►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
1.149 Mbps am obținut în Speedtest, pe telefonul meu mobil, cu un SIM Orange. Culmea, am testat în mai multe locuri din oraș și cel mai bun rezultat l-am obținut aici în cartier la Timpuri Noi, în timp ce o plimbam pe Alice și beam o cafea. Asta pe un abonament care în prezent costă 7,5 €/lună și include trafic 5G+ nelimitat.
Este un record personal, de fapt cred că este minim dublul recordului personal anterior. Am obținut o rată de transfer mai mare pe telefonul personal, în stradă, decât am acasă pe fibră optică la PC. Este un milestone remarcabil pentru mine, având în vedere că țin minte vremurile când se lansa 3G cu viteze “incredibile” de 3,6 și 7,2 Mbps.
Astfel arăta scena în care am obținut această viteză. Acolo să fie pusă placa de marmură pe peretele clădirii cu un text de genul “aici a stat Radu Dumitru când a obținut 1,15 Gbps pe mobil”.
(în hartă, Speedtest arată unde eram eu și unde era serverul cu care testam conexiunea, pe care-l pune pe hartă în mijlocul Bucureștiului din lipsă de alte informații.)
Și da, am făcut mai multe teste acolo și toate au fost similar de bune. Următoarele rezultate a fost de 1.140 Mbps, 1.128 Mbps și 1.113 Mbps. În total au consumat și vreo 5 GB de date, așa că m-am oprit din testare. Țin minte și că acum câțiva ani astfel de valori erau demonstrate doar practic de obicei la sediul operatorului, unde putea pentru acel test să configureze rețeaua pentru a arăta ce poate la maxim.
Acum, astfel de rezultate sunt disponibile în stradă. Orange a activat recent servicii numite 5G+ în rețeaua lor din România. Pe 5G+ viteza maximă estimată este de 1.500 Mbps, pe când pe 5G standard este de 500 Mbps. Acestea sunt însă cifre teoretice, probabil putând fi atinse dacă stai lângă antena de comunicație și ești singurul om din zonă conectat la ea. Faptul că am reușit acel 1.149 Mbps într-un cartier rezidențial, în stradă, este de fapt uimitor și arată că upgrade-ul de rețea este real.
Orange are acoperire 5G în 34 de orașe din România în acest moment, iar pe site-ul lor despre 5G+ apare o hartă de 16 orașe upgradate parțial sau total la 5G+. Baia Mare este cel mai recent adăugat în listă, pornirea rețelei 5G+ acolo făcându-se chiar ieri.
Puteți să vă uitați însă și pe harta reală de semnal, generată automat pe baza stațiilor din teren. Mai nou am văzut că poți da click pe ea și primești informații chiar despre acel loc. În cartier la mine scrie de 5G+, de exemplu, dar am pus la întâmplare și în altă parte din București și scria doar de 5G.
Schimbările au fost posibile prin activarea mai multor frecvențe pe 5G sau mutarea unora folosite anterior pentru generații anterioare de comunicație tot pe standardul 5G.
M-am plimbat prin oraș și am mai făcut teste în diverse locuri. Am folosit propriul meu Samsung S23 Ultra, care are un modem 5G performant, cu SIM-ul Orange montat pe SIM1. Nu mai țin minte dacă telefonul are aceleași capabilități pe ambele sloturi SIM, dar nu am vrut să risc și l-am pus pe cel nou pe slotul principal.
Lângă sediul Orange de pe Calea Victoriei, de exemplu, am prins 582 Mbps. La Cercul Militar în față, într-o zi de miercuri la ora 14, am prins 573 Mbps download și 93 Mbps upload, un alt rezultat foarte bune. Traficul prin rețea probabil este 95% download și 5% upload (tu trimiți câțiva bytes de date cerând să ruleze un clip de YouTube, iar YouTube îți trimite înapoi un flux de câțiva MB în fiecare secundă, așa că nu mă mir că se configurează mult mai multe canale de transmisiune pentru download decât numărul celor pentru upload).
Un rezultat neașteptat de bun a fost la Gyst în Centrul Vechi, care este un local pe str Doamnei pe lângă BNR. Am obținut 710 Mbps în interior, stând la o masă. Localul are multă sticlă, dar și pereți groși. Am făcut o fotografie de la masa de unde am făcut testul:
“Doar” 351 Mbps la Universitate. 827 Mbps la Șincai în intersecție, apoi 950 Mbps și 975 Mbps în interiorul cartierului Tineretului, între blocuri. Am fotografiat zona din locul în care am obținut acel 975 Mbps și arată ca mai jos:
Este al doilea rezultat, după cel de la Timpuri Noi. Mă așteptam să fie la strada principală, dar uite că pentru mine a fost pe strada Mocăncuței, în spatele cofetăriei Ina, pentru cunoscătorii zonei. Practic, zona Timpuri Noi-Tineretului este polul internetului pe mobil în România pe baza acestui studiu personal neștiințific.
Nu vă trebuie nici vreun SIM special și nici vreun abonament special pentru a beneficia de servicii 5G+. Au făcut upgrade-urile la nivel de rețea. Toate abonamentele Orange din oferta actuală, cu excepția celui numit Fun 9, oferă acces la rețeaua 5G+. Toți clienții Orange cu telefon compatibil, de altfel, beneficiază gratuit de 5G+ până pe 31 august, indiferent de abonamentul pe care-l au.
Orange are și oferte bune la abonamente acum pentru cei ce vor să încheie unul nou: Smart Plus 15 costă 7,5 euro/lună în primele 24 de luni și include 5G+ nelimitat. Fun 11, tot cu trafic nelimitat de date pe 5G+, este 8,8 euro/lună acum.
Orange oricum stătea foarte bine în ceea ce privește viteza de download pe mobil. Singurele date cu adevărat comparative între operatori vin de la ANCOM, din raportul lor anual, dar sunt obținute din platforma Netograf, în timp ce majoritatea oamenilor fac teste pe Speedtest. Chiar și așa, și Netograf a înregistrat câteva zeci de mii de teste făcute de pe mobil și rezultatele sunt cele de mai jos la nivel de 2022:
Cu 5G+ în ecuație, dacă ceilalți operatori nu vor face și ei un upgrade similar (sugerez 5G++ sau 5G Pro), Orange probabil se va duce și mai mult în sus în graficul acesta în viitor.
Cei de la Speedtest/Ookla fac și ei niște grafice de țară, dar nu identifică operatorii. Graficul de mai jos este făcut pe un an de zile și arată totuși o creștere constantă a vitezei prin rețelele mobile. Motivele: astfel de îmbunătățiri precum 5G+, trecerea tot mai multor clienți pe 5G, introducerea modemurilor 5G pe telefoane low- și mid-range, introducerea accesului 5G în abonamente precum YOXO și pe cartele.
Dacă vreți la nivel de oraș, sunt medii și grafice cu intervale de viteză aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
25 comentarii
19/07/2023 la 6:25 AM
Orange, adica aia care pe vremea cand se numeau Dialog ma minteau prin dealerul lor Germanos ca la 6 luni voi putea lua un nou telefon la pret redus, ba nu, ca la un 1 an, de fapt stati ca la 18 luni…
Aceeasi Orange care pe vremea cand se numeau Dialog ma furau la factura constant, taxand minute nevorbite…
Si 20 de ani mai tarziu sunt in continuare client Connex, actualmente Vodafone
Gaelex(Citează)
19/07/2023 la 8:43 AM
Din banii aia pe care i-au furat de la tine au dezvoltat rețeaua 5G. Îți mulțumim cu toții pentru ajutorul indirect pe care l-ai oferit.
Andrei G(Citează)
19/07/2023 la 9:31 AM
O sa te tina minte asta 20 de ani pentru acest comentariu :D
Cipri(Citează)
19/07/2023 la 7:08 AM
Astfel de viteze sunt total inutile pentru 99% din utizatori (aia 1% sunt mai speciali asa).
Mai util ar fi sa mearga ok roamingul la orange, acolo e problema cu datele, sunt niste viteze anemice spre deloc de prea multe ori.
La fel de util ar fi sa isi imbunatateasca serios partea contractuala si de relatii cu clientii, am avut o aventura extrema incercand sa iau un telefon cu prelungire abonament.
Add01(Citează)
19/07/2023 la 8:44 AM
Cred ca vitezele în Roaming depind de rețeaua furnizorilor din țara pe care o vizitezi.
Andrei G(Citează)
19/07/2023 la 8:06 AM
Totul ar fi bine dacă ar fi și semnal.
Am o porțiune de DN unde nu e nici măcar 2G.
Sunt orașe unde nu ai semnal in interior.
Dan.S(Citează)
19/07/2023 la 8:18 AM
La orice articol de genul ăsta există două tipuri de cometarii:
1.”Eu am luat țeapă cu operatorul Connex/Dialog acum 30 de ani, deci nu mai folosesc serviciile Vodafone/Orange!”, deși firmele de acum nu mai au nicio legătură cu firmele de atunci
2.”5G este inutil! 4G este mai mult decât suficient pentru utilizatorul obișnuit!”
Acum da, este. Problema e că traficul de date mobil crește de la an la an, iar actualul 4G nu o sa mai facă față. Am asistat la aceleași retorici sterpe și pe vremea când se făcea tranziția de la 3G la 4G
Cătălin Tănase(Citează)
19/07/2023 la 8:54 AM
problema e că 4G-ul e limitat artificial, că să te redirecționeze spre 5g. Deși 4G e capabil și de 1gbps, nu mai trece de 50. Indiferent de aglomerarea pe celula aia.
Alte ori scrie 5G și semnal full și ai tot 50 Mbps. 5g la viteze mari e doar in centrul Bucureștiului pe unde sta Radu sau unde își bea cafeaua. 5g-ul pe care îl au toți în rest e doar 4g cu alt logo.
Cătălin(Citează)
19/07/2023 la 9:44 AM
Și concluzia care e? Să nu se mai implementeze 5G?
Evident că acum e mai mult cu numele, pentru că upgrade-ul rețelei se face treptat.
Cât despre 4G, nu e limitat artificial. Pur si simplu traficul care tranzitează rețeaua e mult mai mare acum decât era acum câțiva ani. Da un test de viteza la 4 dimineața și o să vezi că nu mai are limitare
Cătălin Tănase(Citează)
19/07/2023 la 1:42 PM
Lasă oamenii să aibă păreri… Ai cota parte la operatori sau ai impresia că înregistrează ei portări masive sau rezilieri doar fiindcă scrie lumea pe net?
Vlad(Citează)
19/07/2023 la 10:07 AM
Tocmai am obținut 1,26 Mbps pe 5G-ul Orange. Da, e M și e unu virgulă. Acum 2 minute, stând pe același scaun am avut 130 Mbps pe 4G+.
Și de asta a trebuit să mai iau și un SIM Vodafone, doar datorită Orange.
Teniescu(Citează)
19/07/2023 la 10:10 AM
In calitate de proprietar de Pixel, tin sa precizez ca nu am observat nicio imbunatatire in viteza 5G-ului de la Orange.
Bine, n-am nici abonament 5G, dar asta nu pare sa fie un factor decisiv.
Sorin(Citează)
19/07/2023 la 10:32 AM
Nici eu nu am observat o imbunatatire in calitate de proprietar de Nokia 3310. Bine, n-am nici abonament Orange, dar asta nu pare sa fie un factor decisiv.
Andrei G(Citează)
19/07/2023 la 10:45 AM
3310-le tau e blocat pe Cosmote, de aia. Stiu eu niste baieti la Romana care te rezolva.
Sorin(Citează)
19/07/2023 la 11:45 AM
Nu doar. Depind si de abonamentul pe care il ai cu operatorul tau
C(Citează)
19/07/2023 la 3:49 PM
Tu vrei sa spui ca daca eu am un abonament de 3 euro la Vodafone voi avea semnal mai prost in Roaming decat cel care are abonament de 30 de euro?
Nu este deloc adevarat asta.
Andrei G(Citează)
20/07/2023 la 10:48 AM
Semnal nu, vom avea la fel. Dar viteza va fi diferita
C(Citează)
19/07/2023 la 1:39 PM
Wow, eveniment național… 5G-ul Orange e și nu prea. In Iași, intră și iese după bunul plac.
Vlad(Citează)
19/07/2023 la 1:44 PM
Dupa 20 mbps pe mobil nu ii mai simti asa ca poate sa se duca si in 100 GBps pentru ca nu prea conteaza, ceea ce conteaza e acoperirea si cate de stabila e reteaua.
Au ajuns Gbps sa fie ca Megapixelu pe camera foto la telefon, marketing.
L!nuX(Citează)
19/07/2023 la 4:15 PM
nu mai fiti saraki
Pretul abonamentelor in Romania este mult prea mic ca sa sustina dezvoltarea si mentenanta corecta a retelei, dar si pt pretentiile voastre. Change my mind!
florin(Citează)
20/07/2023 la 8:07 AM
In ce hal de sărăcie a ajuns țara asta, să ziceți mersi că mai aveți încasări. Lăsați lăcomia, că nu mai ține. Epoca profiturilor imense a trecut de mai bine de 10 ani.
IonP(Citează)
20/07/2023 la 3:16 PM
Vorbeste si nea Ion ca e si el om…
Deci cu un abonament de 2 Euro vorbesti cat vrei, toata luna. Asta e clar hotie pe fata.
Un capuccino, mocaccino, flat white, basini pansate facute de un “barista”(ca nu se mai poate numi vanzator de cafea, doar are tatuaje si mustata:) ) e 12-21 lei.
Un burger 50 da’ lei, fucki’…. cartofi prajiti de la 12-20 de lei.
O cola, apa in oras 16-20 de lei.
Si eu nu lucrez la vreun operator de telefonie mobila din Romania.
florin(Citează)
09/08/2023 la 12:09 PM
Pentru 5G+ trebuie alt telefon care sa stie 5G+ sau e suficient cel actual?
Gabi(Citează)
09/08/2023 la 12:58 PM
Dacă cel actual are modem care să poată duce viteze așa mari, este suficient.
nwradu(Citează)
09/08/2023 la 3:14 PM
Habar n-am 😁, e un Samsung S21 fan edition. La iconita ar trebui sa apara 5G+ sau doar din test de viteza imi dau seama?
Gabi(Citează)