►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
19 Jul 2023 ·
În clădirea Globalworth de la Aurel Vlaicu, cea înaltă de lângă Promenada (nu Sky Tower; cealaltă!), la intrare este montată o astfel de podea care produce energie electrica atunci când calci pe ea. Este o bucată mică, vreo 5 metri pe 2 jumate și cam zgomotoasă. Posibil să fie două astfel de podele, de fapt, nu mai țin minte exact.
Pe un perete video sunt afișate câteva statistici despre rezultatele ei. Dacă ne uităm un pic pe rezultatele de acolo, putem concluziona câteva lucruri. Primul ar fi că nimeni nu vine la muncă vinerea și lunea. De 10 ori mai mulți jouli se înregistrează marți, miercuri și joi decât vineri și luni, semn că probabil trec de 10 ori mai mulți oameni pe acolo.
Cifrele sunt exprimate în jouli. Joule-ul (joulul?) este o unitate de măsură a energiei. Pe scurt, este egală cu lucrul mecanic efectuat când o forță de 1 newton mișcă un corp pe o distanță de 1 metru. Podeaua aia se mișcă vreo 3 cm când calci pe ea, dar și calci cu o forță mult mai mare de 1 newton. Panoul spune că 18,3 milioane de Jouli au fost produși de 8,3 milioane de pași (nu se zice perioada, bănuiesc că un an?), adică ies 2,2 Jouli de la fiecare pas făcut pe panoul. Îl parcurgi din vreo 5 pași, deci cam 10 Jouli per om se produc acolo.
Mai important, 1 Joule = 0,000277 Wh, iar noi exprimăm energia uzual în kWh.
18,3 milioane de Jouli înseamnă 5 kWh. Destul de puțin, având în vedere ca o mașină electrică are o baterie de 80 kWh, de exemplu, dar până la urmă este energie gratuită. Este energie generată doar pentru că oamenii intră în clădire și calcă pe podea. Și apropo, cu 5 kWh mergi vreo 30 de kilometri la 90 km/h cu mașina, retrag când am spus că este puțin.
Ideea este că poți avea astfel de podele generatoare de curent în multe locuri. Cum ar fi unele la intrarea în metrou? Sau la intrarea în fiecare clădire de birouri care vrea să se laude cu standardele ei eco, breem, well și altele? Sau la mall sau la gară sau în alte locuri aglomerate? Sau în speed bump-urile peste care trec automobilele?
Se întâmplă deja în alte locuri. În 2008, japonezii au montat o porțiune de podea de acest tip la metrou. Energia generată alimenta niște instalații luminoase de Crăciun din zonă.
Am văzut însă acum câteva săptămâni o utilizare la fel de bună a ideii. Iberdrola a modificat turnicheții de la o stație de metrou din Paris, stația Meromisnil, unde 130.000 de oameni ajung zilnic. Turnicheții noi generau energie de câte ori erau învârtiți de oamenii care treceau prin ei pentru a intra sau ieși din stație.
Statistica lor este următoarea: fiecare pasager generează 0,2 wați. Metroul parizian transportă anual 1,5 miliarde de pasageri. Dacă astfel de turnicheți ar fi instalați în toate stațiile, ar putea genera 136 MW pe an, eliminând vreo 30.000 de tone ce CO2 din atmosferă. Not bad.
Și de fapt proiectul este chiar mai bun: turnicheții au fost proiectați de studenții de la o facultate de inginerie, iar palele lor, făcute să semene cu ale unor eoliene, au fost printate 3D dintr-un material nepoluant și biodegradabil pe bază de amidon. Nu că n-ar fi mers la fel de bine fără acele pale speciale, dar asta arată și că în viitor chiar nu-i nevoie să le faci din inox sau plastic.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
19/07/2023 la 4:12 PM
Acum intrebarea este cata energie a fost necesara pentru productia acelei podele? Sau cata energie se consuma pentru mentenanta acelei podele?
In schimb proiectul ala cu turnichetii de la metrou pare mai fezabil. Cred ca este mult mai ieftin sa montezi un mic generator in fiecare turnichet existent. Si pare ca si energia generata este mult mai mare.
Andrei G(Citează)
19/07/2023 la 5:00 PM
Fix la asta ma gandeam si eu, au pus podeaua aia scumpa si ditamai monitoarele ca poti sa te si bronzezi la ele ca sa ne arate cat de mult le pasa de schimbarea climatica :)
Aia cu metroul parizian suna fain. E drept ca trebuie sa tragi la cicuite electrice de te plictisesti ca energia aia trebuie sa ajunga si ea undeva, mai departe de statistici.
Iulian(Citează)
19/07/2023 la 8:27 PM
Turnichetii oricum sunt legați la rețeaua electrică, pentru că au cititoarele de card.
Em(Citează)
19/07/2023 la 5:37 PM
Acu’ ala e exercitiu doar de imagine, nu conteaza costurile de constructie/mententanta, dar nu pot sa cred ca pe blog the injineri nici radu si nici vreun comentator nu a zis nimic de faza “dar până la urmă este energie gratuită.”…. nu-l suspectez pe radu ca sustine ca am inventat perpetum mobile, dar, avand in vedere lumea in care traim, e bine de mentionat ca nu e “”gratuita”, e mai greu sa mergi pe o podea care coboara cand calci pe ea, asa ca omul consuma ceva mai multe calorii ca sa genereze kilowatii aia.
Cat despre joule, inca imi aduc aminte cum i-am dat de l-am julit profului de fizica intra a-9-a ca voia sa ma lase corijent. Asa a aflat si el ca pe o strada laturalnica din giulesti julitul are alt sens decat in cartile lui.
Boris(Citează)
19/07/2023 la 4:18 PM
podeaua aia nu face nici pe departe destul curent cat sa alimentezi monitorul ala, hai ca-i hilar.
add(Citează)
19/07/2023 la 7:01 PM
Ar putea pune un display mai mic cu e-ink, macar sa nu consume decat atunci cand se si genereaza ceva.
O aplicatie interesanta este la contoarele de apa sau de gaz digitale, care au display si sunt alimentate de fluidul pe care il masoara.
etk(Citează)
19/07/2023 la 4:38 PM
La metroul din București (Metrorex SA) nu se poate schimba niciun turnichet în următorii 5 ani fiindcă cei existenți sunt montați cu finanțare UE.
Reguli.
Vali(Citează)
19/07/2023 la 5:32 PM
Lasa cat consuma monitorul ala, dar turnichetii aia mi se par arma alba.
Daca ar fi si la noi, La metrou cele mai multe sinucideri ar fi prin aruncare in fata turnichetului 😀, surclasand vechiul aruncat pe sine.
Btw, am si eu un comentariu in moderare, zice ca sa nu ma sperii. Nu ma sperii, dar anunt :)
Mihai(Citează)
19/07/2023 la 7:24 PM
Eu as propune sa se instaleze ceva dinam la cursele de ciclism si sa se desfasoare indoor. Sa ma ajute cineva cu o statistica, oare cate masini electrice s-ar putea incarca doar din picioarele lui Vingegaard si Pogacar la Turul Frantei?!
ipo(Citează)
20/07/2023 la 9:09 AM
Pai astia doi dezvolta intre 400 si 500 de W pe o catarare sau intr-o etapa de contratimp. Intr-o etapa de munte, asadar, in medie (ca ai si coborare, si plat) dezvolta o putere medie de 250-350W. Asta timp de vreo 4 ore. Deci, impreuna, dezvolta vreo 2.4 kWh. Inmultit cu 20 de etape, inseamna vreo 50 kWh. Bine, mai putin de atat, ca sunt si multe etape de plat unde cei doi stau in pluton la cutie toata etapa si mai mult de 200W nu produc.
In concluzie, nici macar o Tesla nu incarca in TdF, chiar de ar fi doar etape montane.
Octav(Citează)
19/07/2023 la 10:12 PM
Cum ar veni, te gandesti sa iti incarci masina mergand pe jos :) . E o chestie.
Eu as merge mai departe, in locul liniei de metrou sa faca doua benzi plice cu turnicheti din metru in metru, una pe dus, una pe intors – si ii pui pe fraieri sa mearga pe-acolo catre munca, sa dea la turnicheti, daca inmultesti 136MWh cu distanta medie in metri parcursa de calatori, ajungi la energie de ordinul TWh, cu ce mai scazi de la faptul ca nu mai alimenteaza metroul e super eco.
Just do it!
Catalinx(Citează)
19/07/2023 la 10:29 PM
Orice ca să nu ne oprim din consumat și să facem schimbări reale.
Glumetzu(Citează)
19/07/2023 la 11:38 PM
podeaua aia kinetica oare nu ar fi mai buna pe principiul piezoelectric?
si facute asa sosele?
dan(Citează)
19/07/2023 la 11:49 PM
“Gratuita”, lol. E aproape la fel de ridicol ca ‘solar roadways’.
Carebear(Citează)
20/07/2023 la 7:59 AM
iar o analiza pe care as fi banuit-o scoasa dintr-un blog de cosmetice, nu din unul de tehnologie / inginerie
john2381(Citează)
20/07/2023 la 4:02 PM
Ar trebui să se axeze pe aria de competență și ce simte că stăpânește, cât de cât… Își dă cu părerea, nu de puține ori, în necunoștință de cauză.
Vlad(Citează)
20/07/2023 la 8:56 AM
Pare ca acea podea a fost instalata undeva prin 2019 si a produs in tot acest timp … 5Kw iar un tringhi din podea gasesc pe net ca ar costa undeva intre 75 si 160 dolari dar, hai sa zicem ca e 50.. sau 10…
Hai ca nu mai calculez (estimez), ati inteles voi…
hints: marketing, publicitate s.a.m.d.
George(Citează)
20/07/2023 la 9:32 AM
Exact la asta m-am gandit si eu.
Nu este o energie gratuita si nu este nici pe departe o energie care se pierde in lipsa colectarii ei cu podeaua minune.
Faptul ca o parte din forta de reactiune (cu care ar trebui sa raspunda o podea normala fixa cand calci pe ea) se distribuie catre generarea de energie electrica (prin podeaua generatoare de curent) inseamna ca cel care calca trebuie sa depuna mai mult efort ca sa se impinga in picior ca sa poata obtine mersul in conditii similare.
Ganditi-va la mersul pe nisip, o parte din energia mersului se pierde in frecarea particulelor de nisip de sub talpa.
vladutz(Citează)
20/07/2023 la 10:25 AM
Imi place ca tot el a pus video-ul, foarte bun de altfel, cu definitia entropiei explicata de Veritasium.
Octav(Citează)
20/07/2023 la 10:58 AM
Green washing se numeste procedura.
Cum au zis si altii singurul beneficu real aici e ca firma respectiva apare “verde” cand defapt nu e nimic verde acolo. Daca puneau niste eoliene pe cladire erau mai verzi …
L!nuX(Citează)
21/07/2023 la 3:13 AM
Este doar un concept, nu este implementat la nivel de companii ca sa ” salveze ” imaginea companiilor, asa ca ce greenwashing visezi !? Literalmente scrie ca sunt facute de studenti, Jesus Christ ba pe unii din voi nimic nu va multumeste, hateri pana in maduva oaselor, daca a-ti imparti niste love si attitude mai optimista in loc de rautacismele de cu zi am fi cu tot intr-o lume mai buna. Veniti voi cu niste concepte daca tot sunteti atat de inteligenti, ca de dat din gura on the sideline e foarte usor. Orice concept in incipienta pare un shit, e si normal, de aia se numeste ” research ” / cercetare. Deci mai nou daca imi pun in firma niste becuri alimentate cu energie solara se numeste ca fac greenwashing =)).
Alex(Citează)