un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Drogurile vor fi cea mai mare problemă a adolescenților și copiilor de astăzi

22 Aug 2023  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

Vorbeam acum câteva săptămâni cu tatăl unui copil de vreo 6 ani și îmi spunea că este îngrijorat pentru că, în doar câțiva ani, copilul va ajunge la vârsta la care în anturajul său va apărea tentația drogurilor. Ce să facă atunci? Cum să-l ferească de acest pericol?

Cuvintele sale m-au surprins pe măsură ce îi ieșeau pe gură deoarece mă așteptam să spună că se teme că acel copil s-ar putea apuca de țigări, nu de droguri. Pe vremea mea asta era problema. Generația mea a crescut cu copii care se apucau de fumat pe la 12 ani și cu părinți care le făceau scandal monstru dacă-i prindeau.

Vremurile s-au schimbat, acum țigările sunt considerate răul cel mai mic. În cuvintele aceluiași părinte: “de alea te mai lași după o vreme, îți vine mintea la cap. De droguri uneori nu apuci.”

Alice mai are până la acea vârstă, dar sunt conștient că va fi un risc sau o problemă și pentru noi. Nu pare ceva ce poți evita.

 

Ați văzut probabil știrea din 2 Mai: “Mașina care a intrat într-un grup de opt tineri, la 2 Mai, era condusă de un șofer de 19 ani, care a fugit de la locul accidentului. A fost prins ulterior, la Vama Veche, și testat pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină. Doi tineri au murit și alți trei sunt răniți.” (Biziday)

“Tânărul făcea parte dintr-un grup de consumatori de droguri și tatăl său îl dusese în Olanda pentru tratament. Mai mult, anul trecut el a mai fost cercetat de procurori pentru deținere de droguri. Anchetatorii au decis însă închiderea dosarului.” “El provine dintr-o familie cu posibilități financiare iar tatăl lui este pasionat de mașini. Mama sa are afaceri în domeniul imobiliar.” Riscă acum minim 7,5 ani de închisoare.

Nu este prima astfel de știre și probabil nu va fi nici ultima. Apar chiar des astfel de tragedii. Uneori un banal filtru de poliție găsește mai mulți șoferi drogați decât băuți sau fără RCA, cum era uzual până acum câțiva ani.

 

Problema este că războiul acesta împotriva drogurilor nu este deloc ușor de purtat. Uitați-vă la istoria altor țări în această privință. SUA a început o campanie amplă împotriva drogurilor acum mai bine de 50 de ani, când Nixon a semnat în 1972 câteva legi în acest sens, legi care acordau finanțări imense agențiilor anti-drog.

Vorbim de mii de agenți specializați pe așa ceva, implicarea CIA-ului, elicoptere și inclusiv acțiuni militare în alte țări, precum invazia din Panama și sprijinirea unor acțiuni militare în Columbia. SUA, de exemplu, finanțează probabil și acum stropirea din avion cu pesticide a unor culturi din țări sud-americane și alte acțiuni care, dacă la mijloc n-ar fi drogurile, ar putea probabil fi socotite declarații de război.

Din 1971 și până astăzi, SUA a cheltuit peste o mie de miliarde de dolari în combaterea drogurilor. O mie de miliarde de dolari doar în această unică direcție!

Rezultatul? “US Drug Use Peaks After 50 Year War On Drugs” zice Addiction Center. Consumul de droguri în SUA este la un nivel maxim. “The number of Americans age 12 and older who use illicit drugs rose to 13%. This number nearly reaches the highest it has been in 40 years“.

Uitați scene din Philadelphia:

Sau uitați-vă pe scene din San Francisco și cum o femeie își căuta pe acolo fiica fugită de acasă

Căutați pe Internet despre war on drugs și veți vedea că este mereu privit ca un eșec. După 50+ ani și o mie de miliarde de dolari cheltuite și aproape 100.000 de decese din supradoze în fiecare an, este un eșec.

În SUA, opioidele sunt responsabile pentru 1 din 5 decese în rândul tinerilor de 25-34 de ani, zice Time. Un studiu publicat în Lancet estimează că 1,2 milioane de oameni vor muri în America de Nord de supradoză până în 2029.

Și nu se întâmplă doar în orașele mari. Acum câțiva ani am citit un reportaj despre un mic orășel din Carolina de Nord unde de-a lungul câtorva ani au murit vreo 8 prieteni din cauza drogurilor. Câți oameni de 20 de ani pot spune “din prietenii mei, 8 au murit de supradoze”? Și totuși este o realitate în SUA, inclusiv în localități considerate mici.

 

O parte din eșec aparține autorităților, care au tratat încă de la început problema cu duritate (peste 1 milion de americani sunt închiși anual în pușcărie pentru infracțiuni legate de droguri). Majoritatea specialiștilor din prezent spun că nu este nevoie de un “război”, ci consumul și dependența de droguri trebuie privite ca niște afecțiuni și rezolvate medical sau tratând cauzale care duc la așa ceva (sărăcie, familii dezbinate, teribilism, lipsă de informare etc). Sună rezonabil.

Pe de altă parte, însă, traficanții de droguri luptă cu forță împotriva oricăror măsuri. Este un business de miliarde de dolari anual și pentru ei. Cred că anual văd știri despre cum SUA capturează câte un submarin cu care traficanții aduc droguri în SUA. Au submarine! Unele mici și de obicei improvizate, dar submarine!

Sau uitați-vă la Mexic, unde anual mor în jur de 50.000 de oameni în luptele dintre cartelurile de droguri. Mafioții sunt înarmați până în dinți și mă refer inclusiv la veste anti-glonț, căști de război, mitraliere și mașini speciale. Criminalitatea este scăpată de sub control în Guatemala, Honduras, Ecuador și alte țări din zonă.

 

 

 

Acum, dacă americanii n-au făcut mare lucru în această privință, ce șanse are Poliția Română? Poliția lipsește de pe străzi, nu-i vezi sancționând nici măcar o contravenție minoră, vin doar să măsoare distanțe la accidente mortale.

În plus, să fim serioși, trăim în țara în care orice infractor cu ceva minte sau bani poate tărăgăna totul până la prescrierea faptelor sau poate fugi din țară. Instituțiile din România nu-mi dau încredere că vor face față unui asalt adevărat al drogurilor în România, dacă ceea ce a fost până în prezent a fost doar mărunțișul rămas pe aici, noi fiin de fapt o țară de tranzit.

Mai țineți minte când, anul trecut, un șofer drogat a lovit două fete care circulau pe trotuar, aici pe Vitan-Bârzești, iar fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, a intervenit imediat la televizor pentru a da vina pe mâzga de pe jos, nu pe cocaina din sânge? Acesta este nivelul.

Guvernul actual pare mai degrabă concentrat pe cum să ia cu japca bani în plus de la oameni cinstiți. Mai stați puțin. Poate vin AUR la putere, alții care par foarte “competenți”. Ne ducem în jos.

 

Și asaltul vine pe toate părțile. Chiar sunt convins că acum asistăm doar la perioada de început, iar peste câțiva ani vom vedea mult mai des știri precum cele de mai sus.

Uitați alte cifre:

  • One in every 17 people worldwide had used a drug in 2021, 23 per cent more than a decade earlier.
  • New data put the global estimate of people who injected drugs in 2021 at 13.2 million, 18 per cent higher than in 2020.
  • The world is currently experiencing a prolonged surge in both supply and demand of cocaine.
  • In recent years, consumption of methamphetamine increased in South-Eastern Europe, whereas data for Western and Central Europe suggest a stabilization in 2020 and 2021.
  • In Ukraine, the current armed conflict seems to have disrupted existing and emerging trafficking routes for heroin and cocaine but there are signs that it could also trigger an expansion of the manufacture of and trafficking in synthetic drugs, given the know-how that existed in the country before the conflict and the large markets for synthetic drugs developing in the region.

Altfel spus, mai multe droguri trec pe la noi prin țară (și rămân și pe aici), acum că ruta prin Ucraina este închisă.

Sunt citate din World Drug Report 2023, un raport făcut de ONU. Este interesant de citit, uitați-vă măcar pe Executive Summary.

Și nu sunt doar SUA și Columbia la mijloc. Captagon, un drog care costă 3 dolari/pastilă, originar din Siria și Libia, este tot mai popular în Orientul Mijlociu și intră în Europa. Afganistanul a fost cel mai mare producător de heroină, în ciuda faptului că talibanii reveniți la putere sunt oficial împotriva drogurilor.

Fentanilul, opioidele în general, sunt și mai periculoase și mai ușor de traficat. Uitați o statistică dintr-o captură a poliției: un pachet de 1 kilogram de fentanil poate fi folosit pentru preparare a 250.000 de doze mortale și valorează cam 2,5 milioane de dolari (link). O simplă “cărămidă”, nu trebuie să vorbim de volume mari.


Poate vă amintiți de un scandal din martie 2023 în care directoarea liceului Caragiale spunea că scapă situația de sub control și că elevii se droghează în toalete. Poliția tocmai prinsese o grupare de vreo 20 de persoane, ce includea elevi și studenți, care vindeau droguri în școli și licee.

De multe ori, părinții sunt cei care preferă să ascundă problemele. Mama unei eleve care a leșinat drogându-se în școală a reacționat spunând “Aveţi ceva cu copilul meu, aveţi vreo dovadă? Poate se parfuma, poate se gândea, poate vorbea la telefon. Nu aveţi nicio dovadă, vă dau în judecată!

De ce? Pentru că nu vrea să-și vadă copilul exmatriculat sau arestat. Să nu termine liceul ar fi o rușine prea mare. Asta mie îmi spune că problema consumului de droguri, deși ea există de 30 de ani, de fapt nu a devenit o problemă foarte răspândită, fiind încă privită ca ceva rușinos. Cum ziceam la început, se poate și mult mai rău, dacă țările vestice sunt un exemplu.

Agenția Națională Antidrog spune în raportul ei anual (cel mai recent este din 2023 și include date despre… 2021) următoarele:

“10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent).”

Aici pe blog, într-un sondaj din iunie 2022, 19% dintre voi ați spus că ați consumat și alt drog decât marijuana. Au fost sute de voturi. Mă mir să văd o cifră peste cea medie oficială, în același timp raportul poate fi incorect sau poate s-a votat la mișto în sondaj.

Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Ce sunt noile substanțe psihoactive? Citez din Infodrog.ro: “sunt cunoscute pe piaţă prin termeni precum „droguri sintetice” (designer drugs), „substanţe euforizante legale” (legal highs), „plante euforizante” (herbal highs), „săruri de baie” (bath salts), „substanţe chimice de cercetare” (research chemicals), „reactivi de laborator” (laboratory reagents).” Unele conține mefedronă, un derivat al amfetaminelor. Altele, numite Spice, conțin compuși sintetici asemănători cu cei din cannabis.

O altă definiția din glosarul World Drug Report: “new psychoactive substances — substances of abuse, either in a pure form or a preparation, that are not controlled under the Single Convention on Narcotic Drugs of 1961 or the 1971 Convention, but that may pose a public health threat. In this context, the term “new” does not necessarily refer to new inventions but to substances that have recently become available.”

Noile substanțe psihoactive (locul 1 ) și canabisul (locul 2)  continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală, cât şi de populația școlară.

Nici nu va fi vreodată altfel în statistici. Dacă ar trece cocaina sau heroina pe primul loc în clasamente, probabil ar fi probleme atât de mari încât n-ar mai putea funcționa țara.

Ponderea drogurilor în cazurile de urgență înregistrate: Canabisul (27,5%), noile substanțe psihoactive (26,8%), opiaceele (7%), cocaină (3,7%), alți stimulanți (6,5%).

Se pare că spuneam greșit opioide la ceea ce în română se numesc opiacee. Mai rău este însă că sunt prezente deja în 7% din cazuri. Înțeleg cum au ajuns o problemă importantă în SUA, unde s-au prescris la grămadă de doctori impulsionați de big pharma, dar în România regimul medicamentelor este ceva mai dur, iar multe astfel de substanțe nu se pot elibera decât în spitale. Asta înseamnă că probabil multe vin prin traficul transfrontalier de droguri.

Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).

Cam asta este situația de la noi în 2021. A fost un an de pandemie, așa că datele poate nu sunt cele mai relevante și oricum se bazează mai degrabă pe observații din urgențe medicale. Unele țări vestice, care au mai multe centre de recuperare sau organizații implicate în îngrijirea dependenților, cred că au date mai precise despre obiceiurile de consum.

 

Acum, se poate discuta un pic și despre legalizarea drogurilor ușoare, ceea ce se întâmplă în tot mai multe țări din lume. Eu v-am zis anterior că sunt pro legalizare. Aș fi ipocrit să fiu împotrivă.

Sunt două tabere în această discuție. Trei, de fapt, dar o tabără este a celor care din start zic “interzicere completă și pedepse mari”, fără a se informa deloc despre subiect. Să ignorăm un pic această perspectivă.

Sunt apoi cei care spun că drogurile ușoare (iarba, ce atâția termeni) nu trebuie legalizate pentru că sunt doar primul pas spre consumul de droguri mai grele. Că te saturi de fumat un joint sau de mâncat un space cake și vrei mai mult. “Gateway drugs”, cred că se numesc în acest context.

Este o variantă.

Eu sunt mai degrabă adeptul teoriei doi: majoritatea oamenilor vor o relaxare de moment. Dacă o pot avea într-un mod legal și nepericulos pentru sănătatea lor și a celor din jur, în interiorul casei lor, foarte bine. Iar în paralel cu asta, sunt pentru înăsprirea pedepselor pentru traficul și vânzarea de droguri de mare risc, pentru înăsprirea pedepselor pentru condusul beat, drogat sau sub alte influențe, pentru creșterea bugetelor pentru lupta împotriva drogurilor.

Traficul de droguri aduce profituri mari. Trebuie ca și pedepsele să fie corelate cu asta.

Apropo de asta, sunt împotriva pedepsirii consumatorilor cu închisoarea, câtă vreme nu sunt circumstanțe agravante. Dependența de droguri trebuie tratată ca o afecțiune medicală. Este nevoie de sisteme sociale pentru tratarea ei, că un dosar penal sau chiar și pușcăria nu cred că a vindecat pe cineva de asta.

Este metoda modernă de a trata problema drogurilor. Așa a reieșit ea din studiile și încercările țărilor cu bugete mai mari și care au dat atenție acest probleme pentru că au avut un start mai timpuriu în astfel de probleme sociale. Nu cred că există vreo metodă perfectă de tratare a acestor probleme, dar nici nu e cazul să reinventăm noi roata, ci doar să aplicăm ceea ce pare a fi o idee bună din experiențele altora.

 

Your turn. Cum vedeți treaba asta apropo de copii și riscurile din adolescența lor?

asus s5507

    37 comentarii

  1. Am scris acum o lună acest comentariu pe blog-ul lui Vali:

    “Problema devine tot mai serioasă cu drogurile la noi, acum câteva săptămâni în fața blocului apare un băiat până-n 25 de ani și îi vinde ceva droguri unei fete până-n 20 de ani. A plătit fata vreo 300 LEI pe 2 punguțe mici. Nu s-au ascuns nici măcar o clipă și vorbeau pe un ton normal — eu stând la etajul 1 și având geamul deschis am auzit toată conversația. I-a promis că revine în câteva zile cu ceva mai “bun” dar mai scump.

    Eh, de atunci mă frământă pe mine un lucru, trebuia să sun la poliție? Să mă implic? Sau mai bine nu, fiecare alege ce își bagă în corp?

    Pe lângă asta am și sentimentul că nu se rezolva nimic, doar îmi pierdeam timpul. Mai cred și că băieții cu drogurile ajungeau la ușa mea mai repede decât Poliția.”

      (Citează)

    • Cred că ajută să suni la Poliție ca măcar să știe că în zonă se întâmplă asta. O mașină de patrulă în plus sau vreo acțiune cândva tot ar fi bună. Altfel care este viitorul, o să ai vânzări de droguri în fiecare zi în fața blocului peste vreo 12 luni?

        (Citează)

    • Un video ce merita vazut pe aceeasi tema, drogurile.
      https://m.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=724956712527772

        (Citează)

    • Ooo, da, sună și poate ai să ai bucuria ca poliția să-și facă treaba și să-l aresteze pe dealer. Și atunci vei avea citație la Tribunal ca martor al procuraturii să povestești tu de față cu cel arestat și oricine altcineva din sală cum ai văzut tu ce făcea băiatul acela. Și dacă iți trece prin cap să nu te prezinți, or să vină jandarmii la ușa ta să te conducă la Tribunal pentru că intr-un dosar penal prezentarea martorilor este obligatorie.

        (Citează)

  2. Drogurile inseamna bani, politica e despre bani. Iar politicul controleaza tot inclusiv p-aia de-ar trebui sa lupte contra drogurilor. Asa ca lupta e pierduta. E pierduta in america, care vorba aia….e america, d-apoi la noi.
    Singurii care pot face ceva sint parintii, sa fie atenti la educatie, la anturajul in care se invart copiii etc. De la autoritati n-am nici o speranta.

      (Citează)

  3. In primul rand Nu recomand sa circulati noapte pe strada, in special pe jos, este jungla nebunilor.

    In al doilea rand indiferent de fapta, fie daca furi cirese din supermarket, fie ca omori oameni pedeapsta este aceeasi: inchisoarea, nu se tine cont de gravitate.

    Dar daca in loc de inchisoare s ar face munca: autostrazi, canale, diguri, curatenie, blocuri.
    Nu vrei sa muncesti ca transpiri, nici o problema atunci nu primesti mancare, romanii nu sunt obligati sa va hraneasca pe voi, muriti paraziti sociali

      (Citează)

    • Sunt total de acord cu tine. Mi se pare ca orice pedeapsa cu inchisoarea ar trebui insotita de obligativitatea de a munci cel putin 8 ore pe zi.
      Si poti sa ii determini sa munceasca fara sa ii tii nemancati.
      Este simplu:
      – inchisoarea standard sa includa “cazarea” intr-o camera cu inca 10 prizonieri si mese formate dintr-o pasta proteica si apa;
      – daca muncesti, poti sa inchiriezi o celula de 2 persoane, poti sa inchiriezi un televizor, poti sa cumperi mancare mai buna sau chiar si alte bauturi in afara de apa (nealcoolice);
      – cei care sunt inchisi pentru infractiuni fara violenta sa poata cumpara si zile de permisie, etc.

        (Citează)

    • Andrei: Dar daca in loc de inchisoare s ar face munca: autostrazi, canale, diguri, curatenie, blocuri.

      Sunt de acord. Uneori se muncește cum spui tu. Poți lua forță de muncă din pușcării și oamenii își fac treaba, dar în general sunt folosiți la săpat șanțuri, curățat prin pădure etc.

      România nu are un sistem pus la punct pentru muncă în folosul comunității. Este nevoie de oameni pentru asta, de bugete, de organizare în toate județele șamd. La noi nici măcar sistemele pe care le avem deja nu funcționează, este nepăsare multă în sistem.

        (Citează)

  4. “majoritatea oamenilor vor o relaxare de moment.”

    Gata, dupa ce ai rezolvat depresia, acum ai rezolvat si adictia/ consumul de droguri: majoritatea vor o relaxare de moment.

    Eu sunt moderat optimist in legatura cu copiii mei, pt ca ii crestem cu dragoste si blandete si speram ca nu au rani sufletesti care sa ii indemne spre consum.

    Dar evident ca nu putem controla tot ce li se intampla iar adictia e mai complicata de atat.

    Am vorbit de multe ori cu ei despre substante si efectele lor in general iar de anul asta vreau sa incepem sa discutam in particular despre fiecare substanta, inca mai caut materiale video.

    Copilul cel mare are 11 ani, deci acum ar fi momentul cel mai bun pt educatie pe tema asta daca statistica zice ca consumul incepe la 13. Macar sa stie despre ce e vorba cand i se va oferi, ca de oferit sigur i se va oferi. Tot ce putem face e sa ii pregatim.

      (Citează)

    • Complet de acord, bravo!

        (Citează)

    • Marean: “majoritatea oamenilor vor o relaxare de moment.”

      Gata, dupa ce ai rezolvat depresia, acum ai rezolvat si adictia/ consumul de droguri: majoritatea vor o relaxare de moment.

      Dar oamenii din bula ta de ce fumează iarbă? Au alte motive? Dacă știi alte motive, spune-le.

        (Citează)

    • Marean: Eu sunt moderat optimist in legatura cu copiii mei, pt ca ii crestem cu dragoste si blandete si speram ca nu au rani sufletesti care sa ii indemne spre consum.

      Marean: Am vorbit de multe ori cu ei despre substante si efectele lor in general iar de anul asta vreau sa incepem sa discutam in particular despre fiecare substanta, inca mai caut materiale video.

      Probabil cea mai bună soluție, sper să meargă.

        (Citează)

    • Eu sunt o persoana increzatoare in fortele mele si fara traume din copilarie. Si TOTUSI m-am apucat de fumat la 18 ani din cauza celor din anturajul meu (ziceau ca-s prea… cuminte) Parintii mei nu sunt fumatori.

      Copilul meu si-a vazut parintii,in casa, fumand. Ne-a tinut prelegeri (toata adolescenta) despre efectele nocive.

      Dupa ce a intrat la facultate a inceput sa fumeze din cauza anturajului.

      Deci las-o mai moale cu traumele; Vezi daca poti creste un copil neinfluentabil .

      Pentru ca nu ma pricep la chestia cu drogurile, am pus copilului Requiem for a Dream de 2 ori.

        (Citează)

    • “ziceau ca-s prea… cuminte”

      Pare ca nu erai chiar asa de increzatoare in fortele tale daca dorinta de a fi acceptata de anturaj a fost atat de puternica incat sa te apuci de fumat.

      Dar altfel da, n-a zis nimeni ca exista o reteta ca sa previi consumul de substante, eu doar am zis care sunt lucrurile care scad sansele, pentru ca tot ce poti face e sa scazi sansele sa se apuce.

        (Citează)

  5. |IN italia e si mai grava, cum stateam noi astia de 35+ pe la coltul scolii cu o tigara in gura, asa stau astia cu drogurile in scolile din prezent.. e nasoala treaba

      (Citează)

  6. Nu discutam datele prezentate de tine, pentru ca ele reflecta doar realitatea: o afacere de miliarde de ce vrei tu : dolari, euro, etc
    Dar tu afirmi : majoritatea oamenilor vor o relaxare de moment.
    OK, dar asta nu inseamna ca va scadea numarul de accidente…unele studii chiar aratand ca acesta a crescut…
    E ca si la alcool: fiind la liber, e foarte facil accesul la el, deci pentru unii e clar ca nu e doar o relaxare de moment…

      (Citează)

    • Este o abordare duală: la tine acasă ai voie să te relaxezi fără teamă de lege. Dacă însă te urci la volan drogat sau vii așa la muncă sau ieși așa pe stradă și faci probleme, pedepsele vor fi drastice.

      Numărul de accidente evident că nu va scădea la zero niciodată. Mereu vor fi și bețivi la volan, de exemplu. Le poți reduce cu pedepse mari. Vor fi și niște oameni care vor spune “hai să iau taxiul, că am băut”, în loc să conducă știind că Poliția lipsește de pe străzi sau că nu riscă mare lucru.

      Dave: E ca si la alcool: fiind la liber, e foarte facil accesul la el, deci pentru unii e clar ca nu e doar o relaxare de moment…

      Da, dar studiile arată că în general este mai bine să-i oferi omului o parte din ce-și dorește, în niște limite, decât să interzici totul. Cum spuneam, au alții avans mare în domeniu, au cercetat astea, au ajuns la niște concluzii, le-am putea aplica și noi.

        (Citează)

    • Pai acum pedepsele cum sunt ? Adica si acuma poti face la fel la tine acasa dar e ilegal…nu e ca si cum se aprinde la politie un beculet cand ai aprins o tigaa la tine in apartament…
      iar studiile aratate nu arata toate astea…sunt alte studii care arata o mortalitate mai ridicata datorita accidentelor cauzate de drogati dupa dezincriminarea posesiei …

        (Citează)

  7. Eu cred ca solutia trebuie implementata prin mai multe directii. Pe de o parte trebuie legalizate drogurile usoare iar apoi trebuie dezincriminat consumul drogurilor mai nasoale si creerea unor spatii safe in care se pot testa si administra astfel de droguri.

      (Citează)

    • etk: creerea unor spatii safe in care se pot testa si administra astfel de droguri.

      Partea asta este dificilă. Statul român nu are bani, ci doar angajați dezinteresați și miniștri cărora nu le este evaluată performanța în nici un domeniu.

        (Citează)

  8. Cand vine vorba de substante care elibereaza dopamina (plecand de la banalul zahar si continuand cu alcool, pana la iarba, psihoactive, opiacee, cocaina, etc), lupta cu individul e pierduta din start intrucat te bati cu elemente primare, fundamentale, din natura umana.

    In functie de cantitatea de dopamina eliberata si de individ, dependenta e mai mare sau mai mica. Acolo unde nivelul de dependenta este suficient de mare, you are done, you cannot fight it.
    In plus, intrucat creierul solicita cantitati din ce in ce mai mari de substanta pentru acelasi kick de dopamina, problema creste, nu ramane constanta.

    Un consum ocazional, recreativ, nu este decat un gateway spre dependenta, o plimbare pe sarma pana cazi. Unii se tin mai tare dar, in final, toti suntem construiti la fel.
    Singura solutie este sa limitezi accesul la aceste gateway events, chiar si sporadice.

    Copiilor mei le voi spune sa experimenteze cu cate mai multe in viata, exceptand substantele care afecteaza judecata in mod permantent astfel incat sa nu poata lua o alta decizie ulterior.

      (Citează)

    • vladutz: Un consum ocazional, recreativ, nu este decat un gateway spre dependenta, o plimbare pe sarma pana cazi. Unii se tin mai tare dar, in final, toti suntem construiti la fel.
      Singura solutie este sa limitezi accesul la aceste gateway events, chiar si sporadice.

      Sunt mulți care cred asta. Eu nu sunt de acord, dovadă că nu oricine fumează iarbă ajunge apoi la dependență de cocaină.

        (Citează)

    • normal ca nu, insa majoritatea celor care sunt dependenti de cocaina au inceput cu iarba.

        (Citează)

    • Știu că din punct de vedere argumentativ observația empirică nu e chiar cea mai bună metodă dar atâta am.
      Singurul om pe care îl cunosc eu care a fost dependent de cocaină a început cu alcool și bagaboante și a trecut apoi direct la cocaină.
      Singurul om pe care îl știu dependent de heroină a început direct cu heroină (caz de manual: familie dezorganizată, ghetou, etnie marginalizată, apoi pușcărie x 2, recidivă, deces).
      E adevărat, n-am fost la curul lor să vad că n-au băgat iarbă, dar cel puțin de primul, care mi-a fost coleg de serviciu, știu sigur că nu era consumator regulat de iarbă.
      Dintre toți prietenii mei consumatori de iarbă, din diverse “bule” nu am cunoștință nici măcat de un singur caz care să fi progresat la altceva.
      Pentru această afirmație cu “majoritatea […] au început cu iarbă” aș vrea să vad o sursă, altfel e doar opinia ta.
      On a general note: gateway drugs se referă la cu totul altceva, nu la iarbă. Sunt substanțele sintetice, așa numitele “legale”, care sunt ieftine și ușor accesibile, fiind astfel la îndemâna categoriilor predispuse la consum și care într-devăr deschid drumul pentru dependența serioasă.

        (Citează)

  9. Cateva ganduri legate de copii:
    – daca te intreaba, vorbeste cu el deschis despre orice de la varstele cele mai fragede, chiar de la 4-5-6 ani. Inclusiv despre sex, sarcina, contraceptie, alcool, droguri, etc. Adapteaza-te la varsta lui cu explicatiile
    – fa pe dracu in patru sa aveti incredere unii in altii. Nu il judeca prea tare, nu fa pe bosul-bosilor cu el. Trebuie sa aiba incredere in tine, de exemplu, sa iti spuna exact ce a baut cu colegii in excursia cu colegii in clasa a IX-a. Ca putin probabil sa nu bea. Deja, la 15-16 ani trebuie tratat ca un adult. Daca incepe sa iti ascunda chestii critice de rusine sau de frica unui scandal-monstru acasa, ai cam pierdut lupta
    – evident, petrece timp decent cu el chiar si in perioda de adolescenta si fii atent la ce face si cum se comporta

    Parerea mea de doi bani, tata a 3 copii mari acum.

      (Citează)

  10. Eu o vad ca pe o combinatie a doi factori : educatia de acasa + implicarea Statului in preventie/corectie.
    Daca tu ca parinte nu faci nimic in sensul asta, sunt sanse ca copilul tau sa ajunga consumator de droguri.
    Daca insa ai discutii cu el inca de pe la 11-12 ani si in general, te implici in educarea unui om bun, responsabil si integru, sansele scad. Dar nu spre zero, pentru ca oricand anturajul poate influenta chiar si cea mai buna educatie. Putem privi adolescenta (16-18 ani) chiar ca pe o boala, o dereglare temporara.

    De aceea, doar educatia nu ajuta, daca autoritatile nu fac tot posibilul sa previna, sa combata, sa corecteze. Si aici e partea unde ma umfla rasul amar, ca sa nu zic plansul.

    Suna fatalist, dar deja vad asta ca un joc de noroc, din care scapa cine poate. Viciile, fie ca droguri, tigari, bautura, pacanele, etc, misca prea multi bani la niveluri mult prea inalte..

      (Citează)

  11. nwradu: Dar oamenii din bula ta de ce fumează iarbă? Au alte motive? Dacă știi alte motive, spune-le.

    Pai in studiul citat in articolul tau zice ca
    “Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani)”

    Asta inseamna ca bula mea si a ta nu e relevanta, ca am depasit varsta.

    Tinerii se drogheaza, in general vorbind, pentru ca asa e construit creierul uman: in perioada de formare: il indeamna pe om sa faca prostii.

    In particular, e vorba de o multime de cauze posibile, de exemplu lipsa de control a impulsurilor (creier imatur), dorinta de gratificare instantanee, peer presssure, peer acceptance, escapism samd

      (Citează)

  12. Interesant articol intrucat si eu ma gandeam la acels lucru.
    Cred ca ar trebuii sa faci o diferenta intre droguri si efectele lor intrucat ele sunt destul de opuse.

    Tipul 1. Droguri de petrecere fara o dependenta in marea majoritate a timpului, aici intra MDMA, Extasy, Cocaina , amfetamine etc . Astea sunt cele consumate si le gasesti cam pe la orice fesival si de ce nu cam pe la orice club, de obicei aceste droguri nu dau dependenta intrucat efectele sunt altele.

    Tip2. Droguri halucinogene/relaxare – ciuperci, LSD – astea sunt cunsumate de obicei acasa in conditii safe

    Tip 3. Opiode -heroina si altele de gen.

    In SUA problema e cu tip3 pentru ca multi au luat pastile pe baza de opiode pentru diverse dureri, au ajuns dependenti iar cand doctorul nu le-a mai prescris ori cantitatea necesara a crescut si au devenit prea scumpe au trecut la heroina intrucat heroina si derivatele sunt ieftine, mult mai ieftine decat pastilele prescrise

    In Romania am observat si eu problema, este mult mai rea decat se crede, eram anul trecut in Gradina Monteoru undeva la Romana si era un concert, pot sa zic ca dupa ora 00:00 nu am vazut nici macar la festivale mari pe unde am fost atat de multi copii pe “pastile” , e usor sa ii recunosti, iar cocaina nici nu se mai sinchiseau sa se duca la toalete, o luau la liber in gradina.
    De ce am ajuns aici? Pai e simplu, nivelul de trai a crescut, lumea are bani iar produsul este disponibil si relativ usor de achizitionat. E greu sa stii ce o sa se intample in viitor cu al tau copil, ce anturaj o sa aibe insa poti sa incepi de mic sa ii explici ce si cum si eventual sa ai grija ca anturajul lui sa fie de calitate. Problema e ca daca il dai la o scoala/ liceu bun acolo vor fii oameni cu bani si de obicei acei copii vor fii cei care vor fi in anturaj.

    E greu sa controlezi treaba asta, evident ca politia trebuie sa lucreze mai mult in a oprii fenomenul statul trebuie sa faca campanii solide de informare si nu doar de dragul de a le face, societatea civila trebuie sa se implice etc.
    Statul ar trebuii sa aibe o linie deschisa pentru parinti unde sa poata sa sune si eventual sa obtina ceva ajutor de la psihologi legat de cum sa abordeze situaia daca suspecteaza ceva.

    Ca parinte poti sa incerci sa constientizezi , sa il orientezi catre sport si de ce nu sa dai exemple vizuale de ce se poate intampla, dar in final anturajul isi va spune cuvantul, asa ca e bine sa iti intrepti copilul spre un anturaj axat pe o viata sanatoasa care vine din sport sau alta activitate.

      (Citează)

  13. In zona blocului nostru au reaparut de ceva vreme drogatii, colcaie, ca sa zic asa. Cand merg la cumparaturi cu sau fara copilul mic, nu am cum sa nu trec pe langa ei, am nimerit si cand se injectau, in mijlocul zilei, in gang sau chiar la bulevard. Am facut sesizare la politie si degeaba. Mai vin politisti, ii controleaza in pantofi si le dau drumul. Sunt sigura ca politia ar putea face mai multe dar e dezinteresata. Nu mai suport zona in care locuiesc, dar e o situatie mai complicata si nu am cum sa ma mut. Ma ingrijoreaza si pe mine situatia asta cu drogurile, si ca zona ca devine periculoasa (nu avem nici iluminat la bloc seara, chiar daca eu nu ies, dar pentru ceilalti), si pentru baietel cand va creste.

      (Citează)

    • da, de asta ma intrebau pe fata in piata principala din lisabona acu o luna daca vreau coca.
      Articolul e din 2018, daca vei cauta unul mai recent o sa vezi ca a crescut enorm si numarul de dependenti si numarul de consumatori de droguri de mare risc. La fel si in Portland unde au avut aceeasi politica si unde este o criza teribila din cauza numarului ff mare de dependenti.

      Si eu cred ca legalizarea drogurilor usoare este solutia, nu decriminalizarea cocainei si a fentanylului

        (Citează)

  14. bro pe vremea ta nu tigarile erau problema, ci heroina. cine isi aduce aminte pe la inceputul anilor 2000 heroina era in floare, iti era frica sa iesi pe strada noaptea. in bula ai crescut, in bula ai ramas.

      (Citează)

  15. “consumul și dependența de droguri trebuie… rezolvate …tratând cauzale care duc la așa ceva (sărăcie, familii dezbinate, ..) Sună rezonabil”

    😀😀😀😀😀 da, absolut rezonabil, astea 2 se trateaza imediat, si la nivel individual, si societal.

      (Citează)

  16. Decriminalizare, ca in Portugalia. Plus legalizarea canabisului, ca statul are nevoie de incasari suplimentare. Si multa asistență empatică pentru cine are nevoie de ajutor.

      (Citează)

  17. poate sunt de moda veche dar, pe vremea mea, tigarile fumate in buda la liceu era un act de maxima bravura intr-un oras de rangul doi. nu existau “chestii” sau nu in scolile de cartier (mi-a spus mama unei colege, politist, ca ar fi fost cazuri la cea mai renumita generala, in centru) si nici copiii de liceu nu cred ca aveau acces – si daca ar fi vrut ei, desi niciunul dintre colegi nu vorbea macar despre asemenea interese.
    pe atunci (adica vreo douazeci de ani, nu juma de secol) cred ca lumea avea alte preocupari – nu existau festivaluri la care sa te duci, ca sa tina figura cu e de vina anturajul. si nici la coltul blocului, daca nu aveai eliberati, nu cred ca gaseai.
    de fapt, un copil bine educat nu are mare treaba cu anturajul. stiind despre ce e vorba, isi vede de treaba lui, de scoala si de activitatile extra, nu are timp de prostii. anturajul poate sa faca ce vrea, daca nu te duceai la maneloteca (din oras sau de la tzara) si nici cu majoratele nu aveai treaba, sansa sa le intalnesti era infima. nu le aducea nimeni in clasa si cu atat mai putin in biblioteca. nu in anii aia, cel putin.
    daca esti un copil normal si asculti muzica la moda in acea perioada si socializezi chiar mai mult decat trebuie, evident ca sunt sanse sa iti iasa in cale. dar, daca esti bine informat si stii ce te asteapta (nu ma refer la pedeapsa, ci la consecinte medicale), atunci vei fugi de ele ca stim-noi-cine de tamaie. singur.
    nu ma pot pronunta asupra parcursului de la iarba la nasoale, si nici asupra perioadei de consum care duce la instaurarea dependentei. las medicul (tanar, nu comunist) sa o faca: https://www.youtube.com/watch?v=snESRF-M_NA
    stiu de la o amica, scriitoare relativ cunoscuta, ca anumite “chestii” pot stimula inspiratia, dar si ca o cunostinta de-a ei, avocat foarte apreciat inainte, “s-a prajit” de la prea multa stimulare… si de la oprietena ca e destul de raspandit consumul de CBD in facultatile de elita ale Bucurestiului, si nu se ajunge (in majoritatea cazurilor) la nasoale. chiar se lasa multi dupa ce termina fac. cica in pandemie ii intrebau profesorii de unde isi mai fac rost🙄 dar tot ea mi-a spus, sub NICIO forma nu conduci cand esti sub influenta!! nici a doua zi macar. ca sa o citez, se misca prea repede luminitele . intelegeti ce vreti, eu nu am experienta…
    revenind la intrebare, nu stiu cat ar ajuta legalizarea, dar sunt FERM convins ca mai multa militie, inclusiv agenti sub acoperire, la festivaluri si in locurile de adunare a tineretului ar ajuta – si pe partea de preventie, educand, si pe partea de retinere si sanctionare – mai dura sau mai usoara, dupa caz. la beizadele nu ai ce face, in lumea aia au fost si vor fi. dar macar sa fie doar beizadelele care conduc baute/drogate…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus