►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 24 iulie 2023
Formula 1 în Ungaria: McLaren confirmă evoluția bună, iar Norris îi sparge trofeul lui Verstappen »
24 Jul 2023 ·
Au mai scăzut prețurile unor laptopuri cu plăci NVIDIA RTX 40. Este normal: a venit vara, s-a terminat școala și merge jucat ceva bun în vacanță, plus că a trecut ceva timp de la lansarea acestei serii GeForce și a procesoarelor Intel seria 13, tehnologia s-a stabilizat și prețurile de producție au mai scăzut.
De exemplu, în review-ul meu la excelentul Asus ROG Strix Scar de 16 inci, cu RTX 4080 și ecran la 240 Hz și Core i9-13980HX, spuneam că varianta de top cu ecran HDR ajunge la 25.000 de lei.
Și totuși, modelul G634JZ din acea gamă Asus, care are ecranul HDR la 1100 nits 2.560 x 1.600 pixeli la 240 Hz, GeForce RTX 4080 cu 12 GB RAM, procesor Core i9-13980HX, 32 GB RAM, stocare 2 x 1 TB pe SSD PCI-Express 4 și inclusiv LAN de 2,5 Gbps costă acum 18.300 de lei. Este foarte apropiat (32 GB în loc de 64 GB, în principal) de varianta despre care acum câteva luni scriam că ar fi 25.000 de lei.
Și dacă nu vrei ecranul HDR, varianta “normală” costă 15.500 de lei, ba chiar se mai scădea 10% din preț la Electro Weekend la eMAG. Tot o grămadă de bani, dar pentru unii oameni un astfel de laptop este un all-in-one portabil. Și, până la urmă, văd pe PC Garage că un model Gigabyte cu RTX 4060 și ecran de 15,6″ la 144 Hz costă 5.200 de lei, iar un Lenovo cu RTX 4070 și 16 GB DDR5 și ecran de 165 Hz G-Sync este 8.600 lei.
Din câte știu eu, astfel de laptopuri de gaming bat în vânzări desktop-urile cu hardware similar (sau performanță similară, să zicem). Sunt mai mulți factori care contribuie la cota de piață tot mai mare pe care o acaparează.
Pe scurt, ar putea fi rezumați în ceea ce am zis mai sus: astfel de laptopuri sunt un fel de all-in-one portabil. Pe lung, ar fi:
Portabilitatea contează pentru unii gameri. Un copil poate că se duce să stea o lună de zile vara la bunici. Poate că părinții sunt divorțați și o dată la câteva zile își mută computerul la celălalt părinte. Poate că se duce la prieteni pentru un multiplayer față în față.
Nu o să cari un desktop și un monitor de gaming la subraț, dar un laptop de gaming intră în rucsac.
Majoritatea acestor laptopuri folosesc design-ul MaxQ de la NVIDIA, adică sunt cât se poate de subțiri și de ușoare pentru ce au în interior. Nu vorbim de ultrabook-uri, răcirea adecvată duce la carcase mai groase de atât, dar de un fel de ultrabook-uri ale lumii de gaming.
Portabilitatea contează și în muncă. Multe astfel de laptopuri sunt cumpărate pentru muncă, în special datorită tehnologiilor NVIDIA de la bord.
De ce laptop și nu desktop? Oarecum din aceleași motive, dar aplicate adulților. Trăim vremuri de work from home, dar din când în când te duci și la birou sau “pe teren”. Poate că te muți des. Poate ai vrut un computer performant pentru randare sau compilare de cod, dar nu strică și că poți juca un FIFA EA Sports FC atunci când ai chef sau viitorul Starfield.
Majoritatea oamenilor pe care-i știu eu cu astfel de laptopuri de gaming folosite pentru muncă le au și conectate la unul sau chiar două monitoare externe (și prin HDMI 2.1 scoți 4K la 120 Hz acum) și le utilizează pentru dezvoltare hardware, scris de cod și editare video cu tot cu After Effects și restul pachetului complet. Iar când au treabă în altă parte, deconectează acele 2-3 cabluri din porturi, își iau laptopul în mână și pleacă.
Iată diverse motive pentru a alege un laptop performant și mai ales unul cu o placă RTX 40 la bord:
Performanța pură de randare în jocuri este bună, dar mie avantajul principal al seriei RTX 40 mi se pare în tehnologiile noi pe care le-a introdus. De exemplu, DLSS 3 cu generare de frame-uri. DLSS 3 nu doar face upscaling-ul unui cadru randat la rezoluție mică (ca DLSS 2), dar și generează noi frame-uri și le intercalează în flux.
Mă uit (cu invidie) cum în Flight Simulator practic se dublează și uneori aproape triplează frame rate-ul când activezi DLSS 3 cu frame gen în acest joc. Jocul arată incredibil, lumea privită din avion este minunată și curge destul de lent pe sub tine, așa că ai tot interesul să joci la rezoluție cât mai mare. În același timp, randarea la rezoluție 4K este greoaie în acest joc, la mine uneori gâfâie în 1440p cu totul la maxim pe un RTX 3080 de desktop.
Intră în scenă DLSS 3, care generează frame-uri noi cu un algoritm AI, pe baza celor generate pe bune de placa video. Și Flight Simulator se pretează perfect la asta pentru că, după cum spuneam, scenariul curge destul de lent când ești într-un avion. Unele jocuri gen Spider-Man mai au mici artefacte de delimitare a obiectelor, dar Flight Simulator este un joc aproape perfect pentru o tehnologie precum DLSS 3.
Nu toate jocurile suportă DLSS 3. Dar cum tehnologia în sine este disponibilă doar pe seria RTX 40, o astfel de placă video înseamnă de fapt future-proofing inclusiv pentru jocurile de peste 2, 3 sau 5 ani, care probabil vor suporta toate DLSS 3.
Ray-tracing mai performant. Ray-tracing este tehnologia de modelare și calculare mult mai precisă a reflexiilor și umbrelor unui obiect în funcție de multiplele surse de lumină din jur.
Mie ray-tracingul mi s-a părut, atunci când l-am văzut prima oară în acțiune, că era ceva ce-mi lipsea și nu știam asta. Adică mi se părea că umbrele erau realiste și reflexiile din bălți sau sticlă erau și ele corecte.
Apoi vezi aceeași scenă cu RTX On și îți dai seama de diferențe, vezi cum umbrele inițiale erau de fapt doar aproximate, iar reflexiile erau de fapt blurate sau grosiere. Ray-tracingul este făcut de nuclee specializate din plăcile video, iar NVIDIA a introdus pe arhitectura Ada Lovelace din seria RTX 40 a treia generație de astfel de nuclee, cu câteva avantaje în plus la randare.
Evident că este important să ai un număr cât mai mare de astfel de nuclee RT și plăcile video de laptopuri, în funcție de seria lor, au un număr diferit. Și dacă tot fac lista, pun în ea și numărul de nuclee Tensor, care fac procesări tip AI precum cele din DLSS 3-ul de mai sus, dar și din diverse aplicații 3rd party ce folosesc astfel de hardware:
Altfel spus, între plăci nu diferă doar numărul unităților de randare și texturare, ci și al celor specializate. De asta o placă precum RTX 4090 de laptop are 45 de miliarde de tranzistoare în interior, iar un RTX 4050 de laptop are “doar” 18 miliarde.
Mai sunt diferențe și în alte tehnologii. Acel Max-Q nu înseamnă doar “design mai subțire”, ci de fapt înglobează diverse îmbunătățiri. Printre ele, algoritmi mai buni de reglat consumul de energie între procesoarele video și memoria lor, scalarea numărului de nuclee utilizate în funcție de task-ul din acel moment, reglarea turației ventilatoarelor pentru un echilibru mai bun între zgomot și performanță sau Advanced Optimus care trimite direct cadrele randate de placa dedicată spre ecran, pe când anterior acestea treceau “de control” și prin placa video integrată a procesorului.
Apoi, pentru muncă (muncă-muncă adică) aceste laptopuri de gaming sunt de asemenea foarte performante, dar în ultimii ani au fost lansate unele sub umbrela NVIDIA Studio. Practic, vorbim tot de laptopuri foarte performante, dar cu aspect ceva mai serios, cu carcase ceva mai clasice, fără RGB, fără taste WASD de altă culoare șamd.
Altfel spus, laptopuri mai serioase, dar tot cu RTX 40 la bord, tot cu cele mai noi procesoare Intel sau AMD, memorie DDR5 si stocare foarte rapidă și conectivitate de top.
Acestea sunt și ele foarte performante în aplicații precum Blender, Arnold, Unity, Unreal Engine, Maya sau 3DS, în Premiere Pro, After Effects sau DaVinci Resolve pentru editare video și lumea tot mai mare de creatori din acest domeniu, în soluții de broadcast precum OBS, X-Split sau Streamlabs, în editare foto/grafică precum Photoshop, Lightroom, Illustrator, CorelDraw și altele.
Eu fac des editare video. Encoderul NVIDIA din plăcile lor video este excelent și reduce substanțial timpul de export în Premiere Pro, plus timpul de calculare a unor efecte speciale. Dacă faci streaming video în timp ce te joci, codarea este preluată de placa video și nu blochează procesorul.
Mai mult, NVIDIA Broadcast este o altă unealtă utilă. Software-ul funcționează ca un studio virtual pentru video call-uri și streaming, interceptând captura video și audio și îmbunătățindu-le. Poți blura fundalul, poți schimba fundalul, poți elimina gălăgia din jurul tău (plăcile NVIDIA pot face și calculele pentru editarea sunetului, la o adică), te poți încadra automat în imagine și poți elimina zgomotul video specific unui webcam normal în camere slab iluminate.
Mai nou, o procesare AI îți modifică ochii astfel încât în conversații va părea că te uiți la webcam, nu la ecranul de sub ea. Poate că pare ceva simplu, dar software-ul întâi detectează fața persoanei, detectează ochii ei, estimează în ce poziție ține capul și face mici procesări pentru a reorienta cât mai natural ochii spre cameră – în fiecare frame ale video-apelului.
Și mai uimitoare este platforma NVIDIA Omniverse pe care plăcile grafice performante o fac posibilă. Are mai multe forme. Una care îi prezintă rapid avantajele este în integrarea din câteva clickuri a unor obiecte din Unreal Engine, Maya, Houdini, Substance Painter și alte câteva programe independente de randare, dar unite acum prin Omniverse.
Practic, animații precum cele de mai jos devin mult mai simplu de făcut, în special în muncă în echipă:
Și există Omniverse pentru Enterprise, cu scenarii de genul “simulează întâi în mediul virtual o fabrică robotizată ca să vezi dacă este loc suficient pe culoare și în zona de lucru a fiecărui robot“. Fiecare element este luat din programul său dedicat de randare și calculare, dar Omniverse face un soi de limbaj comun în care totul de vine ușor de îmbinat.
Prima oară când am văzut demonstrația aceasta, la conferința CES din acest an, mi s-a părut bonkers. Mi se pare greu de înțeles pentru că nu lucrez în domeniu, dar am înțeles că plăcile NVIDIA GeForce fac posibile îndeplinirea pe orice PC a unor task-uri, a unor randări sau sarcini chiar și colaborative care vor economisi milioane de dolari unor companii din domeniu.
Uitați-vă în clipul de mai jos începând cu 30:28 pentru aplicații Robotics și Automotive, de exemplu:
Uitați câteva laptopuri atrăgătoare din magazinele noastre:
Gigabyte Gaming G5 KF: un model entry-level cu RTX 4060 la 5.200 de lei.
Are procesor Core i5-12500H, ecran de 15,6 inci cu refresh 144 Hz și rezoluție Full HD, 16 GB RAM DDR4 și stocare 512 GB pe SSD.
Gigabyte a intrat pe piața laptopurilor de gaming și probabil vrea cotă de piață, de unde și prețul destul de mic. Configurația nu este una uimitoare față de alte OZN-uri din magazine, dar probabil că te poți juca în 1080p cam orice joc din trecut și prezent fără probleme.
Lenovo Legion Slim 5 16IRH8: RTX 4070 la 8.698 lei.
Configurația este mult mai bună. Procesorul este un Core i7 de generația a 13-a, model i7-13700H cu 6 nuclee performante și 8 eficiente, are 16 GB DDR5, iar ecranul este unul de 2.560 x 1.600 pixeli cu refresh la 165 Hz. Nu foarte luminos la 300 nits, dar asta este gama din care face parte.
Asus ROG Strix G16 G614JI: RTX 4070 la 10.900 lei.
Procesorul este top, un Core i9-13980HX cu 32 GB de RAM tip DDR5 și stocare 1 TB. Ecranul este unul de 2.560 x 1.600 pixeli cu refresh la 240 Hz, poate chiar prea mult, iar luminozitatea este de 500 nits și are un tratament anti-glare. Mai are și iluminat complex RGB, HDMI 2.1 și un Thunderbolt 4 pentru transferuri rapide sau ieșiri video.
HP OMEN 17-ck2007nq: RTX 4080 la 13.000 lei
Este un laptop de 17,3 inci și printre cele mai ieftine modele cu placă GeForce RTX 4080 la bord. Are procesor Core i7-13700HX, 16 GB memorie DDR5 și 512 GB stocare pe SSD. Ecranul este unul 2.560 x 1.440 pixeli la 165 Hz și 300 nits luminozitate maximă.
Lenovo Legion Pro 7 16IRX8H: RTX 4090 la 17.000 lei
Unul dintre cele mai ieftine laptopuri cu GeForce RTX 4090 la bord, de altfel. Are ecran de 16 inci 2.560 x 1.600 pixeli și refresh 240 Hz, compatibil Dolby Vision. Procesorul este un Core i9-13980HX cu 32 GB RAM DDR5 la 5.600 MHz, iar stocare de 1 TB se face pe SSD PCI-Express 4.0. Are iluminare RGB la nivel de tastă, grosime maximă de 26 mm, chiar și webcam 1080p.
De aici doar crește configurația hardware. Alte modele vin cu ecrane HDR de calitate și mai bună, cu luminozitate maximă de peste 1000 nits. Asus-ul testat de mine a fost atât de mișto încât l-am mai ținut vreo săptămână după aceea și am terminat Doom Eternal pe el. Ar fi rulat și pe desktop-ul meu, dar nu în HDR cu toate detaliile la maxim și refresh uriaș.
« Știrile zilei despre tehnologie – 24 iulie 2023
Formula 1 în Ungaria: McLaren confirmă evoluția bună, iar Norris îi sparge trofeul lui Verstappen »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
24/07/2023 la 12:31 PM
…utile și la fitness, că nu e lucru mic să cari încărcătorul pentru laptopurile alea. Sunt atât de utile la muncă încât e un singur paragraf acolo în care se enumeră niște softuri, și chiar și acolo, la un sfert din ele Windows pierde constant teren față de macOS.
Restul e prosteala tipică NVIDIA, cu DLSS și ray tracing, că dacă repeți niște chestii la infinit o să se întâmple ceva revoluționar. Deci cu excepția paragrafului ăluia totul este despre gaming, inclusiv laptopurile, că de obicei ăia cu editarea foto și video caută display-uri de 165 Hz și 300 nits. Rămânem în continuare cu team green, că restul n-au nici drivere, dar dacă e vreun scop (altul decât de a-i prosti pe ăia care nu se pricep) la peretele ăsta de text, mie îmi scapă.
dam167(Citează)
24/07/2023 la 1:16 PM
Pari umpic supi că nu se discută de calculatoare pe care nu poți să te joci, în articolul ăsta despre calculatoare făcute special pentru jocuri.
Despre muncă să mă scuzi, în afară de grafică și editare video hai să o lăsăm mai ușor cu Apple, că nu prea există.
Giani Mucea(Citează)
24/07/2023 la 1:31 PM
Să fim corecți, am uitat de programare. Și acolo se folosește Apple ce-i drept.
Giani Mucea(Citează)
24/07/2023 la 2:25 PM
Sunt supi că e bs-ul ălora cu RT și DLSS și un apropo la muncă sau, cum se zice acum, productivitate. Că așa se fac review-urile, le impun verzii alea două chestii. Am și eu un 3060 aici lângă mine, că nu e ca și cum ai de ales când vine vorba de GPU care să meargă, adică cu drivere care fac figuri mai rar.
Altfel e doar câte 100W în plus an de an și texte de-astea pompoase care nu arată nimic concret. Cumva are dreptate cu laptopurile de gaming pe care le lua lumea pentru muncă, doar că le lua pentru că altundeva nu găseai hardware decent, nu că voiau să se joace fifa din când în când. Și erau mai ieftine decât ceea ce se numea workstation.
Apple n-are cum să crească cota de piață unde nu e soft, dacă voiam să fac apropuri aș avea destule pentru laptopuri, dar nu asta era ideea.
dam167(Citează)
24/07/2023 la 3:08 PM
Nu știu ce să-ți zic, unora le pasă dacă imaginea e realistică așa că poate nu e bs. Cu munca, poate n-ai văzut clip-ul cu Omniverse for Enterprise, când arătau o simulare realistică a unui shopfloor cu roboți. Aia e o chestie mișto și, ca om care s-ar putea să aibă o mică tangență cu domeniul, îți zic că nu e ridicol ce face Nvidia acolo ci rezolvă fix o problemă pe care am început să o vedem din ce în ce mai mult în proiecte.
Eu înțeleg că Apple are procesoare care consumă puțin și sunt rapide, puse în calculatoare subțiri și sexy, din aluminiu. Dar eu am chestii de făcut, iar Apple nu le face.
Despre laptop-uri de muncă, eu am un Precision 5570 și e mișto de tot. Știu pe cineva care face grafică cu succes pe un XPS 15, de fapt toată firma aia specializată în grafică și animație folosește doar Dell-uri. Mai vine câte un rătăcit și se plânge că nu are voie cu Apple, că trebuie să facă update, că blabla, dar îi trece până la urmă.
Giani Mucea(Citează)
24/07/2023 la 1:54 PM
Sunt patruj de grade afara, de banii aia recomand 2-3 saptamani la munte sau o saptamana intr-o tara nordica, sau macar un aer conditionat si un butoi de limonada, in locul unui laptop care arde 300W.
Scuze, ma straduiesc sa nu fiu hater la articolele publicitare, dar cred ca m-a deprimat aia cu copilul mutat cu laptopul intre parintii divortati. Sau caldura.
Sorin(Citează)
24/07/2023 la 2:16 PM
O să schimb laptop-ul cumpărat recent, așa că e interesant pentru mine. Ce caut:
– procesor i5 – 13400
– placă cel puțin la fel de bună ca RTX 3070
– RAM upgradabil și 2 slot-uri SSD
– răcire bună
– solid, fără keyboard flex.
– sub 2k eur.
O să fiu atent de BF.
Giani Mucea(Citează)
24/07/2023 la 2:26 PM
Nu va suparaț, da’ dupa o varsta e ridicol sa te joci jocuri video.
Stiu ca e plin de adultoscenti ca Radu pe aici, da’ na, cineva tre’ sa zica chestia asta.
Jucati-va cu copiii vostri in loc.
Marean(Citează)
24/07/2023 la 3:32 PM
cam cum zice Marean.
Boris(Citează)
24/07/2023 la 4:51 PM
Copilul se duce la facultate, luna asta stă pe acasă vreo 3 zile în total.
Când eram mic mă jucam, apoi am făcut o pauză, acum mă joc iar.
Giani Mucea(Citează)
24/07/2023 la 7:11 PM
„Nu va suparaț, da’ dupa o varsta e ridicol sa te joci jocuri video.”
Mai ridicol decât să stai cu nasul în TV, după diverse seriale, reality show regizate sau reality show pe bune cu ceva cocalari și-o minge? Până la urmă e un conținut ce ți-l alegi, interactiv, nu rumegi pe nemestecate ce ți se oferă, nu suferi pentru dramoletele altora, etc.
Dacă vă petreceți tot timpul liber pe bicicletă, pe cărări de munte cu rucsac în spate sau făcând alte chestii mai bune pentru corp și minte, mă scuzaț, în acest caz aveți dreptate.
Peredhil(Citează)
24/07/2023 la 9:24 PM
@peredhil: da, eu nu servesc tv, nici macar sport – “decat” filme.
Munti nu sunt pe aici, dar fac sport (alergare, bicicleta) si am hobby-uri adevarate.
Marean(Citează)
24/07/2023 la 9:46 PM
Și cam care ar fi vârsta aia, ca să știu dacă mă încadrez?
anukoi(Citează)
24/07/2023 la 10:47 PM
Un oarecare Marean impartasindu-ne putin din intelepciunea lui…
zetanu(Citează)
25/07/2023 la 6:08 AM
De ce este ridicol? După o vârstă pot sa îmi mai cumpăr haine colorate, sau și asta este ridicol?
Louis(Citează)
25/07/2023 la 7:34 AM
Marean stie sensul vietii, nu ca noi, fraierii.
Andrei(Citează)
25/07/2023 la 12:38 PM
Eu personal nu prea mai joc nimic pe calculator. Nici consolele nu ma tenteaza. Dar nu fac asta pentru ca m-am gandit candva ca sunt prea batran, pur si simplu treptat am simtit ca nu ma mai pasioneaza.
Insa, asa cum spune si @Peredhil, de ce ar fi asta cu jucatul un mijloc mai pueril de a petrece timpul decat uitat-ul la clipuri pe Youtube, statul pe Facebook sau uitatul la TV/filme?
Andrei G(Citează)
26/07/2023 la 10:14 AM
@andrei g
Pt ca provoaca dependenta mai puternica. Cunoac familii in care asta e o problema.
Dar e cum zici si tu: cand te maturizezi, ti se cam ia de jocuri, fara un motiv anume. De aia e ridicol.
Marean(Citează)
24/07/2023 la 3:03 PM
Utile pentru ca… reclama.
Carturaru(Citează)
24/07/2023 la 6:13 PM
W T F I’ve just read?
Alex(Citează)
24/07/2023 la 6:59 PM
Ai citit bine. Sunt o gramada de divortati si copiii stau cate 2 saptamani la cate unul.
Jules(Citează)
24/07/2023 la 10:50 PM
n-o sa fie cazul, celalalt parinte o sa cumpere un computer si mai “tare” ca sa fie el parintele cool.
nici nu stiu cum sa inteleg ce cauta situatia asta aici.
altfel, am ras la asta:
“Nu o să cari un desktop și un monitor de gaming la subraț, dar un laptop de gaming intră în rucsac.”
gamerii adevarati carau monitoarele crt (impreuna cu unitati de greutati considerabile) pentru lan-party-uri :)
john2381(Citează)
24/07/2023 la 11:03 PM
Jules, stiu…dar parca sa ajungi la astfel de chestii pentru putina publicitate…
Totusi poate are noroc Radu si sunt divortati pe aici. cum zicea john2381 dau comanda folosind linkurile lui afiliate ca sa ia computerul ala mai bun, nu ce io luat prostu/proasta cealalta.
Alex(Citează)