►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am folosit pentru câteva zile un Samsung Flip5 din generația nouă de pliabile de la Samsung. Imediat ce începi să-l folosești îți cam dai seama de ce gama Flip reprezintă cel mai bine vândut telefon pliabil din lume și probabil de ce noua generație va păstra acest titlu: este foarte plăcut de utilizat, este cool, cele câteva avantaje aduse de faptul că se pliază sunt bine gândite și, în principal, este foarte confortabil de purtat în buzunar.
Voi încerca să fiu scurt (later edit: am eșuat). După cum am spus la lansare, sunt puține noutăți aduse de noua generație de Fold5 și Flip5, dar din fericire pentru ele acele câteva noutăți se găsesc în elemente care contează în utilizarea de zi cu zi. În cazul lui Flip5 este vorba de ecranul cover de mari dimensiuni, 3,4 inci, care face telefonul mult mai plăcut de utilizat.
Preț: începând de la 2.785 lei la Orange, cu abonament. Telefonul acesta mi-a fost trimis de Orange, apropo, și le mulțumesc pentru promptitudine. Orange are o ofertă specială de precomandă pentru aceste telefon, cu un avantaj de până la 1.000 de euro pentru cei care-l cumpără împreună cu un abonament Smart Plus 25.
Asta include un discount special de 300 de euro pentru Flip5 (și 400 de euro pentru Fold5) pentru cei care aduc orice telefon Samsung înapoi ca buy-back, câtă vreme valorează cel puțin 10 euro. Bonusul include și dublarea capacității de stocare, iei telefonul de 256 GB și-l primești pe cel de 512 GB, de exemplu. Ofertele de achiziție le găsiți aici sau în magazinele Orange. Perioada de precomandă se termină pe 10 august. Dacă vă interesează un Flip5 sau un Fold5 și aveți un telefon Samsung vechi de dat înapoi, cercetați ce avantaje vă oferă Orange față de alte magazine.
Înainte de toate, însă, vreau să vă spun despre confortul de a folosi un telefon atât de mic încât poate fi strecurat în orice buzunar. Propriul meu S23 Ultra abia încape în buzunarele pantalonilor bărbătești, de exemplu. La toți blugii mei îi iese un colț din telefon afară din buzunar. La majoritatea pantalonilor scurți pare că (telefonul) vrea să atârne în afară și mi-am format reflexul de a-l ține atunci când ridic mult piciorul sau când mă așez pe un scaun, ca să nu cadă din buzunarele cu deschidere mai largă și orientare oblică.
Not so cu Flip5, care se rabatează pe jumătate și aproape că îl pierzi prin buzunar. Chiar le-am purtat în paralel, S23 Ultra într-o parte și Flip5 în cealaltă și diferența de confort este uriașă. Cu Flip5 în buzunar chiar te poți apleca să-ți închei șireturile fără să te înjunghii în burtă cu telefonul sau fără să trebuiască să-l reorientezi în buzunar.
Mai sunt unii care spun “da, dar este de două ori mai gros”. Well, nu chiar de două ori. Pliat, Flip 5 are 15,1 mm față de aproape 9 mm cât are S23 Ultra, deci nu chiar dublu, dar nici departe de asta. Nu contează însă deloc acest aspect pentru că buzunarele oricum sunt suficient de largi. Dacă-ți intră mâna în buzunar, îți intră și un Flip5 pliat fără probleme și, după cum spuneam mai sus, nici nu se simte. Senzația principală în zilele mele de utilizare a fost că îl rătăcești prin buzunar.
Rămân și la ce-am spus acum câteva luni: dacă Samsung ar produce un S23 Ultra pliabil (sau chiar și un S23+ pliabil), pur și simplu același telefon, dar care să se plieze de la jumătate, l-aș cumpăra fără nici o reținere.
Acum, partea de mai sus legată de confortul de purtare este valabil pentru orice telefon pliabil de tip Flip, așa că ce-l face bun pe acesta Samsung? În primul rând, au crescut ecranul cover, cel extern, de la unul simbolic la unul mare cât aproape jumătate din telefon, doar zona camerelor de pe spate fiind ocolită. Ecranul acesta are 3,4 inci pe diagonala mare și o rezoluție de 720 x 748 pixeli, una foarte bună pentru dimensiunea sa.
În utilizarea zilnică s-a dovedit și foarte luminos. Testele altora au detectat aproape 1.100 nits luminozitate, mai mult decât pot scoate unele telefoane flagship pe ecranul principal. Eu vă confirm că în soarele puternic de august este perfect vizibil, fără nici o problemă.
Ecranul cover este organizat sub formă de widgeturi și faptul că este acum de mari dimensiuni le face pe toate foarte utile. Mi-a plăcut că poți alege din mai multe “ecrane home”, ca să le zic așa. De exemplu, poți avea câteva viu colorate și care afișează doar ceasul și poate 2-3 pictograme importante (precum apeluri ratate), dar și altele care conțin direct mai multe informații precum data, ora, condițiile meteo, starea bateriei, pictograme cu toate notificările tale șamd.
Mai sunt instalate și alte widget-uri precum unul de calendar, alarmă, cronometru, timer, voice recorder, numărul de pași efectuați zilnic (trebuie să activați Samsung Health pentru asta), apeluri recente și apelare directă, plus una cu informații bursiere. Acestea sunt luate din google.com/finance și poți alge tu ce acțiuni să-ți fie afișate rapid pe ecranul cover, iar indicatorul bursier cu cea mai mare evoluție în acea zi este afișat mare și sus.
Mai poți rula și aplicații direct pe acest ecran cover, dar trebuie să activezi funcția aceasta dintr-un meniu numit Labs al telefonului. Nu-i greu de găsit, dar sunt pași în plus și n-am înțeles de ce nu este activă by default. Nu sunt multe aplicații acolo. Poți rula YouTube pe ecranul cover, dar n-am înțeles de ce ai vrea asta.
Cele mai importante două aplicații mi s-au părut Google Maps și Messages (atât varianta Samsung, cât și cea Google). Messages pentru că, dacă primești un SMS, de ce să nu-l poti citi fără să deschizi telefonul, nu? Uneori sunt doar coduri 2FA sau confirmări de comenzi sau pur și simplu spam prin SMS pe care mai bine îl vechi dintr-o ochire pe ecranul cover decât să deschizi telefonul pentru asta.
Maps mi se pare util pentru momentele când ești într-un loc străin și navighezi pe jos către o destinație. Nu știu cum faceți voi, dar mie nu-mi place să merg sute de metri pe stradă cu telefonul pornit în mână, dar consecința este că în astfel de situații îl scot din buzunar și îl activez de o mulțime de ori ca să văd pe unde sunt. Ei bine, pe Flip5 poți vedea direct pe ecranul cover instrucțiunile acestea de navigare (ce-i drept, nu chiar foarte bine, sunt cam mari niște text boxes). Mă refer strict la situația când mergi pe jos. În mașină aș deschide telefonul și l-aș pune într-un suport, #cumseface.
O a doua schimbare este la balama, care a fost și ea schimbată și acum telefonul se pliază perfect, fără un spațiu între cele două jumătăți. Pe mine personal nu mă deranja acel spațiu, dar înțeleg de ce s-a dorit eliminarea lui din două motive:
Flip5 se adresează în general unor oameni interesați de fashion, aspect, detalii. De cele mai multe ori am văzut generațiile anterioare în mâna unor femei îmbrăcate bine, inclusiv Samsung prezentându-l alături de colecții exclusive de poșete, de exemplu. Este un telefon de tip fashion statement pentru că arată bine, este mic, este cool, este high-end. Bănuiesc că atenția la detalii precum dispariția acelui mic gap de la închidere contează pentru o asemenea categorie de cumpărători.
Al doilea motiv este mai practic. Prin acel mic spațiu care rămâne la balama puteau intra în display particule de praf, scame, nisip și ce altceva aveai în jur. Deschideai telefonul și găseai pe ecran o zonă prăfuită sau care adunase scame și le păstra acolo. Acum Flip5 se “sigilează” mult mai bine prin eliminarea acelui spațiu, iar carcasa este în continuare rezistentă la apă.
Și cam acestea sunt noutățile importante. Menționez mai jos pe repede-înainte alte detalii despre telefon:
Procesorul a fost adus la zi, este un Snapdragon 8 Gen 2. Nu că generația anterioară este mult mai slabă, dar măcar Flip5 se poate lăuda în fața concurenței sale directe din piață cu cel mai performant chipset al anului, iar avantajul mare este la eficiența energetică. Flip5 are aceeași baterie ca Flip4, adică 3.700 mAh, dar autonomie un pic mai mare. Nu strălucită, este un telefon de o zi, dar se și adresează în general unor clienți care nu stau cu orele pe YouTube sau jocuri. Se încarcă pe fir la 25W și wireless la 15W.
Benchmarks pentru comparat cu alte telefoane:
Ultimul rezultat mi se pare foarte bun. Adică ai un telefon pliabil și subțire, nu mă aștept să aibă un sistem performant de disipare a căldurii în interior, mai ales că nu se adresează gamerilor. Și totuși, iată că duce testul la capăt. Se rulează de 20 de ori un test complex de grafică și pe final performanța scade la 33% din cea maximă inițială, dar în acest an am întâlnit alte flagship-uri cu Snapdragon 8 Gen 2 care nu duceau testul la capăt, ci închideau cu eroare programul din cauza supraîncălzirii prea puternice.
Flip5 nu are o versiune cu 128 GB stocare internă, ci începe direct de la 256 GB stocare și, cel puțin în perioada de precomandă, primiți varianta de 512 GB în prețul celei de 256 GB. Portul USB-C este de tip 3.2, apropo, adică veți putea descărca rapid volume mari de date prin cablu, dacă asta este metoda voastră.
Ecranul intern este bun. Este un LTPO cu refresh variabil până la 120 Hz, rezoluție 1080p, foarte luminos și fără probleme de a fi utilizat în soare. Are în continuare cută de pliere pe mijloc și am citit opiniile unora nemulțumiți că nu a fost eliminată. Personal nu cred că va fi eliminată vreodată, aproape că pliezi o sticlă acolo, nu cred că se poate fără cută.
Un pic deranjant la telefoanele de tip flip, inclusiv Flip5, este că ai o cută orizontală peste care treci cu degetul de câte ori îl miști sus-jos pe ecran, ceea ce se face foarte des pe smartphone-uri. Un telefon de genul Fold, prin comparație, are cuta verticală pe ecran și sunt mult mai puține ocaziile când treci peste ea cu degetul. Dar na, așa sunt toate de acest form-factor.
De remarcat că niște oameni de pe YouTube fac un test transmis live, pliază și depliază un Flip5 și un Moto Razr 40 Ultra până la defectare. Ecranul Razr-ului s-a stricat pe la 122.000 de plieri. Flip5 trecuse de 260.000 de plieri când am scris eu articolul și funcționa în continuare fără probleme.
Rămân la ideea scrisă și în Știrile Zilei în care am scris despre acest experiment, anume că nu este unul musai edificator. Aceste telefoane nu sunt făcute să fie pliante și depliate o dată la 2-3 secunde. Mă aștept să se defecteze mult mai repede în astfel de situații. Pe de altă parte, oamenii aplică forțe asimetrice telefonului, că de obicei trag de un colț ca să-l deschidă, și îl și trântesc mai cu forță înapoi, deci un astfel de test ne-automatizat are avantajele lui, dar parcă nu la un astfel de interval de timp. Chiar și așa, rezultatul obținut de Flip5 este foarte bun.
Flip5 este plăcut ca aspect. Are Gorilla Glass Victus 2 pe exterior, inclusiv pe obiectivele foto, cele două camere sunt discrete, iar modelul verzui testat de mine, oficial numit Mint, mi s-a părut că are o nuanță foarte plăcută ochiului. Senzorul de amprente este integrat în butonul on/off și funcționează foarte rapid. Este cam sus pe laterala telefonului, iar butoanele de volum sunt și mai sus și parcă incomod plasate, dar din cauza balamalei de la mijloc nu era probabil o altă soluție.
Ai un difuzor extern propriu-zis doar în partea de jos. Telefonul este însă unul stereo în multimedia și jocuri pentru că folosește difuzorul din partea de sus ca pe un canal de stânga, la nevoie, dar se cunoaște că volumul său maxim este mai redus decât al celui de jos.
Are în interior același modem ca S23 Ultra. Întrucât telefonul mi l-a trimis Orange, a venit și cu un SIM de date. Am prins 982 Mbps într-un test făcut în stradă, undeva pe la Timpuri Noi în drum spre grădiniță.
Orange a trecut recent Bucureștiul la o rețea 5G+ unde viteza maximă de download este de 1.500 Mbps, nu 500 Mbps ca până acum. Am testat rețeaua 5G+ luna trecută cu telefonul personal și am obținut un maxim de 1.149 Mbps în testele mele, chiar aici la Timpuri Noi. Rețeaua 5G+ este disponibilă în 16 orașe din România (iar alte 18 au 5G clasic) și aproape toți abonații Orange 5G vor beneficia automat de serviciile 5G+, fără vreun cost în plus.
Camerele sunt neschimbate de câțiva ani. Cea principală este una de 12 megapixeli f/1,8 cu stabilizare optică, același model ca pe Samsung S20 dacă nu mă înșel (dar fără lag-ul la declanșare de acolo). Mai ai o cameră ultrawide de 12 megapixeli f/2,2, dar cu senzor mai mic, iar camera de selfie are 10 megapixeli. Nu este o soluție foarte complexă și nici prea modernă, dar norocul telefonului este că se adresează unor cumpărători mai degrabă interesați de aspect, nu de megapixeli.
Asta nu înseamnă că telefonul n-ar face fotografii bune, nici pe departe. Camera principală obține rezultate bune și este bine reglată ca nuanțe și HDR. Focalizarea este foarte rapidă, la fel și declanșarea – am putut obține imagini clare cu Alice în leagăn, în mișcare, spre deosebire de același test făcut cu un Zenfone 10 acum câteva săptămâni, de exemplu.
Asta de mai jos este una dintre cele mai bune fotografii pe care i le-am făcut vreodată, am pus-o în albumul de amintiri:
Rezultatele în noapte sunt foarte bune, văd în ele detalii fine, texturi, focalizare bună, colorit bine reglat. Aș putea crede că sunt făcute cu S23 Ultra:
Pentru social media, fotografii generale de vacanță și cu familia și alte situații normale, Flip5 este foarte bun în categoria sa. Mai și filmează 4K la 60 fps pe camera principală, dar mai bine stai la 4K 30 fps pentru că atunci face și stabilizare suplimentară.
Camera de selfie nu dezamăgește, dar de ce să o folosești? Avantajul lui Flip5 este că are acel ecran cover care poate funcționa ca un viewfinder și tu te poți fotografia cu camera principală a telefonului, ceea ce îl face de fapt unul dintre cele mai bune telefoane din piață pentru selfie-uri și video selfie-uri.
Iată o comparație între un selfie făcut cu camera de selfie și altul făcut cu camera principală, folosind ecranul cover ca viewfinder:
Mai sunt câteva moduri în care ecranul pliabil te ajută în fotografiere. Poți, de exemplu, să pliezi telefonul pe jumătate, să-l pui pe o masă sau alt suport din jurul tău, să te dai în spate și să faci un selfie de grup cu camera principală, de la distanță, în timp ce încadrezi fotografia pe cover screen.
De asemenea, interfața camerei te lasă să muți “viewfinder-ul” în partea de jos a ecranului intern și să vezi mult mai bine ce fotografiezi când ții telefonul la brâu sau chiar mai jos. Eu am folosit de câteva ori acest avantaj pentru a o fotografia pe Alice de la înălțimea ei, practic de la șoldul meu, într-un mod mult mai confortabil decât cu un telefon clasic.
Software-ul de la bord este cel clasic Samsung, cu câteva funcții în plus pentru ecranul pliabil. Sunt puține programe preinstalate, iar din cele prezente poți dezinstala ce nu vrei, precum Samsung Global Goals, Samsung Free etc.
Interfața în sine are deja clasicele funcții suplimentare pentru Flip. Dacă te uiți la YouTube și pliezi pe jumătate telefonul, clipul rămâne pe jumătatea superioară, ca să poți folosi telefonul ca pe un suport. Un mod experimental Flex mută aproape orice aplicație pe jumătatea superioară și în cea inferioara afișează un trackpad ca de laptop, pentru control suplimentar, sau poți aduce acolo notificările. Este ușor și de afișat simultan două aplicații pe ecran.
Cam acesta este Flip5. Un telefon bun, aproape un S23 pliabil. Creșterea dimensiunii cover screen-ului este o îmbunătățire semnificativă și ceva îmi spune că va fi în continuare cel mai bine vândut pliabil. Arată bine, este performant, nu dezamăgește la nici un capitol și, poate cel mai important pentru segmentul său, pare un telefon high-end și are și accesorii high-end, tot felul de huse fancy.
Concurentul său principal din piață este Moto Razr 40 Ultra. Acesta este superior în unele privințe (refresh mai mare, poți rula orice aplicație pe ecranul cover, deși nu văd de ce ai vrea orice aplicație acolo, mai ales că nu se adresează unor oameni atât de geeky), inferior în altele (chipset 8+ Gen 1, încărcare wireless mult mai lentă).
Per total, însă, simt că acest tip de telefoane se adresează în principal unor clienți pentru care contează imaginea, pentru care telefonul mobil este un accesoriu important în principal prin felul în care arată sau este inedit – iar Samsung vine aici cu un brand mult mai bun și cu un feeling high-end în toate aspectele lui Flip5.
Preț: începând de la 2.797 lei la Orange, cu abonament. Orange are o ofertă specială de precomandă ce include un discount total de 300 de euro pentru Flip5 (și 400 de euro pentru Fold5) pentru orice telefon Samsung adus ca buy-back, câtă vreme valorează cel puțin 10 euro.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
07/08/2023 la 1:20 PM
Nu stiu daca faptul ca se pliaza “perfect” este un avantaj sau nu. Am vazut ca la Flip 5, cuta de la mijlocul ecranului este mai pronuntata decat la generatiile anterioare. Si asta se intampla din cauza noului mecanism de pliere.
Andrei G(Citează)
07/08/2023 la 3:41 PM
O fi, dar cât de pronunțată în plus poate să fie? Au eliminat cam 1-1,5mm din închiderea aia, în fond.
nwradu(Citează)
07/08/2023 la 1:47 PM
Am zile in care cred ca m-as descurca perfect numai cu jumatatea superioara a acestui telefon, dar sa zicem ca accept si partea de jos pe post de baterie suplimentara :)
Acum mai ramane sa scoata cineva si o varianta midrange
Sorin(Citează)
07/08/2023 la 3:40 PM
Nu că aveam dreptate când spuneam că un mid-range Flip5 ar rupe la vânzări? Ceva cu snapdragon 7 sau mediatek, dar în rest făcut la fel?
Ah am uitat să pun link la articolul în care spuneam asta.
nwradu(Citează)
07/08/2023 la 3:42 PM
https://www.nwradu.ro/2023/06/ce-telefoane-pliabile-as-face-eu-daca-as-fi-samsung/
nwradu(Citează)
07/08/2023 la 3:50 PM
Eu accept si Exynos, n-am dureri de-astea.
Sorin(Citează)
07/08/2023 la 7:32 PM
Ceva de genul RAZR 40
ipo(Citează)
07/08/2023 la 7:49 PM
Reducerea de 300/400 euro la buy-back se oferă doar in magazine, nu și online, doar ca in magazine prețurile sunt mult mai mari fata de online. Practic nu e nicio reducere defapt.
Calin(Citează)
08/08/2023 la 6:15 AM
Pe langa ca, odata impaturit, devine patrat si trebuie o decizie in plus (constientizata sau nu) pe ce directie il deschizi, plus miscari inutile de deschidere-inchidere, este si urat cu spume.
Mihai(Citează)