un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce-ar fi ca guvernul să oprească hoția și risipa, în loc să fure din banii câștigați cinstit?

2 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

68 comentarii

Mă enervează foarte tare, pentru a nu știu câta oară, că singura soluție a guvernului la lipsa de bani la buget este să crească taxele și impozitele oamenilor și business-urilor cinstite.

Ai salariu mare din muncă cinstită? Te jupoaie Guvernul. Ai salariați și îi plătești cu toate actele în regulă? Te jupoaie. Ești freelancer, muncești solo pentru o companie, ai o mică afacere pe PFA sau IMM? Te jupoaie. Vinzi un apartament pentru care oricum ai plătit TVA și taxe și impozite până atunci? Te jupoaie din nou.

În rest, evazioniștii pot sta liniștiți, guvernul nu face nimic pentru a combate evaziunea. Nu micșorează nici administrația căpușată de prea mult personal și de cheltuieli inutile, nu elimină corupția care toacă milioane de euro anual pe contracte inutile, nu face nici un pas spre eficiență, micșorarea costurilor și alte măsuri pe care o firmă privată le-ar fi luat de o mie de ori până acum.

Nu, pentru Ciolacu este mai simplu să crească taxele și impozitele celor ce muncesc cinstit. Mai dă-i în mă-sa, probabil că oricum n-ar vota cu PSD, nu?

Creșterea masivă de taxe la PFA-uri va închide business-ul unor mici întreprinzători, artizani, producători și alte categorii. Vorbim de oameni care și-ar dori să aibă o firmă mare, dar momentan sunt singuri și conceptul de “PFA” li se potrivește mai bine. În cel mai rău caz, îl închid. În cel mai bun caz, încep și ei să facă evaziune și să lucreze fără factură.

Introducerea de impozite în IT va alunga investițiile companiilor străine în România. Știu că este oftică în piață că IT-iștii nu plătesc impozit pe venit, dar orice alt salariat o face. Da, dar facilitatea aceasta a adus companii imense în România și miliarde de euro la buget prin salariile plătite, prin oamenii angajați și cheltuielile lor. Renunți la ceva pe o parte, dar culegi mult mai multe beneficii indirect.

Un programator în România este deja plătit cam la nivelul din Germania și vestul Europei. Companiile străini deschid totuși birouri în România pentru că măcar impozitele plătite pe aceste salarii ca în vest sunt mai mici aici. Respectivele companii își iau niște hate acasă la ele (“dar de ce nu angajați programatori nemți? Ce, nu sunt buni?”), dar tot vin în România. S-ar putea să nu mai vină.

Dacă se scot niște reduceri de taxe din construcții, se va reveni la ceea ce se întâmpla în trecut: muncă la negru.

TVA-ul la băuturi și alte câteva produse nu era mic din dragul de a le bea cu spor, ci pentru a fiscaliza consumul lor. Dacă va crește, se va reveni la ceea ce se întâmpla în trecut, adică vânzare la negru.

 

Nu mai ține nimeni partea guvernului. Toți oamenii sunt scârbiți de ceea ce se întâmplă și dezamăgiți de incompetența și corupția din PSD și PNL. Ne apropiem de un moment în care tot mai mulți cetățeni vor deveni “inamici” ai sistemului, când tot mai mulți vor căuta să lucreze la negru, să evite plata taxelor, să încerce orice pentru a da cât mai puțini bani la impozite și să închidă ochii când alții din jurul lor fac asta. Poate chiar să zică “bravo, trage-le-o la mafioții ăștia!”

 

Ce fel de țară va fi România atunci? Pe ce traiectorie ne înscrie guvernul de astăzi prin incapacitatea de a corecta problemele reale ale țării?

 

În mod normal aș zice să așteptăm ca măsurile fiscale să fie adoptate și să le vedem în clar, negru pe alb, și să comentăm atunci cu textul final în față, mai ales că circulă diverse varianta pe net (unu, doi). Dar acum nu cred că mai merge așa. Cred că scandalul trebuie să înceapă acum, când mâna hoților se îndreaptă spre buzunare, nu după ce iese de acolo plină de bani câștigați cinstit. Cred că de acum trebuie spus în cor “ce-ar fi să vă faceți și voi treaba pentru care sunteți plătiți regește și să guvernați cum trebuie țara, nu după ureche?!”

asus s5507

    68 comentarii

  1. Tu crezi ca daca se introduce impozitul in IT, chiar o sa plece firmele alea mari .? Sau ca toti programatorii aia platiti ca in afara o sa plece? Nu o sa se intample nimic…

      (Citează)

    • Faptul ca suntem pe locul 2 mondial la migratie, dupa Siria, nu iti pune un semn de intrebare? Am o groaza de fosti colegi care au plecat si fara sa scoata deducerea, multi voiau sa plece si asta la da doar un motiv in plus. Nu pleaca doar din asta, pleaca si din cauza asta. Iar impactul bugetar peste 2-3 ani va fi imens
      Si vor pleca si companiile pentru ca nu vor mai gasi sa angajeze sau, in cel mai bun caz, nu se vor face investitii noi de extindere si vor ramane doar ce avem acum

        (Citează)

    • Nu imi pune nici un semn de intrebare, ca nu e pe “bune” topul. Daca pleaca, o fac si pentru altele nu doar pentru salariu.

        (Citează)

    • Logic ca nu pleaca doar pentru salariu, dar INCA un sut in cur (sau un motiv in plus daca vrei sa fim plastici) nu strica.

      Si chiar daca firma mi-ar acoperi pierderea, cu siguranta as avea sanse mai mici de cresteri anuale etc, ca de undeva trebuie sa recupereze.

        (Citează)

    • Plecați unde vedeți cu ochii din mizeria din Ro. Am emigrat in Danemarca in august 2021, all family, la aproape 53 ani si singurul regret este ca nu am facut-o mai demult. Si o spune un inginer petrol, care am lucrat multi ani prin afara tarii, pe bani frumosi. Nu am job de inginer aici, dar viata e mult mai Ok. Am refuzat oferte sa ma intorc in oilfield, chiar daca as fi castigat mai mult chiar ca in Danemarca. Danemarca nu e perfecta, dar e cel mai aproape de perfectiune dintre toate tarile pe care le-am vizitat si cred ca in lume, doar Norvegia e peste. Nu va mai irositi in Ro, tara aia nu are nici o sansa. Am tot sperat, am tot mers de fiecare data la vot cand eram in tara, dar am realizat ca sperantele sunt efectiv desarte.

        (Citează)

  2. Sînt împotriva așa-numiților guvernanți care de fapt doar fură, exemple avem nenumărate și nu se vor încheia acum, dar nici partea cu scutiri de taxe nu e 100% ok. Aceste scutiri s-au dorit să dezvolte un domeniu pentru o anumită perioadă de timp, nu nelimitat. Mie, ca muncior în construcții nu îmi convine de exemplu că nu se achită contribuția la pensia facultativă.
    Altfel, ce te aștepți de la niște hoți decît să ne fure pe față cu codul penal la braț.
    Hoți dovediți, nu bănuiți.

      (Citează)

    • Deducerea in constructii era valabila 9 ani din 2018(sau 2019, nu mai stiu). Avea un termen precis pentru a indeplini anumite obiective. Dar stie maCiuca sau Ciolacu? Un pantofar si un executant de ordine. Iohannis a tras cea mai mare teapa din istoria de dupa revolutie

        (Citează)

    • Sly, tu ca muncitor in constructii esti liber sa iei banii aia in plus la net si sa ii bagi intr-o pensie pilonul 3.
      Asta mi se pare culmea, sa te plangi ca iti raman mai multi bani.

        (Citează)

    • Ideea este că eu chiar îi investesc, problema este că majoritatea celor din cnstrucții vor cheltui inutil banii sceia.

        (Citează)

    • Nu sunt de acord ca ii vor cheltui inutil. Si daca ii beau la birtul din colt, sunt bani care ajung in economia reala (mai mult sau mai putin fiscalizata) nu in achizitii la suprapret la casa de pensii.

        (Citează)

  3. In tota lumea exista scutiri pentru R&D. În unele tari exista scutire la nivel de firma(care apoi se pot da sau nu angaților) în altele pentru angajați.
    Acuma dacă se elimina scutirea cel mai probabil vor pleca o parte și o alta parte va face optimizare fiscala.
    La final e posibil ca sumele finale aduse la buget de IT sa fie mai mici decât în toți anii precedenți sau sa se exporte o parte consistentă din venituri în alta tari ex Bulgaria.
    Acolo ai impozit de 15 cu tot cu dividende vs 26% + 1200E în România(dacă se forțează trecerea la impozitul pe profit).

    Acuma pe parte de venituri dacă se dorea ca sa se încaseze mai multi bani existau niște opțiuni simple
    1 Legalizarea drogurilor ușoare
    2 Legalizare prostituție
    3 Colectare mai buna

    Pe parte de cheltuieli iar se poate optimiza destul de mult
    1 renunțarea la orașele care au devenit comune sau municipii care au devenit orașe (vezi recensământ)
    2 comasarea comunelor
    3 optimizari ale agențiilor care fac același lucru

      (Citează)

    • Sigur, optimizare de cheltuieli si reducerea aparatului bugetar prin renuntarea la posturile inutile si platite bine. N-ai sa vezi asta de la alesi.

      Tot in calul de povara dai cu biciul. Pana crapa.

      Sunt curios daca in urmatorii ani vor creste taxele colectate de la it-stii aia mult huliti ca nu platesc taxe. Sau incet incet vor face toti optimizari fiscale (trecere pe alte forme de angajare, lucrul pentru companii straine, mutatul din tara, o parte din bani la negru etc).

        (Citează)

    • nicolae: dacă se dorea ca sa se încaseze mai multi bani existau niște opțiuni simple

      sa se incaseze mai multi bani punct.. nu e ce se doreste.
      conteaza si de la cine se incaseaza.
      ce sens are sa deturnezi cotizatiile neoficiale catre bugetul oficial din care apoi sa ii duci iar in buzunarele neoficiale? nu cred ca au o placere speciala sa isi bata singuri cuie in talpa, nu?

        (Citează)

  4. Aia cu scutirea pt IT e aberanta si ar trebui sa dispara.

    La fel, lumea a folosit PFA ani de zile tocmai ca sa nu plateasca taxele pe salarii, de aia impozitele ar tb sa fie la fel de mari.

    Aia cu impozitul pe IMM-uri doare intr-adevar, majoritatea vor plati impozit pe profit in loc de 1% din CA. Dar de falimentat nu va falimenta nici una, este conditie de rentabilitate 30%.

      (Citează)

    • PFA-ul nu este absolut deloc protejat fata de un angajat. Contractele lor sunt pe 6 luni sau 1 an. Nu poti compara lucrurile.
      Este alegerea ta ca PFA daca vrei sa contribui la pensia ta cu o valoare mai mare sau mai mica.

        (Citează)

    • Pai exact de asta zic ca e bine ca taxele pt PFA vor fi la fel ca cele pt angajat – in felul asta PFA-urile vor beneficia de aceeasi protectie ca angajatii.

      Ani de zile PFA-urile au fost folosite majoritar pentru a deghiza o relatie salariala, ceea ce nu este ok. Cand cresc taxele, aceste practici vor inceta, oamenii vor deveni si oficial salariati, nu numai neoficial.

        (Citează)

    • Sau fac evaziune mai mare.

        (Citează)

    • Stai ca a venit Marean sa dea cu toporul.
      De ce e aberanta draga Marean? E o masura care a adus si aduce la greu investitii.
      Nu se plateste impozit, dar se platesc toate celelalte gunoaie inutile gen pensie si sanatate.

      Pe de alta parte, banii pe care-i aduc firmele se intorc tot in economie, unde ghici ce, platesti TVA pe orice cumperi.

      India e foarte competitiva pe partea salariala sa stii, si nu stau rau nici tehnic. Cum ar fi ca o corporatie mare sa traga concluzia ca a devenit prea scump aici, si solutia e sa inchida site-ul local si sa dubleze site-ul din India?
      Eu ca IT-st mediu imi gasesc de munca destul de lejer si in afara, ar fi doar un sut in cur suficient de puternic cat sa incline balanta plecarii, dar statul cati bani pierde?
      Bani din aia, munciti de fraieri si platiti pe bune, cu toate taxele (cu exceptia impozitului) platite.

      Mare e ciuda asta…

      De ce sa colecteze statul cum trebuie, de ce sa se eficientizeze, cand pot sa suga de la fraieri?
      Pe ei ii inteleg, ca-s niste ciocli nenorociti, dar pe tine nu reusesc, ca presupun ca nu lucrezi la stat.

        (Citează)

    • Asta cu plecarea (chiar daca nu ar fi multi cei ce vor pleca din cauza ca s-a umplut paharul) e naspa pentru stat, ca lumea nu pleaca singura, isi ia si familia.

      Deci nici banii partenerului nu-i mai pupa statul, nici cei ai celui ce pleaca. Adica o sa ia 10% din 0, si 19% tot din 0, de la doua persoane.

      Dar daca te uiti un pic la romanul mediu (avem si mai sus unul) care vrea corectitudine (gen it-stii are destui bani, lasa sa plateste si ei, iar aia cu pfa ce se tot fofileaza sa fie salariati, de parca nu depinde asta si de firme…) si te uiti la cei de la putere intelegi de ce sunt schimbarile astea. Si intelegi ca nu gandesc deloc pe termen lung ci doar cum le e lor mai bine pe moment, ca stau conectati la teava de bani de la buget si lor nu le pasa.

      In fine, platim si asta, sa vedem daca doar privatul face sacrificii si cine va fi oaia neagra daca it-ul n-o sa mai fie.

        (Citează)

    • Exact, ca pleaca toata familia, la genul asta e mai greu de luat decizia.
      Iar cei mai tineri si fara familie au nevoie doar de o adiere.

        (Citează)

    • @Pyro

      In primul rand, ideea ca aceasta scutire aduce investitii trebuie demonstrata, ca mie nu mi-e clara. Sectorul IT este un sector in care investitiile sunt mici, on a relative basis, fata de alte sectoare.

      Adica despre ce investitii mai precis vorbim? Fabrici, uzine, autostrazi, platforme petroliere, mine, aeroporturi, ce anume?!! Niste data center-e si niste cladiri, alea sunt maretele investitii in IT?

      In al doilea si cel mai important rand, taxarea trebuie sa fie echitabila. E atat de simplu.

      Romania pretinde ca are cota unica, dar in practica sunt atat de multe exceptii si scutiri incat numai prostii platesc taxe in RO. Si dupa aia ne plangem ca evaziunea e mare. Pai normal ca e mare, pentru ca sistemul este inechitabil iar oamenii nu sunt prosti.

      PS Argumentul ca ne pleaca IT-istii e ridicol.

      In primul rand ca cine are de plecat pleaca oricum, IT-ist sau ne-IT-ist.

      In al doilea rand, IT-istii au fost privilegiati ani de zile si acum ameninta ca pleaca daca li se ia privilegiul?!

      Eu ii indemn sa plece, sa descopere pe pielea lor care este costul vietii in vestul europei de exemplu, cat costa o chirie, o casa, un spalat de masina etc

      S-ar putea sa concluzioneze ca le raman mai multi bani in RO chiar si cu taxele crescute.

        (Citează)

    • Sa-ti dai jos ochelarii de cal te rog :)
      Investitiile sunt banii pompati in economie, salariile mai precis, care ghici unde se intorc?
      Dealtfel scrie si in primul meu reply dar na, poate n-ai vazut.

      In legatura cu cota unica, e irelevant, atata timp cat vrei sa stimulezi ceva care-ti aduce mai mult decat dai tu.

      Doar nu vrei sa fie scutire de impozit la aia care care saci cu spatele, ca nu e genul de “investitie” pe care vrem sa o atragem.

      Simple economics really.

        (Citează)

    • Credeam ca e cunoscuta treaba asta cu investitiile, vad ca nu e.

      Pentru sectorul IT statul nu trebuie sa faca nicio investitie. Multi din ei nici liceu/facultate de profil n-au facut. Cine lucreaza in IT are net de la firme private, hardware de la firme private, are nevoie de teava de net si de un loc unde sa stea. Locul ala poate fi in RO sau oriunde altundeva. Ca sa isi desfasoare activitatea nu le trebuie autostrazi, gaz ieftin, porturi etc.

      Statul sta si se uita cum vin salariile, din care ia taxe, apoi salariile alea tot in RO sunt cheltuite, din care se ia TVA si diverse accize. O sa se uite putin mai lung, ca de acum cine poate sa isi optimizeze fiscal ceea ce face. Statul va lua praful de pe toba, nu ca lui ciolacu si ciuca le va pasa prea mult.

      “In al doilea rand, IT-istii au fost privilegiati ani de zile si acum ameninta ca pleaca daca li se ia privilegiul?!”

      Scutirea asta de impozit e si pentru alte categorii.

      “Eu ii indemn sa plece, sa descopere pe pielea lor care este costul vietii in vestul europei de exemplu, cat costa o chirie, o casa, un spalat de masina etc”

      Vor descoperi pe pielea lor ca dupa ce platesc chiria, spalatul de masina vor ramane cu destui bani sa isi faca un concediu sau sa isi ia ce au chef, si intre timp se uita in jur si vad ca sunt drumuri bune, autostrazi, autobuzele si trenurile vin la timp, nu nasti pe trotuar, nu dau bani la scoala pentru fondul clasei etc.

      Si nu se vor uita in urma. La fel cum au plecat destui.

      Pe mine nu ma doare chiar asa tare schimbarea asta, ce ma doare e ca banii vor merge tot la buget spre a fi sparti ca si pana acum pe posturi in care nu faci nimic la tot felul de agentii inventate si pe pensii speciale. Acum e ok, nu va fi inechitate, it-stii vor plati la fel ca restul, inseamna ca toate problemele vor fi rezolvate?

        (Citează)

    • Marean:

      Eu ii indemn sa plece, sa descopere pe pielea lor care este costul vietii in vestul europei de exemplu, cat costa o chirie, o casa, un spalat de masina etc

      S-ar putea sa concluzioneze ca le raman mai multi bani in RO chiar si cu taxele crescute.

      Eu am plecat, intr-o tara care e considerata una din cele mai scumpe din Europa, impreuna cu cea care mi-a devenit sotie intre timp.

      A durat aproximativ un an jumate pana cand ne-am luat casa (cu 1000mp de teren).

      Eu cred ca vorbesti un pic din punga atunci cand zici ca le-ar ramane mai multi bani in RO.

        (Citează)

    • Pai ale nu sunt investitii boss, ar fi bine sa folosim termenii corecti daca vrem sa conversam.

      Aia sunt bani care da, se intorc in economie, de exemplu se reflecta in pretul imobiliarelor din Cluj, oras in care oamenii care nu lucreaza in IT nu isi mai permit o locuinta.

      Intr-adevar, un mare avantaj pentru economia tarii.

      Tu esti pe bune man?

        (Citează)

    • Marean TL;DR : “aia e aberanta ca nu-s eu ITist, ailalta trebuie scoasa ca o folosesc unii sa nu plateasca taxe de salariati, ce e nasol e ca creste la micro de la 1% la 3%, ca pe mine aia ma afecteaza”

        (Citează)

    • rdb: Statul sta si se uita cum vin salariile, din care ia taxe, apoi salariile alea tot in RO sunt cheltuite, din care se ia TVA si diverse accize.

      Ba voi chiar sunteti pe bune?

      Argumentati ca statul ia TVA?

      Pai daca ar lua direct impozit pe salarii nu ar mai trebui sa ia TVA si ar avea aceleasi venituri de pe urma IT-istilor, nu?

      Deci am stabilit ca investitii = nu, venituri suplimentare pentru stat = nu sau nesemnificativ. Asta la parti bune. La parti rele, cresc preturile la orice in zonele unde se aduna IT-isti, in detrimentul celorlalti oameni.

      In rest, repet: cine are de plecat pleaca oricum, iar cine pleaca pt bani o sa-si ia teapa, ca viata e mult mai scumpa im vest.

      Gizas craist, incep sa ma aliniez la parerea lui Zo*o in legatura cu IT-istii.

        (Citează)

    • Nu am stabilit noi nimic, doar tu in capul tau cu logica eronata.
      Sunt bani care intra in tara, punct.
      Sunt bani care e posibil sa nu mai intre deloc, punct.

      Daca esti incapabil sa realizezi asta, ura si la gara.

        (Citează)

    • Aha, deci acum sunt bani care intra in tara.
      Ce vrei sa spui mai precis, ca nu inteleg?

      Vrei sa spui cumva ca in lipsa acestei scutiri, IT-istii ar ramane someri, ca ar pleca companiile straine care ii angajeaza?!

      Repet: tu esti pe bune, man?

        (Citează)

    • Sorin: Marean TL;DR : “aia e aberanta ca nu-s eu ITist, ailalta trebuie scoasa ca o folosesc unii sa nu plateasca taxe de salariati, ce e nasol e ca creste la micro de la 1% la 3%, ca pe mine aia ma afecteaza”

      Nu, iti spun eu care este TL;DR:

      Le dai unora un privilegiu, care la vremea aia poate se justifica, poate nu, nu stie nimeni ca nu a facut nimeni studii.

      Ce este cert este ca dupa un timp privilegiul li se urca la cap si au impresia ca ei iti fac tie o favoare. Comportament tipic de “entitled asshole”.

        (Citează)

    • Pai si ala care are micro nu e entitled asshole? De ce salariatul sa dea 25%+10%+6.5% din “cifra de afaceri” si ala care are micro sa dea 1% si sa faca scandal ca 3% e mult? Daca ai un micro cu un angajat cu minim pe economie, care intamplator e si actionarul unic, aia nu mai e salarizare mascata?
      De fapt ne dam aiurea in cap unii altora (scutirea mea e mai importanta ca scutirea ta) si castiga doar umflatii din aparatul de stat.

        (Citează)

    • @Sorin.
      Majoritatea IMM-urilor (70% zice un site de contabili) vor plati impozit pe profit, adica 16% pe profit, adica aproximativ tot 16% pe cifra de afaceri, ca cele mai multe IMM-uri au cheltuieli nesemnificative – fata de 1% acum.

      In plus, se mai plateste si 10% pe dividende, plus CASS pe dividente care nu mai stiu cat este.

      Deci se ajunge la o crestere de vreo 3 ori fata de prezent, si probabil in cativa ani se va ajunge la nivelul taxelor pe salariu. Ceea ce este ok dpmdv, ca eu sustin echitatea fiscala.

      Doar am spus ca doare pentru ca na… doare.

        (Citează)

    • Sa vedem ce pareremai au si altii despre aceasta scutire

      “Acordarea scutirii de impozit de venit a avut scopul inițial de a ajuta industria să creeze produse originale, cu valoare adăugată mare.
      Din păcate, în cele aproape două decenii de când există această facilitate, rezultatele nu sunt convingătoare. Există câteva companii de IT care au dezvoltat produse originale și se descurcă decent pe piețe, dar majoritatea firmelor nu creează softuri proprii ci doar oferă consultanță pentru alte companii, de multe ori externe. Chiar dacă produsele respective sunt extrem de competitive ele nu aduc avantaje foarte mari României, pentru că sunt ale unor firme externe.

      Deoarece stimulentul fiscal este oferit unor angajați care dezvoltă produse care sunt exploatate de companii externe am putea spune că guvernul României subvenționează companii străine. Această facilitate salarială poate fi considerată o subvenție acordată pentru dezvoltarea produselor din alte țări.”

      Si inca

      “În plus, IT-iștii beneficiază de salarii mari, de obicei cu mult peste media națională și asta duce la o situație extrem de ciudată. Prin scutirea de impozitul pe venit a unei categorii de salariați cu venituri mari se instaurează un sistem de impozitare regresivă. ”

        (Citează)

    • Asta cu plecatul, de exemplu la saracii din germania e mai ieftina mancarea in supermarket decat in ro, spalatul masinii costa intre 1 eur (la fise) si merge spre 15-20 daca vrei “premium”, un rca la o chestie gen tiguan vreo 300 eur si vreo 500 full casco (amintire, am dat anul asta 1300 lei in buc pe rca la un focus vechi de 15 ani..).
      Rata la un apartament decent de 80-90mp e pe la 400-600 eur, chirii pe la 1200+, de cumparat..cerul e limita din pacate. La reataurant dai 25-30 eur pe un pranz. O cafea si un croissant 4-5 eur.
      Oricum o dai, ai costuri sa zicem doar putin mai mari decat in ro (eu as zice ca mai mici daca te limitezi strict la ce faceai in ro dar.. Tentatiile sunt mari) iar veniturile de la dublu in sus

        (Citează)

    • @Add01: unde in Germania sunt preturile alea? La granita cu DE, tot tara vorbitoare de germana, preturile sunt cu totul altele in 2023:
      * spalat masina: 1 euro la self si de la 40/50 euro la spalatorie
      * RCA+CASCO: ~1600/an, Renault Grand Scenic
      * rata apt. 80-90 mp cu credit 30 ani: +1500/luna sau chirie, suprafata similara, +1300/luna

        (Citează)

  5. Adică ai vrea să muncească? Ptiu drace…

      (Citează)

    • Si eu credeam ca nu sunt mincinosi pe aici dar vezi cazul tau. Zici ca suntem pe locul 2 si apoi recunosti ca nu e asa. Felicitari. Suntem 2 prosti care pierdem timpul pe aici :))

        (Citează)

  6. “Toți oamenii sunt scârbiți de ceea ce se întâmplă și dezamăgiți de incompetența și corupția din PSD și PNL.”

    Cred ca te inseli amarnic. Altfel nu vad cum ar fi votati in continuu de ani si ani de zile.

    Corect trebuia sa scrii

    “Toți oamenii CARE NU sunt bugetari, asistati sociali, evazionisti, cu rude cu influenta, prieteni cu primari de comune si orasele etc etc, sunt scârbiți de ceea ce se întâmplă și dezamăgiți de incompetența și corupția din PSD și PNL.”

      (Citează)

  7. In jurul Romaniei sunt tari cu fiscalitate decenta si predictibila si oameni cel Putin la fel de buni (Bulgaria, Serbia). Mai sunt Armenia si Georgia, mici dar cu ceva istorie de IT in lumea sovietica. Turcia e iefina si flamanda.
    Marea problema va fi Ucraina unde se vor face investitii dupa razboi. Si nu doar in infrastructura ci si in IT. Razboiul a produs multa creativitate in toate domeniile. In plus sun 40 de milioane deci pool-ul de recrutare va fi dublu data de Romania.
    De ce sa vii intr-o Tara scumpa si fara infrastructura cand poti sa mergi langa unde e mai ieftin si totul nou.
    Din nou, opportunistic ratate si condamnare sore mediocritate si saracie.

      (Citează)

    • legat de Ucraina, am vb cu niste IT isti din Ucraina care s-au stabilit aici in oras si au ras cand am spus ca la noi media salariala pt un programator bunicel e 3-4k euro in mana, asa puscati de razboi cum sunt, ei cer lejer 10k dolari/luna.

      Cand vin baietii cu banii si o sa arunce in stanga si in dreapta, toti ne mutam in Ucraina.

        (Citează)

  8. Am ras un pic cand am vazut titlul articolului. Ce nu intelege lumea e ca furtul nu este doar la nivelul conducerii si este sistematizat pana la aia de la Radet/Rebu (cum i-o chema acum) care pun flori in giratorii.

    Sistemul birocratic este atat de obisnuit cu spaga si cu furtul incat este a doua lor natura.

    Romania nu mai are scapare, ar trebui pus napalm si ras totul in administratie, dar nu va exista nimeni care sa ii dea afara si sa angajeze oameni noi. In primul rand pentru ca sunt rude si prieteni intre ei, in al doilea rand ca se pot santaja reciproc si doar aia nesimnificativi pica si in al treilea rand (si mai sunt) pentru ca nu exista oameni cu experienta in administratie cu care sa ii inlocuiesti. Si uite asa se perpetueaza “specia”. Si nu, aia de care povestiti ca nu sunt corupti nu vor putea sa faca vreo diferenta. Nici in administratie, nici in sistemul medical, nicaieri.

    Din punctul meu de vedere solutia pentru cei care au experienta si cunostinte suficiente pentru un venit mediu este “sacii in caruta” si plecatul.

      (Citează)

  9. Alin:
    Nu imi pune nici un semn de intrebare,ca nu e pe “bune” topul. Daca pleaca, o fac si pentru altele nu doar pentru salariu.

    nu e pe bune topul dar nici nu vii cu o dovada. ba eu o am mai mare, fix asa e.
    Si referitor la faptul ca daca pleaca nu pleaca doar pentru salariu: eu ce am scris mai sus? Credeam ca pe blogul asta sunt oameni educati, nu analfabeti functionali

      (Citează)

  10. Înainte de toate cred că ar trebui să ne uităm la creșterea sectorului IT în România versus alte țări din regiune: Polonia și Cehia.

    Chiar dacă aici există acea scutire, din ce am observat creșterea sectorului a fost sub cea din cele două țări menționate anterior.

    Iar acolo, din ce am verificat, nu au astfel de scutiri. Așadar, concluzionez că, de fapt, aceste companii găsesc în alte piețe altceva, nu scutiri și bălării de acest gen, iar scutirile nu atrag ca un magnet, cum se presupune, investițiile în sectorul IT românesc.

    Desigur, am putea să ne comparăm cu Bulgaria, Serbia și Ungaria, care stau mai prost decât România la acest capitol, iar atunci am zice că e suficient și ne oprim.

    Dar nu ar fi ok să facem asta, trebuie să ne comparăm cu alte țări care atrag investiții mult mai mari și să țintim locul lor, însă…

      (Citează)

    • Cresterea la noi e mica si pentru ca nu se gaseste destula forta de munca la noi, deja s-a angajat cam tot ce s-a putut de cand a inceput sa creasca IT-ul de la noi, acum doar se face rotatie plus cei cativa absolventi care nu sunt analfabeti functionali.

        (Citează)

    • Sa faci programare e dificil și în același timp ești răsplătit mai bine financiar.
      Pentru ca noi sa avem mai multi programatori ar trebui sa avem o cultura a muncii mai buna. În acest moment pe primele locuri sunt(nu separat în aceasta ordine): maneliști, cei băgați în politica, influențării, țepari, cei care fac ilegalitați
      Acuma dacă ești o persoana care o duce capul, vrei sa trăiești bine și nu ai normal morale instinctuale foarte bune vei face una din cele de mai sus.

      Așa ca numărul celor care lucrează în IT va scădea.

      Dacă ai norme bune fie stai și lucrezi în țară fie pleci afara. Dacă e sa presupunem ca rata celor care pleacă afara este uniforma, înseamnă ca unul din motivele pentru care nu sunt mai multi în IT este cel cu normele morale.

      Prețul învățământului nu are cum sa fie o problema deoarece toate facultățile tehnice pe IT sunt gratuite sau aproape gratuite.

      Calitatea actului poate sa reprezinte o alta problema (vezi examenele de titularizare.

      Nu stiu alte motive care ar face sa aducă mai multi specialiști în IT.
      În schimb cu siguranță niște taxe puse extra vor scădea numărul lor

        (Citează)

  11. In foarte multe cazuri Romania este o anomalie la tot ce inseamna fiscalitate. Si asta se intampla pentru ca romanul are o mare boala: orice salariu se discuta net, respectiv orice serviciu daca se face cu factura are un pret mai mare. Chestia asta se intampla din 90 incoace si combinata cu simtul de supravietuitor innascut al romanului ne-a adus aici.
    Referitor la masuri si tot ce s-a discutat in ultima perioada, singurele care mi se par a fi batute in cuie sunt eliminarea diverselor scutiri pentru diverse categorii de angajati. Acum care ar fi impactul bugetar nimeni nu stie, insa s-ar rezolva discutiile de tipul de ce sunt unii mai cu mot si altii nu. La scara timpului si ce inseamna pentru Romania asta, nimeni nu poate sti. Insa foarte multe tari cauta sa atraga forta de munca calificata, asa ca unii vor pleca, pe cand altii se vor descurca prin eternele metode(evaziune, munca la negru/gri).
    Lucrurile care insa sunt si mai nasoale vin din partea pfa si micro unde impactul este mai profund. Pe de o parte majoritatea profesiilor liberale vor cauta solutii de optimizare fiscala, eventual si de emigrare fiscala ceea ce o sa se traduca in servicii mai proaste si mai scumpe pentru romanul de rand. Pe partea cealalta tot ce inseamna idee antrepenoriala/investit deschis firma in Romania nu o sa mai fie de actualitate, pur si simplu este prea scump sa faci ceva aici. Si chestia asta are efecte mai nasoale in toata societatea.

      (Citează)

  12. Pai aia cu salarii mari care si gandesc oricum nu voteaza PSD si PNL.
    Cand ai 1 milion+ de a angajati la stat cu inca nu stiu cate milioane atasati cumva la aia prin primarii, asistati sociali se aduna un numar frumos de votanti care e bine sa nu ii deranjezi pentru ca ei sunt constanti in locul unde dau cu stampila.

    Singura speranta pentru Romania este sa se taie fondurile de la UE pana la o reforma din cap pana in picioare care evident ca nu se va face. Pana atunci …

      (Citează)

    • Da, ăia cu salarii mari nu votează PSD și PNL, de asta astea două partide sunt votate de majoritate. Nu că nu gândesc restul, dar de ce ar fi opărit un cadru didactic (care câștigă 3-4 mii de lei) de scutirile IT-știlor? mai ales dacă citește pe aici că au salarii de 3-4 mii de euro? O tot dați toți cu bugetarii, dar majoritatea câștigă puțin și, teoretic, trebuie să se implice activ în tot ce înseamnă infrastructură.

      Era articolul de ieri cu agricultura. ANIF, care se ocupă, printre altele, de irigații, tot la stat sunt. Ca să pui acolo oameni noi, capabili, trebuie ca profesorul de care spuneam mai sus să scoată absolvenți de facultate – dar el e prost plătit și la fel de prost plătit va fi și absolventul când merge la ANIF.

      Nu știu ce să zic cu fondurile de la UE, că e singurul motiv pentru care mișcă (atât cât mișcă) infrastructura în România (și la termoficarea din București sunt astfel de fonduri). Speranța e ca oamenii să vrea să facă lucruri, că momentan nu vor. Normal, trebuie să vină o clasă politică perfectă din neant ca să-și facă lumea treaba. Până atunci bugetarii sunt leneși, IT-știi câștigă prea mult și tot așa. A, și profesorul e fraier că nu face mai mulți bani.

        (Citează)

  13. Eu sunt de acord sa platim toti egal.

    Cu niste mentiuni, daca tot e egalitate.

    Suma pentur CASS sa fie egala nominal nu procentual. Ca nu stau eu in 5 paturi la spital.

    Subventiile pentru agricultura sa fie 0. De ce sa subventionez eu crescatorii de vaci, am intoleranta la lactoza.

    Sa nu existe nicio pensie calculata altfel decat contributiv.

    Avocatii sa plateasca fix aceleasi impozite ca orice alt angajat.

    Si mai sunt multe altele.

      (Citează)

    • Hahha, tocmai ai injurat electoratul psd
      Aia oricum nu fac diferenta intre absolut si procente, 100 lei la ei suna muuult mai mult decat 13% din 10mii lei.

        (Citează)

  14. Stati flexati ca nu se intampla nimic. Nimic bun. Vin alegerile, se agita si ei sa dea bine la imagine. Vrajeli de 2 lei.
    Si-apoi toti astia de vor reforme acu gen ciolacu si alte asemenea specimene….nu pot sa ma uit in gura lor. Indivizii astia sint de prea mult timp in politica ca sa mai fie credibili.

      (Citează)

  15. Actzipild: Eu am plecat, intr-o tara care e considerata una din cele mai scumpe din Europa, impreuna cu cea care mi-a devenit sotie intre timp.

    A durat aproximativ un an jumate pana cand ne-am luat casa (cu 1000mp de teren).

    Eu cred ca vorbesti un pic din punga atunci cand zici ca le-ar ramane mai multi bani in RO.

    Poate doar daca e vorba de Elvetia, ai 20-30k pe luna si ai luat o casa in afara orasului. Si evident nu aveti copii.

    Altfel nu cred dar astept sa fiu contrazis cu cifre.

      (Citează)

    • Actzipild e in Norvegia.

        (Citează)

    • Hai ca am gasit eu cifre:

      Salariu mediu IT romania = 3000 eur
      Salariu mediu IT norvegia = 6000 eur

      Pret mediu locuinta Bucuresti = 1500 euro/mp
      Pret mediu locuinta Oslo = 8000 euro / mp

      Eu concluzionez ca nu e chiar asa simpla viata de IT-st mediu cu familie in Oslo.

      Plus asta

      https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Norway&city1=Oslo&country2=Romania&city2=Bucharest&displayCurrency=EUR

        (Citează)

    • Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 8,353.38 € vs 2,390.76 €
      Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 5,768.98 € vs 1,433.67 €

      Average Monthly Net Salary (After Tax) 3,645.21 € vs 954.85 €

      Ai scos cifrele alea din burta?

      Castiga de 3 ori mai bine, platesc pe casa de 3 ori mai mult. Dar au restu’ ce noi nu avem.

        (Citează)

    • Marean: Eu concluzionez ca nu e chiar asa simpla viata de IT-st mediu cu familie in Oslo

      Da, e vorba de Norvegia.

      In primul rand salariul aici e negociat brut. Pentru ca dupa impozitare vin deduceri. Si sunt sub cifra medie pe care o mentionezi.

      E casa, nealipita, aici e cu denumirea de enbolig. Nu e in fix in Oslo ci la aprox 8km de centru. Pret 535mnok, la momentul respectiv spre 535k eur. Rata lunara undeva spre 1950 la inceput, acum dupa modificarile de dobanda de referinta undeva la 2600. Suprafata casei e de 150mp, cu teren de 1000mp.

      N-a zis nimeni ca e viata simpla, comparatia era strict referitor la ce ai zis, ca e mai bine pentru cei din Bucuresti. Eu ma plang ca imi mananca caprioarele ce bruma de legume am pus in curte. La 8 km de centru. In Bucuresti la aceeasi disatanta de ce se plang? Ca e prea mult praf?

      Sa-ti zic ca facem si economii la aproape un salariu mediu in IT in Romania mentionat de tine? Unde crezi ca imi e mai bine? Aici sau in Romania?

        (Citează)

    • Oslo are o populatie de putin peste 600.000 locuitori, iar scandinavii au o cultura foarte diferita de cea balcanica (inclusiv in privinta socializarii). Probabil nu ai copil. Daca ai, vezi care-i treaba cu Barnevernet-ul, dar probabil ti-ai facut temele inainte de a te muta. In ultima instanta, conteaza in ce masura rezonezi cu populatia locala. In ce ma priveste, cultura scandinava e incompatibila cu felul meu de-a fi, in ciuda gradului de civilizatie aparent ridicat. Clima e extrem de importantă, nu suport ploaia si frigul indiferent cu ce beneficii financiare si sociale ar veni la pachet. Nu in ultimul rand, cei din IT traiesc in mica lor bula care le permite, momentan, altfel de manevre excentrice. Un reality check ar prinde bine.

        (Citează)

    • @Actipild
      Tare bine ar fi daca ati si citi comentariile la care raspundeti.
      Discutia era cati IT-isti o sa plece pentru ca dispare scutirea pe impozit.

      Si eu am zis ca cine are de plecat pentru o calitate mai buna a vietii, pleaca oricum – cazul tau.

      Cine vrea sa plece strict pt ca a disparut scutirea (adica strict pt bani) s-ar putea sa descopere ca desi salariile sunt mai mari, ii raman mai putini bani in vest decat in RO pt ca viata e mult mai scumpa (in principal locuintele).

      In fine.

        (Citează)

    • Era vorba de salarii in IT dar e prea mult sa citesti pana la capat un rand de 5 cuvinte.
      Preturile la imobiliare le-am luat de pe google, mai cauta.

      Evident ca e mult mai bine in tarile alea, dar eu vorbeam de cati bani iti raman in buzunar.

      Faptul ca casele sunt de 3 ori mai scumpe (sunt de 5 ori dar hai sa zicem) nu se compenseaza prin salarii de 3 ori mai mari – gizas craist, aritmetica simpla.

      In ro la 3k salariu cumpar o casa de 100 mp in in 50 de luni daca nu as avea alte cheltyieli.

      In norvegia cu un salariu de 6k cumpar aceeasi casa in 80 de luni.

        (Citează)

    • Dar dobânda cât e la ei și cât e la noi? Ce sumă totală plătești după 25 30 ani?

        (Citează)

    • Uiti ca aia nu au dobanzi uriase ca la noi. Nu stiu acum, dar anii trecuti se luau case si cu 0.9% dobanda. Noi aveam de la 7% in sus

        (Citează)

  16. marean e ”decat” bugetivor mugetator, deci are suficient timp sa-si cultive talentul de a fi prost.
    dupa masurile astea o sa scada incasarile la buget. mare minune daca nu vine prabuselnita, moment in care o sa vedem bugetivori strigand in strada ca au rate la casa si leasing la masina.

      (Citează)

    • Ai ratat o ocazie de a nu fi prost.

      Marean a plecat din RO acu vreo doi ani, pentru o calitate mai buna a vietii, desi o ducea f bine dpdv financiar si profesional in RO. Evident, Marean nu a fost niciodata bugetar.

        (Citează)

    • Din pacate, marean nu a invatat nimic din asta.
      Acum ceva ani aveai comentarii mai cerebrale, pe cand in ultima vreme aproape numai dubiosenii scoti pe “gura”.

      Discutia asta e puerila, discutia reala e “ne pun bir mai mare ca au furat prea mult, ca sa aibe de unde sa fure in continuare”.

      Simplu.

        (Citează)

    • @Pyro
      Pana nu ajungi sa traiesti intr-o tara din vest nu ai cum sa intelegi ca tarile din vest sunt mult mai la stanga decat credem noi romanii – poti sa zici ca sunt chiar socialiste pe alocuri. Si lucrurile functioneaza foarte bine, pentru ca…

      … scopul oricarui sistem social, politic si economic trebuie sa fie bunastarea populatiei, orice alt scop este secundar.

      Noi in Romania suntem fixati in ideea de capitalism cu orice pret, am facut din capitalism un scop in sine. Din acest motiv, suntem o tara de salbatici care sarim unii la gatul altuia in orice domeniu, de trafic pana la taxe.

      Si de aia nu mai exista speranta pentru RO. O sa ne balacim in supa asta de coruptie si capitalism salbatic pana la colaps total sau ne va cuceri Rusia.

        (Citează)

  17. Ma copii, ce credeati ca o sa se intample dupa pandemie? Deficitele uriase create atunci au trebuit acoperite cu imprumuturi care oricum aduceau cheltuieli suplimentare cu dobanzi. Dar daca dobanzile au crescut (inclusiv la refinantarea imprumuturilor mai vechi) povara a devenit mult mai mare. Pe langa ca au fost atacate si veniturile bugetare din cauza restrictiilor de la noi si din alta parte, ale caror efect nu s-a evaporat total in ultimele 16 luni, de cand au disparut.
    Ne meritam soarta, ca i-am lasat sa ia masuri antipandemice, in loc sa nu inchidem absolut nimic si sa nu cumparam, ca tara, absolut nici un vaccin (oamenii trebuiau sa si le plateasca singuri)
    Da, normal, sa se dea afara, sa se taie. Dar gaura mai mare de acum e din cauza sinuciderii economice din pandemie. Acum platim. Intai cu inflatie, apoi si cu taxe si impozite mai mari.

      (Citează)

  18. Dacă nu mergem la vot în 2024 ce se întâmplă acum este nimic pe lângă ce va urma.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus