►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 31 august 2023
Steam Strategy Fest: reduceri de preț la jocuri de strategie »
31 Aug 2023 ·
Mai jos vedeți noua tabletă Tab S9+, modelul de 12,4 inci lansat acum o lună. Samsung mi-a trimis-o și cu husa slim cu tastatură pentru această tabletă, ceea ce îi permite să devină practic un laptop cu Android.
Așa că am încercat să o folosesc ca pe un laptop în aceste zile, ceea ce n-am mai făcut niciodată până acum cu o tabletă cu tastatură. Pare ceva mai interesant decât un review clasic. Unele articole publicate în aceste zile au fost scrise de pe tabletă, mai ales după ce i-am conectat și un mouse pe Bluetooth.
În cele din urmă, s-a dovedit că poate fi și un laptop, la nevoie. Are multitasking, am putut pune două ferestre una lângă alta pe ecran, cam orice activitate de browser o pot face și în browserul tabletei. Are chiar unele avantaje față de un laptop normal, de exemplu prezența unor aplicații dedicate pe care nu le poți găsi pe Windows sau MacOS, precum Google Home sau Google Assistant.
Are și dezavantaje, desigur, dar per total o astfel de tabletă foarte performantă poate fi și un laptop la nevoie, de exemplu într-o deplasare de câteva zile sau pentru a rezolva unele treburi urgente. Nu mă refer desigur la programatori sau la alte scenarii avansate de muncă și power users, dar majoritatea oamenilor care lucrează de obicei în browser și Office, țin calluri, învârt calendare și fac rapoarte s-ar descurca și cu o astfel de configurație, după o perioadă de adaptare.
Tableta în sine are o configurație de top pentru lumea tabletelor. Ecranul de 12,4″ este un Dynamic AMOLED 2x de rezoluție 1.752 x 2.800 și refresh la 120 Hz. Chipsetul este un Snapdragon 8 Gen 2, adică cel mai bun al momentului, și vine cu 12 GB memorie RAM și 256/512 GB stocare internă. Are 4 difuzoare “tuned by AKG”, două sus și două jos, iar per total se simte ca un telefon flagship foarte rapid și foarte mare.
Mare în diagonala ecranului, adică. Ca grosime, Tab S9+ are doar 5,7 mm, mai subțire decât orice telefon, probabil și pentru că bateria de 10.000 mAh din interior (cu încărcare la 45W) este mai subțire decât o baterie de telefon, fiind însă mai întinsă ca suprafață. Are și certificare IP68, rezistă până la 1,5 metri adâncime în apă, deși nu văd de ce ai face asta altfel decât accidental.
Tab S9+ are chiar și două camere pe spate, normală și ultrawide, plus senzor de amprente sub ecran și conectivitate Wi-Fi 6e și opțional 5G. Un detaliu care contează dacă vrei să o folosești ca laptop este că portul USB-C este unul de tip USB 3.2, nu USB 2.0 ca multe alte dispozitive. Asta înseamnă că, dacă îi conectezi un stick USB sau un cititor de carduri (ceea ce uneori poate că vrei să faci în scenariul în care o folosești ca laptop), va transfera rapid fișierele, de exemplu ceea ce ai filmat sau fotografiat cu o cameră foto.
Cu așa o configurație, este probabil ușor de ghicit că Tab S9+ excelează ca tabletă cu Android. Chiar nu am ce-i reproșa la acest capitol. Este foarte subțire și mult mai ușoară decât te aștepți de la ceva de diagonala aceasta. Are cel mai rapid chipset din acest an la bord și deci orice aplicație (sau mai multe deodată) rulează fără probleme.
Funcționează excelent ca o tabletă multimedia și de jocuri și de social media. Ecranul de înaltă rezoluție este foarte plăcut când te uiți la YouTube sau la Netflix/Disney+. Te poți juca orice, iar stabilitatea termică este excelentă (performanța a scăzut cu doar 10% în stress test). Cele patru difuzoare sunt parcă prea puternice, eu le-am ținut uzual pe la 20-30% din maxim.
În cutie primești și stylus, unul care se atașează magnetic pe spatele tabletei. Dacă trăiești ca în acele reclame în care îți dezvolți spiritul artistic în cafenele alături de prieteni voioși, foarte bine, te va ajuta stylus-ul. Fără glumă, acum, eu l-am folosit de câteva ori, fiind obișnuit și cu cel de pe S23 Ultra. Mi se pare mai simplu să atingi orice colț al ecranului cu acesta inclusiv în utilizare banală gen browsing sau Instagram, ba chiar am și semnat cu el contractul pentru noul an de grădiniță al lui Alice după ce l-am completat în Word de Android.
Benchmarks pentru comparație cu alte dispozitive:
Ascultam acum vreo lună podcastul lui MKBHD și spunea acolo că acasă are nevoie doar de o tabletă. Muncește pe un computer la muncă, dar acasă are nevoie doar de o tabletă pe care să se uite la YouTube, să schimbe mesaje cu prietenii și poate să trimită câte un email. Tab S9+ îndeplinește foarte bine astfel de sarcini, dar tableta pare construită pentru mai mult de atât, mai ales având în vedere că este singurul concurent din piață pentru seria iPad Pro de la Apple.
De asta am încercat să o folosesc ca un laptop, să văd dacă aș putea face workflow-ul meu zilnic de pe ea măcar pentru o perioadă. Se pare că pot, dar cu câteva compromisuri.
Culmea a fost că prima problemă de care m-am lovit când am înfipt tableta în husa ei cu tastatură și am început să o folosesc ca laptop a fost că nu puteam introduce diacritice. Android-ul nu are nici un meniu din care să poți seta limba unei tastaturi fizice și deci să introduci din ea caractere speciale precum ă-â-ș-ț-î. Eu scriu întotdeauna cu diacritice, inclusiv pe Messenger sau Instagram, nu doar pe blog.
Cu puțin ajutor de la prieteni mai pricepuți, am rezolvat și această problemă. Se pare, după cum vă spuneam, că Android în sine nu integrează suport pentru caractere speciale pentru tastaturi fizice. Tastaturi virtuale precum Swiftkey, Gboard, Samsung Keyboard sau ce preferați voi oferă așa ceva singure. Setați limba pe română, apăsați lung pe tasta S și veți vedea și Ș acolo.
Pentru tastaturi fizice, însă, Android presupune direct că orice ai conecta este un fel de tastatură US-International. Din fericire, chiar un român a creat un add-on de Android care adaugă și opțiunea de multe alte limbi cu caractere speciale, inclusiv Romanian (Standard) și Romanian (Programmers) din Windows și MacOS, iar eu folosesc varianta Programmers pentru a introduce diacritice. Creatorul respectiv are un proiect pe Github despre asta, dar varianta simplă este să instalați aplicația acelui proiect direct din Google Play (More Physical Keyboard Layouts) și astfel Android-ul va fi completat cu noile tastaturi.
S-a rezolvat astfel problema. Am ales limba Romanian (Programmers) pentru tastatura fizică (apare un meniu special în Settings când conectați una) și am putut introduce diacritice așa cum o fac și pe laptopul meu. Acesta a fost cel mai mare hop de trecut în utilizare, de fapt, și de asta l-am și explicat mai detaliat pentru cazul în care și alții vor avea o astfel de problemă indiferent de ce tabletă și ce tastatură fizică au conectat la ea.
În modul laptop, pot rezuma din start lucrurile astfel: aproape tot ce faci în browser pe un laptop normal, poți face și în browserul tabletei. Eu am folosit Chrome și acesta avea deja toate setările, bookmark-urile și parolele mele salvate. Am scris pe blog, am deschis site-urile de știri, am intrat în Homebank — the usual.
Noutatea pentru mine a fost însă în faptul că foarte multe servicii pe care uzual le folosesc în browser pe laptopul meu au aplicație dedicată pe Android. De exemplu, eu folosesc des Google Calendar din browser, dar pe Tab S9+ l-am folosit din aplicația dedicată Google. Folosesc și mai des Gmail, dar în loc de gmail.com am deschis aplicația dedicată Gmail. Similar și pentru YouTube, Photos, OneDrive, eToro, Messenger, Facebook și altele.
Uneori este un dezavantaj (trebuie să cauți aplicația prin listă, uneori te lupți un pic ca să scoți URL-ul dintr-o discuție de Reddit și să-i dai Paste în browser), dar există și multe părți bune. Unele aplicații sunt mult mai complexe sau mai ușor de utilizat pe Android decât versiunea lor de browser ce poate fi accesată din Windows, cum este cazul pentru Google Photos sau Facebook Messenger, de exemplu. Sharing-ul inter-aplicații este de asemenea bine pus la punct pe Android, după cum știți pe telefon, și folosindu-l și în acest mod mi-am dat seama ce bine ar fi să avem așa ceva și pe laptopurile clasice.
Mi-a plăcut și posibilitatea de a avea widgeturi mari. Îmi lipsește asta pe laptop. Pe tabletă am făcut un nou desktop, am pus un widget de calendar lunar pe 80% din ecran, iar în restul spațiului am pus agenda zilnică și cele mai recente emailuri din Gmail. Văd o mulțime de informații utile cu o singură privire pe acel ecran.
Au fost surprize și mai plăcute. De exemplu, Whatsapp funcționează acum și pe tablete fără probleme prin funcția Device Pairing. Google Messages la fel, îl autorizezi inițial cu telefon și apoi îți vezi SMS-urile direct pe tabletă și poți și răspunde la ele. Treaba asta este de mare ajutor când primești vreun cod 2FA de login și nu trebuie să deschizi telefonul pentru a-l afla, ci rezolvi totul din tabletă.
(Am pus WhatsApp și mesajele SMS pe același ecran, dar le-am blurat, desigur)
Mai sunt o mulțime de alte aplicații pe care nu le am pe laptopul normal, deși aș vrea asta. Pe un “laptop cu Android”, însă, le poți utiliza fără probleme. Mă refer la aplicații precum cele de comandat mâncare (Tazz, Bolt Food etc), cele care țin de smart home (Google Home, Google Assistant, Tapo, Gree și altele pe care le utilizez zilnic), unele aplicații bancare (ING Business de mobil este mai ușor de utilizat decât versiunea de browser) sau chiar și jocuri. M-am jucat Angry Birds 2 pe “laptop”, de exemplu, că este un joc care îmi place pe un astfel de ecran mare.
Tableta Tab S9+ vine și cu câteva aplicații inedite. Exemple bune ar fi Goodnotes și Luma Fusion. Prima este o aplicație de notite, a doua este un editor video, ambele sunt foarte lăudate și cumpărate pe iPad. Acum Goodnotes abia ce s-a lansat pe Android și este oferit gratuit timp de un an cu tabletele Samsung Tab S9, iar Luma Fusion trebuie plătit, dar din câte știu este momentan exclusiv pe tablete Samsung.
Cu Goodnotes m-am jucat un pic, dar eu sunt prea vechi utilizator de OneNote ca să fac schimbarea. Luma Fusion n-am testat. Tableta Samsung S9+ se întoarce în curând la Samsung, deci nu avea rost, iar pentru editare video oricum am Capcut și Adobe Premiere Rush la dispoziție pe Android și știu să le utilizez pe amândouă.
Am mai văzut și aplicația Whiteboard de la Microsoft, pe care nu o știam. Personal nu am de ce să utilizez un whiteboard, dar alți oameni ar putea fi interesați de o astfel de aplicație sau de Goodnotes, în special având și stylusul tabletei pentru notițe și desene.
Nu există vreo problemă în a utiliza programe Office. Eu plătesc de ani de zile la ceea ce se numește acum Microsoft 365 și toate funcționează decent pe Android. Nu o să ții contabilitatea de pe ele, dar pentru ceea ce fac eu (facturi, extrase de carduri bancare, contracte, rapoarte etc) este suficient.
Am folosit două file managers, My Files de la Samsung și Google Files. Ambele sunt bune pentru utilizare ocazională, îți permit să copiezi sau să muți fișiere dintr-un folder în altul, pot accesa chiar și servicii externe, dar nu au complexitatea celui din Windows sau a unui Total Commander. Poate există și soluții mai avansate, nu știu. Întrucât am făcut asta pentru doar câteva zile, oricare dintre cele două de mai sus au fost suficiente pentru mine.
Nu prea sunt multe alte amănunte de spus, de fapt. Când am folosit tableta pe post de laptop, am descoperit că lucrurile funcționează și sunt dezvoltate deja la un nivel neașteptat de maturitate. Multitasking-ul este bine făcut. Este foarte ușor să așezi simultan mai multe aplicații pe ecran, pur și simplu le tragi din listă în zona de ecran unde le vrei. Combinația alt-tab funcționează foarte bine și aici, iar pe tastatura Samsung ai oricum shortcuts pentru Home, Recent Apps și App Drawer.
Tableta are și DeX la bord, care este experiența de tip desktop a Samsung. Durează vreo 5 secunde activarea, dar apoi întreaga interfață se transformă și tableta chiar seamănă cu un laptop cu Windows. Lista de aplicații trece în stânga-jos, ca un meniu Start. În dreapta-jos ai ceasul și câteva pictograme. Aplicațiile deschise stau pe taskbar, apar chiar și mici thumbnails cu conținutul lor când duci cursorul mouse-ului pe ele.
Ferestrele în sine arată ca în Windows, cu butoane de minimize și închidere, iar aranjarea lor pe ecran este mult mai simplă. Se face ca în Windows, le redimensionezi de la colțuri și le mulți oriunde vrei pe ecran, le pui una peste alta și te simți 90% ca în Windows.
DeX chiar este alt nivel. În mod surprizător, însă, nu l-am utilizat atât de mult precum credeam că o voi face inițial. Pur și simplu m-am descurcat bine și in interfața Android, în fond o folosesc de foarte mulți ani.
Au fost și probleme. Aplicația de Instagram, de exemplu, nu poate fi utilizată în mod landscape pe tabletă. Se afișează automat pe verticală.
Mi s-a părut și ironic că poți face editare video suficient de bună pe tabletă. Capcut (în special dacă plătești varianta Pro) și Adobe Premiere Rush și Luma Fusion oferă suficientă versatilitate pentru un clip video uzual, precum ai face din vacanță sau vreo deplasare ca să pui ceva rapid pe YouTube sau TikTok.
Pe editarea foto, însă, lucrurile stau diferit. Pe de o parte ai programe bune precum Snapseed sau Lightroom și altele pentru a edita o fotografie, iar stylusul te ajută să faci asta. Pe de altă parte, dacă vrei să editezi 20 de fotografii, cum fac uneori pentru un articol mai complex de blog, Android nu prea este pregătit pentru un astfel de scenariu. Nu am găsit, în toți anii de când fac asta, un program care să fie un manager bun de fotografii, de unde să treci rapid prin 40 de imagini, să selectezi 20 dintre ele, să le faci rapid crop, auto-color și un resize la o dimensiune necesară ție. Poți face asta, nu zic că nu se poate, dar bucată cu bucată, într-un workflow care durează mai mult decât pe Windows sau MacOS unde ai aplicații gândite și pentru astfel de scenarii.
Alte dezavantaje se manifestă doar în utilizare de durată. Tastatura, până la urmă, este o husă subțire. Tastele au o cursă și un feedback rezonabil, dar au și un zornăit al lor din faptul că “șasiul” este atât de subțire.
Tableta în sine are o singură poziție ca laptop. Tastatura nu are baterie proprie și se alimentează când tableta face contact cu pinii ei. Nu are o formă care să-i permită reglarea unghiului. Există și o husă cu tastatură ceva mai scumpă și care pare mai complexă, dar cea testată de mine are doar un mod de utilizare.
Totul este, însă, foarte portabil. Am luat de câteva ori la mine tableta și cu husa ei, încape mai ușor într-o geantă decât un laptop. La nevoie, o detașezi din husă, care este magnetică, și o folosești ca o tabletă clasică. Mi-a plăcut și asta. Într-o seară am scris Știrile Zilei de pe “laptop”, apoi am detașat tableta, am stat confortabil cu ea în brațe, m-am uitat la un YouTube, apoi am pus simultan pe ecran Messenger și Reddit și am mai citit niște lucruri. Poate fi un 2-în-1 bun. Costă mult, este o tabletă high-end cu stylus inclus, dar pare a fi tot ce poate oferi Android mai bun pe tablete în acest moment.
Concluzia mea, de fapt, ar fi aceasta: Tab S9+ poate fi și un laptop, doar că nu pe termen lung. Poate fi un laptop la nevoie, pentru utilizare mai simplă sau pentru o deplasare de 2-3 zile când vrei greutate cât mai mică la tine și un dispozitiv versatil pentru multimedia, chat, gaming, dar de pe care să și poți scrie rapid 2-3 emailuri și deschide un Excel sau un Powerpoint pentru a edita sau aproba rapid ceva.
Dacă iei și un stick pe USB-C sau folosești nearby share sau wifi share pentru a transfera rapid fotografii și clipuri video din telefon sau un aparat foto, le poți și edita pentru a le trimite mai departe sau folosi într-un material.
În astfel de situații, de fapt, chiar excelează. Dacă vă luați o astfel de tabletă, cumpărați și husa cu tastatură pentru ea, garantat se va dovedi utilă în anumite scenarii și veți câștiga mult timp folosind-o. Pentru mulți utilizatori, poate funcționa și ca un laptop. Durează un pic să te obișnuiești cu el, trebuie să fii mai power user de Android ca să o folosești la capacitatea ei maximă, dar este posibil.
Preț: în jur de 5.000 lei la eMAG și Samsung.ro. Husa cu tastatură costă 589 de lei la eMAG și Samsung. Mai există o tastatură și mai complexă, Book Cover Keyboard, care include touchpad și reglaje suplimentare de poziție.
« Știrile zilei despre tehnologie – 31 august 2023
Steam Strategy Fest: reduceri de preț la jocuri de strategie »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
32 comentarii
31/08/2023 la 11:19 AM
Folosesc un Tab S8 Ultra (modelul de 14.6 inci) + Book Cover Keyboard de cateva luni si e geniala in modul Dex. De fapt, cam asta e si combinatia potrivita pentru modul tastatura. In modul clasic Android nu e asa grozav cu tastatura, dar in Dex e excelenta. Faptul ca e si 5G completeaza experienta placuta.
zetanu(Citează)
31/08/2023 la 11:19 AM
ceva interesant de testat ar fi : cat de utilizabila ramane in conditii de conexiune 0 (in avion de ex)
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 1:02 PM
Asta îți pot spune din experiențe anterioare: depinde ce faci și ce programe vrei să folosești.
De exemplu, Netflix sau YouTube sau Spotify au opțiune de download și poți să vizionezi ceva offline.
Unele jocuri cer verificare online la lansare, chiar dacă apoi nu au nevoie de conexiune. Uneori trebuie să le lansezi înainte de airplane mode și apoi merg câteva ore.
Dacă vrei să sortezi imagini sau să scrii vreun text, poți face asta în orice program de notițe sau stil office. În general tableta este gândită pentru un scenariu de tip avion și majoritatea programelor funcționează în continuare bine.
nwradu(Citează)
31/08/2023 la 11:26 AM
Sunt si eu in cautarea unei tastaturi pentru iPad-ul meu, am de gand sa il fac laptop de casa…
eBogdan(Citează)
31/08/2023 la 11:37 AM
daca nu ai (ca mine) ipad mini, e amazon-ul plin de optiuni : de la cele originale apple, 3rd party bune (logitech) sau mai no-name (china brands)
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 1:05 PM
Pe iPad aș lua ceva original dacă are integrare mai bună.
În rest, vorba lui urweiss, orice tastatură își face treaba. Eu am de 10 ani acest model https://www.emag.ro/tastatura-microsoft-universal-foldable-bluetooth-windows-android-ios-negru-gu5-00013/pd/D8SKY3BBM/ și funcționează foarte bine.
Are și Samsung unele bune la orice tabletă https://www.samsung.com/ro/mobile-accessories/smart-keyboard-trio-500-white-ej-b3400uwegeu/
Logitech de asemenea are modele bune, unele chiar cu integrare cu pinii tabletei.
nwradu(Citează)
31/08/2023 la 1:09 PM
uite aici ceva frumi, daca vrei sa ne geek-uim https://nuphy.com/collections/keyboards/products/air60?_pos=4&_fid=5a4e3045b&_ss=c
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 1:22 PM
the best: https://www.apple.com/shop/product/MXQT2LL/A/magic-keyboard-for-ipad-pro-11-inch-4th-generation-and-ipad-air-5th-generation-us-english-black
Robert(Citează)
31/08/2023 la 2:30 PM
Eu am pe un iPad Air un smart folio de la Logitech. Per total la cat am dat pe ea este ok, dar tine cont ca iti va scadea autonomia si va fi mult mai grea tableta.
La ergonomie cea de la Apple castiga prin faptul ca atunci cand stai cu tableta in brate, ecranul este sustinut din tastatura, la Logitech are un picior tip A pe spate.
Daca ai totul in drive/nas si conexiune la net cred ca te poti descurca cu un astfel de combo cateva zile. Urmeaza sa testez.
Razvan C(Citează)
31/08/2023 la 11:56 AM
Pentru diacritice română, eu foloseam (premium):
External Keyboard Helper Pro – Apps on Google Play https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apedroid.hwkeyboardhelper&hl=en_US
, dar cred că e mai bună aplicația recomandată de tine.
Olivian Breda(Citează)
31/08/2023 la 12:00 PM
Nu am încredere în Samsung. Tableta asta pe lângă că nu o să aibă software-ul bun, o să uite și de update-urile de software cei de la Samsung. Să nu mai spun că majoritatea aplicațiilor bune sunt pe iPad.
Pe telefoanele lor întotdeauna am avut lag după câteva luni, de la S8+ până la S22 Ultra. De atunci am trecut la iPhone și se mișcă ca în prima zi.
Claudiu(Citează)
31/08/2023 la 3:58 PM
Te-ai gandit vreodata ca poate ai mereu lag pe telefoane din cauza faptului ca atunci cand iti cumperi un telefon nou transferi toate aplicatiile de pe telefonul vechi (inclusiv cele cu probleme)?
Altfel nu imi explic ce ai putea face cu un Samsung S22 Ultra incat sa ai probleme dupa 2-3 luni.
Andrei G(Citează)
31/08/2023 la 12:08 PM
Da…arata bine si e ok, dar nu la banii astia…
Sa imi fie cu iertare dar cu 5000 Roni iti iei 5 laptopuri second cu tastatura fizica care pot face tot ce face tableta
Dar da, daca esti pe technologie, feel free !
Dave(Citează)
31/08/2023 la 12:16 PM
sunt sigur ca alea 5 laptopuri sunt la fel de usoare, portabile si au o durata de viata similara a bateriei…. probabil ii va trebui si un rucsac de munte sa le care pe toate cu el…
dude… wtf ???
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 1:06 PM
Atât au ajuns să coste tabletele performante. iPad Pro este similar ca preț. Alte modele nu sunt în piață în această gamă, din câte știu eu.
nwradu(Citează)
31/08/2023 la 1:14 PM
Feck apple, dar in ce context ai prefera sa iei un samsung s9+ la 5500 (ca doar iei si tastatura la ea) vs un macbook air m1 <5000, sau care e modelul ala sub 5k
Baltha Zerus(Citează)
31/08/2023 la 1:17 PM
cand vrei ceva care e in majoritatea timpului o tableta, dar la care ocazional scrii ceva pe tastatura fizica (ca e mai simplu ca pe aia virtuala).
cand vrei invers, da un Air sau un laptop similar are mai mult sens.
piata exista, altfel nu ar exista ipad pros de 10″ si 12″
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 1:22 PM
Alea exista pentru ca apple si ecosistem, samsung nu are asa ceva pentru tabletele lor. Nici traditie, nici integrare, nici pentru “vanity”.
Ma rog, treaba lor.
Baltha Zerus(Citează)
31/08/2023 la 1:34 PM
gresit – prourile exista pt cineva alege sa le cumpere in defavoarea unui Air de 13″ sau a unui MBP de 13″ (acelasi ecosistem, cam acelasi pret)
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 2:13 PM
Pai aia am zis si eu. Daca esti deja in ecosistemul apple, ai extramotive motive sa iei ipad/air/whatever.
Samsung nu are luxul asta, ar trebui sa fie mai atenti la preturi din punctul meu de vedere, 5k pe o tableta android fie ea extra performanta e lol.
Nu exista un producator de telefoane/tablete/laptopuri/desktopuri non apple care sa aiba impuna ca motivatie de cumparare ecosistem. Gen am laptop asus, iau si telefon asus.
Baltha Zerus(Citează)
31/08/2023 la 2:21 PM
Android are ecosistemul google.
Si sigur sunt si utilizatori de ne-apple care vor ceva similar cu un ipad pro. Microsoft vinde ceva similar (surface) de ani buni cu rezultate bune (e totuși o nisa f ingusta)
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 2:31 PM
de acord la faza cu pretul – probabil ar fi mai ok de luat mai tarziu cu un discount de 10% 15% – in general androizii nu tin la pret la fel ca merele
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 4:38 PM
Cred că e clar la ce sunt folosite tabletele, la modul profesional: grafică, design și domenii complementare. În rest, lumea le mai cumpără când cum doar pentru că e un ecran mai mare. Dar ca o tabletă să fie bună ai nevoie de soft, iar iPadOS și AppStore sunt mult peste ce oferă Android acum. Asta pe lângă ecosistem care după părerea mea ajută, dar nu e factor determinant pentru nimeni. Folosesc iPad-uri și cei care nu au macuri.
Ce vinde Microsoft e prost (sau na, nu suficient de bun), nu nișă. Windows nu e pentru pentru tablete și asta înseamnă că nu ai nici un laptop performant, nici o tabletă bună. De asta nu prea le vezi la oameni și de asta la grafică se folosește Apple sau Wacom.
Prețul nu mi se pare mare. Dacă un telefon bun e pe la 4-5 mii de lei (vârf de gamă), cât să coste o tabletă vârf de gamă? Da, pentru cine n-are nevoie în mod deosebit de o tabletă normal că e mult, dar pentru cineva care folosește zi de zi una e cost of doing business.
dam167(Citează)
31/08/2023 la 4:50 PM
ma refeream la tabletele high end in general ca sunt o nisa
in rest e clar doar ca nu ai pus mana niciodata pe un surface (nb nu surface go cu arm)… erau doar i5 uri si i7-uri.
dar, hey! daca nu deseneaza nimeni pe ele, e clar ca’s gunoi
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 5:07 PM
Nu știu dacă e nișă, că la grafică și domenii conexe nu poți fără – design, schițe, concept, industria de gaming, că doar nu folosești tabletă doar să scrii documente. Da, la modul pro desenează lumea pe ele, iar Windows cu funcționalitate touch și stylusul ăla al lor nu sunt destul de bune. Dacă vrei să scrii sau să faci editare foto sau video iei un laptop, de asta Surface Laptop nu e prost.
Erau i5 și i7 da, dar nici măcar la nivel de ultrabook. N-au avut succes pentru că aparent făceau de toate (Windows și Intel, deci ar duce orice) și puteau lua forma unei tablete, dar nu făceau nimic bine – OS neoptimizat pentru touch și performanțe slabe ca laptop.
dam167(Citează)
31/08/2023 la 5:37 PM
face cineva grafica la nivel pro pe ipad ? (chiar nu stiu). aveam impresia ca acolo sunt device-uri dedicate pt asta (wacom & others).
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 7:50 PM
Fac, da, de obicei cu Procreate, care e ieftină și bună. Pentru unii a înlocuit Wacom-ul ăla mai mic, fără display, din ce am văzut în faza incipientă a desenelor – schițe, studii, sau chiar o formă inițială. Unii chiar încep pe hârtie, apoi fac poză cu iPad-ul și continuă acolo, evident cei care merg pe digital.
Spre deosebire de tabletele grafice fără ecran, pe o tabletă desenezi mai natural, că ai mâna în fața ochilor, e ca pe hârtie. Mai e și o folie mată care imită care aduce contactul cu stylus-ul mai aproape de hârtie. Dar de obicei sunt complementare, și mai ales mai ușor de cărat, pentru că n-ai nevoie de un PC ca și în cazul unei Wacom Cintiq.
Nu e iPad la nivelul Wacom din punct de vedere al preciziei, dar văd că e folosit tot mai des în diverse stadii de lucru.
dam167(Citează)
31/08/2023 la 9:17 PM
merci de info – nu cunosc partea asta de grafica / creatie ca activez in alt domeniu (dezvoltare software / cloud in lumea Microsoft – de asta poate am o impresie mult mai buna despre cat de folosite / bune sunt Surface Pro-urile, mai ales daca o infigi intr’un docking station)
urweiss(Citează)
31/08/2023 la 1:25 PM
ca la masinile electrice, unde mai nou toti conduc 2000+ km fara pauza, si aici se vor gasi argumente de tipul: “nu are Terminal / Putty”, “nu poti configura registri”, “nu are mufa RJ45” – toate de la dârlăi care doar stau pe TikTok si Facebook
C(Citează)
31/08/2023 la 2:09 PM
:)))) buna buna..
zetanu(Citează)
31/08/2023 la 3:26 PM
Hei voiam sa zic si eu ca mi-am cumparat tableta pt prima oara in viata pt ca am gasit o utilizare pentru ea: am pus-o pe perete si o folosesc ca centru de comanda pt Home Assistant!
Deci nu mai pot sa zic ca tableta este cel mai inutil device inventat vreodata.
Marean(Citează)
31/08/2023 la 11:19 PM
Nu comentez nici eu la grafica ca nu e domeniul meu, doar la asta :
Un telefon din pacate/fericire a devenit ceva de care nu te poti lipsi. Il ai permanent cu tine, asculti muzica, faci poze, verifici stiri, vezi daca ti-au intrat hotii in casa, platesti la magazin si multe altele, deci as putea sa zic ca merita un 1000 de euro la 2-3 ani. Asa ca paranteza nevasta are un s10+ la care nu cred ca renunta prea curand, eu un s20+ si regret ca i-am dat ei fostul meu s10+ :)). Nici o intentie sa iau alt telefon, deocamdata.
Pentru mine lista de gadgeturi pentru concediu de exemplu incepe cu telefonul, urmeaza laptopul, si undeva la coada listei e un ipad, pentru ca e copilul obisnuit sa stea in pat cu el daca se imbolnaveste. Daca nu se imbolnaveste nici macar nu il scot din bagaje. Si eu si nevasta suntem bine infipti pe it si nici unul dintre noi nu vede sensul de a face ceva pe o tableta vs ori telefon, ori laptop.
Baltha Zerus(Citează)