un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Sonar mobil, drone subacvatice și roboți de salvare în România

27 Jul 2023  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Dispozitivul de mai jos este un sonar portabil. Se numește Aquaeye și este produs de o companie canadiană, iar acum a intrat în dotarea Salvamont România.

Sonarul bate la maxim 50 de metri distanță. Trimite impulsuri sonore cu un fascicul lat de 5 metri și “ascultă” pentru ecoul obiectelor din apă (lacuri, râuri etc). Algoritmul de detecție a fost antrenat pentru a recunoaște corpuri umane pe sub apă și le marchează pe ecranul său LCD cu un X pentru probabilitate mare și un O pentru probabilitate ceva mai mică de a fi corect.

Mi se pare foarte mic pentru un dispozitiv așa puternic. Are o autonomie de 12 ore de căutări active, are doar 1,4 kilograme și plutește pe apă, în caz că operatorul îi dă drumul din mână. Este și foarte rapid, site-ul oficial spune că acoperă 8.000 de metri pătrați în 5 minute, deci cam un hectar în 6 minute.

Poate veți întreba care este legătura dintre Salvamont și apă, dar România are o mulțime de lacuri montane naturale sau artificiale, iar pe multe dintre ele se practică sporturi de agrement și plimbări cu barca, iar din când în când au loc accidente și oamenii se îneacă. Corpurile trebuie recuperate. Tot cei de la Salvamont sunt chemați uneori la intervenții sau căutări de persoane dispărute în râuri, viituri puternice și alte astfel de zone. Tehnologia face căutarea mult mai simplă.

Pentru salvat persoane care încă sunt în viață în mijlocul apei, Salvamont are acum și un robot de tipul FRED, Fast Rescue Device. Este un dispozitiv plutitor de care se pot ține până la 4 persoane fără a-l scufunda, o geamandură mobilă, doar că aceasta are motoare și telecomandă.

Un operator Salvamont o lansează de la mal și o duce din telecomandă până la persoanele care au nevoie de ajutor. Treaba asta durează probabil un minut, pe când să pui o barcă pe apă, cu motor sau cu vâsle, ia mai mult și apoi durează oricum mai mult timp să faci salvarea cu ea.

Robotul acesta este produs de o companie germană numită Fire and Resq. Are două motoare, GPS, autonomie de o oră și poate fi folosit și în valuri de până la 3 metri, deși asta nu cred că este o problemă des întâlnită pentru Salvamont.

Mai util este că poate fi aruncat și in elicopter, de la maxim 20 de metri înălțime, și apoi operatorul din elicopter îl poate duce la persoanele care au nevoie de ajutor, ca sa aiba de ce să se țină până la salvarea propriu-zisă. Robotul în sine poate face de altfel și salvarea întrucât poate tracta 250 de kilograme. După ce persoanele care au nevoie de ajutor s-au prins de el, operatorul poate activa motoarele pentru a le tracta la mal.

Aceste echipamente au fost achiziționate de Vodafone România pentru Salvamont. Vodafone și Salvamont au un parteneriat de durată, anul trecut i-au înzestrat cu drone pentru a face rapidă căutarea pe diverși versanți montani. 80% dintre echipele Salvamont folosesc acum și drone în misiunile lor.

Tot Vodafone i-a înzestrat pe cei de la Salvamont cu o dronă subacvatică de tip industrial. Este un echipament care se poate scufunda la 150 de metri adâncime, are 8 motoare pentru a se putea deplasa pe orice axă fără a fi nevoie de răsuciri, autonomie de 5 ore, senzori, cameră video, braț robotic, face singură și maparea zonei prin care a călătorit.

Eu am lucrat cândva la un proiect cu o dronă asemănătoare pentru utilizări industriale și militare, precum inspectarea navelor sau a barajelor sau a altor structuri subacvatice. Sunt însă la fel de utile și în misiuni de căutare și salvare în peșteri inundate sau alte zone de acest tip.

Mai au și un scubajet, un sistem de propulsie subacvatică sau la suprafața apei. Acesta tractează salvatorul prin zone greu accesibile sau unde este nevoie de putere suplimentară sau pur și simplu pe distanțe mari, pentru ca aceasta să nu înoate și să obosească, indiferent că are o persoană salvată agățată de el sau nu.

Sweet tech. Am văzut așa ceva doar prin filme, când vine James Bond și îl urmăresc diverși ninja prin apă. Așa cum am spus mereu, sper să nu le văd pe ale Salvamontului în acțiune, dar mă bucur că există și că le au la dispoziție. Iar dacă plecați în drumeții montane, nu uitați să vă instalați aplicația oficială Salvamont (Android, iOS), care vă monitorizează poziția și o trimite dispeceratului în caz că dați de probleme.

asus s5507

    7 comentarii

  1. Intrebare tampita: Salvamontul a platit acest articol publicitar?

      (Citează)

  2. Peredhil:
    O fi negociat vreo acțiune de salvare gratis pentru Radu data viitoare când va face trasee fără echipament adecvat pe vreme proastă. Doar Salvamontul e o firmă ce răspunde în fața acționarilor inclusiv pentru bugetul de publicitate…

    Cum fara echipament adecvat? Are ceasul ala smecher de la Garmin.

      (Citează)

  3. Vodafone, compania care trimite mesaje scam clienților aflați în străinătate

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus