un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

România se îneacă în corupție și hoție. Ce soluții ar putea exista pe termen scurt și lung pentru a trăi în normalitate?

30 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

128 comentarii

Poate că a fost o avalanșă de tragedii și știri alarmante într-o perioadă scurtă de timp, dar am din nou o puternică senzație că țara asta se duce de râpă în ritm accelerat.

Hai să ne uităm un pic pe timeline.

Din ciclul “spitale la pământ”, o gravidă de 25 de ani moare la Botoșani după ce nu-i dă nimeni din spital atenție. A strigat câteva ore după ajutor, a raportat dureri, nu s-a întâmplat nimic.

Directorul spitalului este un contabil cu zero experiență în sănătate, fost lăcătuș-mecanic, pus în funcție de PSD. Nimeni nu o întreabă pe președinta PSD a Consiliului Județean Botoșani, care a făcut numirea, de ce l-a ales pe acest om ca manager. Sunt chiar curios ce răspuns ar inventa.

Tot oarecum legat de spitale, trece ușor în uitare scandalul legat de azilele groazei, unde bătrâni erau ținuți în condiții ca de lagăr. În spate era o caracatiță cu legături la oameni din PSD precum Pandele și Gabriela Firea și rude de-ale lor puse în poziții de control. Aproape 4 milioane de lei au plătit Direcțiile de Asistență Socială din Ilfov și câteva sectoare ale capitalei către acele azile private pentru a îngriji bătrâni.

Din ciclul “poliția română nu face nimic, dar încasează salariul”, avem:

Astfel de lucruri se întâmplă și pentru că poliția lipsește din stradă. Drogurile se vând pe față pentru că poliția lipsește și nimeni nu se teme de lege. Oamenii se urcă băuți și drogați la volan pentru că poliția lipsește de pe străzi. Nu vezi pe nicăieri poliție, încât nici măcar subconștientul tău nu se teme de amenzi sau accidente sau dosare penale.

Din ciclul “nepăsare și corupție”, doi locuitori din Crevedia sunt morți și mai mulți locuitori și salvatori sunt în stare gravă în spital după explozia unei stații GPL ilegale.

ISU semnalase neregulile la 7 instituții, dar degeaba. Primarul din Crevedia se face că nu știa ce se întâmplă în localitatea lui și dă vina pe oamenii afectați de explozie pentru că nu au făcut sesizări.

Firma era a familiei unui primar PSD din Caracal și avea contracte cu o mulțime de primării ale altor primari PSD. Printre ei, inclusiv primarul PSD al comunei Crevedia.

Poliția Română a declarat că nu a intervenit pentru că nimeni n-a făcut sesizări. Conform localnicilor din Crevedia, poliția stătea uneori cu radarul chiar în poarta stației GPL.

Știți ce cifră de afaceri a avut firma familiei primarului din Caracal, firmă care deținea și stația din Crevedia? 595.907.886 lei în 2022, adică 110 milioane de euro!

110 milioane de euro într-un an! O firmă de care n-a auzit nimeni și care vindea GPL! Cu un an înainte, vreo 60 de milioane de euro! Era una dintre cele mai mari firme din România, cu așa cifre de afaceri.

Dar sigur, nu știa nimeni ce se întâmplă acolo.

 

Nu văd o soluție simplă pentru a elimina astfel de probleme sociale, pentru a elimina hoții din politică, din administrația centrală și locală, din toate business-urile făcute cu bani publici și legături mafiote. Sunt pur și simplu prea mulți!

Nici să vrei și nu ai cum să-i investighezi pe toți. Nu avem suficienți procurori, polițiști, judecători și nici pușcării suficiente, chiar considerând că toți ar face un heirup în această direcție.

Nu-i poți speria cu pedepse mai mari. Ei sunt la putere, fac ce vor. Momentan lupta este să nu cumva să se dezincrimineze fapte precum cele de mai sus.

Nu-i poți împușca. Nu suntem în China sau Coreea de Nord sau vreo altă dictatură. Nici nu aș vrea să fim.

Nu-i poți elimina nici prin vot. Poți cel mult să limitezi fenomenul, să-i mai scazi amploarea. Să fim serioși, însă, în 2016 oamenii au votat masiv PSD. La următoarele alegeri, USR s-a plasat mai bine, dar au ieșit din politică la primul scandal, în loc să lupte până în pânzele albe pentru oamenii care i-au votat. PNL+PSD la putere acum și hoție și incompetență peste tot. La următoarele alegeri AUR va obține rezultate foarte bune, ceea ce este ca și cum am reveni la vremea când Dan Diaconescu sau Becali câștigau voturi cu demagogie ieftină. În 34 de ani, istoria doar se repetă în România și nu iese de pe orbita bine stabilită.

 

Și ce poți face, în acest caz? Personal nu văd nici o soluție pe termen scurt. Chiar nu am nici o idee.

Cum poți face ca măcar pe termen lung să elimini hoții din fiecare nivel al acestei țări? Cum poți face ca pe termen lung să ai politicieni și primari care vin în post cu mentalitatea că vor să îmbunătățească viața românilor din jurul lor, nu doar să fure și să facă combinații cu alți hoți din jurul lor? Cum poți cultiva astfel de trăsături morale în români, în generația tânără?

Și nu zic că asta ar fi o soluție. Nu știu dacă sunt dispus să aștept 50 de ani pentru o țară fără astfel de probleme la fiecare pas. Nu de alta, dar nu cred că mai am atâta.

asus s5507

    128 comentarii

  1. Germania l-a ales cam de buna voie cancelar pe Hitler… in 1933 parca.

      (Citează)

    • Hitler nu a fost votat niciodata de catre popor. Partidul nazist a avut procent mare la alegeri, dar nu majoritar. Hitler a fost pus de presedintele din acea vreme, Paul von Hindenburg la presiunea unor industriasi. Apoi Hitler a votat legea ca sa nu mai existe presedinte si Cancelarul sa aiba puterea absoluta.

        (Citează)

    • Dar nu i-a dat majoritate. Aia si-a luat-o singur, terorizand pe ceilalti.

        (Citează)

    • Nu se va face bine pana cand lumea nu va fi mult mai bine educata. In conditiile in care sunt pomeni electorale, sunt oameni adusi cu autobuzele pentru diverse campanii in diferite judete pentru bai de multime,samd. Eu sincer Radu, nu inteleg ce te mai tine in Romania, in afara de parinti si socrii. Blogul il poti administra si de “afara” si per total cred ca ai avea mai multe beneficii decat in Romania…si tu si Mariciu va incapatanati sa fiti patrioti. Pentru ce? Sa te omoare unu maine si sa il faca “tati” scapat. Vezi cazul Iorgulescu.

        (Citează)

    • Radu, chiar trebuie lăsate comentarii de genul “naziștii au fost buni de fapt?”

        (Citează)

    • Din opinia ta pare ca ar trebui sa vina SImion sau Sosoaca.

        (Citează)

    • Poate ar ajuta reinstaurarea legii Talionului, zic si eu.
      Sau poate 2-3 executii publice ca in Iran, ca sa bage frica in hoti, criminali si alti nenorociti care se cred deasupra tuturor, probabil vom auzi in curand de cazuri cand oamenii vor incepe sa isi faca drepatate singuri daca institutiile statului pline de incompeteni nu si-o vor face, nu e departe momentul cand se vor impusaca oamenii pe strazi ori va sari in aer vreo masina in fata guvernului ori parlamentului. Vom trai vremuri interesante in special acum cand trec foarte usor armele la granita cu Ucraina.
      Mark my words!

        (Citează)

  2. E gandul cu care ne confruntam (sotia si cu mine) de mai bine de un an si jumatate, de cand s-a nascut brotacelul. Ca orice vom face, astfel incat lui sa ii fie bine, cel mai probabil tot in Romania va locui, daca noi nu facem nimic sa schimbam asta.
    Va avea acces la medicii din sistemul nostru, nu va fi protejat de societatea civila daca i se va intampla ceva, se va confrunta cu un sistem de invatamant unde conteaza doar sa repeti cu papagalul. Ce ne e teama cel mai mult e ca societatea in care el va creste il va schimba in feluri in care noi nu vom putea interveni.
    Gandul de a pleca e cu noi in fiecare zi, in special pentru el. Momentan inca ne e teama de schimbare, dar prevad ca va veni ziua in care ne va fi mai greu sa facem alegerile dificile

      (Citează)

    • Sunteți broaște?

        (Citează)

    • =))))

        (Citează)

    • Deci ce zice omul, si de ce se gaseste prostul sa se lege.
      Bravo co4ie, ai adus ceva util conversatiei.

        (Citează)

    • Ai simtu umorului ca al unei broaste. Te potrivesti manusa in danemarca.

        (Citează)

    • Din pacate raspunsul la toate temerile tale este da.
      Probabil vom avea mai multe Golden Gate-uri de Braila, inca 500km de autostrada, inca 1001 megaimajuri, cinspemii de tesle si springuri, aifoane si galaxiuri pentru cine vrea si isi (mai) permite asa ceva.
      Dar tara va continua sa saraceasca moral si educational, oamenii vor muri cu zile in numar tot mai mare pe strazi, sosele si prin spitale, bombardierii vor deveni (aproape sunt deja) noile elite care vor detine painea, cutitul, politia, justitia si dreptul inalienabil de a dispune de linistea, fericirea, bunastarea si insasi viata fraierilor muncii si ale copiilor lor.
      Statul roman va continua sa fie principalul inamic al cetateanului roman care se va deroba oriunde, oricand si din orice pozitie de obligatiile fundamentale de a asigura viata, sanatatea, justitia, proprietatea si educatia cetatenilor sai. Statul si elitele sunt cei care vor folosi prin intermediul politiei si justiei aservite legile exclusiv in favoarea lor si in defavoarea ta ca simplu cetatean, refuzandu-ti sistemic accesul la dreptate prin justitie.
      Educatia va produce cam aceiasi prosti abuzati pe care-i produce cu succes de cateva decenii, dar mai inculti si mai inutili societatii pe an ce trece, pe masura calitatii corpului profesoral dar si a programei.
      Cat priveste pensia, ma tem ca nimeni dintre cei ce vor iesi la pensie peste peste 10-15 ani vor apuca sa incaseze ceva mai mult decat contravaloarea a 2-3-4 cosuri de carfur pe luna.
      In politica alegerile se vor disputa in continuare intre intre hoti, tradatori si naivi.

      Peste tot in lumea civilizata societatea, politicienii si climatul democratic se degradeaza usor, usor, de vreo doua decenii insa nu atat de ‘plenar’, cu asa viteza si pornind de la un nivel asa de scazut cum se intampla in RO.

      La tinerete, pana cand apar copiii si constientizarea faptului ca lucrurile cele mai pretioase in viata sunt in permanent pericol, viata in RO poate fi chiar misto sau macar acceptabila.
      Cand apar insa copiii si se apropie intrarea in scoala, plecarea este singura solutie de acces la normalitate si siguranta pe termen lung.

      Adultii se vor adapta mai mult sau mai putin, mai greu sau mai usor functie de varsta pe care o au si bagajul de viata acumulat deja, dar pentru copii este 100% benefic si, cred eu, solutia optima de a trai in siguranta si normalitate printre oameni cu capul la ei.

        (Citează)

    • /like @Tom

        (Citează)

    • De departe ai prezentat cea mai buna imagine a ceea ce ne așteaptă. Scapă cine poate. De preferat in altă parte.

        (Citează)

    • Tatik responsabil

        (Citează)

    • @Pyro, subscriu la blackskull, nu pricep de ce părinții nu își pot numi copiii….copii.
      Toți o ard că “de când s-a născut minunea/brotăcelul/etc”

        (Citează)

    • Apropo de asta cu brotacei si gandacei, stiti sigur bancu ala:
      Trei tipi la o masa:
      Primu: am o sotie. …ca o caprioara
      Al doilea: a mea e…….ca o libelula
      Al treilea stă si stă privind in gol : daca ma gandesc bine, nici a mea nu prea arata a om.

        (Citează)

    • Minunea, asta e tare. Da, e minune ca niste prosti ca ei au privilegiul sa creasca un copil :)

        (Citează)

  3. Gata bagajele, v-ati ales tara? And so it begins….

      (Citează)

  4. Pai sa ne implicam mai mult/multi …in politica…ca nu pute.
    Ce vrei sa schimbi daca stai pe margine?
    De la cine asteptati schimbarea? De la PSD? :):)
    Sunt curios cati dintre voi sunteti implicat politic intr-un partid, sa vedeti cum se pune problema, cum se iau deciziile, etc.

    Multi din Romania au aere de genul: “nu ma implic domne in politica…ca sunt niste prosti, mafioti, etc”, asta in timp ce politica iti dicteaza viata, societatea in care traiesti, iti omoara copilul, sora, parintii, etc…

      (Citează)

    • Tocmai, politica pute. Și de asta sunt convins că nimeni de pe aici n-a văzut ce înseamnă politica, nici măcar la nivel de primărie și consiliu local – dar de la firul ierbii, chiar dacă într-o comună sau un oraș mic.

      Și fix asta e problema, că nu politicul trebuie să ia anumite decizii. Deci în loc să intre toată lumea în politică, trebuie ca funcțiile cheie care cer anumite abilități să nu aibă legătură cu politicul. Acolo trebuie lumea să se simplice, îna dministrație, inginerie, sănătate etc., nu în partide.

        (Citează)

    • Pai bagati-va in AUR, de ce nu? Pentru diversitate.

        (Citează)

  5. Pe termen lung, tot ce poti face este sa-ti educi copiii sa faca alegeri mai bune ca noi si ca parintii nostri.

      (Citează)

  6. Eu cred ca e vorba de luna august.

    In luna august se intampla cele mai multe nenorociri in Romania, pentru ca e luna de vacanta, lumea calatoreste mai mult si e si cu creierii mai imprastiati, in plus e si cald de inebunesti.

    Nu glumesc, statisticile spun ca luna august este luna cu cele mai multe accidente rutiere de exemplu.

    In rest, nu ai ce sa faci Radule draga, lucrurile nu se vor imbunatati in Romania in timpul vietii noastre. Ti-am mai zis eu ca de cand ai copil te-ai inscris pe o traiectorie de emigrare, la fel ca ca atatia altii (inclusiv eu).

    Singurul meu sfat este: cu cat copii sunt mai mici, cu atat e mai usoare emigrarea, pentru ca se vor integra mai usor dpdv limba etc. Dupa 10-11 ani ai copiilor deja este foarte greu sa mai pleci deoarece necunoasterea limbii devine un handicap major pentru ei ca au de interactionat cu altii de varsta lor sau au de dat examene, ceea ce e f greu daca nici macar limba nu o stii. In plus, deja incep sa prinda radacini in RO (prieteni etc) si cum viata lor e buna ca traiesc in bula creata de parinti, nu vor intelege si nu vor accepta schimbarea.

      (Citează)

    • Una din rarele ocazii (in ultima vreme) in care sunt de acord 100% cu ce ai scris mai sus.

        (Citează)

    • Da, sigur. Iti arata ce efect are tara asupra cetateanului atunci cand se tureaza, in sezon.
      Ce mai arata este faptul ca doar elitele, sezonul si hazardul dicteaza sansele de supravietuure ale unui cetatean oarecare din RO.
      Educatia, puterea exemplului, legea si institutiile statului (de la varf si pana la baza) menite sa-l protejeze pe cetatean nu exista nicaieri in ecuatia sanselor in RO.

      Si nu se intrevede niciun fel de ameliorare a situatiei.

      Asta e tragicul adevar.

      Cu alte cuvinte, traiti in RO 100% pe propria raspundere.

        (Citează)

    • De ce ai ales Tenerife si nu Finlanda/Danemarca? N-ai vrut sa intri in categoria europenilor fericiti si cu inteligenta si adaptabilitate peste medie? :)) Copiilor cred ca le merge excelent in Tenerife.

        (Citează)

    • In principal pentru clima, proximitatea marii, scoala, mediul etnic eterogen, natura senzationala.

      Clima inseamna (in sudul insulei):

      – 1 sezon, 1 garderoba (cea de vara, chiar daca uneori mai ai nevoie de un pantalon lung sau o jacheta, anumite zile din Feb sau daca mergi in N sau pe munte).
      – fructe exotice (cel mai mare producator de banane dar si de mango, papaya, ananas si citrice) si legume “ca la tara”.
      In Nord, sunt 3 anotimpuri (fara iarna) cu garderobele corespunzatoare.

      Proximitatea marii:

      – copiii s-au nascut cu o sensibilitate a cailor respiratorii, ceva operatie si tratamente in RO. De cand am ajuns problemele au disparut complet.
      – calitatea aerului este apropiata cea din inima scandinaviei.
      – baie in mare in (aproape) orice saptamana a anului.
      Scoala:
      – copiii au studiat la scoala britanica in RO si spaniola secundar. Erau obisnuiti cu curricula si diversitatea etnica si culturala (atata cata era) din scoala de acasa. Am vrut sa continuam in sistem britanic iar aici avem scoala de Top 6 in intreaga Spanie si in Top 50 scoli britanice acreditate overseas. In plus isi perfectioneaza spaniola si sunt a um aproape la nivel ‘nativ’. Au colegi din cel putin 6-7 nationalitati si sunt expusi la obiceiuri, culturi si limbi diferite.
      – seriozitatea, disciplina, calitatea profesorilor (90% brutanici, 10% spanioli) si a scolii in general nu sufera comparatie cu nimic din RO. Nici pretul, fiind MULT sub tarifele din RO.
      – la absolvire studiile sunt echivalate la standardul spaniol, putand apoi urma universitati din spania daca vor alege asta.

      Mediul etnic eterogen:

      – e important pt copiii sa creasca in astfel de mediu. Vor putea apoi trai absolut oriunde aleg sa o faca.
      – nu exista limitarile caracteristice zonelor cu o expresie nationalist-etnica puternica unde ca sa fii acceptat trebuie sa inveti dialectul care este si limba principala in scoala ridicand astfel bariere nenecesare in etapa adaptarii dar si ulterior in etapa integarii (in spania cele mai bune exemple sunt catalanii, valencienii si bascii).

      Natura:
      – words or pics just dont do justice to it!
      – pentru mine este nirvana motociclistica, 12 luni pe an.
      – cele 7 insule sunt diferite intre ele, unele destul de mult.

      Sunt si minusuri ca sa nu para totul chiar o feerie in nuante roz :-))
      – izolarea dpdv transport in alte continente except N Africii (Marocul este Bulgaria noastra)
      – turismul excesiv si relativ low cost
      – sentimentul extrem de rural pe care il ai pe oricare din insule
      – nevoia de masina pentru pretty much anything
      – calima: vantul preponderent de NE aduce praf saharian in din ce in ce mai multe zile/an (devine o prezenta foarte frecventa fata de anii trecuti) care creeaza efect de sera si incalzirea puternica cu grad maricel de umezeala in special vara, dar am avut si revelioane la 30⁰C.
      – imobiliarele au luat-o razna desi preturile in general sunt mai mici cel mult egale cu Bucurestiul in rest (combustibilii -25% vs RO).

        (Citează)

    • Lasati-i ba in pace pe aia din alte tari. Va duceti atatia peste ei. Io cand sunt turist in vest nu ma duc ca sa vad romani.

        (Citează)

  7. Aproape 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, potrivit datelor furnizate de INS. Asta e oficial, neoficial, probabil mai multi. Si lumea nu mai emigreaza de foame ca in anii 2000 ci pentru ca vor sa traiasca intr-o societate civilzata.

      (Citează)

  8. Pe de o parte multe lucruri se schimba in bine, pe de alta parte altele scapa de sub control.
    La problema accidentelor cu betivi, drogati, idioti: pana in pandemie se intrecea politia cu radare mascate si cascade, iar la fiecare drum intalneam cel putin un radar. Dupa pandemie nu stiu ce ordine au, dar nu mai exista pe strazi. Nu mai exista in oras (Iasi), pe e85 ii vezi rar sau stau pe langa masini, iar in genere au disparut. Am facut drumuri lungi prin tara, condus zile intregi in care am vazut maxim politie locala.

    Usor usor in mintea celor vizati mai sus se naste ideea ca nu ii prinde nimeni. Si asa si e. Ii prinde dupa ce au facut beleaua. Si nici atunci.

    Pentru restul de situatii ce sa zic, e trist. Daca ai de-a face cu spitalele e jale, iar daca nu ai bani de spagi esti deja cu un picior in groapa.

      (Citează)

    • In ultimii 3 ani aproape jumatate din nr de politisti (31k din 65k) au devenit pensionari speciali – am citit recent dar nu mai gasesc articolul, ca va dadeam link.

      Deci la propriu nu mai avem politisti, nu e de mirare ca nu ii mai vedem.
      Similar este la judecatori, procurori, armata si servicii secrete.

      Dragnea a avut aceasta strategie de distrugere pur si simplu a institutiilor de forta (adica a “statului paralel”) prin oferirea posibilitatii de a iesi la pensie devreme si cu o pensie grasa – si i-a reusit.

      Cred ca si eu si tu am fi dispusi sa iesim la pensie la 45 de ani cu o pensie mai mare decat salariul, deci acestor oameni nu li se poate imputa nimic.

      Cand vine vorba de pensii speciale, lumea se oftica ca sunt speciale, adica mari, dar aproape nimeni nu vorbeste despre faptul ca dincolo de banii pe care ii plateste bugetul, problema mult mai mare este ca nu mai exista resursa umana in institutiile care au drept scop mentinerea ordinii si a justitiei in tara. Si chiar daca vor angaja oameni noi, acestia nu au cum sa aiba experienta celor care au plecat la apogeul vietii lor profesionale.

      Este pur si simplu o catastrofa.

        (Citează)

    • se schimba in bine unele lucruri, e adevarat. glovo vine mai repede, freshful baga cafea la reducere.

        (Citează)

    • Politistii nu sunt pe strazi ca probabil lucreaza de acasa 😆 Lasand gluma la o parte, si eu am sesizat asta in cartier. Acum 1-2 ani mai vedeai cate un politist macar din intamplare pe strada, acum niciunul. Zona noastra din sectorul 2 era destul de ok inainte, acum colcaie de drogati (au un cuib pe langa bloc, probabil dealerul e aproape), tot felul de cocalari si dubiosi, scuipaciosi de seminte care isi fac reuniune in spatiile verzi dintre blocuri. Am facut la politie sesizari despre lipsa iluminatului public si despre drogati de acum 2 luni, inca astept ceva, orice… Trafic nebun, oameni mai nesimtiti ca oricand, mai nou probleme cu un caine enorm agresiv fara botnita al unor vecini ce nu il pot controla (mai devreme sau mai tarziu, daca nu iau masuri, va aparea o stire ca a omorat pe cineva; a sarit la diverse persoane), ce mai, o placere sa iesi cu copilul din casa, te simti atat de safe si zen… M-as muta, ca nu am rabdare pana se schimba ceva, dar nu pot momentan.

        (Citează)

  9. Da, man, pare o tara buna sa investesti banii in imobiliare :))
    Acum, la modul serios, nu v-ati saturat sa va plangeti? De multe ori mi se pare ca sunteti ca aia care in fiecare weekend “prelungit” se duc la mare sau la munte si apoi se plang ca stau cu orele in coloana. La viteza actuala lucrurile or sa se mai schimbe (cu putin noroc) in 30-40 de ani. Daca ai rabdare (si mult noroc) o sa prinzi schimbarea, dar nu stiu daca o sa te mai intereseze…

      (Citează)

  10. Am emigrat in august 2021, intr-o tara nordica, la 52 ani, si singurul regret este ca nu am facut-o mai demult. Viata poate fi cu totul altfel. Curaj !

      (Citează)

    • Clima si oamenii din nordul Europei te baga direct in depresie. Alegeti si voi ceva spre vest si cu clima mediteraneana, Spania sau Italia, ca se invata usor limbile.

        (Citează)

    • Sudul Spaniei sau sudul Italiei e un fel de Romanie. Decat sa emigrezi in Napoli mai bine ramai (sau te muti) in Bucuresti.

        (Citează)

    • Nu ma refer la sud.

        (Citează)

    • Am fost acu prin Veneto si Friuli, cand ma gandesc ca acu 160 de ani eram in aceeasi tara cu ei aici in Ardeal…dar au avut unii idei crete ca sa distruga Imperiul Austriac (inclusiv prin transformarea lui in Austro-Ungaria)

        (Citează)

    • d’apoi ce bine era cand eram sclavi la austrieci… zi-mi ca esti ardelean fara sa zici ca esti ardelean….

        (Citează)

    • Nu eram sclavi, nici iobagi. Mai invata istorie. Cum dracu sa fie sclavi daca erau generali romani in armata austriaca?! V-a omorat neuronii propaganda bucuresteana.

        (Citează)

    • asa e boss-sultane, adevarul e ca in 1918 adunarea aia organizata de Maniu (nb nascut / crescut pe la voi pe acolo) a votat ramanerea in AU… oh wait…

      propaganda pura in capul meu….

      keep drinking the kool-aid. saluta-l pe Funar de la mine!

        (Citează)

    • @deea se refera fix la orasul unde s-a mutat ea (daca s-a mutat…)… si chiar si acolo, nu in orice cartier fraiere – la ea pe strada, in acelasi bloc, un etaj mai sus…. nu e chiar etajul perfect (ca acolo sta ea)… dar nah…

        (Citează)

  11. pe termen scurt: ochii in 4, si stai cat mai departe de idioti

    pe termen lung: emigrarea

      (Citează)

  12. Deea:
    Clima si oamenii din nordul Europei te baga direct in depresie. Alegeti si voi ceva spre vest si cu clima mediteraneana, Spania sau Italia, ca se invata usor limbile.

    Nu e mai nimeni in depresie pe aici, sa nu exageram. In clasamentul fericirii, in primele 6 locuri, 4 sunt din nordul Europei. Depresie :)

      (Citează)

    • Right. Si cea mai mare rata de sinucidere, tot de fericire, banuiesc, ca cele 40 de zile de soare/an te revigoreaza :)) Si oamenii sunt o bucurie, terni si ciudati. Ma rog, nordul Europei nu-i pentru mine, duceti-va voi.

        (Citează)

    • Copenhaga are ~1700 de ore de soare anual, comparativ cu Bucuresti care are ~2100.
      Viena ~1600.
      Nu-i asa rau zic.

        (Citează)

    • Asa este. Nu stiu de unde a scos Deea faza cu 40 zile soare pe an, ca e foarte departe de adevar. E adevarat ca vara asta nu au fost mai mult de 25-26 grade, dar a fost soare. Anul trecut a fost mai cald, pana spre 28-29 grade. Eu personal prefer asa, decat peste 35 grade.

        (Citează)

    • Nu stiu pe cine incerci sa convingi. Nu toti vor sa traiasca in shitty weather & weird people.

        (Citează)

    • @Pyro
      Chiar vara asta am trecut prin nordul Danemarcei, de 2 ori. In plin iulie nu puteai sta in tricou decit citeva ore la prinz, apoi trebuia sa iei ceva in plus pe tine. Si citeva zile de ploaie incontinuu, mocaneasca si rece. La Riga cel putin era ca-n octombrie la noi, acu’ 20 de ani. Oamenii lucrau in șube, in plină vară. Si degeaba e soare ca la incidenta de 30-40 de grade (sexagesimale) la sol nu are putere sa incalzeasca

        (Citează)

    • Nu-i adevarat!! N-auzi ca sunt in extaz in oraselul lor trist din Danemarca? Clima extraordinara, oameni super civilizati si docti. M-am uitat pe niste poze din oraselul lui Gerry, e depresie curata. O incantare a simturilor.

        (Citează)

    • Clima in nordul DK e mai aspra decat in centru si in sud. Riga nu e in Danemarca. Si in zona in care stau eu a plouat in vara asta mai mult decat anul trecut, dar eu din iunie pana acum nu am pus nimic peste tricou cu maneca scurta.

        (Citează)

    • Nu ai avut nevoie de tricou pentru ca te ajuta stratul adipos.

        (Citează)

    • La 1,85 cu 92 nu am un strat adipos foarte proeminent. Nu neg ca el exista, mai mult poate decat mi-as dori. Daca din lipsa de argumente ajungi sa te iei de fizicul cuiva, chiar ca frizezi penibilul. Tot asteptam linkul ala cu incidenta crescuta a ratei de suicid in Scandinavia.

        (Citează)

    • Copenhaga o avea 1700 de ore de soare anual, dar cele mai multe sunt vara, cand soarele rasare la 5 dimineata si apune la 9-10 seara. Iarna insa…. mai greu :-))

      Nordul este intr-adevar ce trebuie din toate punctele de vedere, mai putin mancarea, care de obicei e proasta, si uneori lipsa soarelui in perioada oct-feb, dar astea sunt lucruri cu care te obisnuiesti.

      Si evident, dupa 1-2 ani ajungi sa iti placa mai mult clima mai rece, cu vant si cu ploaie. Pe mine daca ma duci acum in RO ma sufoc.

        (Citează)

    • Mancarea nu e deloc proasta. Doar altfel. Daca ajungi prin Danemarca, iti pot recomanda niste restaurante unde vei fi placut surprins.

        (Citează)

    • ok, nu stiu cum e in danemarca decat din auzite, eu ziceam de fapt de Olanda unde inclusiv olandezii zic ca mancarea e proasta. :-)

      restaurante bune se gasesc oriunde, dar o tara are mancare buna sau proasta in functie de cum e mancarea la magazin, in restaurante fara pretentii, la colt de strada samd

      de exemplu in Spania sau Italia nu ai cum sa mananci prost oriunde te-ai duce, decat in mod absolut exceptional

        (Citează)

    • Hm, singurul lucru pe care-l au in comun spania si italia la capitolul asta este ca ambele sunt tari mediteraneene cu profil agricol si zootehnic asemanator.
      Dpdv al bucatariei sunt doua lumi diferite, italienii au luat toata creativitatea, inventivitatea si iscusinta in ale gastronomiei, spaniolii restul. :-)

      Daca scoti tapasul din ecuatie (in toate formele lui gen tapas, pintxas, tostas) si porcul iberic nu raman multe chestii memorabile pentru palat si prietenoase pentru ficat. Fabada, garbanzas, chorizo, morcilla, tortilla, paella valenciana (con carne e traditionala, con mariscos e o adaptare turistica), gazpacho, salmorejo, papas locas, huevos rotos/revueltos, croquetas, pimiento de padron, cachopo sunt cele mai populare exemple de feluri spaniolesti care in opinia mea nu se claseaza in primele 100 feluri de mancare pe care le gasesti in bazinul mediteraneean. Branza, jamon, vin si fructe de mare de calitate comparabila sau mai buna se gasesc in foarte multe tari.

      La bucatarie, Italia face legea in bazinul mediteraneean si singura care ii face concurenta reala e Turcia.

      Na, ca mi-a iesit de-o postare tip bursucu’ gastric. :-))

        (Citează)

    • @Tom
      Ok, avem un carcotas aici :-)
      Daca nu ma insel, tu traiesti in Tenerife. Te invit vreo saptamana prin NL sa vedem daca te mai plangi de mancarea spaniola :-)

      Eu mai glumesc cu colegii olandezi zicandu-le ca simplul fapt de a pune usturoi in absolut orice mancare pe care o gasesti pe aici i-ar imbunatati gustul cu cel putin 50% … Si nici macar nu sunt convins ca nu e adevarat :-)

        (Citează)

    • @Gerry, vad ca esti in Danemarca, cum e integrarea copiilor in sistemul de invamant?
      De ex in Olanda o cunostinta imi povestea ca 1 an au facut doar chestii care sa-i ajute sa invete limba; acum vreo 5 ani cand era sa plec in Elvetia si ma documentasem 24/7 vreo 2-3 saptamani tot asa vazusem, ca primul an e pentru integrare.

      E similar si acolo?

        (Citează)

    • Statul danez face tot posibilul pentru integrarea copiilor imigrantilor. Am colegi cu copii care merg la scoala aici, nu sunt probleme. Putem vorbi in privat dar nu stiu cum sa facem, nu imi pot lasa numarul aici. Cauta-ma pe Facebook dupa Gerry Grigore, contacteaza-ma pe mess si vorbim cu mai multa usurinta.

        (Citează)

    • Acum spune și care e topul țărilor care folosesc antidepresive.

        (Citează)

  13. Deea:
    Right. Si cea mai mare rata de sinucidere, tot de fericire, banuiesc, ca cele 40 de zile de soare/an te revigoreaza :)) Si oamenii sunt o bucurie, terni si ciudati. Ma rog, nordul Europei nu-i pentru mine, duceti-va voi.

    Da-mi te rog un link cu rata de sinucideri. Daca esti o persoana foarte afectata de clima, vei fi surprinsa sa afli ca nu toata lumea e asa. Traiesc printre ei, muncesc cu ei, si nu sunt deloc terni si ciudati. M-as bucura sincer sa fie si romanii ca ei.

      (Citează)

    • Repet, nu sunt pentru mine, nu mi-au placut oamenii, in ciuda aparentei civilizatii, nu m-as integra niciodata acolo, insa daca tie iti plac, cu atat mai bine. Ia-mi soarele si ma bagi direct in depresie. Au un stil de-a fi ciudat, incompatibil cu mine. Unora li s-o potrivi, mie nu.

        (Citează)

    • E dreptul tau sa fi incompatibila cu civilizatia nordica, care te asigur insa ca nu e deloc aparenta. E pur si simplu civilizatie. Daca pentru tine soarele conteaza mai mult, este alegerea ta.

        (Citează)

    • Vezi ca civilizatia aia se macina de ceva timp din anumite cauze. Nu contest civilizatia, dar inca nu m-am tampit sa aleg frigul, vantul, umezeala si oameni cu fete anoste. Nu mi-au placut scandinavii si pace. Daca iti plac, bravo tie. Pentru mine sunt a big NO.

        (Citează)

    • Ce zici tu cu macinatul civilizatiei cred ca se aplica mai mult la Suedia decat la Danemarca, care are niste politici sanatoase.

        (Citează)

    • Uite un om informat.

        (Citează)

    • Sorry, danezii mi s-au parut cei mai rasisti dintre scandinavi. Evident, e experienta mea care nu reprezinta un etalon pentru nimeni. Iar tara si oamenii mi s-au parut de o monotonie cu care e greu sa te obisnuiesti. Mancarea – shitty, in general. Suedia, pe de alta parte, o sa bubuie in curand din cauza musulmanilor.

        (Citează)

    • Ca idee, iarna e mai frig in Romania ca aici. Vant este, dar nu exagerat. Ploua mai mult ca la noi, e adevarat. Dar toate astea nu sunt insurmontabile, te adaptezi. Un om inteligent nu depinde de clima, gaseste solutii sa se adapteze. Conditiile de clima sunt compensate de civilizatie care nu stiu de ce crezi tu ca se macina. Implicit de societatea de aici. Mi-as dori oricand ca romanii sa fie ca danezii. Daca ar fi fost asa, Romania ar fi fost cred in primele 10-15 tari din lume. Iti doresc multa bafta in a gasi un loc cu mult soare, e bine ca mai sunt si oameni usor de multumit. :)

        (Citează)

    • Serios, nu te mai strofoca sa ma convingi, nu m-as muta in Nord pentru nimic, vreau sa-mi pastrez sanatatea mintala (atat cat mai e). Au o cultura ciudata, si nu neaparat in sensul bun. Ma bucur ca tu, ca om inteligent si adaptabil, te-ai integrat.

        (Citează)

    • Din pacate, din documentarile mele fara numar, am ajuns la concluzia urmatoare:

      1. In tarile cu clima blanda, sunt salarii mici; cu foarte foarte mici exceptii
      2. In tarile cu clima sa zicem mai rece, sunt salarii mari.

      Cumva, de cele 2 puncte de mai sus se cam leaga si gradul de civilizatie, respect pentru legi/reguli etc.

      Concret, se observa diferenta asta si la Spania/Italia vs Olanda/Germania/Danemarca etc, dar si chiar in cadrul unei tari, eg Lugano vs Zurich (Elvetia) sau Nisa vs Paris (Franta).

      Probabil ca atunci cand a clima blanda oamenii sunt mai mult pe modul relaxare si durere in pix. Din pacate pentru mine.

      Iar clima perfecta nu o gasesti in Spania sau Italia per se, ci in Tenerife; undeva unde-i o insula bine pozitionata, care iarna se incalzeste de la mare, iar vara se racoreste de la munte (microclimat).

        (Citează)

    • In Elvetia cresc si palmieri, deci…

        (Citează)

    • Deea ne poti da linkul ala in care tarile.nordice au cel mai mare numar de sinucigasi ? Ca la o cautare rapida nu sunt in top…

        (Citează)

    • Am cautat si eu si nu am gasit nimic care sa dovedeasca o incidenta crescuta a suicidului in Scandinavia. Chiar eram curios daca asa este. In fine, e mult mai usor sa bati campii fara argumente, fie ele si “pseudo”.

        (Citează)

    • N-are nimic, tu ai link-uri utile pe maneca sa-ti validezi realitatea. Fericire maxima pe acolo.

        (Citează)

    • Daca prin tari nordice intelegi doar Finlanda, atunci da. Finlanda si Ungaria au cele mai mari rate de sinucidere. Deci e o chestie a unei alte comunitati de tari, ca sa zic asa.

        (Citează)

    • Deea eu stiu ca e trist acolo, ca oamenii nu zambesc, nu ii vezi fericiti dimineata, etc nu e nici pentru mine, in comparatie cu Italia/Portugalia. In spania am stat sub 30 de zile, nu stiu clar cum e. Dar tu ai facut o afirmatie falsa si pare ca nu vrei sa recunosti ca ai mintit/gresit, doar de dragul de a sustine un punct de vedere.

        (Citează)

    • Danemarca e pe locul 2 la antidepresive consumate, dupa Islanda. Urmeaza Finlanda, Suedia, Norvegia. Also: https://www.theguardian.com/world/2018/aug/25/nordic-countries-happy-reputation-masks-sadness-of-young-says-report

      Adevarul e ca trebuie sa pompezi antidepresive la greu ca sa rezisti intr-o asemenea tara.

      Happy, smiling people….

        (Citează)

    • deci antidepresive = sinucidere?

        (Citează)

    • Daca pompezi antidepresive, nu te sinucizi, abordezi un zambet tâmp si te bucuri de binefacerile civilizatiei :)))

        (Citează)

    • lol… pai si cu sinuciderile cum ramane?

        (Citează)

    • Deea, mănânci 💩 din nou. In articolul de la tine se analizează de ce sunt și oameni triști și depresivi in țările alea, nicidecum de ce sunt mai depresivi decât în alte țări.
      Iar țările nordice nu sunt nicidecum toate acolo sus la consumul de antidepresive. Uite, îți dau articol de pe Euronews, că mai demult ți-am dat de pe pagina guvernului canadian (parcă) și ai fost atât de bătută în cap sa spui că e un site obscur.
      https://www.euronews.com/next/2023/05/16/europes-mental-health-crisis-in-data-which-country-uses-the-most-antidepressants

        (Citează)

    • Arata doar ca sunt mai deschisi la tratament anti depresie, asta nu inseamna ca au mai multi depresivi.

        (Citează)

    • “Un om inteligent nu depinde de clima, gaseste solutii sa se adapteze”

      Ce treabă are una cu alta? Poți avea premiul Nobel, daca nu suporți frigul, nu îl suporți.
      Eu daca am sub 25 grade in casă o iau razna, vara nu pornesc aproape niciodată aerul condiționat.

        (Citează)

    • Inteligenta e corelata cu adaptabilitatea la o clima de rahat, conform lui nea Gerry. Datorita inteligentei, s-a adaptat mirobolant in oraselul lui trist si monoton de 60.000 locuitori.

        (Citează)

  14. Deea:
    Sorry, danezii mi s-au parut cei mai rasisti dintre scandinavi. Evident, e experienta mea care nu reprezinta un etalon pentru nimeni. Iar tara si oamenii mi s-au parut de o monotonie cu care e greu sa te obisnuiesti. Mancarea – shitty, in general. Suedia, pe de alta parte, o sa bubuie in curand din cauza musulmanilor.

    Experienta ta e mai mult o inexperienta care induce oamenii in eroare.

      (Citează)

    • Nu detii adevarul absolut. Este experienta mea si scandinavii sunt cei mai oribili din UE, inerti interior, monotoni si insipizi ca clima lor de rahat. Te-ai urzicat degeaba, nimeni nu e de vina pentru alegerile tale neinspirate.

        (Citează)

    • Mie mi-a placut cand am fost in Gothenburg si Stockholm, mai putin anumite aspecte migrationiste.
      Mentionez ca am fost prin 2010 si mi s-a parut ca am calcat in alta lume.

      Fusesem si in Bremen prin 2007 deci aveam termen de comparatie.

        (Citează)

    • Eh, am fost acum 2 ani si eu zic ca in mai putin de un deceniu o sa bubuie urat treaba cu musulmanii pe acolo, just wait and see.

        (Citează)

    • @Pyro
      Mentionez ca e o diferenta semnificativă intre turist si localnic. La fel ca-n bancul cu bețivii care se duc in vizita in rai, iar după ce o mierlesc ajung fochiști la cazane…

        (Citează)

    • Nu m-am urzicat deloc. Dar esti total pe langa cu ce spui. Eu traiesc aici de ceva vreme si daca era o alegere neinspirata, as fi plecat demult. Nu vorbesc din auzite, ci prin prisma vietii traite aici zi cu zi, alaturi de danezii astia “insipizi” si “rasisti”, si “monotoni”. :)) Ca o paranteza, sotia mea nu suporta frigul, si e incantata aici. Nu s-ar mai intoarce in Romania ever. Faci niste afirmatii total deplasate referitoare la Scandinavia si la oamenii de aici. Toate clasamentele (al fericirii, nivelului de trai, civilizatiei etc etc etc) te contrazic. Te tot legi de clima (folosind si un limbaj care denota o anumita lipsa de calitate personala), dar daca intr-adevar vrei sa vezi o clima cu adevarat rea, du-te in Scotia. Si chiar si aia mi s-a parut suportabila. Dupa cum ti-am spus, un om inteligent se adapteaza.

        (Citează)

    • Evident ca esti inteligent iar eu sunt un om prost ca nu am apreciat binefacerile Nordului. Evident ca esti mega-incantat, dar inteligenta ta debordanta nu suporta sa fie contrazisa, desi ai pseudo-argumente. Traiesti de mai putin de 2 ani ca lucrator de depozit intr-o tara cu clima oribila si incerci sa-ti validezi alegerile pe aici. Mai vorbim peste 10 ani. Succes maxim, ce sa zic.

        (Citează)

    • Ca deobicei, esti prea agresiva.
      Pana la urma unde ai emigrat? Iti place? Esti multumita? Tips and tricks?

        (Citează)

    • Agresivitatea este intotdeauna argumentul suprem al unui om limitat, incapabil de alta retorica.

        (Citează)

    • Hey, noroc ca traiesti acum intr-o fericire deliranta printre danezi :)) Ridicol.You’re not fooling anyone, darling.

        (Citează)

    • I really don’t need to fool you. It is no more necessary. 😀

        (Citează)

    • Nu incerc deloc sa imi validez alegerile pe aici, am incercat doar sa dau indirect niste sfaturi bine documentate, nu din auzite. Apropo, ca tot mi-ai studiat profilul, ma poti gasi si pe LinkedIn, ca sa vezi pe unde a umblat si cam cu ce s-a ocupat lucratorul de depozit. Daca tu consideri clasamentele fericirii, nivelului de trai etc doar pseudo-argumente, ce pot sa mai zic ? Daca nu le gasesti, iti pot trimite linkuri. Te-am rugat la inceputul discutiei sa imi dai un link credibil cu un clasament al incidentei suicidului in Scandinavia, pentru ca realmente sunt curios daca asa este. Logic nu ar prea avea cum, avand in vedere ca Danemarca e pe locul 2 (de vreo 7 ani) dupa Finlanda (alta tara nordica), in clasamentul fericirii . Apropo de “mai vorbim peste 10 ani” …. Sunt foarte multi aici de zeci de ani, si-au luat case, si-au refacut viata etc, practic s-au integrat complet in societate. Daca era rau, oare s-ar fi intamplat asta ? Incearca sa gasesti danezi emigrati in alte tari, nu prea vei gasi. Oare de ce ? Imi vei spune poate din noi ca sunt ciudati, monotoni, insipizi, ce mai, vai de mama lor :):):). Iti doresc mult soare. Numai bine.

        (Citează)

    • Nu stiu, oare doar eu gasesc amuzant faptul ca Deea le reproseaza danezilor in special si scandinavilor in general ca sunt rasisti (pe baza experientei proprii, deci nu din auzite !!) dar in acelasi timp deplange faptul ca societati ca cea suedeza vor imploda din cauza musulmanilor. Deci practic nu sunt suficienti de rasisti, nu?

      Sau mai degraba e ok sa fie rasisti, dar numai cu anumite categorii de imigranti. Astia din europa, albi si crestini, ar trebui sa fie primiti cu bratele deschise, ca sunt speciali.

      Apropo, cel mai tare ma distreaza imigrantii care sunt ei insisi rasisti in tara de adoptie fata de alti imigranti. Sunt deliciosi.

        (Citează)

    • Amuzant ? “Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere” 😀😀😀

        (Citează)

    • Pai na, daca e vorba de rasism, suntem de aceeasi rasa cu suedezii. Somalezii nu prea.
      Dar africanii sunt ok, am ajuns sa ma bucur sa-i tot vad prin vest.

        (Citează)

    • Deea ne confirmă că pe lângă frustrată e și obtuză. Deea, pentru noi ești gaelex doi.

        (Citează)

    • M-am gandit si eu la asta. Zici ca sunt frati. Totusi, e o diferenta. Uneori Gaelex are argumente.

        (Citează)

    • Deea, daca ai fost la fel de agreabila cum esti de obicei pe aici, nu e de mirare ca sunt “rasisti” oamenii cu tine. Dar tu continua cu autosuficenta ta, e ok, darling.

        (Citează)

  15. După ce soția a rămas însărcinată am început sa ne gândim dacă vrem sa creștem copilul in țara sau nu si am căutat alternative. Când acesta avea un an am plecat in Germania si nu regretam deloc (poate doar că nu am plecat mai devreme). Când te întorci in țara, in special dacă vii cu mașina simți diferența imediat după Sibiu ;) dar întreaga mentalitate legată de copii e atât de diferită că te simți ciudat in România.

      (Citează)

    • Poti sa incerci si-n Romania sa nu-ti pese de gura lumii. Si te vei simti ca in Germania.

        (Citează)

    • daca nu iti pasa de gura lumii, levitezi peste gropi, aerul miroase brusc a trandafiri, scolile sunt harvard, spitalele din star trek si ai in permanenta o duba cu mascati in zona…

      Legit.. 10/10.. makes sense…. Oare cum de nu s‘au gandit mai multi la asta?

        (Citează)

    • Nu ai tot timpul treaba cu spitale, scoli, gropi. Iar uneori cand ai treaba nici nu e rau, ca nu e rau intotdeauna. Relax. Acum se mai repara cate ceva, sa vezi cum va fi intr-o recesiune serioasa.
      Nu s-au gandit pt ca sunt niste romanache morocanosi. Ii vad ce crizati sunt si prin concediile din strainatate
      Vai de capu lor.

        (Citează)

    • ah… deci practic daca esti sanatos, fara copii, lucrezi remote de acas si castigi destul ca sa iti aduca bringo / glovo totul la nas, esti ok..

      procentual din populatie, cam cat estimezi ca sunt asa?

        (Citează)

    • Nu bre, dar la scoala nu dai intotdeauna peste aspectele negative. Nici la spitale, pe langa ca sper ca imensa majoritate a populatiei are doar rar nevoie de ele.
      Oi castiga destul, dar in general ma duc singur sa-mi cumpar de mancare. Si nu prea ma intalnesc cu gropi sau cu cine stie ce obstacole. Calmati-va agitatilor. Ce procent? Mare.

        (Citează)

  16. Deea, Gerry??? Mai sunteti? Ca mi-a mai ramas popcorn..

      (Citează)

  17. Unul dintre avantajele mutatului in alta tara este ca pe termen scurt nu te prea intereseaza politica locala :)
    Sunt multe probleme dar o schimbare de mediu iti da sansa sa te focusezi pe altceva.
    Ca sa iti raspund insa la intrebare, daca vrei sa traiesti in normalitate, pe termen scurt trebuie sa te aliniezi la opiniile majoritatii. Aceasta defineste normalitatea.
    Pe termen lung sa aliniezi normalitatea din jurul tau la ceea ce iti doresti de la viata.

      (Citează)

  18. Pyroacum vreo 5 ani cand era sa plec in Elvetia si ma documentasem 24/7 vreo 2-3 saptamani

    Ai ajuns acolo sau ce te-a făcut sa nu mai faci pasul?

      (Citează)

    • Faptul ca sotia nu-i tehnica si nu stie germana, impliciti si-ar fi gasit foarte greu sau deloc de munca.

      Daca vrei sa citesti diverse fa-ti un cont pe https://www.englishforum.ch/forum.php

      Sunt tone de informatii utile, experiente, puncte de vedere; timp sa ai.

      Intre timp mi-a plecat un fost coleg, e foarte incantat, dar sunt amandoi tehnici.

        (Citează)

  19. Asta-i normalitatea, ziceti mersi ca inca nu e razboi. Nu stiu de unde atata “entitlement”.

      (Citează)

  20. Si ca sa-i raspund lui Radu, care nu citeste comentariile sau cel putin nu raspunde: nu ai ce sa faci decat sa pleci; in viata noastra nu mai prindem schimbarea, o astept de cand eram in liceu.
    Singurul avantaj pe care-l avea RO e ca era relativ sigura; la cum merg lucrurile nu stiu cat va mai dura.

      (Citează)

  21. Also: Measures comparing national trends and status of alcohol use. Since the 1960s, Denmark has had the highest recorded consumption of alcohol of the four Nordic countries; in 2018 recorded consumption amounted to 9.1 litres of pure alcohol per capita among those aged 15 years and older.

    Beau de mici, ca altfel e greu sa rezisti intr-o tara cu vreme oribila si oameni pe masura. Antidepresive si alcohol, fericire maxima.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus