la cati bani ai bagat de cand ai contul ? Mai este si indicatorul 2Y. De exemplu la mine e 13% pe YTD si -0.6% pe 2Y.
Alin(Citează)
21/09/2023 la 6:08 AM
Cand scad dobanzile la credite, banii sunt mai ieftini si preturile la imobiliare cresc. Cei care asteapta ieftinirea creditelor trebuie sa ia in calcul ca nu sunt singurii, si ca pretul va fi influentat si de inlesnirea accesului la creditare. Sa nu uitam si ca banii din depozite in RO sunt la nivel absolut record, si scaderea dobanzilor va muta si de acolo bani in imobiliare. Idk. Poate cineva tot repeta calculul cu “cati bani dai inapoi” in speranta ca o sa ia mai usor un apartament. Should factor all these in, tho.
Mihai(Citează)
21/09/2023 la 7:02 PM
Chiar nu poti sa renunti in a incerca sa mai faci short-medium trading si sa ne scrii aici ca si cum ai gasit solutia miraculoasa?
“Intuiam însă pe vineri că în weekend se vor afla informații despre precomenzile de iPhone 15 și intuiam și că vor fi unele mari, așa că am cumpărat la loc acțiuni. Am făcut bine, Apple crescând luni până spre 178 USD.”
NU Exista o metoda inafara de long-term investing. Chiar faci mai mult rau decat crezi.
venom(Citează)
22/09/2023 la 12:15 PM
+1
Robert(Citează)
22/09/2023 la 12:22 PM
Radu se joacă cu niște bani pe care își permite să-i piardă fără să-i pese și tratează bursa ca pe un joc de alba-neagra.
Ar trebui ca asemenea articole să vină cu disclaimer.
Un investitor în adevăratul sens al cuvântului, cel care investește pentru libertate financiară sau pentru a-și asigura un venit pentru sine și pentru generațiile viitoare nu va urma niciodată o asemenea “strategie”.
Robert(Citează)