un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Hoteluri de lux: &Beyond Desert Lodge în deșertul Namibiei, plus Desert Whisper ca bonus

15 Aug 2023  ·

TURISM  ·

12 comentarii

What? Namibia? Da.

Acum niște ani am fost aproape de a merge în Namibia, dar nu s-a mai ținut excursia. Mi-a plăcut însă ce-am aflat despre țara respectivă, care este una dintre cele mai vizitate din Africa și în general un loc considerat sigur pentru turiști.

Namibia este în sud-vestul Africii, pe coastă, vecină cu Africa de Sud. Este o fostă colonia germană și încă se vorbește limba pe acolo. Majoritatea turiștilor sunt europeni.

(Articolul este parte dintr-o serie despre hoteluri de lux în care mi-ar plăcea cândva să ajung dacă voi câștiga la loterie.)

Sunt multe de văzut, de la capitala Windhoek la Walvis Bay, care oferă atât clasicele activități acvatice și de litoral, dar tot de acolo începe și deșertul cu dune pitorești.

În altă parte este Skeleton Coast, o zonă care a apărut în multe filme pentru că acolo, pe coastă, sunt o mulțime de epave ale unor vapoare din toate timpurile, ceea ce este o priveliște unică. De acolo poți intra și în parcuri naturale unde poți vedea girafe, rinoceri, elefanți și alte animale emblematice ale Africii.

Iar Namibia are deșert, nu glumă. Pare a fi deșert din acela de care îți închipui când auzi pe cineva spunând “deșert”: dune înalte de nisip, canioane, stânci. Poate și scorpioni, nu știu.

Am fost cândva într-un astfel de deșert, dar ceva mai mic, la Wadi Rum în Iordania. Mi s-a părut un loc magic tocmai prin cât de diferit este față de relieful, de natura pe care am văzut-o aici la noi în fiecare zi a vieții mele. Mi s-a părut uimitor cât de diferit poate fi aspectul locurilor acestea de care altfel auzi doar în cărți și filme.

Mi s-a părut și mai uimitor când m-am gândit la cât de dificilă trebuie să fi fost viața oamenilor din acele locuri față de a celor care au trăit într-un loc fertil precum Europa. Cât de dificilă trebuie să fi fost traversarea deșertului chiar și până acum câțiva zeci de ani. Câte secole au circulat caravane prin astfel de locuri periculoase. Mi-a plăcut enorm și liniștea de acolo, sentimentul că ești departe de tot ce înseamnă “civilizație” în accepțiunea noastră.

O zonă a Namibiei se numește Sossusvlei, un deșert pitoresc aflat la vreo 60 km de coasta Atlanticului. Au dune de 400 de metri înălțime acolo și se pot face și tot felul de sporturi extreme și se pot vedea animale precum mai sus.

&Beyond Desert Lodge

Cred că cel mai luxos de acolo este acest hotel numit &Beyond Sossusvlei Desert Lodge. Se pronunță and Beyond, este un lanț. Hotelul are câteva “cabane” de lux, plus o zonă comună. Fiecare cabană are piscina ei. Interiorul este foarte luxos.

Camera are fire pit afară, să faci seara un foc când mai stai acolo la un pahar de vin, și are și telescop ca să vezi din timp că te atacă fremenii:

Sau te uiți la apus din piscină:

Îmi place luminatorul de deasupra patului, ca să vezi stelele noaptea:

Baia:

Zonele comune ale hotelului arată de asemenea foarte bine, precum barul și centrul spa:

Desert Whisper

Inițial articolul era despre hotelul Desert Whisper din aceeași regiune, care mi se pare mai bine integrat cu deșertul și mai interesant ca formă. Are un vibe Star War-y. După ce m-am uitat însă la ambele hoteluri de vreo 5 ori, mi-am dat seama că, dacă aș avea de ales, m-aș caza la &Beyond, așa că l-am pus primul.

Pe locul doi, însă, Desert Whisper.

Are câteva căbănuțe izolate ce arată ca mai jos:

O astfel de cameră te găzduiește pe principiul “tu în deșert, dar în confort”. Ai un pat mare, pus în fața ferestrei, unde cred că este de vis să te trezești dimineața și să vezi deșertul în fața ta:

Ai un soi de bucătărie micuță unde să-ți prepari una alta și mi-a plăcut că în fotografie apar și niște ginuri și mici plante uscate pentru un pahar de gin tonic:

În partea opusă este o zonă de canapele și lounge. Ai aici binoclu și telescop, ca să vezi de la distanță Tie Fighter-urile.

Ai și o mică terasă unde să bei cafeaua dimineața:

Complexul bănuiesc că are propriul său restaurant. Cu siguranță are un soi de jacuzzi probabil comun și mai are tot felul de poteci de lemn de pe care să vezi împrejurimile, fiind construit pe un deal stâncos din deșert:

Singurul detaliu ciudat pe care l-am văzut în camere este dușul, care este în mijlocul camerei, oarecum lângă pat, și are toți cei patru pereți transparenți. Am mai văzut astfel de hoteluri, am și stat în unele și na… nu-i un inconvenient major, doar că parcă ai fi preferat să nu fie așa. Și, în fond, în Namibia probabil că nu mergi cu vreun coleg de muncă în delegație, ca să fie și mai ciudată treaba, ci cu partenerul de viață.

Chiar și așa, parcă ai prefera să te poți spăla la fund fără pereți de sticlă în mijlocul camerei. Măcar vasul de WC este într-o cămăruță proprie.

Frumușel, nu? Vă urez să ajungeți acolo, dacă v-a plăcut ce-ați văzut.

 

Dacă ați ajuns până aici, citiți și despre Grand Hotel Tremezzo de pe malul lacului Como:

Hoteluri de lux: Grand Hotel Tremezzo pe malul lacului Como

asus s5507

    12 comentarii

  1. Arata misto dar parca m-ar lua panica in casutele astea separate, mai ales in desert.

      (Citează)

  2. La cum te stim pe tine tot asteptam sa ne spui si logistica din spate. Cum asigura apa, cat de cald e ziua etc😅 altfel, le-as incerca pe amandoua si maine.

      (Citează)

  3. ok, cuplu, dar unele chestii cred ca ar trebui sa ramana private. gen spalatul la fund

      (Citează)

    • În cuplu poți spune oricând “auzi, poți să stai pe terasă cât fac și eu un duș? Că mă simt ciudat cu tine aici”. De fapt este mai mult o problemă pe hârtie decât una reală. N-aș refuza să stau acolo din acest motiv.

        (Citează)

    • nwradu: În cuplu poți spune oricând “auzi, poți să stai pe terasă cât fac și eu un duș? Că mă simt ciudat cu tine aici”

      Asta e pentru cei care sting lumina cand intra in dormitor, ca nu e crestinesc.
      Ca, altfel, mi se pare o problema la cap sa spui ca poti vedea pe cineva gol undeva, dar nu poti sa il vezi in sufragerie.

        (Citează)

    • nu am absolut nicio problema in a-mi vedea partenerul gol. si nici sexu pe intuneric nu-mi place, vreau cat mai multa lumina. eu vorbeam de spalatul la fund.

        (Citează)

    • Nu imi dau seama ce e atat de special la spalatul la fund fata de un dus obisnuit. Sau te referi la spalatul prostatei? Atunci, da, poate vrei intimitate mai multa. Desi poate nici macar atunci…

        (Citează)

  4. Prefer oricand un 5 stele in viena decat luxul ala din desert. Ptr ca civilizatie. Nici nu conteaza de unde au aia apa, cat de cald e sau daca asigura sau nu paza armata in pustiul ala. Pur si simplu nu ma atrage.

      (Citează)

    • Eu le-aș încerca pe amândouă, mă simt bine în orașe, dar și în natură. Am amintiri foarte plăcute din ambele tipuri de zone și nu mă tem să zic că-mi place aglomerația unui oraș mare.

        (Citează)

    • Intr-o tara d-asta africana s-a dus nași-miu la munca acu ceva ani. Bani frumosi, o baza faina de unde presta (domeniu petrolier), paza armata asigurata de cativa contractori. Totu bun si frumos pana cand o baza vecina a fost luata pe sus de ciutanezi. Au venit cu cateva masini, au executat tot ce misca, au golit baza de ce tot s-a putut cordi si dusi au fost. A doua zi nașu era in avion spre casa. Deci, nu. O fi frumos in tari d-astea exotice, da’ le strica vietatile de le populeaza.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus