un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Ne îndreptăm spre 2.500 MW putere instalată în fotovoltaice pe casele prosumatorilor

1 Sep 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Știți că-mi plac statisticile și în special cele despre piața energetică a României. Iată unele interesante:

☀️ La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW.

☀️ Pentru perioada de iarnă 2023-2024, statul român estimează că se vor instala 1.500 MW în panouri fotovoltaice de prosumatori.

☀️ Consumul brut de energie măsurat în România a scăzut în prima parte a lui 2023 cu 8% față de aceeași perioadă din 2022. Se estimează că scăderea se datorează și instalării de panouri fotovoltaice pe case, iar acei oameni își generează energie care nu este contorizată în raport, de unde scăderea respectivă de consum din rețeaua națională.

☀️ Pentru luna februarie 2024, autoritățile așteaptă ca prosumatorii să introducă în rețea 50-100 GWh, cam 10% din totalul producției solare din România pentru acea lună. (sursa: Profit)

Bun. Așa și trebuie să fie. Toți proprietarii de case cu panouri fotovoltaice montate pe ele pe care-i cunosc eu sunt foarte încântați de sistem. Majoritatea, dacă pornim o discuție, scot și telefonul din buzunar și-mi arată acolo grafice de producție de energie electrică și cum consumă ei doar puțin de la rețeaua națională.

 

Mai jos este un clip al lui MKBHD, care vorbește despre primul său an cu panouri solare pe casă. Și-a pus din acelea șmechere de la Tesla, care sunt de fapt țigle fotovoltaice și arată foarte bine. Spune acolo despre avantaje, dezavantaje, producție în diverse luni ale anului.

Concluzia, mi se pare mie, este că panourile fotovoltaice trebuie mereu complementate de o baterie de stocare a energie, ca să poți folosi și seara ceea ce produci ziua, când de obicei nu ești acasă ca să consumi. Abia când astfel de baterii vor fi ieftine și disponibile pe scară largă va avea loc o revoluție în domeniul energiei electrice.

Are panouri de 29 kW și baterii de 40 kWh în casă. Generează cam 4.000 kWh pe lună cu ele.

Țineam însă acest clip în subiecte din alt motiv. MKBHD spune pe acolo că are un consum de aproximativ 54 MWh pe an. Mi se pare uriaș. Noi am consumat 3 MWh pe an în 2022. În 2023 cred că ne îndreptăm spre un consum de 2,2-2,5 MWh pe an.

asus s5507

    17 comentarii

  1. 1 in USA aerul condiționat este folosit mult mai mult
    2 Isi încarcă mașină electrică din propria casa, deci în cei 54MW intra și tot consumul de la electricitate la masina 8 MW per mașină, probabil ca în cazul lui cifrele sunt un pic mai mari la ultimele.

      (Citează)

  2. Nu e o solutie stocarea individuala, la fiecare prosumator. O solutie ieftina e stocarea in sistemul energetic national, baterii de MWh ca alea facute de Musk pentru Australia sau centrale cu pompare, cum e asta din Elvetia:

    https://e-nergia.ro/elvetia-a-inaugurat-o-hidrocentrala-cu-pompaj-de-900-mw-in-alpi-a-costat-23-miliarde-de-dolari-si-s-a-construit-in-14-ani-video/

    Asigura flexibilitate mai mare a sistemului energetic si permite productii marite din regenerabile atunci cand e gol de sarcina.

      (Citează)

    • Hidrocentralele cu pompaj mi se par o chestie super tare. Ridici apa in rezervorul de sus cand e surplus de energie si apoi generezi cu ea cand e nevoie de energie.

      E frumos si sa ai baterii acasa, dar daca nu ai consum imens seara sau nu incarci la greu masini electrice, e ok si compensarea a ce ai injectat in retea cu panourile. Ideal ar fi 1 la 1.

      Programul asta casa verde mi se pare unul dintre putinele bune facute de stat. Cu 2000 de lei iti asiguri 3kw pentru un consum rezonabil. Acum ca Hidroelectrica vinde curent ieftin nu se vede economia (22 de lei “plinul” la un Spring) dar daca combini asta cu o pompa de caldura pe viitor se va simti la factura.

        (Citează)

    • Sistemul cu prosumatori care injecteaza energia in retea functioneaza doar cand ponderea acestora este nesemnificativa raportata la consumul total. Insa cand vor creste numarul celor care au panouri solare pe case, este posibil sa ajungem la situatia in care energia produsa in timpul zilei sa fie mai mare decat consumul.

      Si atunci dispare posibilitatea de a o injecta in retea. Sau ajungem la situatii similare cu cele din Olanda de vara aceasta, unde au fost perioade in timpul zilei cand curentul electric a avut cost negativ.

        (Citează)

    • Pai statul ar trebui sa stie si sa faca o estimare a energiei produsa de prosumatori. Si poate opri/porni centralele in acel caz, pentru a echilibra consumul. Cel putin centralele pe gaz stiu ca se opresc/pornesc rapid.

      Sau alte mecanisme, vazand ca numarul prosumatorilor creste.

        (Citează)

    • @rdb, uite tocmai asta este problema. Ca inclusiv centralele pe gaze nu pot fi oprite si repornite instant. Orice astfel de ciclu costa intre cateva zeci de mii de euro si cateva sute de mii in functie de cat de mare si cat de moderna este centrala.

      In plus, se mai adauga si problema descrisa mai jos de @Radu, adica faptul ca energia injectata in retea se consuma local.
      Ca sa se poate transmite la distante ar insemna sa ai transformatoare de la joasa tensiune la medie tensiune si asta devine complicat si costisitor.

        (Citează)

  3. DTEK Renewables, planuri pentru un portofoliu de 750 MW în energie verde în România, sub conducerea miliardarului Rinat Ahmetov. Proiectul din Iaşi, cu turbinele cele mai mari instalate vreodată aici, estimat să fie finalizat în T1/ 2024 – https://www.iasi4u.ro/energie-verde-dtek-renewables-rinat-ahmetov-parc-eoliene-iasi-ruginoasa/

      (Citează)

  4. Costi:
    Nu e o solutie stocarea individuala, la fiecare prosumator. O solutie ieftina e stocarea in sistemul energetic national, baterii de MWh ca alea facute de Musk pentru Australia sau centrale cu pompare, cum e asta din Elvetia:

    https://e-nergia.ro/elvetia-a-inaugurat-o-hidrocentrala-cu-pompaj-de-900-mw-in-alpi-a-costat-23-miliarde-de-dolari-si-s-a-construit-in-14-ani-video/

    Asigura flexibilitate mai mare a sistemului energetic si permite productii marite din regenerabile atunci cand e gol de sarcina.

    Absolut! Din pacate e mai usor pentru stat si companiile energetice sa arunce la oameni costurile si reponsabilitatea bateriilor. Ar fi mult mai simplu ca firmele de electricitate sa aibe centre de stocare si oamenii care produc, contra unei taxe, sa stocheze acolo. Faiclitatea asta e deja oferita in Belgia si Olanda. Aici in Germania nu va fi ca e mai simplu sa pui oamenii la cheltuieli cu bateria.

      (Citează)

  5. S-a dat si prin presa cum traficul de pe strazile din Romania a fost sufocat de camioanele care au transportat cea mai mare eoliana de la noi din tara ce a fost transportata de pe la portul din constanta spre Iasi. inaltime de 125 metri si o putere de 6 MW: https://www.iasi4u.ro/cea-mai-mare-eoliana-din-romania-a-fost-montata-in-judetul-iasi/

      (Citează)

  6. Era un articol pe undeva, nu mai stiu precum ca anul asta Romaania din totalul de energie electrica utilizata, 56% a fost verde. Zic eu ca e un procent remarcabil…

      (Citează)

  7. Mi-a relatat cineva urmatoarea situatie despre care nu am gasit nimic in presa (poate ne confirma cineva cu pregatire in domeniu): un prosumator, in plina zi insorita, a constatat consultand aplicatia de pe telefon ca panourile sale nu injectau nimic in retea, el avand un consum redus in acel moment. Ar exista niste sisteme de protectie ale societatilor de distributie care blocheaza injectarea in retea atunci cand pe cablul respectiv intensitatea curentului depaseste o anumita valoare. Poate dezvolta cineva subiectul care mi se pare interesant.

      (Citează)

    • Curentul pe care îl injectezi în rețea se consuma local, in zona deservita de transformatorul la care ești conectat. Daca consumul este mai mic decât producția atunci tensiunea în rețea creste peste o valoare limita și prosumatorii sunt deconectati automat.

        (Citează)

  8. Am inteles ca uneori nu face fata reteaua si de asta…

      (Citează)

  9. MKBHD are probabil studio de productie in casa, asa ca e de asteptat sa consume foarte mult curent.

      (Citează)

  10. In Canada te încălzești iarna la curent.
    Iti dai seama cam cat e consumul la -30 afară. Nu stiu unde e officeul , dar posibil si din cauza asta.

      (Citează)

  11. Acum mai mult de 10 ani am vazut talk google, tinut de ingineri Google care si-au instalat panouri PV, atunci costurile in lume si in Romania erau uriase. Dar cu ce am plecat in minte de la acel talk au fost etapele de implementare, mai ales prima: fa o lista cu toti consumatorii pe care ii ai in casa, apoi vezi cum poti sa imbunatatesti situatia. Spre exemplu ei aveau in casa iluminat cu becuri halogen, apoi aveau electrocasnice mai vechi, o parte a casei avea izolatie slaba etc etc. Si dupa ce au pus iluminat LED, au schimbat electrocasnicele cu nele mai bune ca si consum, au mai imbunatatit izolatia, deja a scazut consumul si de acolo au continuat cu panourile PV. In mare psihologia noastra e sa consumam totul pina la final, daca ai o masina noua cu portbagaj dublu decat cel al vechii masini, il vei umple la urmatoarea vacanta, desi la vechea masina aveai totul in doar jumatate din capacitate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus