►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Consiliul Europei a adoptat ieri noi reguli privind reciclarea bateriilor. Printre cele mai importante prevederi: telefoanele mobile și alte dispozitive portabile cu baterie—laptopuri, tablete, poate și diverse gadgeturi—vor trebui să aibă o baterie ușor de înlocuit chiar de către utilizator, nu de un service specializat, și fără nevoia de unelte speciale.
Bateriile din “mijloace ușoare de transport”, adică probabil trotinete și biciclete electrice, vor trebui să poată fi ușor înlocuite de profesioniști.
Urmează semnarea actului în Parlamentul European, dar asta este o formalitate. Noile prevederi se vor aplica apoi din 2027 pentru a da timp de adaptare producătorilor.
Schimbările vor fi deci semnificative în special pentru telefoane și laptopuri. Bateria dintr-un telefon poate fi înlocuită și acum, dar telefoanele sunt de obicei lipite cu adeziv special din vreo două motive: se asigură astfel o izolare mai bună pentru vreun rating IP68 și apoi se elimină șuruburile, care pot arăta urât pe o carcasă.
Service-urile au pistoale de căldură cu care să dezlipească adezivul și adeziv cu care să-l lipească la loc. Uneori există garnituri care se rup la demontarea și trebuie înlocuite și ele. Demontarea unui telefon oricum este dificilă, în cele făcute dintr-o singură bucată de aluminiu se intră ridicând întâi ecranul de pe poziție.
Altfel spus, pentru ca din 2027 astfel de operațiuni să poată fi făcute de utilizator va fi nevoie de o schimbare majoră în organizarea internă a telefoanelor mobile. Este posibil să vedem din nou șuruburi pe carcasă. Este posibil să vedem din nou capac de spate pe telefoane, ca pe vremuri, sub care să se ascundă o baterie.
Este la fel de posibil ca aceste modificări să aibă două victime: ratingul IP68 s-ar putea să dispară. Telefoanele vor fi mai dificil de sigilat dacă trebuie demontate de oricine are o șurubelniță. Mai mult, companiile probabil nu și-ar mai asuma nici un rating IP în acest caz. Nici dacă ar pune sigilii interioare și tot nu ar merita timpul pierdut la service cu scandaluri de genul “-Nu l-am demontat, mă jur, era nou când l-am băgat în apă și a crăpat!”
O altă victimă ar putea fi încărcarea rapidă. Dacă bateria trebuie altfel încapsulată și făcută cu contacte cu pini, s-ar putea să nu mai vedem încărcare la 100 wați, ci ceva mai puțin, mai sigur pentru un telefon ușor de desigilat.
Încărcarea rapidă nu mă interesează așa mult, am descoperit că 45W este deja dincolo de nivelul meu de satisfacție. Rating-ul IP68, însă… îmi cam place. Folosesc telefonul în ploaie, intru fără teamă cu el în valuri, în piscină.
Pe de altă parte, însă, sunt de acord că reciclarea bateriilor trebuie să aibă prioritate maximă. Probabil miliarde de dispozitive se aruncă anual și nu sunt corect reciclate. Telefoanele mobile în particular se îndreaptă spre 4 ani de update-uri de Android și probabil dacă vor fi utilizate atât de mult timp nu le-ar strica și o înlocuire de baterie. Am avut un laptop care, după vreo 6 luni de stat degeaba, nu mai pornea. Bateria moartă, este o problemă des întâlnită pe laptopuri. Nu am găsit la nici un service una de schimb.
Proiectul de lege are și niște infografice care arată bine cum vor evolua cererea și prețul bateriilor până prin 2030, plus cât de multe dispozitive și deci baterii vor fi în piață. Se așteaptă o creștere foarte mare pe toate planurile.
Va fi și una dintre situațiile în care o directivă a UE va influența în bine tot restul planetei. Mă îndoiesc ca Apple sau Samsung vor produce telefoane cu o carcasă specială, ușor de demontat, pentru piața europeană, iar în restul lumii vor avea o arhitectură internă total diferită a telefonului, cu altă formă pentru baterie, plăci electronice și tot restul. În practică, majoritatea telefoanelor și laptopurilor din lume vor deveni ușor de demontat pentru înlocuirea bateriei, ceea ce va fi foarte bine.
Se vor schimba și alte produse, de fapt. Camere precum cele GoPro au bateria separată, dar alte modele mai mici, inclusiv acel Hero Mini chiar de la GoPro, vor trebui modificate. Se va aplica asta și pentru diverse alte gadgeturi, de exemplu mouși și tastaturi wireless, unde este posibil să revenim la acumulatori AA? Dar pentru smart watch-uri? Poate, rămâne de văzut definiția exactă a “portable batteries incorporated into appliances”.
Sunt mai multe prevederi în noile reguli decât capacul de pe telefoane. Sunt impuse niște praguri privind colectarea bateriilor uzate, privind reciclarea lor și chiar și nivelul de materiale precum litiu, cobalt sau nichel ce trebuie recuperate din ele și refolosite, inclusiv cu certificate de la producători, dar asta este treabă pentru producători.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
32 comentarii
14/07/2023 la 12:11 PM
Bateria incorporata, a fost mai mult o decizie de cost-cutting si de crestere a vanzarilor, decat de design, sau rating ip 68.Exemple
https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_xcover6_pro-11600.php
https://www.gsmarena.com/results.php3?sIPCerts=2,6&idBatRemovable=1
Mai pe detaliu https://www.youtube.com/watch?v=Yn-R39-dtc0
Macar la noi se fac pasi spre posibilitatea de a repara un dispozitiv fata de america si Apple care face orice pot pentru a limita acest lucru.
Mihai(Citează)
16/07/2023 la 12:29 PM
Mihai mersi pt linkuri dar nu mă pot uita la nenea ăla pensat mai rău decât o femeie.
Tano(Citează)
14/07/2023 la 12:25 PM
1 IP68 a existat cu mult înainte de bateriile lipite
2 E posibil ca apple sau alta companie sa blocheze schimbarea bateriilor prin serializarea lor dacă folosești telefonul în afara UE
3 Un alt lucru care pot sa îl facă este sa te oblige sa cumperi baterii doar de la ei care sa coste aproape cât un telefon nou
PS în acest moment problema este serializarea bateriilor și a componentelor și nu dificultatea de a le schimba cu unelte specializate.
nicolae(Citează)
14/07/2023 la 1:07 PM
O, nu! Apple va bloca, va interzice, ne va lua libertatea! Schimbatul acumulatorului la iPhone era în jur de 700 de lei la un service autorizat, iar telefonul nou era peste 3 mii – cum costa bateria cât telefonul nu știu.
PS: Să vezi ce fain e să te duci la un service și să-ți pună un acumulator care e la 70-80% din capacitatea unui original și să mai și crape după 1 an. O să zici că sunt nașpa aifoanele.
dam167(Citează)
14/07/2023 la 2:02 PM
La service-ul propriu Huawei am inlocuit o baterie cu 100 lei inclusiv manopera si baterie. De ce trebuie sa coste la Apple acelasi lucru de 7 ori mai mult ?
thundermar(Citează)
14/07/2023 la 2:14 PM
Nu prea cred că e același lucru, acumulatorii nu sunt toți la fel (nici telefoanele, de altfel). Că merită sau nu ce vinde Apple e o altă discuție, ideea era că se poate schimba și nu a costat niciodată cât telefonul.
dam167(Citează)
14/07/2023 la 2:23 PM
Apple deja face asta: nu ai voie sa schimbi piese între 2 telefoane identice, am impresia ca și laptopuri e la fel
Nu ai cum sa cumperi un alt acumulator pentru iPhone deoarece sunt blocate prin software. iar vânzările de baterie sunt blocate doar către anumite service uri.
E fix ce spun și tu mai sus îmi dai dreptate.
nicolae(Citează)
14/07/2023 la 2:44 PM
E recentă treaba asta cu softul, fix pentru că se reparau cu piese proaste. Închipuie-ți cum era să-ți înlocuiască un service display-ul și să ai zone în care touch-ul nu funcționează. Sau să pierzi din luminozitate, contrast etc. Ai văzut aifoane de-alea? eu da.
Nu sunt anumite service-uri, ci doar cele autorizate. Până una alta ar trebui să țină telefonul 4-5 ani, nu să tot șurubărești la el.
dam167(Citează)
14/07/2023 la 4:47 PM
@dam167: treaba asta cu softul nu e pentru că se reparau cu piese proaste ci pentru că se reparau cu piese originale Apple, de la donor devices. Și îi înțeleg pe săracii oameni, vor și ei să câștige un ban blocând furnizarea de componente originale ca piese de schimb, în ideea că oamenii nu mai pot să-și repare telefonul și cumpără unul nou, iar dujmanii le fac strâmbe folosind piese originale de la telefoane stricate? Păi e normal așa?
Absolut toate mișcările Apple când vine vorba de blocarea reparațiilor sunt pentru a maximiza profitul prin forțarea clienților să cumpere ceva nou și doar despre asta. Protecția imaginii, siguranță, mediu – totul e bullshit. Ești destul de mare să nu mai pui botul la bullshit.
Giani Mucea(Citează)
14/07/2023 la 6:20 PM
Adevărata problemă e modul în care ajungi service autorizat și cum ești verificat după, cum te trezești cu avocați pe cap din orice. Dar cum zic eu de obicei, vorbim despre lucrurile care nu contează, cum e aia cu cumpăratul telefonului nou.
Scuză-mă, dar chiar și înlocuirea ecranului, la service autorizat, e vreo 2 mii de lei, la un telefon de 4-5 mii. Cum echivalează asta cu un telefon nou, că mie îmi scapă? Ai o problemă, te duci cu el la service și se rezolvă, nu te pune nimeni să iei altul nou. Și nici nu costă reparația cât unul nou.
Dacă ar fi cumpărat Nicolae un iPhone SH cu acumulator sau ecran no name zicea că e praf aifonu’, cred și eu că producătorul n-ar vrea sa se întâmple asta. Camerele și senzorii în general se calibrează cu placa de bază, în mod normal nu e ok să faci permutări de astea, dar hai să-i ascultăm pe toți ăia care nu se pricep și care sunt privați de libertate, că sigur știu mai bine decât ăia care le fabrică.
dam167(Citează)
14/07/2023 la 7:01 PM
O sa iau ca și exemplu iPhone 14
Dacă prețul de lista e de 4000 Ron
Pretul sh e in jur de 2900 ron
Și prețul unui ecran nou este de 2000 Ron
Atunci soluția optima pentru oricine este sa iei cumpere un model nou decât sa îl repare deoarece valoare reziduala este mult prea mică
În ceea ce privesc părțile componente ele sunt blocate de producător sa nu poată ieși de pe poarta fabricii
Nu vorbesc despre api uri blocate și altele.
Pe scurt este o lege buna, dar nu este suficientă: mai trebuie sa nu existe blocare software a componentelor și acces la schițele dispozitivelor pentru a le repara.
nicolae(Citează)
15/07/2023 la 12:14 AM
Te-ai interesat ce înseamnă un ecran nou, ca piese? Că e cam jumate de telefon, de aia costă atâta. Iar când înlocuiești ecranul, ai jumate de telefon nou, faptul că tu vezi ca optimă varianta cumpărării unuia nou e alegerea ta. Problema ta nu e că nu poți înlocui ecranul, că evident se poate, doar că ai vrea să fie la un preț care își convine ție.
E într-adevăr o discuție interesantă legată de ce s-ar întâmpla dacă producătorii ar putea vinde componentele oricui. Asta se întâmplă deja în alte domenii, iar calitatea e mai proastă, pentru că acei producători îți pot vinde și componente care nu trec controlul calității și e o loterie – poate iei mai ieftin și la fel de bun, sau ieftin și prost. Unii oameni sunt dispuși să-și asume riscul, momentan Apple zice că nu e bine – și revin, știind asta alegi să le cumperi produsele sau nu.
Blocarea nu e pentru a repara, ci pentru a nu repara oricine, e o diferență. Nu știu dacă e profitabil ca producător să investești ani în cercetare și proiectare ca mai apoi să faci totul public, zic și eu.
dam167(Citează)
15/07/2023 la 9:54 PM
Mie mi se pare ca legea asta contine deja asta cu blocarea software. Cum poti bloca software ceva ce trebuie sa poata fi inlocuit usor de catre utilizator? Nu de catre service autorizat.
Empire(Citează)
14/07/2023 la 8:38 PM
Pe bune că nu înțeleg de ce insiști să cauți pretexte pentru Apple. Se strică o componentă (un senzor sau ceva de genul), te duci cu telefonul la genii, geniile iti zic că trebuie să schimbe toată placa de bază și că asta costă cât jumătate de telefon, dar mai bine iei unul nou. E o chestie destul de standard să îi oferi clientului iluzia de a alege, dar doar între opțiunea preferată de tine și una inconvenabilă.
Nu contează că tu te-ai duce la un service autorizat sau nu, că ai semna orice document că nu-i consideri pe Apple responsabili de ce se întâmplă, că orice: e imposibil să faci asta pentru că Apple a blocat absolut toate căile să faci asta, iar singurul motiv este profitul. Nu să-și protejeze imaginea, că n-a existat niciodată o epidemie de telefoane proaste ca urmare a reparațiilor cu ciocanul. Din contră, imaginea Apple a fost murdărită doar de design și proiectare defectuoase, dar mai ales de reacția Apple la problemele respective.
E atât de evident că singurul motiv al Apple e să vândă încât nu imi dau seama cum reușești să intri în contorsiunile astea argumentative. Plm, oamenii făceau reparații cu succes prin înlocuirea componentelor. Apoi Apple a blocat sursa componentelor. Apoi oamenii au folosit componente de la donor devices, tot cu succes. Apoi Apple a blocat și chestia asta din software. Iar argumentele au fost mereu din ce în ce mai slabe, ceea ce era inevitabil.
Oricum, pari om matur și care reușește să funcționeze în societate, așa că prefer să trăiesc cu impresia că de fapt nu crezi nici tu apărarea asta, dar ai vreun motiv inexplicabil să o folosești.
Giani Mucea(Citează)
14/07/2023 la 10:11 PM
„nu imi dau seama cum reușești să intri în contorsiunile astea argumentative.”
Să nu zic „fanboysm”, să zic „pasiune și devotament bazate pe motive personale și nu neapărat raționale, greu de explicat unui interlocutor”. La fiecare articol legat de Apple și diversele lor manevre :D
Peredhil(Citează)
14/07/2023 la 12:44 PM
La ceasuri cum se poate. Sistem ca la gshock. Capac, garnitura, suruburi.
Legat de rezistenta la apa, probabil producatoru o sa zica pas, daca faci tu operatiunea asta acasa. Ptr ca chipurile n-ai strans surubu cum trebe. Cu cheitza dinamometrica la valoarea stabilita in manualul de service al telefonului. Asa ca te va obliga sa mergi la un service autorizat.
Acu cati or sa schimbe bateria la telefon? Cat sa tragi de telefonu ala sa apuci sa-i schimbi bateria, cand dupa cativa ani el abia se mai misca ptr ca….hardware si soft depasit. Bateria e ultima grija.
Eu am si acu prin casa telefoane (care erau rachete acum 3-4 ani) la care bateria face fata inca, dar daca vrei sa deschizi meniul setari, te apuca noaptea la cum se misca.
Blackskull(Citează)
14/07/2023 la 1:12 PM
Tocmai, că de multe ori telefonul abia se mai mișcă pentru că acumulatorul nu mai poate susține hardware-ul. Cu cât e mai prost acumulatorul, cu atât mai repede pățești asta. Mulți uită că acum au echivalentul unui laptop mai vechi în buzunar, nu mai merge ca la Nokia 3310 o baterie care se mișcă înăuntru.
E drept că la Android e problema și la soft, dar aplicațiile uzuale nu au de ce să consume mult mai multe resurse după 2-3 ani. Au fost unii care au impus o curbă chip-ului ca să nu se mai miște greu sau să se închidă, dar cică au furat performanța ca să-i oblige la ceva pe oameni.
dam167(Citează)
14/07/2023 la 8:43 PM
Aplicatiile uzuale primesc update-uri prin care se adauga diverse functii noi. Aceste functii noi consuma mai multe resurse si fac aplicatiile sa functioneze din ce in ce mai greu pe telefoane vechi.
PS: prin aplicatii uzuale ma refer la Facebook, Messenger, WhatsApp, Youtube, Chrome, etc.
Andrei G(Citează)
15/07/2023 la 1:59 PM
Dacă s ar elimina toate funcțiile de tracking și altele asemănătoare indiferent de cât de multe funcționalități s ar adaugă nu ar exista delay pe ele.
Nicolae(Citează)
14/07/2023 la 3:13 PM
Rating-ul IP68 nu implica nici o obligativitate pentru producator din punct de vedere al service-ului. Chiar si acum, daca telefonul are urme de apa, ei pot sa spuna ca probabil l-ai tinut 2-3 ore in apa sau ca l-ai tinut la 10 metri adancime si el este “garantat” pentru maxim 30 de minute la 1 metru adancime.
Andrei G(Citează)
14/07/2023 la 4:40 PM
Mie mi s-ar fi părut mai corect să impună că un telefon sau laptop să funcționeze și fara baterie, alimentate direct, cum erau laptopurile acum câțiva ani.
Bateriile se fac când se lansează produsul. De exemplu peste 4,5 ani daca vei vrea sa schimbi bateria la un telefon, vei găsi baterii vechi de aprox 4 ani, nu cred că face vreun producător baterii noi pentru produse vechi.
CM(Citează)
14/07/2023 la 5:18 PM
Sincer, nu cred ca ajuta la nimic ca un telefon sa poata fi folosit fara baterie, alimentat direct la priza. Dar chiar si asa… oricat de proasta este bateria unui telefon, tot poate fi folosit cand este in priza (atata timp cat nu ai aruncat-o).
Andrei G(Citează)
14/07/2023 la 6:30 PM
După un timp bateria se umflă și dacă nu o scoți îți strică telefonul. Un telefon fara baterie poate fi folosit și în alte scopuri: sa asculți radio sau muzica, sa îl folosești ca gps, pe post de router wireless, ceas, supraveghere locuință etc.
Telefoanele moderne sunt foarte performante dar bateria nu tine decât câțiva ani și după aceea nu mai găsești baterie sa o înlocuiești chiar daca s-ar putea face ușor.
CM(Citează)
14/07/2023 la 8:41 PM
Asta este ceva ce se aplica la sub 1% dintre utilizatorii de telefoane.
De exemplu in cazul meu am renuntat la majoritatea telefoanelor vechi pentru ca nu mai erau suficient de performante, nu pentru ca s-a umflat bateria.
Si legat de cat timp se mai gasesc baterii… am cautat acum si sunt o multime de vanzatori care comercializeaza baterii pentru S6 Edge de exemplu (adica un telefon vechi de 8 ani). Am gasit chiar si pentru Samsung S3 (adica un telefon vechi de 11 ani).
Andrei G(Citează)
14/07/2023 la 9:13 PM
Găsești la modele de top S class. Ia caută si mie la Asus vreo 3 modele înapoi, sa vezi ca îți dă cu virgulă.
Uite ca 1+1 face 2, si eu as vrea telefon sa funcționeze fara baterie, asa cum sunt si unele laptopuri mai vechi. Plus ca o baterie litiu mai iau si foc.
Dan(Citează)
15/07/2023 la 5:21 PM
Am găsit la prima cautare pentru modelul Asus PadFone 2. Este bine? Este destul de vechi și de nișat?
Acum cu bateriile care mai iau și foc este alta discuție. Dar ce facem? Folosim telefoanele “mobile” doar în casă, alimentate la priză?
Andrei G(Citează)
15/07/2023 la 12:22 AM
Bun, folosesc telefonul vechi ca GPS, dar tot îmi cumpăr unul nou că… am nevoie de telefon. Și dacă tot am cumpărat unul nou, nu mai bine îl folosesc pe ăla pentru tot ce am nevoie și îl reciclez pe ăla care nu mai merge cum trebuie? În loc să am un dispozitiv, am 1.5 dispozitive, cum mă ajută asta la modul practic?
În cazul ăsta ajungem la ce spuneam eu: dacă ar ține telefoanele tot mai mult, să zicem 10 ani, apoi 20 de ani, fără să înlocuiești nimic sau fără să le folosești la jumătate din capacitate, în paralel cu dispozitive noi, n-ar fi mai bine?
dam167(Citează)
16/07/2023 la 2:30 AM
Am avut un Dell vreo 12 ani. I-am schimbat cele 4 celule din “baterie” cu unele noi . A mers brici pina s-a desprins de vreo 3 ori cipul video din cauza vibratiilor de la bord si nu mai renta relipirea.
Marinel(Citează)
14/07/2023 la 10:04 PM
Nu este vorba numai despre telefoane si laptopuri. Niste creiere si-au dat seama ca filozofia consumerista nu se mai potriveste cu realitatea actuala. Sunt prea multe deseuri in electronice si electrocasnice astfel ca se propune punerea accentului pe repararea produselor pentru a intarzia transformarea lor in deseuri.
Daca vreti o comparatie, este la fel ca si consumul de tutun incurajat cu decenii in urma cu reclama cata frunza si iarba deoarece statul se bucura pentru taxele incasate. Totul a durat pana cand statul a constatat ca cheltuielile cu ingrijirea celor imbolnaviti de tutun il costa mai mult decat taxele incasate si asa a inceput descurajarea acestui viciu.
Nicu(Citează)
15/07/2023 la 9:57 AM
Bateria incorporata este o mizerie si ma bucur ca va disparea.
Ratingul IP68 la telefoane e pentru oamenii care sunt atat de comozi incat pana si legatul propriilor sireturilor li se pare dificil.
Sau pentru oamenii care isi scapa telefonul in veceu pentru ca le curge din gura.
Serios, avem nevoie sa intram cu telefonul in apa marii? Gizas f craist.
Marean(Citează)
15/07/2023 la 11:50 AM
Telefoanele cu rating IP68 isi pierd garantia daca intri in apa marii, ratingul si garantia este doar pentru apa dulce, maxim 30 de minute la o adancime de 1.5 metri. Este bun doar daca te prinde o ploaie zdravana sau piscina.
Mihai(Citează)
16/07/2023 la 2:33 AM
10 cu felicitări.
Marinel(Citează)