un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În seara aceasta uitați-vă la Lună, va fi o superlună albastră

30 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

La noapte este lună plină.

O lună plină are loc la fiecare 29 de zile. Asta înseamnă că pot fi două luni pline în aceeași lună calendaristică, dar se întâmplă destul de rar acest lucru pentru că prima lună plină trebuie să fie în prima sau a doua zi a lunii calendaristice.

O lună plină a avut loc pe 1 august 2023, iar cea de astăzi este o a doua lună plină a acestei luni. Când se întâmplă asta, se spune că este o “lună albastră”, blue moon. Culmea este că termenul avea inițial o altă definiție, însemna a treia lună plină dintr-un anotimp cu patru luni pline, dar mai nou se folosește termenul de lună albastră conform potrivelii cu calendarul lunar.

Luna nu are o orbită perfect circulară în jurul Pământului, ci una ușor ovală. Distanța medie a Lunii față de Terra este de 384.000 de kilometri, dar orbita fiind ușor ovală înseamnă că uneori Luna este mai aproape de Pământ și alteori mai departe. Când este cel mai aproape de planeta noastră, se numește că este la perigeu, o distanță de aproximativ 362.000 de kilometri. Când este cel mai departe de Pământ, se numește la apogeu, aproximativ 400.000 de kilometri.

Diferența aceasta face ca Luna să pară uneori mai mare și alteori mai mică pe cer. Diferența de diametru observabil între apogeu și perigeu este de vreo 14%.

NASA Supermoon comparison.jpg
By NASA/JPL-Caltech – Link

Pe 30-31 august, luna este la perigeu, este cel mai aproape de Pământ. O lună plină care are loc la perigeu se numește Superlună, “super moon” în engleză. Din cele 12-13 luni pline dintr-un an, vreo 3-4 sunt superluni.

Cea de la noapte face parte din ambele categorii. Este o superlună, dar și a doua lună plină din august, deci și o lună albastră. În total, o superlună albastră.

Pentru București, Luna apare pe cer la ora 20:03 și va fi pe cer toată noaptea. Pentru restul României ora precisă diferă cu câteva minute, dar nu semnificativ. Puteți să vă uitați și pe 31 august la ea (Luna răsare la 20:38 atunci), că nu va fi o diferență așa mare de aspect.

Luna va răsări aproape perfect dinspre Est. Dacă sunteți la malul Mării Negre, o veți vedea răsărind din valuri.

Nu va fi albastră pe cer. Nici nu este prea clar de ce i se spune lună albastră. Va fi tot albă, ca de obicei, și ceva mai roșiatică și gălbuie la răsărit și la apus, când lumina ei trece prin mai multe straturi de praf din atmosferă și capătă acea culoare. Dar na, tot vă puteți uita la ea și spune “da, parcă este un pic mai mare”.

Asta este Luna abia răsărită din apă, fotografiată cândva de mine pe la ora 21-22 cam pe vremea aceasta acum câțiva ani pe o plajă pustie. Eram ușor beat. Mi-a plăcut atât de mult scena încât m-am dezbrăcat și am făcut și o baie rapidă la lumina Lunii. Este una dintre cele mai plăcute amintiri.

Dacă ați ajuns până aici, citiți și despre ultima misiune Apollo care a vizitat luna, acum 51 de ani, și ce s-a întâmplat special atunci.

Acum 50 de ani oamenii au fost pentru ultima oară pe Lună (și cum s-a desfășurat misiunea Apollo 17)

    12 comentarii

  1. Din pacate superluna e cam greu de focalizat cu telefoane, e prea iluminata.

      (Citează)

  2. Salut.
    Puțin pe lângă subiect. Caut să-mi cumpăr un telescop dar nu știu mare lucru despre subiect.
    Îmi poate recomanda un cititor unul așa mai de începători?

      (Citează)

  3. Once in a blue moon :)

      (Citează)

  4. Ai idee daca accesul la ultimult etaj din cladirea Sky Tower este accesibil publicului in perioada asta?

    Ar fi super pentru poze!

      (Citează)

  5. Asta daca va fi senin.. ca azi i=-a cam dat cu vijelii pe la Noi la Iasi..

      (Citează)

  6. Sa vedem in ce ma transform cu asa luna pe cer :D

      (Citează)

  7. Ss:
    Salut.
    Puțin pe lângă subiect. Caut să-mi cumpăr un telescop dar nu știu mare lucru despre subiect.
    Îmi poate recomanda un cititor unul așa mai de începători?

    nu exista telescoape pt incepatori. ori esti dispus sa dai multe mii de lei ori stai linistit. jucarille la 700-800 lei sunt o gluma.

      (Citează)

  8. Credeam ca ultima poza, cu astronautul, e facuta cu S23 Ultra

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus