un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bula NFT se sparge cu scandal și despăgubiri cerute vedetelor care le-au promovat

23 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

NFT-urile cât au ținut, vreun an de zile? Acum sunt mai degrabă legate de scandaluri.

Un grup de investitori în NFT-urile Bored Ape a început sa dea în judecată pe toată lumea. (Ce este un NFT?)

Dau în judecată casa de licitații Sotheby’s, unde le-au cumpărat, pe motiv că au promovat cu prea mult entuziasm colecția de NFT-uri. Sotheby’s sunt acuzați de complicitate cu creatorii Bored Ape pentru a umfla artificial prețul NFT-urilor respective.

Aceiași investitori dau în judecată și pe Justin Bieber și pe Paris Hilton. Vedetele sunt acuzate că n-au făcut public faptul că promovează pe bani NFT-urile respective, inducând astfel în eroare cumpărătorii respectivi.

NFT-urile din colecția Bored Ape s-au vândut cu milioane de dolari. Un singur cumpărător a cumpărat peste 100 de NFT-uri, plătind 24 de milioane de dolari pentru ele. Acum valorează probabil nici 10% din această sumă, dar asta dacă este și cineva dispus să le cumpere.

Nici măcar nu este prima oară când se întâmplă așa ceva. În decembrie, un alt grup de investitori în NFT-uri Bored Ape a dat în judecată pe Jimmy Fallon, Justin Bieber and Serena Williams pentru că au promovat NFT-uri. În alt caz, un judecător a decis că Floyd Mayweather și Kim Kardashian nu pot fi dați în judecată pentru că au făcut publicitate monedei EthereumMax (ceva țeapă) fără a spune că este publicitate.

Cu toate acestea, Kim Kardashian a fost amendată de SEC cu 1,26 milioane de dolari pentru aceeași treabă. Vedeta primise 250.000 de dolari pentru a promova acel token. A plătit amenda.

Acestea nu au legătură însă musai cu NFT-urile, ci intră pe ideea secundară de vedete date în judecată. Ca să ne întoarcem la subiectul NFT-urilor, mie mi se pare că termenul “investitor” presupune că poți și pierde banii. Când se întâmplă asta, nu cred că poți da în judecată vedete sau magazinul de unde ai cumpărat ceva pentru că tu te așteptai să profiți. Cine îți poate promite vreodată că vei scoate cu siguranță profit?

Oricum, NFT-urile vor rămâne în istorie ca fiind o speculă ce a ținut vreun an sau doi. Tehnologia în sine este viabilă, NFT-urile ca dovezi sau amprente sau drepturi de proprietate digitală ar putea avea un viitor, la fel poate și colecțiile mutate în digital. JPEG-urile și MPEG-urile cumpărate cu milioane de dolari, însă, probabil că nu.

asus s5507

    8 comentarii

  1. La fel ca si cu lupul de pe Wall Street, nu sunt de plans fraierii care au pierdut bani, pt ca au avut prea multi si au fost prosti si lacomi.

      (Citează)

  2. Atunci când îți iei informații financiare de la Justin Bieber și Paris Hilton e clar că problema e la tine și ai invățat o lecție importantă.
    La fel și în România, cu Dorian Popa & alții promovând de zor NFT-uri și alte scheme.

    Nu uitați, copii, dacă „profitul e garantat”, înseamnă că e o țeapă.

      (Citează)

    • Depinde mult pentru cine e garantat profitul…. Lectiile Caricias au fost in van, multi nu au inteles.

        (Citează)

  3. Era o zicală: Apa aerul și fraierul nu dispar niciodată 😅😅😅

      (Citează)

  4. Macar este un lucru bun cu toate procesele astea: au disparut cei care explicau ca viitorul omenirii sta in Crypto si NFT.
    Dupa atatia ani nu a reusit nimeni sa gaseasca o utilitate pentru crypto in afara de specula financiara.

      (Citează)

  5. Alin:
    Era o zicală: Apa aerul și fraierul nu dispar niciodată 😅😅😅

    zicala asta nu mai sta in picioare: apa o sa fie mai de pret decat carburantul peste zeci de ani. Ia incearca sa stai fara apa. Dar fara benzina?

    Am ajuns la nivelul de prostie incat devine stire faptul ca youtube a rotunjit playerul.

      (Citează)

  6. de teapa ro, cu stramosii de la elrond, nu zice nimeni nimic?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus