►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
14 Jul 2023 ·
Am folosit o vreme un smartwatch Garmin Instinct 2X Solar Tactical Edition. Este foarte mișto ceasul, de mult nu mi-a mai făcut așa plăcere să testez un smartwatch atât de inedit precum acesta.
Pe scurt, Instinct 2X Solar este un ceas foarte rezistent la șocuri, având o carcasă din polimer ranforsat cu fibre, testată MIL-STD-810 și rezistentă și la 10 atmosfere adâncime. După cum îi spune numele, ceasul se încarcă și de la soare, pe lângă bateria sa integrată care oricum îi dă o autonomie oficială de maxim 40 de zile! Are o lanternă integrată, are GPS, altimetru, barometru, busolă, senzori de monitorizare a pulsului și toate funcțiile smart la care te aștepți de la un Garmin, inclusiv plăți prin Garmin Pay.
Este mare (50 mm diametru) și gros, dar pare genul de ceas care te va ține foarte mulți ani. Se adresează celor care sunt pasionați de sport, de drumeții, celor care au o viață mai aventuroasă și au nevoie de un ceas rezistent și dotat cu funcții suplimentare în această direcție. It’s great.
Preț: 2.229 lei pe site-ul oficial Garmin România pentru Instinct 2x Solar, 2.479 lei pentru Instinct 2x Solar Tactical Edition.
Acum, eu am testat ediția Tactical Edition, care nu știu sigur cui se adresează. Pare a se adresa soldaților sau mercenarilor sau organizațiilor paramilitare sau poate celor care merg în drumeții extreme sau vânătorilor care duc astfel de activități la extrem, în stilul Rambo. Spun asta pentru că Tactical Edition are câteva funcții suplimentare mai greu de întâlnit pe ceasuri:
Așa că nu știu exact cum aș putea testa funcțiile ediției Tactical. Nici nu știu cine anume le-ar putea testa în România. Asta este una dintre problemele amuzante ale Garmin: uneori fac ceasuri atât de specializate pe funcții sau sporturi extreme încât nu găsești public pe măsura în România.
Mai jos, deci, vă zic mai degrabă cum stau lucrurile pe un Instinct 2X Solar, care este un ceas excelent pentru oamenii mai aventuroși, dar nu musai cu arme în mână. Și mai există și un Instinct 2X Solar Surfing Edition, care are în plus câteva programe și indicatoare de maree, valuri și alte funcții adaptate pasionaților de sporturi nautice.
Am spus deja că ceasul pare și se simte a fi foarte rezistent. Foarte! Este și mare, dar totuși mai ușor decât mă așteptam pentru gabaritul său, are 67 de grame. Este certificat pentru 10 atmosfere, iar site-ul Garmin spune că deci rezistă la scufundări și sporturi nautice extreme.
Ediția Tactical vine într-o culoare numită Coyote Tan, un fel de bej. Varianta standard poate fi luată în 4 culori, negru, alb, verde și roșu. În pachet primiți ceasul și un mic cablu cu un conector propriu Garmin la un capăt și USB-C la altul. Cureaua din silicon, aceeași nuanță ca și ceasul, are lungime și perforații pentru cam orice încheietură.
Ecranul este monocrom și foarte vizibil în soare. Are și iluminat intern pentru noapte. Pe suprafața ecranului sunt dispuse și celule solare, astfel încât acest ceas se poate încărca de la lumina zilei. Dacă-l ții suficient la soare, nu ai de ce să treci pe la priză, autonomia putând fi practic nelimitată. Dacă tot are aceste celule solare, i-au pus și o funcție care îți arată cât de puternic este soarele, în grafice și cifre, ceea ce mi s-a părut interesant.
Ecranul are o formă specifică, fiind împărțit în două zone. Cea mare este aproape pătrată, dar un colt al ei este luat de zona 2, rotundă, unde poți pune ce complicație sau indicator vrei tu. În ciuda faptului că este monocrom și are și aceste două zone, rezoluția sa este mare, textele sunt ușor de citit, iar diversele fețe disponibile în aplicația Garmin te lasă să repoziționezi cum vrei tu majoritatea indicatoarelor. Pe lângă cele clasice (număr de pași, puls, baterie etc) are și unele mai puțin uzuale, precum ora răsăritului și a apusului din acea zi.
Atenție că display-ul nu este tactil. Ceasul are 5 butoane, trei pe stânga și două pe dreapta. Este cam “pian” pentru mine și trebuie să înveți un pic funcțiile lor, dar diverse combinații de câte două butoane sunt libere și pot fi alocate funcții ale ceasului pe astfel de scurtături.
În partea de sus are o lanternă care este destul de puternică, luminează vreo 2-3 metri în fața ta noaptea. Lanterna în sine poate fi configurată în mai multe trepte și poate emite și lumină de culoare verde, dacă vrei asta. Am folosit-o de câteva ori, dar mai mult ca moft. Sunt sigur că ar fi însă foarte utilă unor excursioniști noaptea pe lângă cort sau pur și simplu printr-o zonă întunecată a cartierului atunci când îți plimbi câinele.
Ceasul include și un vibrator puternic, atât de puternic încât îl auzi mișcând dacă pui ceasul pe o masă, și are și un difuzor. Chiar n-am ce-i reproșa la construcție, este foarte bun la acest capitol.
Un smart watch trebuie să și monitorizeze activitatea ta fizică și acesta este un domeniu unde ceasurile Garmin excelează, iar Instinct 2X Solar, Tactical sau nu, nu face excepție. Ceasul are GPS cu mai multe benzi, îți monitorizează diverse tipuri de activitate fizică cu tot cu pulsul sau alți parametri corporali, în funcție de specificul lor. O mică problemă este în faptul că nu se prinde singur că iei o pauză sau că ai terminat antrenamentul, dar pe termen lung, mai ales dacă ești interesat cu adevărat de asta, îți aduci aminte să-l oprești tu atunci când trebuie.
Pe lângă graficele bune pe care le face și detaliile pe care ți le arată în ceas și în aplicația de mobil, Instinct 2X are și funcții de track-back și waypointuri, utile în drumeții (sau în probleme moderne precum găsit mașina în parcarea de la Cora).
O altă funcție importantă a unui smart watch mi se pare monitorizarea stării de sănătate. Și aici, ca și alte Garmin-uri, Instinct 2x Solar din nou excelează cu senzori buni și monitorizare competentă. Vezi pașii parcurși ziua, cum ai dormit, pulsul, concentrația de oxigen în sânge și alți indicatori. Unul care-mi place este Body Battery. Calculează ceasul cumva cam câtă energie ai, cât ai câștigat dormind și cât ai consumat… existând, și mi se mereu că se potrivește. De obicei când mai am puțin body battery chiar încep și eu să mă simt obosit.
Face și grafice detaliate cu ce-ai făcut, pe diverse intervale de timp.
Am fost surprins că și partea de notificări este suficient de bine realizată pe un ceas ca Instinct 2X Solar, care nu are ecran tactil și nici măcar color. Notificările vin imediat din telefon și se citesc ușor pe ecranul ceasului. La mesaje vezi întreg textul. Poți trimite înapoi din câteva mesaj preconfigurate de tine. Pentru Gmail vezi doar titlul emailurilor.
Nu are complexitatea unui Apple Watch sau a unui Samsung, care îți arată și fotografiile primite prin WhatsApp, de exemplu, sau te lasă să scrii pe o tastatură un răspuns întreg, dar sistemul de pe Instinct 2X Solar a funcționat oricum foarte bine și l-am folosit cu plăcere mult zile.
Face chiar și plăți. Are la bord Garmin Pay, iar în România funcționează multe bănci cu acest sistem, găsiți aici lista lor.
Mi-au plăcut și două funcții micuțe, dar utile mie. Prima ar fi posibilitatea de a avea o mică alertă la fiecare oră exactă. Eu am pe telefon un program care face bip-bip din oră în oră și mă ajută să-mi dau seama cum trece uneori timpul prea repede. Ceasul Garmin are o funcție asemănătoare pe ceas.
A doua funcție este un mod Bună Dimineața în care ceasul te așteaptă dimineață cu un afișaj special în care îți spune câteva cifre despre viața ta, îți spune prognoza meteo pentru ziua respectivă, ce ai în calendar și îți urează spor la treabă. Mi-a plăcut.
Altfel spus, până acum rezultă că Garmin Instinct 2X, Tactical sau nu, este un ceas foarte bun pentru cei ce caută un astfel de model rezistent. Autonomia oficială este de 40 de zile (dacă nu-l ții în soare pentru a o prelungi), iar pe mine m-a ținut cam 25 de zile. Face foarte bine funcțiile de monitorizare a sănătății, a activităților fizice și gestiunea notificărilor din telefon.
Ce nu mi-a plăcut? În primul rând, este destul de scump. Varianta standard costă 2.250 lei. Varianta Tactical este 2.479 lei. După ce am văzut însă ce poate face ceasul nu mi s-a mai părut un preț exagerat. Rămâne scump, dar face banii pentru cei ce sunt în căutarea unui model super-rugged, cu aspect de G-Shock și funcții multe.
Problema lui Instinct 2X este aceeași cu a tuturor ceasurilor Garmin testate de mine până acum. Aplicația de telefon pare învechită. Are o interfață foarte complicată, neintuitivă. Am vorbit cu oameni care folosesc ceas Garmin de ani de zile și nici eu nu știu din prima unde se află anumite opțiuni prin aplicația respectivă.
Sunt multe probleme. Alegi dintr-un meniu să primești pe ceas notificări, dar aplicațiile de la care vrei notificări sunt în total altă secțiune și alt meniu din aplicație. Sistemul Do Not Disturb este greșit gândit. Dai prea multe clickuri, iar multe ecrane au doar 1-2 opțiuni prin ele. Chiar trebuie “demolată” și una nouă și modernă construită de la zero.
Și interfața ceasului este destul de complicată, deși are 5 butoane. În ciuda faptului că l-am folosit 3 săptămâni, în continuare nu am reținut cum să intru în anumite meniuri și ajung acolo doar prin experimentarea diverselor combinații de butoane. Parcă le lipsește un sens, o logică după care să le folosești, nu doar să le reții mecanic.
Poți trece și peste problema aceasta, că în timp te obișnuiești cu ceasul și rămâi cu un model bun, cu autonomie foarte mare și funcții avansate. Abia aștept însă să vedem și o aplicație Garmin refăcută de la zero.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
14/07/2023 la 6:44 AM
Arata ca un G-Shock, si nici măcar unul din cele mișto. Țigănie este termenul pe care l-as folosi ca sa il descriu.
Armata romana are aviatori, are trupe de parasutisti, are scafandri, deci public tinta s-ar gasi pentru cateva zeci sau sute de bucati.
Gaelex(Citează)
14/07/2023 la 9:41 AM
Vorbesti de armata romana, cea care construieste stadioane in loc sa schimbe kalashnikov-urile antice ale soldatilor?
Niles(Citează)
14/07/2023 la 9:47 AM
Aplicatia Garmin ar avea mare nevoie de un search, e foarte greu sa gasesti ceva chiar si cand crezi ca stii ce cauti.
Marele avantaj la Garmin e ca se integreaza cu absolut orice, poti sa iti duci datele in orice, de la Google fit la strava la runalyze si sa ai ce grafice si ce statistici visezi.
Alt avantaj la Garmin (pe care inca nu l-am testat personal) e ca poti sa sincronizezi mai multe device-uri. Adica poti sa ai un Instinct pe care sa-l folosesti cand te duci la munte sau la peste, un Vivo* pentru numarat pasii la birou, eventual si un bike computer, si datele adunate din toate se pun la un loc si conteaza la statistici si la training readiness si alte minuni.
Sorin(Citează)
14/07/2023 la 10:47 AM
Da, poți folosi mai multe dispozitive Garmin pentru același cont. Eu folosesc un ceas de alergare și un ciclocomputer.
Emilian(Citează)
14/07/2023 la 9:59 AM
Radu pare persoana cea mai potrivita sa faca un review la acest ceas. Stilul sau de viata foarte aventuros, chiar extrem, face posibil asta. Traseele pline de riscuri si neprevazut, din camera hotelului de 5 stele, pana la sala de mese, necesita cam toate functiile unui astfel de instrument.
Dr Love(Citează)
14/07/2023 la 10:19 AM
N-ai idee cum transpiri si iti creste pulsul cand apesi acceleratia la Tesla :)
Sorin(Citează)
14/07/2023 la 11:51 AM
Sau când mănânci un burger. 😂
Louis(Citează)
14/07/2023 la 12:01 PM
+rep dr.Love
alex(Citează)
14/07/2023 la 12:31 PM
Eu am un Instinct 2 Solar si sunt foarte multumit de aspect, dimensiuni si functionalitate. L-am luat de pe trisport[.]ro, unde gasesc de multe ori preturi mult mai bune decat pe alte site-uri. De ex, astazi, variantele din articol sunt: 2100 (2X Solar) respectiv 2300 (2X Solar Tactical).
BogdanM(Citează)
14/07/2023 la 1:11 PM
Si eu am trecut la Solar Instinct 2 de cateva luni si pot spune ca e genial. La inceput e un pic dificil sa te acomodezi cu butoane in loc de touch dar acum e cumva natural, stiu din instinct ce combinatie si ordine sa apas ca sa activez/dezactivez ceva, sa afiseze ceva anume, etc. Imi place ca e usor si are autonomie mare. Eu il tin si pe post de sleep tracker, cu toti senzori porniti si il incarc cam odata la 12 zile. Ce-i drept, stau intr-un loc unde e tot anul soare si isi mai ia si de acolo ceva baterie. Si da, nu ai nevoie de toate functiile militare (tactice) dar e comod sa sti ca il poti tine la mana in orice situatie (piscina, mare, inclusiv scufundari), pot parca masina in mijlocul pustietati, ii dau pe ceas sa-mi inregistreze locatia de GPS si pe langa faptul ca ii pot dar sa-mi urmareasca traseul (pe care il transpune pe harta cu tot cu statisici legata de timp si distanta) nu am grija ca ma ratacesc prin munti. Cand vreau sa ma intorc, pur si simplu il pun sa-mi arate directia catre punctul de plecare.
Per total, e cel mai bun ceas pe care l-am avut pana acum, luat cu 280eur de pe amazon.es. Daca ma tine cat a tinut Samsung S3 Frontier (6 ani, l-am schimbat acum pentru ca nu mai tinea bateria decat 20 de ore) pot spune ca a fost o investitie buna.
adi(Citează)
14/07/2023 la 1:36 PM
Ceas de purtat strict pe munte sau sporturi extreme, dpmdv… Nu poți purta zilnic așa ceva.
Vlad(Citează)
14/07/2023 la 2:16 PM
Introdu cardio în antrenamentul tău, alergare în parc, plimbare cu bicicleta, înot, etc și o să vezi cum se duce în jos acel resting heart rate de 68. E un semn de sedentarism ce te va afecta dacă rămâi acolo.
Silviu(Citează)
14/07/2023 la 3:47 PM
I concur. Am avut garmin fenix 3 si acum am garmin fenix 6S Pro(l-am luat special mai mic sa imi intre la camasi si sacouri). Cand am inceput cu garmin acum 6 ani aveam resting hearate 65. Acum este 52 dupa facut sport mult mai des etc.
Este ft mare Radu sa ai 68, ai copil mic, incepe sa alergi, mai incet la inceput, mers rapid la inceput etc. Sau macar facut mai mult pasi. Urca etajele, nu folosi liftul. small stuff.
ovi(Citează)
14/07/2023 la 11:44 PM
Ai scris de doua ori gresit, a iesit “fenix” , cu f😀
Eu ce nu inteleg din articol este de ce exista polita la oglinda.
+am ras la aia cu tirul la distanta 😂
Mihai(Citează)
18/07/2023 la 7:58 PM
Îmi place că pot dormi liniștit cu Instinctul la mâna fără să îl simt, dar n-o sa mai iau curând alt model. Adică aplicația din poze arată identic, și nu am mai văzut atâtea bugs și probleme (după updates sau subit) cu notificările la nicio alta… E chiar dezastru la a pierde notificări sau invers, a nu sincroniza și DND.
mArS(Citează)