un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mulți oameni sunt nefericiți deși au o viață bună. Câteva idei practice despre cum să schimbi asta și să trăiești aliniat cu dorințele tale

31 Jul 2023  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Spuneți-mi dacă vă sună cunoscut următorul gen de problemă: știți oameni despre care se poate spune că au un job bine plătit, care trăiesc bine, dar sunt nefericiți, poate chiar în depresie. Poate sunteți chiar voi printre ei.

Nici măcar nu trebuie să fie un job bine plătit. Încercam doar să spun că problemele nu sunt legate de prezența sau lipsa banilor pentru o viață decentă, ci de alți factori.

Am auzit într-un interviu cu un psiholog o explicație bună pentru de ce atât de mulți oameni se simt nefericiți sau deprimați, iar pandemia, care a adus și o perioadă de introspecție și analiză a vieții personale, doar a exacerbat aceste trăiri în mulți oameni.

Pe scurt, mulți oameni nu fac ceea ce își doresc. Pare la mintea cocoșului că asta produce probleme, știu, dar hear me out, mie mi s-a părut o lecție de viață. De fapt, exprimarea a fost următoarea: trebuie să-ți trăiești viața aliniat cu valorile și cu dorințele tale din acel moment.

Asta înseamnă, în primul rând, să-ți dai seama ce anume îți aduce satisfacție în viață sau ce anume te face fericit — și apoi sfatul principal este să acționezi periodic în acea direcție.

Începi prin a pune pe hârtie ce ți-ai dori să faci mai mult și nu faci, iar aici mă refer la categoriile generale, de amploare, nu la elementele lor punctuale. Ca să zic din Agile, notezi întâi Epic-urile și apoi Task-urile.

Mi s-a părut mai ușor de înțeles cu exemple. Unii oameni spun că vor să călătorească mai des și undeva în subconștient faptul că nu o fac în ritmul dorit de ei le produce nefericire. OK, soluția este să îți notezi o listă de destinații pe care vrei să le vezi și să faci ceva în privința asta. “—Luna viitoare mergem 3 nopți pe Valea Siriului, peste încă o lună la Sibiu, iar la iarnă vreau un city-break în Viena“.

Alții ar putea descoperi din introspecția lor că se simt fericiți când se întâlnesc și se reconectează cu prietenii. OK, fă pași în direcția aceasta! În loc de “hai să bem cândva o bere” (probabil a treia cea mai des spusă minciună pe planetă), poți să faci acțiuni directe: “—Sâmbătă la ora 10 noi mergem la o cafea la Baristro, veniți și voi?” “—Hai să stabilim că ne vedem în prima vineri din fiecare lună!” “—Ne vedem toți șase poimâine seară la Hanu’ Berarilor“.

Este o diferență mică între “hai să bem o bere cândva” și “ne vedem poimâine seară la Hanu’ Berarilor”, dar o diferență importantă. Varianta din urmă are subiect și predicat sau, mai bine zis, are coordonate clare. Și cine vine din grup este binevenit, iar cui nu-i permite programul poate că va fi prezent data viitoare.

O idee foarte des rostită de oamenii din jurul meu este “vreau să mă distrez”. “—Vreau să simt că mă distrez cu banii câștigați după cât am muncit“. Eu sunt unul dintre cei care spun asta des. Pentru mine este foarte important să simt rodul muncii mele în fiecare zi. Sunt zile în care muncesc de la 8 la 20 și sunt leșinat de oboseală, dar refuz să mă culc fără să fac “ceva pentru mine”, cum zic eu. Asta poate însemna multe: să mă joc ceva o oră, să văd un film bun sau să beau un șpriț.

Acestea sunt însă momente triviale. Momente mai importante sunt altele, poate un concediu memorabil, poate când îmi cumpăr ceva la care visam de mult sau când avem parte de o experiență deosebită la un restaurant de top. Acestea sunt momentele care mă fac pe mine fericit și îmi justifică eforturile.

Într-un fel aplicam o metodă uzuală, dar fără să știu că fac asta. O făceam orbește. Mai bine organizat ar fi să faci o listă cu ce înseamnă pentru tine “să simt că trăiesc” și să le pui cu liniuță în programul de notițe: vreau să sar cu parașuta, vreau să urc la Babele, vreau să merg la două festivaluri mari in acest an, vreau să joc Baldur’s Gate 3, vreau să merg pe Camino. Și apoi să te zbați să le îndeplinești, să faci eforturi în acele direcții.

Practic, de foarte multe ori este vorba de a trece la acțiuni concrete. Pornești de la o dorință generică și poate mai greu de definit, o spargi în bucăți mici, concrete, realizabile, le faci treptat, vezi că se poate, capeți încredere pentru a continua cu următoarele din listă. Un lucru deștept spus în acel podcast era că trebuie periodic să faci ceva pentru planurile tale pentru a vedea cât de fericit te face asta și pentru a-ți da singur optimism și ambiție pentru viitor.

Acum, pentru foarte mulți oameni dificultatea este de a găsi timp pentru așa ceva.

(Fac o paranteză aici. Societatea modernă, cel puțin în bula aceasta de big city cu corporații, joburi cu denumiri în engleză și video call-uri puse într-un calendar foarte plin, vine cu o capcană. Capcana este că munca aceasta are un stil de a te prinde foarte tare acolo.

De multe ori totul pornește încă din școală. Părinții îți spun să înveți. Admiterea ia în calcul media generală. În facultate poate că tragi tare pentru a obține vreo bursă sau pentru a te remarca la laboratorul finanțat de o firmă unde speri să te angajezi după aceea.

Sau ok, nu tragi tare—dar după aceea oricum te angajezi la o corporație și apare apoi percepția că trebuie să tragi tare pentru the next level. Tragi pentru bonusul de final de an, pentru o bandă mai bună, pentru postul de senior, pentru a te lua șeful X în echipa lui, pentru a avansa pe orizontală sau verticală, pentru proiectul ăla care durează 2 ani și pare că va fi emblematic pentru cariera ta. Și apoi apare altul și altul și viața merge mai departe pe pilot automat.

Poate că acestea par SF-uri, dar știu oameni în astfel de situații. Am spus totul vag ca să nu pară că-i bârfesc fix pe ei. Când mi-a spus cineva ce ocupă un post extraordinar de bine plătit că nu și-a luat concediu de doi ani, eram like “wtf man, o săptămână cu familia se găsește oricând, doar nu dă faliment business-ul“.

Oamenii se concentrează pe carieră, bagă ore suplimentare (dacă au noroc, plătite), amână concediul ăla mult visat, amână un copil, amână să joace Elden Ring și multe altele. Își spun că la anul, dar mereu apare altceva. De asta visul multora este să-și ia un an sabatic; sunt atât de saturați încât simt că au nevoie de o pauză lungă de regăsire și realiniere.

Aici se încheie paranteza.)

Problema este că nu există vreun truc secret pentru a avea timp de lucrurile care-ți plac cu adevărat. Ziua are 24 de ore. Trebuie să găsești timpul necesar în aceste 24 de ore.

Majoritatea oamenilor cu astfel de probleme au redus deja la minim timpul alocat pentru somn, partener, Netflix și altele. Nu zic că, dacă dormiți 7 ore pe noapte, ar fi cazul să dormiți 6 ore și în ora aceea câștigată să vă jucați mai mult pe calculator. That’s silly, deja nu dormiți destul oricum.

Nu, se pare că singura metodă este de fapt găsirea unui nou echilibru în relația cu munca. Trebuie să renunțați acolo la ceva. Trebuie să zici “am tras tare până acum, îmi ajunge nivelul la care sunt, de acum voi găsi mai mult timp și pentru lucrurile care contează pentru mine în viață“.

Și da, uneori poate însemna să pierzi o promovare pentru că nu tragi la fel de tare precum colegul sau poate însemna că nu-ți mai crește salariul la anul. Asta, însă, n-ar trebui să fie o problemă. În fond, am plecat de la ideea de a trăi aliniat cu valorile și dorințele tale din acel moment și am stabilit că vrei și altceva de la viața ta, nu doar ceea ce făceai și până acum. Vrei un alt echilibru, o altă pondere a elementelor în cele 24 de ore și cele 12 luni.

Treaba aceasta cu “aliniat cu valorile” sună prea a discurs modern de coaching, nu? Este mai dificil de înțeles inițial decât “să-ți îndeplinești dorințele”. Cu toate acestea, mi se pare chiar mai simplu de explicat.

De exemplu, unii oameni vor ca munca lor să îmbunătățească într-un fel lumea în care trăiesc. OK, dă-ți demisia de la corporația de tutun și caută un job unde să simți că rezultatul final îmbunătățește viața oamenilor. Poate că salariul va fi cu 20-30% mai mic, dar dacă te descurci oricum și așa, iar la finalul zilei vei fi mai împlinit când pui capul pe pernă—păi nu asta contează mai mult?

Alții vor pur și simplu să le fie apreciată munca. Foarte bine! Găsește un post unde șeful și colegii sunt capabili să-ți transmită că îți apreciază munca sau poate un job unde vezi direct satisfacția pe fața clientului.

Apropo de asta, m-am gândit mereu că jobul de curier este unul în care nu vezi impactul muncii tale, deși dai ochii cu fiecare client în parte. Curierii lasă la ușă un pachet generic de carton reciclat și pleacă la următoarea livrare, după care îi freacă aplicația la cap că n-au făcut targetul zilnic. Sper însă că respectivii curieri realizează că multe dintre acele pachete sunt, de exemplu, jucării sau diverse cadouri. Sper că realizează și că livrarea făcută de ei a adus o bucurie mare pe fața unui copil sau unui adult. N-au de unde să afle acest lucru, dar îi asigur că se întâmplă.

Într-o zi chiar i-am spus unui curier care mi-a lăsat o cutie din aceasta generică “—Mulțumesc, este o tricicletă pentru fetiță, se va bucura mult că ați adus-o așa rapid” și am văzut cum i se luminează fața. A plecat zâmbind.

Nu toți oamenii simt nevoia aceasta de apreciere sau de a face o muncă ce îmbunătățește substanțial viața cuiva. Mulți intuiesc aprecierea în faptul că au salariu în continuare, mai ales în vremuri tulburi. Unii, însă, au această nevoie și chiar o pun în aplicare prin joburi în domeniile potrivite sau făcând voluntariat sau plecând 3 luni să construiască niște case într-o țară săracă.

Mi se pare admirabil, de altfel. Îi admir pe oamenii care fac astfel de lucruri și pe cei care au joburi care contribuie direct și palpabil la evoluția societății noastre în sus. Am fost mereu conștient că șoferii de autobuz care se trezesc la ora 5 ca să ducă oamenii la muncă începând cu ora 6, că medicii, profesorii, cultivatorii de cartofi și grâne, instalatorii care repară o avarie la rețeaua termică și mulți alții au un job mult mai crucial, mai semnificativ, mai meaningful pentru binele comun decât ceea ce fac eu.

Noroc că trăim vremuri când nu-i nevoie doar de mâncare acasă și soldați la graniță, ca în Evul Mediu.

More info: dacă vreo idee de mai sus vi s-a părut interesantă și ați rezonat cât de cât cu ea, ascultați acest podcast despre valori, ambiție, ce să faci când viața nu te mai satisface. Sunt explicate acolo de un profesor de la Harvard și pare că știe despre ce vorbește (este și pe YouTube, if that’s your thing). Sursa foto: Ozo.art

asus s5507

    26 comentarii

  1. Da, sfaturi de bun simț, dar totul se duce pe apa sâmbetei când apar problemele sentimentale. Poți avea cel mai bun serviciu, cei mai buni prieteni, cele mai bune vacante, dar într-o zi te îndrăgostești și te trezești într-o relație fără viitor. Ia vezi unei fericirea atunci.

      (Citează)

    • „ într-o zi te îndrăgostești și te trezești într-o relație fără viitor. Ia vezi unei fericirea atunci.”

      Genul de tâmpenie pe care o faci, să zicem, o dată, de preferință prin adolescență sau imediat după. Hai, de două ori, dacă ești mai tare de cap. După care înveți din greșeli. Dacă nu înveți din greșeli, ghinion.

        (Citează)

    • Imi pare rău dacă ești în situația asta. It sucks. Creierul are o faza ciudata, are impresia ca felul în care te simți acum va continua la nesfârșit. Nu durează. Va trece. Va fi ok.

        (Citează)

    • Matilda: Nu durează. Va trece. Va fi ok.

      cele mai multe lucruri nu trec de la sine.
      e nevoie sa faci ceva daca vrei sa treaca.

        (Citează)

    • @Matilda: esti drăguță, mulțumesc pentru reacție. Dar știi, pe de o parte e suferință, pe de altă parte însă sunt niște trăiri unice, plăcute, ce nu le ai des în viață și nici măcar nu știi dacă le vei mai trăi. Nu e ca și cum îți planifici următorul citybreak peste un an. Parcă ai vrea să nu se termine.

        (Citează)

  2. Astea sunt sfaturi pentru oameni comozi și egoiști.
    E bine să-ți îndeplinești unele dorințe, dar asta numai dacă îți permiți, și nu ma refer financiar. Altfel, dacă faci lucruri doar pentru că vrei, îți vor aduce multe neplăceri.

      (Citează)

    • Spre deosebire de atunci când faci majoritar lucruri pe care nu le vrei, pentru că așa cere societatea, sau pentru un ipotetic loc pe un norișor post mortem.

        (Citează)

    • E bine sa fii egoist, crede-ma. Altfel profita alti egoisti de tine. Nu fi tu ala care nu e egoist

        (Citează)

  3. Gata, dupa ce anul trecut Radu a aflat ca depresia e totusi o boala, cu acest post a rezolvat nu numai depresia, ci chiar cea mai veche problema a omului: banii aduce sau nu fericirea?

      (Citează)

    • Banii nu aduc fericirea, doar o întrețin. Lipsa lor aduce clar nefericirea. Gluma cu „sărac și cin…fericit” e cel mult mecanism de coping.

        (Citează)

    • + 1
      Deja acum si suntem și lifecoci.
      Ținând cont de faptul că depresia a doua cauză sinuciderilor in lume, ce simplu ar fi sa citim acest articol și eventual să ascultăm podcastul ăla și totul e rezolvat.

        (Citează)

    • Care Dumnezeu e prima? :)))
      Bolile alea ne-mentale?

        (Citează)

    • Prima e prostia…

        (Citează)

  4. In destul de multe cazuri e vorba de o predispozitie genetica la depresie. Nu prea ai ce face, in afara de medicatie.

      (Citează)

  5. + 1 Marean
    Ținând cont de faptul că depresia a doua cauză sinuciderilor in lume, ce simplu ar fi sa citim acest articol și eventual să ascultăm podcastul ăla și totul e rezolvat.

      (Citează)

    • Mai bine sa nu vorbim deloc despre problemele astea, nu? Și dacă găsim resurse mișto de shareuit, cu psihologi care acum fac cercetări în domeniile astea și ne povestesc despre ce au descoperit, sa nu dam mai departe, da? Wtf?

      Hai mai degrabă sa vorbim mai des despre asta, ca mulți trecem prin tot felul de probleme.

        (Citează)

    • Dar s-a scris si se scrie extensiv despre asta. Printesaurbana de exemplu are anul asta o serie intreaga de articole in care oamenii care au depresie sau alte tulburari mintale scriu cum e viata lor.

      Ce e amuzant la articolul lui Radu e ca el crede ca exista retete – atitudine tipica de gospodina care a citit in formula AS care e secretul fericirii.

      De altfel, nu e prima data cand Radu ilustreaza cu brio efectul Duning Kruger – cu cat esti mai ignorant intr-un domeniu, cu atat ti se pare ca esti mai competent.

      Despre asta-i vorba.

        (Citează)

  6. Când vine vorba de muncă, regula mea e să nu lucrez pentru companii (sau clienți) care mi se pare mie că fac rău societății. N-o să accept niciodată proiecte pentru tutun spre exemplu. Iar mai nou mă bag doar la proiecte care îmbuătățesc viața zonei în care trăiesc, adică EU.

      (Citează)

  7. Sunt cateva “modele” de nefericiti ca de exemplu cei incurabili, din nastere (cazuri pierdute), cei care se marita/insoara si se invart apoi exclusiv in “cercul familiei”, de fapt o inchisoare din care ei nu pot ori nu vor sa scape, cei care ori dau de bani multi si habar nu au ce sa faca cu ei, tot incearca si incearca diverse dar degeaba, ori raman fara bani si nu vor sa inteleaga asta..
    Una peste alta mi se pare ca fericirea e invers proportionala cu gradul de educatie si inteligenta. Cei mai prosti sunt si cei mai fericiti

      (Citează)

    • Ți se pare greșit. Oamenii cu adevărat educați găsesc fericire în mult mai multe lucruri – arta și muzica sunt două exemple comune. Genul ăsta de oameni n-o să caute prea mult bogăția și vor fi în general echilibrați financiar, foarte rar bogați cu adevărat. E logic de altfel, îi preocupă mai mult pasiunile decât nevoia de investi și de a-și crește influența sau controlul.

      Ăia cu cercul familiei n-au o personalitate sau educație, nu că sunt incurabili.

        (Citează)

  8. Curierul are un impact fenomenal asupra timpului de livrare :))))) un curier bun deschide usa la easybox mai rapid,, sau urca mai rapid cu liftul pana la usa.

    In rest: nu multi oameni stiu ce ii face fericiti, nu multi ar avea curajul de a face niste pasi in anume directie, de multe ori este mai dificil si mai riscant, nu intotdeauna e bine sa o arzi le hedonism, uneori depind si altii de tine, … atat de multe variabile incat orice sfat general este vax.

    Si nici macar nu cred ca munca este principala vinovata, ba chiar mai degraba fara munca ajungi la depresie.
    Da, daca ai o viata mizerabila din cauza muncii, atunci asta este locul unde trebuie sa intervii, dar ce crezi, faptul ca s-a ajuns la o viata mizerabil din cauza muncii nu este un fapt simplu si usor corectabil, este mai mult un efect decat o cauza.

    Nu merge cu “nu mai fiti saraki” sau motivationalr dintr-astea goale

      (Citează)

  9. O sa incerc cateva zile, ca nu pare foarte complicat.

    Revin cu impresii.

      (Citează)

  10. Am aflat, am aplicat, la mine a mers (clasic, nu? :) ) – vrei sa creezi un obicei? Sa spunem cititul. Aloca zilnic un timp pt asta. sa spunem 10 minute. Da, e putin, dar uneori ai timp, alteori nu ai timp. Sau chef. Dar 10 minute de citit trec repede. In alta zi vei remarca ca deja citesti de o ora samd. Faza e ca daca avem acest obicei in mod consistent zilnic, chiar ciu cele 10 minute, creierul il va accepta si inevitabil devine o turina si avem beneficii. La fel cu miscarea, alergatul, meditatul samd. La fel insa si cu fumatul, bautul de alcool, uitatul aiurea pe net samd. O zi minunata tuturor1

      (Citează)

  11. eu, daca as scrie pe o hartie ce ma face fericit, m-as intreba apoi “de ce” ma face fericit acel lucu, nu as sari sa imi aleg cate zile si unde sa merg in calatorie.
    ce e calatoria aia pentru mine? dar locul ala pe care l-am ales? si tot asa..
    s-ar putea sa aflu ca forma in care mi-am scris fericirea (calatoria) sa nu fie de fapt cea pe care mi-o doresc cu adevarat.

    apoi (de fapt eu cu asta as incepe, deci inainte, nu apoi), as incerca sa aflu ce ma face nefericit / ce ma impiedica sa fiu fericit.
    da, banii sunt o unealta si clar ajuta sa ii ai, dar imi e greu sa cred ca pentru cineva ar fi in relatie de proportionalitate cu fericirea.
    deci, inlaturand obstacolele / nefericirea.. imi va fi mai simplu sa imi gasesc fericirea.

    ah, si ar mai fi de mentionat diferenta dintre fericire si placere / multumire / etc.

    o calatorie e o placere?
    dar o fericire?
    e o fericire si daca o fac singur (pe calatorie)?
    dar daca o fac la 3 stele in loc de 5 – all inlcusive?
    ??

      (Citează)

    • Ar trebui să știi dacă pentru tine merită 5 stele sau nu – dacă încă nu știi, poți încerca. Personal, ce e peste un anumit nivel nu mă mai atrage, fără să aibă legătură cu banii.

      Dacă stai să te gândești prea mult o să ai așteptări nerealiste, mai ales de la vacanțe, din cauza modului în care se practică acum turismul. E bine dacă poți elimina lucrurile negative, dar ideea postării e să cauți cât mai multe lucruri/experiențe care te bucură, te mulțumesc, te liniștesc, te fac să te simți bine – așa te asiguri că alea care au efectul opus sunt tot mai puține.

      În viață trebuie să încerci, cam ăsta e scopul, de asta e greu să spui dacă banii aduc sau nu fericirea când nu-i ai.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus