►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
21 Aug 2023 ·
Am făcut primul drum lung prin România cu mașina electrică. L-am făcut singur și eram foarte curios cum accelerează când nu ai și un copil în scaunul din spate. S-a dovedit că este rachetă, o rachetă foarte confortabilă.
Am plecat din București cu bateria la 90%. Traseul urma să fie Pitești – Rm Vâlcea – Sibiu – Orăștie – Alba Iulia în prima zi și de acolo înapoi spre casă în a doua zi. O să vă spun altădată cifrele exacte de consum și timpii de încărcare, pentru cei interesați chiar de date. Acum vreau să vă spun mai degrabă câteva impresii de călătorie.
Știți care a fost principala mea concluzie? Că autostrada A1, care reîncepe la Sibiu și ține până la vama Nădlac, începe să devină poate cea mai importantă șosea din România. Este foarte diferită de tronsonul București-Pitești, care pare învechit și plin de gropi. Odată ce treci Valea Oltului, te așteaptă o autostradă modernă, în stare foarte bună, cu spații de servicii mari și dese exact cum am văzut în vestul Europei.
Pe A1 am oprit la un restaurant KFC nou, care împarte un spațiu de servicii de pe autostradă alături de o benzinărie. Se află în dreptul orașului Orăștie, la 100 de kilometri de Sibiu pe sensul spre Timișoara. M-am simțit și aici ca în vestul Europei, unde mereu la marginea autostrăzilor vedeam restaurante unde poți mânca ceva cunoscut și preparat pe loc, nu doar clasica mâncare de benzinărie ca în România.
Este un KFC similar celor din București. Produsele sunt cele cunoscute. Standardele sunt aceleași. Înăuntru sunt mai multe mese normale și locuri la un bar la fereastră. Afară sunt o mulțime de mese în diverse zone. Poți comanda direct la casă sau la două kiosk-uri cu touchscreen. Băuturile sunt cu refill, îți pui de câte ori vrei de la un dozator, exact cum au unele KFC-uri din București.
Locul este perfect pentru un popas când ți-e poftă de niște Crispy sau aripioare sau o porție de cartofi prăjiți. Am stat aproximativ o oră acolo în KFC și am observat că nu duce lipsă de clienți, ba chiar a fost mereu plin. Cred ca dacă ar monta un stâlp din acela înalt cu fața colonelului Sanders sau un panou publicitar cu “KFC peste 15 km” pe autostradă, ar depăși recorduri.
În general sunt două tipuri de clienți. Sunt oameni aflați într-o călătorie, care opresc aici pentru că le este poftă de puiul de la KFC. Am văzut multe familii de toate vârstele adunate în jurul a 1-2 tăvi cu mâncare, punându-și la final încă o rundă de suc în pahar și suindu-se în mașină pentru a continua drumul.
Am văzut și clienți care își împărțeau sarcinile, o persoană alimenta cu carburant și plătea în benzinărie, iar cealaltă persoană comanda aripioarele și plătea în KFC, apoi plecau mai departe.
Al doilea tip de clienți este format din localnici. În Orăștie și alte localități din jur (Sebeș, Cugir etc) nu există un restaurant KFC, așa că foarte mulți localnici vin la acesta de pe autostradă, în special după-amiaza. Mă așteptam la asta.
Să vedeți și cum accelerează lucrurile când oprește câte un autocar cu turiști. M-a pufnit râsul când a oprit un autocar cu vreo 25 de fete, ceva echipă sportivă, și una dintre ele a venit până în local, a intrat, a văzut ghișeul clasic de KFC, a văzut automatul de suc, a văzut gălețile puse stivă, a făcut ochii mari ca în desene animate, a ieșit afară și a strigat “este un KFC aici!” Și apoi au fost 25 de fete la coadă la casă, dar cei din KFC s-au descurcat bine, le-au servit pe toate în timp record și și-au și găsit și loc pe la mese.
Eu am mâncat un Box for One, mi se pare combinație bună. 3 Crispy Strips, 4 aripioare, cartofi medii, un suc. Același preț ca în București, 33,5 lei, și am pus și un sos ketchup acolo, că eu mai degrabă prefer acest sos în locul celui clasic cu usturoi.
Este pur și simplu ceva ce nu credeam să găsesc pe marginea autostrăzii prea curând în România. Ah, iar în parcare se află două stații de încărcare de 150 kW. Nu le-am folosit, nu aveam de ce, dar fac locul și mai bun pentru un popas dacă mergeți spre vest cu mașină electrică.
KFC Orăștie, oficial aflat la kilometrul 340+500 al autostrăzii, are orar 9-23 în fiecare zi. KFC a mai construit alte două la fel, aflate tot în spații împărțite cu benzinării Rompetrol. Unul se află la Giarmata, lângă Timișoara, și altul la Pecica, lângă Arad, dar ambele tot pe marginea autostrăzii A1.
Cel de la Pecica este pe sensul de ieșire din țară, cu doar câțiva kilometri înainte de vama Nădlac, deci un loc bun pentru câteva provizii în caz că știi că urmează o perioadă de așteptare la trecerea frontierei. Acela și drive-thru, pentru cei grăbiți. Uneori se stă în vamă câteva ore, dar măcar ai Crispy Strips. Cel de la Giarmata se află pe sensul opus, când mergi dinspre Timișoara spre Sibiu.
Sper să apară vreun KFC și pe A2. Cred că ar deveni principalul punct de oprire spre mare sau înapoi de acolo. Momentan doar autostrada A1 și zona de vest a țării se bucură de astfel de noutăți de la KFC.
Dincolo de Sibiu, autostrada A1 îți oferă o mulțime de destinații destul de ușor de atins. M-am învârtit atât de mult în ultimii ani în zona București-Constanța-Galați încât aproape că uitasem ce țară frumoasă avem în rest. Șoseaua curge lin printre dealuri pitorești, iar o bună bucată de timp munții Carpați se ridică frumos la sud de tine. Din loc în loc pe dealuri se văd sate micuțe, iar dintre casele lor răsare uneori turla mult mai înaltă a unei biserici sau vreun conac mai amplu.
Autostrada A1 a devenit o arteră principală a țării. A devenit foarte ușor să parcurgi rapid kilometru după kilometru și să ieși de pe ea spre obiective turistice precum cele din Alba Iulia sau Deva. Poți să faci dreapta pe A10 spre Cluj-Napoca sau să continui spre Timișoara, în prezent capitală culturală europeană și de acolo spre autostrăzile din Ungaria și Austria pentru un road-trip amplu.
După ce-am plecat din KFC m-am învârtit spre Simeria și Orăștie și apoi am revenit spre Sebeș, urcând apoi spre nord către Alba Iulia (autostrada A10), unde am dormit peste noapte.
Frumos oraș! Cetatea Alba Carolina arată în continuare excelent. Peste tot era impecabil de curat și m-am plimbat toată seara prin ea și pe zidurile ei cu mare plăcere. Am văzut mulți turiști străini. V-am spus, autostrada A1 a devenit o arteră vitală a țării și pentru direcția opusă. Acum aduce foarte mulți străini spre Alba Iulia și Sibiu și sper că unii continuă și mai departe spre Brașov pentru că E68 între Sibiu și Brașov mi se pare unul dintre cele mai pitorești drumuri din România.
Era o zi de marți, dar toate terasele din cetatea din Alba Iulia s-au umplut seara. Erau și foarte mulți localnici ieșiți la o bere și copii care se alergau în jurul lor. Eu am stat până târziu pe străduțe, apoi am plecat la hotel să scriu un articol și să fac știrile pentru a doua zi și asta a fost ziua întâi.
N-am încărcat mașina peste noapte pentru că nu aveam motiv. De la Alba Iulia la Sibiu sunt 90 de kilometri de autostradă. Am plecat cu 40% baterie spre Sibiu și am ajuns la încărcare cu 17%.
Am stat 40 de minute pentru a duce mașina de la 17% la 90%. Pare mult timp, dar l-am petrecut pe terasa unei cafenele de acolo, la un cappuccino și o brioșă cu ciocolată și un Instagram, și apoi am plecat mai departe spre casă.
Am ajuns înapoi în București cu 32%.
Stația de încărcare din Sibiu chiar este bine plasată. Eu ajung acolo cu autonomie suficientă în baterii și apoi se deschide o mare parte din România. Pe A1 spre vest sunt stații rapide de încărcare practic în fiecare benzinărie mai mare, inclusiv una de 300 kW lângă Simeria.
Practic, un alt lucru de care m-a convins acest drum este că nu e cazul să am range anxiety, sunt o mulțime de stații rapide de încărcare pe traseu și majoritatea neocupate. Am ajuns în punctul în care poți încărca mașina în timp ce mănânci și 2-3 aripioare de pui, ceea ce față de acum 2-3 ani, când citeam relatările unor șoferi de electrice și grija cu care-și planificau opririle, pare o evoluție foarte mare.
În plus, mașina s-a dovedit plăcută pe orice tip de drum. Este confortabilă pe autostradă, unde pui pilotul automat, care menține viteza și ia singur virajele cu un minim input din partea ta. Este rachetă pe dealuri și văi, unde accelerează de te înfige în scaun inclusiv în acele curbe stil ac de păr, urmate apoi de o urcare destul de abruptă. Am depășit TIR-urile mult mai ușor sau pe zone mult mai scurte și n-a fost nici un moment în care să nu mă simt în siguranță. În viraje este stabilă de parcă ai fi pe șine, chiar și la viteză mare.
În total, am circulat 828 de kilometri, din care 490 de kilometri pe autostradă. Pot face lejer o astfel de călătorie încărcând o dată la dus și o dată la întors în Sibiu. Abia aștept să o fac din nou cu Alice și Matilda la bord.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
75 comentarii
21/08/2023 la 6:44 AM
Statiile de incarcare sunt libere acum pentru ca nu sunt multe masini electrice care sa le foloseasca.
In ritmul in care se cumpara masini electrice, foarte curand statiile vor fi ocupate constant si va trebui sa stai la coada.
Gaelex(Citează)
21/08/2023 la 6:59 AM
s-a interzis amplasarea statiilor de incarcare suplimentare, pe baza raportului cerere-oferta?
daddy(Citează)
21/08/2023 la 10:27 AM
Nu este un ritm așa mare, câteva mii pe semestru. Sunt sigur că a fost la fel și cu benzinăriile la început.
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 7:08 AM
Doar Radu poate scrie despre un kfc de 10 ori mai multe cuvinte in articol decat despre orasul vizitat.
Morrissey(Citează)
21/08/2023 la 10:26 AM
+ 1
N-am mai mâncat la KFC de vreo 5 ani și nu simt lipsa deloc durerilor de stomac de după.
Tano(Citează)
21/08/2023 la 7:13 AM
La ce faci reclama aici? La KFC sau la A1? :))
Albert(Citează)
21/08/2023 la 8:41 AM
La Alba Iulia.
Peredhil(Citează)
21/08/2023 la 10:29 AM
La KFC de pe A1!
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 8:12 AM
Mie la KFC imi provoaca pe urma o extorsiune a unui degajament, intr-o apa trasa de mai multe ori. Prima oara am zis ca e coincidenta, dar deja a doua data mi-a fost clar.
Andrei(Citează)
21/08/2023 la 8:19 AM
Așa-i zice la fast-food / junk-food acum, restaurant?
Nwradu când nu-i plătit de KFC:
“Chiar nu știu românii să gătească altfel decât scăldând totul în ulei? Sau toți bagă doar șnițele și cartofi prăjiți? Ce se întâmplă?
Ulei de floarea soarelui? Cam 2-3 litri pe an și asta doar pentru că din când în când facem un șnițel sau cartofi prăjiți și acolo consum direct vreo jumătate de litru. Facem însă foarte rar așa ceva.”
Dan.S(Citează)
21/08/2023 la 8:38 AM
Doua cuvinte: air fryer.
Andrei(Citează)
21/08/2023 la 9:37 AM
Kfc nici macar nu mai are pui “adevarat”, a scos bucatile din oferta de cativa ani si a lasat doar prajeala aia groaznica numita crispy, aripioare sau copane. Acum mult laudata :(. Dar ce, tovarasii politicieni nu fac la fel? Spun orice daca iese banu’, sa invatam de la ei, rata la masina nu se plateste cu adevaruri
Iar cu Tesla ..nus de ce putinele pe care le vad pe autostrazi merg in linie cu tirurile in timp ce masini ieftine trec pe langa ele cu 150km/h.
Add01(Citează)
21/08/2023 la 10:31 AM
@Dan. S: ambele sunt adevărate. Gătesc cu foarte puțin ulei acasă, spre deosebire de alții care și la un ou ochi îl fac ca-n piscină de ulei. Asta nu înseamnă că nu mănânc KFC de poftă, din când în când.
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 10:33 AM
Nu, au readăugat de multă vreme toate tipurile de bucăți Kentucky în meniu.
Ți se pare ție, nu văd nici un motiv pentru care ar merge mai încet decât alte mașini. Sunt Superchargere la ambele capete ale A1 și A2 pornind din București, iar dincolo de Sibiu încarci și mai bine.
Ecuația este simplă: mergi cu 150 km/h? Ajungi cu 10 minute mai repede la încărcare, dar stai cu 10 minute în plus acolo. Invers dacă mergi cu 120 km/h.
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 4:29 PM
Au adus inapoi puiul Kentucky? Pe bune? Ca nu am mai calcat pe la Kfc de cand l-au scos, au lasat doar infectele acelea de copane crude, cu sange in ele. Cred ca sunt ceva ani. Ma duc sa verific
Add01(Citează)
21/08/2023 la 10:42 AM
Bai, presupunem prin absurd ca 2 mese pe zi sunt cu “gateala”(si ca esti singur, dar tu vorbesti la plural acolo). Presuspunem si ca 2 zile pe saptamana comanzi de mancare. Din 365 de zile ramai cu 261 de zile in care gatesti. Cele 261 de zile inseamna 522 de portii de mancare.
Hai sa spunem ca nu pui 1 lingura de ulei (15ml) in fiecare portie ci 1 lingura la 2 portii (ca pui ulei peste tot, chiar si in salata). 15*261= 3915 ml = 3.9L ulei.
Deci cei 2-3 litri ai tai cu 500 de ml utilizati pentru prajit(am pus doar 1 data) ori nu iti ajung, ori comanzi mai multa mancare, ori minti.
lrpx(Citează)
21/08/2023 la 4:02 PM
Nu neaparat, fiindca si eu sunt in aceeasi situatie.
De exemplu gatesc cu unt, ca francezii, multe chestii. Si au un gust mai bun.
mac gregor(Citează)
21/08/2023 la 9:25 AM
Nu are cum sa nu fie post sponsorizat.
Bogdan(Citează)
21/08/2023 la 9:31 AM
Hater… Doar pentru faptul că a menționat numele respectivului lanț de 17 ori… Poate chiar a fost impresionat de calitatea excepțională a produselor.
Peredhil(Citează)
21/08/2023 la 10:34 AM
Scrie mare publicitate sunt titlu, care este de asemenea subliniat cu albastru, cum fac la articolele publicitare. Chiar nu știu cum le-aș putea marca mai bine. O să încerc cu un girofar gif animat după titlu :P
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 8:59 PM
Mea culpa, n-am observat desi l-am cautat si am cautat “sponsorizat” pe pagina in loc de ce trebuia.
Bogdan(Citează)
23/08/2023 la 5:53 AM
Ideea e sa pui un (P) in titlu sa stie oamenii pe ce isi pierd timpul.
ionut(Citează)
21/08/2023 la 9:45 AM
Am fost ieri de la Oradea pana la Pitesti. De la Gilau, cand se intra pe A1, prima benzinarie disponibila pe sensul spre Sibiu a fost dupa 131 de km!!!
Asa ca fraze de genul “A1 îți oferă o mulțime de destinații” sau “A1 a devenit o arteră principală a țării” suna a reclama proasta venita din gura politicienilor la taieri de panglici.
Daca ai ajuns sa scrii cu atata emfaza despre crispy de pe marginea unei sosele, e bine, ce sa mai zic…
MacAndrew(Citează)
21/08/2023 la 10:07 AM
La Gilău începe A3 până la Turda, de acolo este A10 până la Sebeș.
Cristi(Citează)
21/08/2023 la 10:36 AM
Păî… cât de dese ai vrea să fie? Nu cred că suntem o țară ca Franța sau Germania, să roiască turiștii pe aici ca să ai benzinării din 20 în 20 km, și nici măcar nu avem genul de localități satelit pe lângă orașe mari, ca să fie deci nevoie de ele.
Dar vezi că nu mă refeream la benzinării ca destinații turistice. Acolo alimentezi, mănânci, iei o cafea și pleci spre destinația turistică.
nwradu(Citează)
22/08/2023 la 9:39 AM
Dacă postarea asta este și despre mașini electrice, nu numai despre Tesla și KFC, să știi că o Dacia Spring are nevoie de stații de încărcare mai dese. Ca să nu meargă cu 50 km/h pe autostradă.
Conform calculatorului oficial de autonomie, de pe site-ul producătorului, o Dacia Spring (Electric 65) care se deplasează cu o viteză de 90 Km/h în condiții meteo de 35 de grade, AC pornit, are o autonomie de 100 Km. Dacă merge cu 10 Km/h autonomia coboară la 82 km. Oficial, adică IDEAL. Concret… Doamne ajută!
Deci, 110 km între stații de încărcare e mult al naibii în epoca în care vrem să-i convingem pe oameni să fie pe eco, relax, din astea…
motanes(Citează)
22/08/2023 la 10:40 AM
Erată: Trebuia scris “Dacă merge cu 110 Km/h autonomia coboară la 82 km”
motanes(Citează)
21/08/2023 la 12:19 PM
Am venit sa scriu asta. Si nu trebuie sa fii o tara plina de turisti ca sa ai benzinarii la 20-30km. Distanta intre benzinarii tine de pericolul de a ramane fara combustibil si, in final de siguranta traficului (sa nu ramai fara benzina pe autostrada), nu de turism. Si nu turismul genereaza trafic pe autostrada ci transporturile si calatoriile in interes de lucru (inclusiv naveta zilnica) Pe tronsonul ala, dotarea cu benzinarii a autostrazii e execrabila. In trecut, asa era si tronsonul de A2 dintre Cernavoda si Cosntanta. Acum au mai rezolvat. 110km e groaznic de mult.
nashu_mare(Citează)
21/08/2023 la 1:39 PM
Dacă ai nevoie de benzinării din 20 în 20 km ca să nu rămâi fără combustibil, poate ar trebui să încerci să faci plinul, nu să bagi de 10 lei. Eventual să iei trenul… :))
Ca șofer ai și alte responsabilități decât să acționezi pedalele și volanul.
Ciuby(Citează)
21/08/2023 la 1:46 PM
Esti foarte amuzant. Uiti insa ca pe autostrada nu poti intoarce. Si, daca ai ratat o iesire spre o benzinarie, la o distanta de 40km intre benzinarii, ar trebui sa circuli inca 40-50 de km doar sa te intorci la urmatoarea iesire. La multe masini, mai sunt 50-60 de km din momentul in care se aprinde becul de combustibil. Stiu ca tu bagi imediat ce se duce acul sub jumate, dar ceilalti prefera sa mearga cat mai mult timp, nu sa isi faca planul dupa pozitionarea benzinariilor la fiecare suta de km, ca doar nu si-au luat electrica.
nashu_mare(Citează)
21/08/2023 la 2:11 PM
@nashu_mare, confunzi obiceiurile de alimentare din oraș cu cele de mers „la drum lung”, când ar trebui să fii pregătit, să fi alimentat din timp etc.
Dacă într-o țară ca România, care are vreo 300 km de autostradă (număr scos din burtă :D) te pune în dificultate ratarea unei ieșiri și rămâi fără combustibil, atunci ai dat fail ca șofer. IMHO, desigur.
Ciuby(Citează)
21/08/2023 la 2:17 PM
Mai zi, mai zi! Zi si de schimbator, cum sunt fail aia care nu stiu sa schimbe manual. Soferii adevarati de Romania au si canistre la ei. Sau cel putin un bidon de 5l, nu?
Imi place si sintagma asta “drum lung”. Notiunea asta presupune pregatire, planificare, nu? Ca nu poate fi simplu un drum de 5-600km. Daca vreau sa merg maine la Timisoara, trebuie sa studiez traseul, nu? Sa vad unde sunt benzinarii. Nimic nu poate fi simplu sau ergonomic.
Sau sa iti mai zic eu cum sunt motociclete care au autonomie de 200km. Daca ratezi iesirea sau e inchis, ai pus-o.
nashu_mare(Citează)
21/08/2023 la 2:36 PM
O s-o ții p-a ta indiferent de ce argumente îți aduc, așa că n-are rost. Plm, fiecare face cum vrea/poate, mie nu mi se pare că România e o țară unde ai probleme cu găsitul benzinăriilor. Ba chiar stăm mai bine decât celelalte țări din zonă, atât la cât de dese sunt, cât și la calitatea/diversitatea serviciilor pe care le oferă (sunt, practic, mall-uri pe lângă cele din Bulgaria, de exemplu).
Ciuby(Citează)
21/08/2023 la 2:49 PM
O tin pe logica si nu vreau sa ma compar cu bulgarii sau sarbii, ca nu ei sunt etalonul. Nu de alta, dar au fost mai multi ani in care am depasit 50k km pe an in Romania. Si nu sunt sofer de profesie, drumurile nu sunt scopul meu in viata, sunt o chestie secundara. Nu e deloc placut sa planifici un drum de 600 km in functie de benzinarii cand, de fapt, trebuie sa te concentrezi pe ce faci la destinatie. La fel, nu e deloc ergonomic ca, venind dinspre Timisoara, sa fii nevoit sa parasesti autostrada la Deva doar ca sa bagi benzina (e o ocolire de vreo 10km dus intors – pierzi in total vreo 20-30 de minute). Altfel, e un Mol pe dreapta dupa vreo 60km pe un deal si, daca l-ai ratat, de abia pe centura Sibiu mai gasesti benzinarii, benzinarii care, desi sunt imediat langa autostrada, la 200m, nu sunt deloc semnalizate (sunt chiar mai apropiate decat Molul ala…)
nashu_mare(Citează)
21/08/2023 la 8:25 PM
Scuze, dar nu te uiti pe un waze, maps ceva ce benzinarii ai pe traseu ? Mergi spre destinatie si te uiti dupa sigle pe sus ?
Baltha Zerus(Citează)
21/08/2023 la 8:32 PM
Nu am observat sa existe waze în normativele pentru proiectarea de autostrăzi. Acum e și obligatorie folosirea waze? Nu, nu am waze pe motocicletă.
Serios, cum ajungeți sa apărați niște lipsuri ale unor elemente de baza ale unei autostrăzi ca fiind normalitate?
nashu_mare(Citează)
21/08/2023 la 10:10 PM
Nu apar dude dar sunt curios care e motivul pentru care nu te uiti dupa benzinarii in avans. Eu alimentez de la o singura firma (sa nu dam nume), asa ca fac un plin cand plec de acasa in vreo tura lunga (~800km autonomie), apoi cand ajung pe la jumate rezervor ma uit pe traseu sa vad unde e statia urmatoare si bag un stop. Nu stau sa ma uit dupa benzinarii asa aiurea pe traseu, vreau sa stiu unde e urmatorul punct.
Apropo de numar benzinarii, pe la greci e(ra) si mai lol, noaptea erau inchise unele, nu au program 24×24, iar pe autostrazile lor erau si mai rare.
Baltha Zerus(Citează)
21/08/2023 la 3:32 PM
@Ciuby, orice argumente ai vrea tu sa gasesti, nu scuza faptul ca densitatea de benzinarii este mica.
Stiu ca poti planifica din timp, dar acelasi lucru poti sa-l faci si in Germania, Italia, Franta, etc. Si surprinzator, dar la ei sunt ceva mai dese benzinariile.
Oare de ce? Acolo sunt doar oameni care au “dat fail” ca soferi?
Andrei G(Citează)
21/08/2023 la 5:38 PM
In germania ai multe zone unde iti scriep3 autostrada urmatoarea benzinarie peste 50km..sau trebuie sa iesi de pe autostrada. Noi vrem sa le avem la fiecare 20km pe autostrada, ca poate gigel e cu nasu in telefon si nu vede panourile de pe autostrada
Alin(Citează)
21/08/2023 la 5:55 PM
Oare de ce te atentioneaza ca urmatoarea e la 50km? Oare pentru ca este distanta normala sau anormal de lunga?
Ai scris gresit “la noi e distanta de 131 km intre benzinarii”. 20 e idealul. La fel ca in Germania, unde nu te-ar fi atentionat daca ar fi la 20.
nashu_mare(Citează)
22/08/2023 la 9:43 AM
Hai sa vedem cum e la altii, ca sa ne lamurim. Sa vedem in Spania, care chiar stie cum e cu autostrazile. Asta e un studiu spaniol:
The average distance between every type of areas, referred as “area”, is 19.18 km, and the average maximum distance between areas is 28.27 km. However, the longest stretch without any area is located in the AP-7 motorway, stretch IV (Cartagena – Vera), between the service areas of Mazarron and the toll area of Vera, and has a length of 63 km (in both directions). This is a long distance, travelled at least in half an hour, and may cause problems to road users. This singularity must be corrected. On the contrary, in the rest of the infrastructures there is no stretch with a distance between consecutive areas longer than 50 km (Fig. 2), fulfilling the recommendation of distances between 40 and 60 km of the OC 320/1994 (BOE, 1994a).
Deci, maximul 50 de km fara benzinarie. Uzual ar trebui sa fie la fiecare 25 de km. Cam asta e normalitea. Situatia cu benzinarii la 131 de km una de alta e aberanta.
silicon_v(Citează)
21/08/2023 la 9:59 AM
Na-ti-o franta ca ti-am dres-o, scrie si Radu un articol publicitar MARCAT si aparent 12 comentatori nu observa ca e marcat.
:-)
Marean(Citează)
21/08/2023 la 10:55 AM
never blame the user:) fix the interface
vlad(Citează)
21/08/2023 la 12:46 PM
Pai de asta am scris aici de atatea ori ca publicitatea se marcheaza cu (P) la final, nu cu culori etc. Ma rog, whatever
Marean(Citează)
21/08/2023 la 10:01 AM
Dar de ce este o inovatie atat de mare ca un fast-food precum KFC a deschis 2-3 localuri langa benzinarii, cand Subway si Petrom au facut acelasi lucru de acum 10 ani?
Andrei G(Citează)
21/08/2023 la 10:09 AM
Cu ce viteza ai mers pe autostrada?
Cat despre A1 ala, cum o fi numai sa fie. Ca am venit saptamana trecuta din vest, noapte, ploaie, dupa o ora de stat in nadlac, ii dadeam talpa si brusc s-a terminat A1. Ocol 10 min, iar a aparut A1. Nici nu m-am dezmeticit si hop sibiu. Si de la sibiu da-i omor 3 ore pe 160 km pana la pitesti.
Blackskull(Citează)
21/08/2023 la 10:40 AM
Acum ce vrei să răspund la asta? Bineînțeles ca o să spun că am circulat cu viteza legală.
Pilotul automat se dezactivează oricum singur la 150 km/h.
Au fost iar lucrări sau ceva? Eu am prins liber la dus și ceva mai mult trafic la întors, dar media de viteză a fost în continuare mare. Se terminaseră lucrările pe un viaduct sau cum se numește, doar montau parapetul acolo.
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 11:53 AM
Ma asteptam sa spui: ca orice posesor de electrica, pe autostrada nu trec de 100 ca face rau la autonomie )))
Acu poate nu m-am nimerit eu la momentu potrivit, dar absolut toate electricele intalnite pe autostrada mergeau cu viteza maxima expusa mai sus. Si niciodata nu am fost depasit de o electrica pe autostrada. Si merg chiar sub limita legala.
Blackskull(Citează)
21/08/2023 la 10:15 AM
N-ai tasta P la laptop?
dragos(Citează)
21/08/2023 la 10:37 AM
Ia vezi culoarea titlului și ce scrie mare sub el. Sau nu ai ecran la laptop? :))
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 10:45 AM
Am oprit si eu la un kfc pe autostrada undeva pe langa Arad parca. Am aruncat juma din ce am luat (5 crispy si o portie medie de cartofi). Nu-mi place sa arunc mancarea dar nici sa mananc plastic nu ma omor.
vlad(Citează)
21/08/2023 la 12:39 PM
Acum cred ca exagerezi putin. Adica inteleg ca mancarea de la KFC nu este pe gustul tau, dar din cate vad prin mall-uri este cam al doilea cel mai de succes lant de fast food din Romania.
Asa ca sunt convins ca o multime de alte persoane mananca des de la ei si nu cred ca toti o considera mancare de carton.
Andrei G(Citează)
22/08/2023 la 6:59 AM
mai mananc din cand in cand la kfc(2-3 ori pe an), doar ca acolo am avut mai tare senzatia de plastic decat de obicei. poate pt ca n-am luat si sos:)
vlad(Citează)
21/08/2023 la 10:59 AM
chiar pare plin. n-ai loc sa arunci un ac
GabrielG(Citează)
21/08/2023 la 11:05 AM
Eu sunt curios ce zic ăștia care se plâng că articolul nu e marcat cu publicitate, apoi observă că de fapt e marcat. Cum e să te dai deștept și apoi să descoperi contrariul? :)
Cătălin Tănase(Citează)
21/08/2023 la 11:48 AM
Am observat foarte multe masini electrice pe autostrazi. Nicuna nu mergea mai repede de 110 km/h. Mergeau pe banda 1 chiar si cu 80km/h pentru ca atunci cand este aglomerat banda 1 devine banda de viteze de sub 100 km/h pentru ca pe banda 2 se merge constant intre 120 km/h si 140 km/h.
Degeaba ai o racheta daca nu te poti bucura de acel boost decat odata sau de 2 ori pe deplasare pentru ca risti sa ramai fara juice. Consider ca am facut o alegere buna cand am achizitionat anul asta o Kia Sportage benzina decat sa luam o electrica. Am facut ceva drumuri cu ea si timpii pe care i-am fi pierdut pe la statiile de incarcare ar fi stricat concediul. Am fost in concediu si ma amuza cum o spun cei care au electrica ca stau cate o ora pe la statiile de incarcare ca oricum luau o pauza si s-au mai bucurat si de o cafea. Toate aceste pauze cumulate pana in Grecia sunt cateva ore pierdute, timp pe care l-ai fi petrecut deja pe plaja.
dif(Citează)
21/08/2023 la 12:10 PM
Nu e rau daca se merge cu 110. E mai safe. Am fost la budapesta si viena zilele astea si la ei pe autostrada lumea e relax. Chiar daca ai limita 130, mergeau majoritatea sub viteza aia. Doar ca aia au autostrazi peste tot si mai au si cate 3 benzi pe alocuri. D-aia sint asa chill. Am mers superrelaxat. La noi cum prinzi un flintic de autostrada îi dai de guiță. Ca stii ca apoi iar vine drumu ala prin sate si faci 3 ore pe 100 de km. Si macar pe autostrada sa recuperezi 15 min. E un stres efectiv sa.mergi la noi pe autostrada.
Blackskull(Citează)
21/08/2023 la 5:35 PM
Cu cat mergi pe “cioturile de autostrada” de castigi 15 minute, comparativ cy mersul legal. ?
Alin(Citează)
21/08/2023 la 12:28 PM
In ultimii ani nu cred ca am auzit persoana sa fi mancat la KFC si apoi sa nu aibe probleme stomacale. Sper ca n-ai facut ditamai drum de Orastie ca apoi sa stai pe toaleta la Alba-Iulia :)))
corny(Citează)
21/08/2023 la 12:41 PM
Am mancat eu saptamana trecuta si nu am avut nici o problema. Acum depinde si de persoana si de cat de rezistent este stomacul la mancare prajita si la mancare picanta.
Andrei G(Citează)
21/08/2023 la 2:45 PM
Nu cred ca e problema la picant. Eu acasa bag foarte picant pt un amator, adica pun Tabasco rosu pe mancare din belsug. Chiar si la restaurant, pun pasta de ardei rosu pe pizza, pe care ceilalti nici nu vor sa o guste, si nu am efecte grave. Pe cand la KFC am avut simptome de toxiinfectie alimentara, frate. Si nu o data.
Andrei(Citează)
21/08/2023 la 3:54 PM
Poate ca este asa cum spuneti voi, dar in conditiile in care in general restaurantele KFC sunt atat de aglomerate incat nu fac fata la comenzi, cred ca nu au niciun motiv sa schimbe reteta.
Andrei G(Citează)
21/08/2023 la 4:23 PM
Nu am avut niciodata vreo problema cu stomacul de la KFC.
Si am mai mancat cu prieteni care nu au avut niciodata probleme.
Eu totusi nu am incredere in oameni care zic “aaa, ai mancat KFC si MC sigur infunzi buda”. Cred ca puteti spune ca nu va place mancare si aia e. Chiar cred ca produsele de la ei sunt mai controlate si pastrate in conditii mai bune ca 60-70% din restaurantele din Ro. Ca nu sunt sanatoase… alta discutie.
Ionut(Citează)
21/08/2023 la 4:37 PM
Eu am avut probleme mari prima data cand am mancat la ei. Singura data in viata mea cand am avut probleme serioase cu stomacul. A fost exact ca atunci cand organismul face cunostinta prima data cu ceva nou si nu e obisnuit. Nici nu vreau sa ma gandesc ce e prin “puiul” ala.
Imi amintesc si de oasele alea care ziceai ca sunt de carton, nu vreau sa fac pe desteptul, dar e un mister pentru mine cum poate manca lumea asa ceva.
Nm.bradu(Citează)
21/08/2023 la 1:23 PM
Chiar nu am mai bagat de mult un KFC.. mai au meniurile alea Smart? Alea erau perfecte cat sa iti potoleasca pofta de KFC
eBogdan(Citează)
21/08/2023 la 1:36 PM
Ontopic: Sper să citească și cei de la KFC de la ceva departament de marketing comentariile dacă tot au plătit: oameni buni, faceți ceva cu angajații care împachetează comenzile, nu exagerez când spun că 50% din comenzile făcute până acum (pe Glovo sau direct la KFC) au venit cu greșeli. Deja încep să cred că o fac intenționat, nu ai cum să faci atât de multe greșeli…
Offtopic: Îmi place ce m**e și-au luat ăștia de au venit să arunce cu căcat că postarea nu e marcată ca publicitate, aceiași care s-au obișnuit să arunce cu căcat la orice postare de pe blogul ăsta, că nu le taie nimeni macaroana. LIKE!
Ciuby(Citează)
21/08/2023 la 2:35 PM
Și dacă ridici personal comanda e tot la fel. N-au ce să facă.
Singura variantă ar fi salarii mai mari, ca să angajeze oameni în stare să urmărească o listă de produse.
Andrei(Citează)
22/08/2023 la 11:31 AM
Cei de la KFC și-ar dori să le dai detalii pe privat. îi poți contacta prin mesaj privat pe Instagram sau Facebook. Din experiență proprie cu reclamații pot să-ți spun că ajung unde trebuie mesajele de acolo.
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 2:32 PM
Asa ceva … a sunat clasa a 5-a, isi vrea compunerile inapoi.
Nm.bradu(Citează)
22/08/2023 la 11:39 AM
Asta a fost și intenția mea, o compunere ca pe vremuri. Mai aveam să zic de păsările care zboară în V pe deasupra.
A ieșit un articol atât de mare încât l-am rupt în două. Partea 2 este mai tehnică.
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 4:26 PM
Articol fain, mi-a placut.
mac gregor(Citează)
22/08/2023 la 11:40 AM
Mulțumesc.
nwradu(Citează)
21/08/2023 la 6:42 PM
“Odată ce treci Valea Oltului, te așteaptă o autostradă modernă, în stare foarte bună,” Mai puțin tronsonul Sibiu-Sebeș, care e sub orice critică. Au pus limitare la 100 pe mare parte din el deoarece e denivelat rău, cel puțin banda 1 e peticită la greu. Dar dacă-i dai tare pe a doua, mai merge. :)
anukoi(Citează)
22/08/2023 la 11:40 AM
Nu știu man, mi s-a părut ok. Dar știi cum este, mașină electrică, am mers cu 60 la oră și geamurile deschise, n-am observat.
nwradu(Citează)
23/08/2023 la 7:32 PM
@Ciuby, am patit deja cu vreo 3-4 clienti care au ajuns la noi in tara, au zis ca nu opresc ei la primele benzinarii cum au urcat pe autostrada, sau inainte sa urce, ca na, in tarile cu apa calda ai cate o benzinarie pe autostrazi la maxim 50km, asa, ca la civilizatie, si s-au trezut cu rezervorul gol si urmatoare benzinarie la pula calului. Asta fiindca sunt niste ciubalai ca tine prin guvernare care fura si cer spaga pe orice si fac totul pe deampulea, si ajungi in situatii unde unii cred ca e normal sa n-ai unde alimenta pe autostrazi precum gandesti tu.
Emil(Citează)