un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Lanțul Calif (unde cândva am avut propria rețetă de kebab) și Condimental a dat faliment

7 Jul 2023  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

36 comentarii

Citeam acum două zile că lanțul de restaurante Calif și Condimental a dat faliment. Vestea aceasta m-a întristat pentru că un kebab de pe Calif a fost mereu printre preferatele mele din București, în special în vremurile de glorie ale lanțului.

În 2013, acum practic fix 10 ani, am avut și o colaborare cu ei. Am avut propria mea rețetă de kebab la Calif Iancului, timp de o lună. Au fost de fapt trei bloggeri cu rețete proprii atunci, eu, Mazilique și Cristina Bazavan.

M-a amuzat faptul că, citind articolul în care anunțam asta în 2013, spuneam acolo că prețul unui kebab nwradu este de 11 lei. 14 lei dacă-l vrei cu un pahar de limonadă sau de bere. Ce vremuri, ce prețuri!

Am mâncat de și mai multe ori la Calif Militari, că era cumva în drumul nostru spre zona de vest. Am fost de câteva ori cu Matilda, ne-am dus și părinții acolo de mai multe ori. A fost bun cât a fost.

Pentru cei ce nu știu, Condimental a fost un lanț de restaurante fast-food gândite să funcționeze pe lângă spațiile de birouri. Am mâncat de foarte multe ori la cel de la Mărășești, în special un preparat “kebun” cu pui și humus și salată. Preparatele erau ceva mai sănătoase, iar singura shaorma era un dil kebab, adică un wrap cu pui, multe legume și brânză de capră.

Condimental mergea bine, erau mereu oameni la coadă și comenzi pentru livrare. Au trecut la un moment dat și pe meniul zilei și părea să duduie.

Firma din spatele Calif și Condimental a deschis apoi .calif prin mall-uri, un concept pe care nu l-am înțeles și unde am mâncat doar o dată. Știu ideile din spatele “punct calif”: un brand diferit, care se adresa adolescenților pentru a concura cu Mec și KFC în mall-uri, cu design și branding și un stil de a comanda modern.

N-am mâncat acolo și oricum au fost fluctuații mari în deschideri și închideri. Cred că punctul de lucru din Carrefour Băneasa s-a deschis și apoi închis în mai puțin de jumătate de an. În AFI nu știu cât a rezistat.

În 2018, întreg business-ul a fost cumpărat de o companie numita Peeraj, un operator de francize în România. Din câte știu eu, fondatorii au rămas ca acționari minoritari și se ocupau de business în continuare, cel puțin o vreme. Peeraj trebuia să bage bani și să dezvolte rețeaua, dar poate că banii nu au venit niciodată.

Oricum, a sosit pandemia în 2020 și a îngropat totul. Condimental a picat în vânzări, la fel și .calif, care a fost primul care s-a închis de tot. Acum vreun an am mâncat la Condimental un dil și a fost nasol, părea alterat și cu puțin pui. Când l-am cumpărat am crezut că restaurantul este de fapt închis: stăteau cu luminile stinse înăuntru, meniul zilei nu mai exista în ofertă, iar în cele 10 minute petrecute acolo nu a mai intrat nici o altă persoană.

 

Calif Iancului și Calif Militari încă funcționează. Fondatorii Calif spun că la început de 2023 au predat de fapt altora chiria acelor două spații și brandul Calif, iar noii proprietari momentan păstrează afacerea. Nu se știe pentru cât timp.

Păcat de vremurile bune. S-a dus un brand 100% românesc, care în 2019 avea 181 de angajați și o cifră de afaceri de 31 de milioane lei. Am avut și eu propria rețetă de kebab undeva și s-a închis.

Dacă ajungeți la Iancului, în colțul opus al intersecției față de Calif funcționează un local mic numit Master Doner Kebab. Fac o shaorma foarte bună și au vreo 8 tipuri de sosuri. Cineva mi-a spus că-i făcută de unul dintre oamenii care pe vremuri lucra la La Haleală, de unde și rețetele de sosuri. Am mâncat o dată, a fost bun.

asus s5507

    36 comentarii

  1. In sfârșit am ocazia să refulez pe subiectul ăsta undeva unde chiar îi pasă cuiva.

    Calif a reinventat shaorma. Lipii făcute de ei. Cartofii cubulețe (o idee foarte bună în shaorma – să ai bucăți mici, ușor de amestecat, de care să nu tragi cu dinții). În plus, aveau brânză și grill. Și cu toate astea, au ales să își bage picioarele în el de brand.

    Au început făcând o ciorbă din denumirea restaurantelor. La .calif aveai Dil Kebab (la fel ca la Califul original) doar că în loc de țeapă, carnea era prăjită pe plită. Avea cu totul alt gust.

    Apoi au inceput să cântărească carnea și dil-ul în fața ta. Să nu cumva să pună ceva în plus. Fuck it, cere-mi câțiva lei în plus, dar nu te zgârci la 12 grame de carne si 20 de grame de cartofi.

    Apoi au venit angajații nepalezi. Ceea ce nu e un lucru rău, doar că nu te înțelegeai cu ei. Era o aventură să ceri puțin picant, restul dulce și fără castraveți murați.

    Toate astea pentru ca, în final, în pandemie să livreze pe Glovo/Tazz niște mizerii pline de ulei (probabil carnea prăjită în tigaie), făcute într-un ghost kitchen.
    Bineînțeles, Maxi Dil era mai mic decât un dil original.

    Asta în timp ce Socului Kebap prosperă fără să cântărească, fără să umble la cantitate (au mărit prețurile, e drept) și fără să se murdărească la gură de Tazz și Glovo.

      (Citează)

    • Confirm, carnea la calif era jenantă, le-am făcut reclamație și mi-au zis că gramajul standard pt o șaorma este de 85g. Wtf??

        (Citează)

    • Simplu, pentru ca atunci cand erau buni pur si simplu nu faceau suficienti bani. Daca ar fi facut suficienti bani, nu ar fi umblat la toate chestiile alea care in final au scazut calitatea. Dar orice roman care n-a avut in viata lui o afacere stie el mai bine ca nenorocitul de patron vrea sa se ingroape in bani in timp ce nu face nimic.

        (Citează)

    • Aia e problema de fapt, ca am fost cu totii “educati” ca shaorma e o chestie pe care o bagi in tine sa umpli matul. Nu ai cum sa rezisti pe piata cand esti inconjurat de Dristor, Baneasa, Socului plus 50 de alte shaormarii de cartier care ofera cantitate dubla la pret mai mic. Nu conteaza ca fac cantitatea aia din cartofi inecati in ulei si din varza, important e sa fie MARE
      Asta vorbind de Califul original.
      Condimental era alta chestie, nu mai are sens intr-adevar in conditii de wfh.
      Iar .calif am incercat de 2 ori si a fost o data mediocru si o data oribil.

      Daca mai au in meniu o sa ma duc sa bag o vita cu vinete cand mai trec prin Iancului, de dragul vremurilor apuse.

        (Citează)

    • Dristor nu are șaorma mare ca dimensiune (și nici cele mai bune sosuri) dar rupe pe vânzări. E vorba de constanta in primul rand, indiferent când merg la Dristor știu exact ce o sa primesc. La Calif ajunsese loterie, thanks but no thanks 😃

        (Citează)

    • Sorin: Nu conteaza ca fac cantitatea aia din cartofi inecati in ulei si din varza, important e sa fie MARE
      Asta vorbind de Califul original.

      Nu era asta singura problema.
      Anume pentru mine cantitatea nu e o problema, cel mai adesea cand ajung la o saormarie comand saorma mica si fara cartofi prajiti.
      Dar dintre toate lanturile cel mai putin mi-a placut cea de la Calif, si am incercat de cateva ori mai multe feluri de mancaruri de ale lor.
      Am inteles ce au vrut sa faca – reinterpretarea shaormei in ceva mai pretentios, mai simandicos. Avea arome de chestii care – pentru mine – nu au ce sa caute intr-un wrap de pui, sau de miel.
      Nu zic ca era rea sau de calitate proasta, zic ca nu a fost deloc pe gustul meu ( si indraznesc sa cred , in urma concluziei, ca nu a fost pe gustul prea multora) si am preferat shaorma cu carne de calitate mai proasta la o adica, dar cu gustul pe care il consider mai potrivit pentru genul asta de mancare.

      E foarte bine ca au incercat reinterpretarea shaormei, nasol ca nu le-a iesit, ceea ce inseamna ca reinterpretarea lor nu prea a prins – si nu cred ca e nici treaba de pret nici ca romanul vrea musai shaorma mare, cea mai mare.

      De exemplu, cei de la Mesopotamia cred ca merg mai bine, de fiecare data cand ajung in Romania / Bucuresti vad ca e coada la ei. Nu au musai shaorme mai mari, nici foarte ieftine, nici nu pot sa spun daca au ingrediente mai de calitate sau nu, gustul nu e cel mai cel, dar e bun, cel la care te astepti de la o shaorma, locatia e in general curata si daca trec pe-acolo si n-am mancat o shaorma romaneasca de cateva luni, fac o pauza special pentru asta – fara sa-i prefer in general pentru ceva, dar sunt cam in orice mall.

        (Citează)

    • Mesopotamia merg si ei pe cantitate, dar la sosuri. Efectiv ineaca totul in sos, nici nu mai simti ingredientele.

        (Citează)

    • Sorin: Efectiv ineaca totul in sos, nici nu mai simti ingredientele.

      Nu zic nu, dar asa cum e – intre cele două opțiuni am ales mereu Mesopotamia, ca nu am mereu la dispozitie shaormeria nu știu care de nu știu unde, care mi-ar plăcea mie.
      Presupun că au observat și că românii preferă cu mult sos, unei shaorme uscate.
      Și cum am zis , nu e treabă de bani, nu sunt la nivelul la care îmi pasă cât costă o shaorma.

        (Citează)

    • Andrei:
      In sfârșit am ocazia să refulez pe subiectul ăsta undeva unde chiar îi pasă cuiva.

      Sa defulezi, nu refulezi. A refula e cand nu zici nimic, te abtii.

        (Citează)

    • bai, mersi. chiar am invatat ceva nou azi. nu, nu sunt sarcastic

        (Citează)

    • @Boris, deci cum? Nu vezi nici o fractura logica intre cele 2 idei expuse?

      1. Atunci cand erau buni, nu faceau destui bani ca sa merite sa tina afacerea deschisa. Dar cu toate astea, in perioada respectiva s-au extins foarte mult si au pus bazele unui barnd care a rezistat 13 ani pe piata.

      2. Apoi patronul si-a dat seama ca nu face bani suficienti si a decis ca solutia este sa faca shaorma mai proasta. Finalitatea acestei decizii este ca au falimentat si au inchis lantul de restaurante.
      Partea asta o prezinti ca un exemplu de management bun…

        (Citează)

    • Mie mi-au plăcut o bună perioadă. Mergeam cel puțin o dată pe săptămână la cel de la Iancului. Eram fan supă de linte cu sumac și ardei iute dar și felul doi de mâncare. Totul s-a rupt când au scos tacâmurile și vesela clasică și au băgat căzăturile alea de plastic de unică folosință. Adio!

        (Citează)

  2. Va amintiti cand dadeau ceai gratis?

      (Citează)

  3. Poate e timpul pentru turul shaormeriilor :)

      (Citează)

  4. Catalinx:
    De exemplu, cei de la Mesopotamia cred ca merg mai bine, de fiecare data cand ajung in Romania / Bucuresti vad ca e coada la ei. Nu au musai shaorme mai mari, nici foarte ieftine, nici nu pot sa spun daca au ingrediente mai de calitate sau nu, gustul nu e cel mai cel, dar e bun, cel la care te astepti de la o shaorma, locatia e in general curata si dacatrec pe-acolo si n-am mancat o shaorma romaneasca de cateva luni, fac o pauza special pentru asta – fara sa-i prefer in general pentru ceva, dar sunt cam in orice mall.

    La Mesopotamia e mereu coada pentru ca reteta lor de livrare este pur si simplu ineficienta. Si zic reteta pentru ca la toate restaurantele lor e la fel. Sunt o gramada de preparatori dar totusi stai minute bune la coada ca adesea se uita unii la altii, au multi timpi morti.
    La Dristor de exemplu, esti servit foarte repede de fiecare data (cu adevarat fast food)

      (Citează)

    • @vladuz – Foarte de acord, am observat lipsa vitezei. Dar orisicat, voiam sa zic ca e coada, se aduna lume, chiar si asa, uneori nu-s multe locuri unde sa te asezi, in spatiul lor. Gen, daca era si naspa si serveau si incet, nu mai vedeai pe nimeni pe acolo. Cred.

        (Citează)

  5. Stai asa, nu la astia ai avut tu propria reteta de kebab?

      (Citează)

  6. Ok… Și concret, de ce au intrat în faliment?
    Să fie oare din cauza faptului că orice shaorma era o loterie a gustului și devenise din ce în ce mai uleioasa iar numărul de angajați care preparau mâncarea din ce în ce mai mic, făcându-te să aștepți mult prea mult?
    Să fie și din cauza prețurilor care nu mai justificau calitatea produsului primit?

      (Citează)

  7. Am fost fan Calif o perioada.
    Am incetat sa fiu fan cand au inceput sa bage morcovi in carnea de shaorma incat era jumate carne jumate morcovi. Asta acum multi ani! dpmdv ala a fost inceputul sfarsitului. Pot concluziona ca au avut o cadere lina, dar inevitabila.

      (Citează)

  8. Urmatorii sunt Taksim si Pep & Pepper, unde la fel calitatea sa dus fata de momentul cand au deschis. Pe vremea cand sa deschis Calif Iancului, lucram in zona, si da era altceva, se comanda la birou des de la ei mai ales ca nu prea erau optiuni in zona, plus ceaiul gratis.

      (Citează)

  9. Calif Iancului a fost locul unde am mancat exclusiv timp de vreo 2 ani.
    Am citit prima data de ei la Petreanu pe blog parca si imi aduc aminte ce senzatie era maxi dilul ala!
    Eram asa de prezent acolo incat ma cunosteau baietii de la preparare, il stiam pe managerul de locatie, orice prieten din afara orasului venea in vizita il duceam la Calif si mereu oamenii erau impresionati de gust.

    Prin pandemie am comandat entuziasmat un max dil. Vreo 40 de lei pe o scursura uleioasa si cu carnea neprajita, am ramas tare dezamagit. Nu am mai mancat niciodata.

    Acum cateva zile am trecut pe langa cel din Iancului, mi-a zis fiica mea “tati, mai stii Calif?”

    Pacat de ei, au fost un concept extraordinar.

      (Citează)

  10. Pentru cine e amator de senzatii tari, sa mergeti la Dristoru Kebap de pe Colentina. O spelunca mai imputita ca acolo nu am vazut.

    Afara, mai ales noaptea, numai cersetori si cocalari adunati pe scarile alea din fata blocului. Iar inauntru am stat 40 de minute sa astept la rand, cu 7 oameni in fata. Patruzeci de minute!!!

    Din 4 saormari unul schimba salatele desi nu era nevoie, altul se ocupa de comenzi de pe glovo, altul “taia” carne iar al patrulea facea comenzi efectiv, dar era un indian care se misca in reluare si fara chef.

    Toti efectiv cautau prilej si dispareau prin spate cate 5-10 minute, vreo 2 oameni din fata au cerut banii inapoi ca dureaza prea mult.
    Cand am ajuns la rand m-a preluat unul care tipa la mine fara motiv. I-am zis sa se potoleasca ca nu halesc, s-a uitat la mine si a tipat mai tare, ca e tarziu si ce ii spun eu lui cum sa “imi face” saorma.
    Cine o mai calca acolo …

      (Citează)

  11. Cam toate restaurantele de orice fel si rang si-au pierdut bucatarii in pandemie, i-au dat afara, oamenii au plecat in alta parte, s-au facut programatori sau ce au stiut ei ca sa se descurce.

    Acum e normal sa se intoarca roata si sa dea faliment diversi, oamenii isi iau tzeapa si nu mai vin, spun si altora ca si-au luat tzeapa si seaca izvorul de clienti.

    Dristorului este o mizerie de shaorma fata de vremurile de glorie ale shaormei de prin 2004~2007, cand exista discutie dedicata celei mai bune shaorma pe forumul XtremPC.

      (Citează)

  12. Ce vremuri …prin 2009- 2010 “la Haleală” de la Gara de Nord era top pt mulți pasionați – including.me :)

      (Citează)

  13. Mai umblați prin lume că nu se reduce totul la shawarma, kebab și alte prostii… La noi sunt făcute cu multi cartofi și sos, așa cum îi place românului, mult și prost de altfel…

      (Citează)

    • Mai taci bah.
      Trebuia sa apara si hipsterul care se lauda ca a fost prin tari straine.
      Am fost in 20 de tari, Romania are mancare buna, chiar si la fast food.
      .
      Dar e bine ca esti tu umblat in lume, ca nu stiu ce ma faceam.

        (Citează)

    • Mereu apare cate unul care sa explice ca shaorma din Romania nu este ce trebuie si ca in alte parti in lume este mult mai buna.
      Desi si la emisiunile de gatit de la TV sau pe internet apar o multime de bucatari care explica ce buna era shaorma pe care au mancat-o ei in tara X, niciunul nu risca sa “gateasca” si la noi ceva similar.

      Da, nici mie nu imi plac cartofii in shaorma si ce sa vezi, le zic mereu sa nu imi puna si rezolv problema.

      Noi romanii suntem cel mai prost popor din punctul asta de vedere. Avem mereu tendinta de a discredita tot ce este local.

      @Vlad, daca te uiti, o sa vezi ca shaorma de la Dristor este cea mai vanduta din Romania de cel putin 15 ani. Si nu este nici cea mai ieftina, nici cea mai mare. Deci nu toti romanii vor mult si prost.

        (Citează)

  14. Cu adevarat pacat ca au pus lacatul pe usa Calif. Cum zicea cineva mai sus, au revolutionat acum 10 ani conceptul de “shaorma” asa cum o intelegeam noi. Si confirm, de multe ori am calcat pragul restaurantului de la Pasajul Marasesti, lucrand la o aruncatura de bat la Timpuri Noi (am trecut chiar ieri pe acolo, brandingul a ramas dar inauntru e gol si sunt semne de “Se inchiriaza” pe usi si geamuri).

    Chiar si asa, am descoperit recent shaorma cu cascaval/branza de la Fendi. Asa ca noi astora carora ne placea dil kebab-ul, putem bine mersi sa ne gasim refugiul acolo.

      (Citează)

  15. S-a stricat rău calitatea produselor de dinainte de pandemie, au crescut prețurile, au scăzut cantitatea. Mă mir că au rezistat atât.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus