un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de iulie 2023

20 Jul 2023  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Încă o lună bună în domeniul acțiunilor! Și plină! Sunt multe de zis aici, să le luăm pe rând.

BURSĂ

Situația mea din eToro este următoarea în data de 18 iulie:

  • o săptămână: +3,14% (+pi!)
  • o lună: +4%
  • 3 luni: +10,55%
  • 6 luni: +15,55%
  • 12 luni: +16,64%
  • YTD: +23,42%

Sunt pe plus în eToro pe 20 de poziții, ceea ce este un record pentru ultimul an. În ordine, ar fi: Microsoft, Apple, Tesla, Nvidia, Pepsi, Google, Intuitive Surgical, McDonald’s, Mastercard, Visa, Lululemon, Applied Materials, Adobe, Berkshire Hathaway.

Mai sunt profitabil și pe alte instrumente, nu acțiuni: Nasdaq 100, un smart portofolio numit InTheGame cu acțiuni la companii din industria de gaming, S&P 500, S&P 500 Growth Companies, InvestorAI (un fond manageriat de AI). În plus, una dintre persoanele pe care le urmăresc (Copy Traders, cum se cheamă) a revenit pe profit.

Ordinea acțiunilor de mai sus este un pic modificată și de faptul că am pus niște bani în unele companii de acolo acum două zile. Anterior, cel mai profitabil eram pe NVIDIA (+70%, dar sumă mică) și Tesla (+50%).

Eram însă cu vreo 20% pe pierdere la un trader ale cărui acțiuni le copiam pe eToro (sistemul copy traders, cum spuneam). M-am uitat mai în detaliu și omul fusese pe minus inclusiv în lunile în care au și toată piața a fost pe plus, așa că mi-am pierdut un pic încrederea acolo. De fapt nu încrederea, sunt sigur că este priceput la ce face, dar am preferat să scot banii de acolo cu pierderea de 20% și să pun acea sumă să lucreze pentru mine pe alte active care poate vor crește, ca să recuperez mai repede pierderea.

Cu majoritatea banilor am copiat un alt trader cu rezultate bune. Apoi am mai băgat sume mici în NVIDIA, Tesla, McDonald’s și Intuitive Surgical, ceea ce le-a făcut să scadă în profitabilitate.

Poate vă interesează: o discuție pe Reddit-ul românesc despre portofoliul fiecăruia de acțiuni și planurile de viitor.

Am vândut și Domino’s Pizza. Acolo a fost o poveste ciudată. Domino’s, cel mai mare lanț de pizza din SUA, a fost multă vreme profitabil pentru mine chiar și când alții scădeau, dar la un moment dat au anunțat rezultate proaste și peste noapte am trecut și eu pe minus.

Apoi, acum câteva zile, au anunțat un parteneriat cu Uber Eats și Postmates pentru livrarea de pizza în SUA prin aceste platforme. Acțiunile Domino’s au crescut brusc și au ajuns la profit pentru mine, moment în care le-am vândut aproape de break even.

Le-am vândut pentru că nu cred că problemele Domino’s vor fi rezolvate de Uber Eats și Postmates. Domino’s oricum are o aplicație de comandă foarte bine pusă la punct și cunoscută pentru asta. Cred că a fost o creștere de moment și treptat vor reveni la o valoare mai mică a acțiunilor; am preferat să vând cât era hype. Poate am greșit, dar cred că banii aceia ar putea fi mai bine folosiți în alta parte.

Stau cu un pic de teamă pentru că pe 19 iulie seara Tesla va anunța rezultatele financiare ale trimestrului. Mă aștept însă să fie bune. Au vândut un număr record de automobile. Au produs primul Cybertruck în SUA și, deși înțeleg că încă nu începe în forță producția de serie, ci doar timid, ne apropiem de acel moment. Mă aștept deci să anunțe rezultate financiare bune și estimări bune pentru viitor, așa că am preferat să mai cumpăr ceva înainte de anunțarea lor, nu după aceea.

Poatea ar fi trebuit însă să vând totul pe 19 seara și să recumpăr la loc pe 20 iulie. Și dacă pierd câțiva dolari pentru că acțiunile cresc în pre-market, asta este. N-am făcut asta, vedem peste câteva ore ce se întâmplă.

Intuitive Surgical (care face roboții chirurgicali DaVinci) și McDonald’s vor anunța și ele rezultate în zilele următoare. Fingers crossed!

Lăsând astea la o parte, întreaga bursă americană s-a dus în sus. Nasdaq 100 se apropie din nou de 16.000 de dolari, de exemplu.

Au fost mai multe motive. Inflația în SUA a scăzut din nou la 3%, ceea ce este uimitor având în vedere cât era acum un an. Au adăugat multe joburi. Președintele Bank of America a spus investitorilor că a trecut piața “urs” și ne îndreptăm din nou spre o perioadă de bull market (adică de creștere, nu de contracție și instabilitate).

Iată harta companiilor din S&P 500 și evoluția lor în ultimele 30 de zile. Green across the board, cum s-ar zice:

Dacă vă uitați la indexul Fear and Greed de pe site-ul CNN, o să vedeți că statisticile spun că piața este motivată acum de lăcomie extremă. Adică, toți cumpără ce apucă, cu gândul că acțiunile vor crește și se vor face bani. Bine și frumos, dar nu știu cât va ține asta:

Nu cred că va ține pe vecie această creștere, ci sigur va urma o corecție. Cred însă că Nasdaq 100 are șanse să ajungă la 17.000 de dolari înainte de asta. Important este să știi când să vinzi și să cumperi din nou la un low. Sper să am și eu ideea bună.

Sunt foarte curios cum vor evolua anumite acțiuni în viitor. Majoritatea analiștilor cred că Alibaba va crește 50% în următoarele 12 luni, dar în ultimele 12 luni compania a scăzut masiv pentru că statul chinez s-a băgat pe acolo.

 

Acum, în România marea noutate a fost listarea la bursă a Hidroelectrica. Am scris deja despre asta la început de IPO și la final de IPO, că nu avea rost să aștept acest articol pentru evenimentul anului la Bursa de Valori București.

Hidroelectrica merge la turație constantă acolo. În ultima săptămână, prețul acțiunilor a evoluat între 110 și 113 lei/acțiune. Am văzut o știre despre cum grupul Țiriac a cumpărat 5% din Hidroelectrica. 5% din toată compania, în condițiile în care în piață s-au pus la vânzare vreo 20% în total? Sau 5% din tot ce s-a vândut în piață? Nu mi-e clar, deși articolul spune “5% din Hidroelectrica”.

Eu n-am cumpărat. Mi-a plăcut un titlu din ZF, în stilul lor lung, care spune “Dacă statul român s-ar decide să vândă o parte din Hidroelectrica în 10-20 de ani, ce va pune pe masă, construit de la zero? Fondul Proprietatea a luat acum 1,9 mld. euro pe active amortizate, irepetabile, puse în funcţiune de generaţii din 1960. „Hidroelectrica nu mai poate amâna ceea ce nu face de 20 de ani încoace. Investiţiile!“

Nu are și un articol spre care să pun link, că este sub paywall. Dar situația este una reală. Pe termen lung, Hidroelectrica nu poate crește decât prin investiții, dar statul ia de acolo orice ban pentru a-și acoperi deficitul bugetar. Sunt convins că toți cei ce au cumpărat H2O nu au făcut-o pentru că se așteaptă la o creștere reală pe termen lung, ci strict pentru dividende.

CRIPTO

Pentru cripto a fost o lună bună. Vestea principală a fost legată de Ripple. Un judecător american le-a dat dreptate celor de la Ripple în procesul cu SEC, clasificând tokenul drept un “non-security” și zicând ceva de genul “este doar parțial un titlu de investiție”. Mă rog, SEC și-a luat-o, Ripple a câștigat.

Majoritatea exchange-urilor au relistat Ripple pentru americani. XRP a crescut imediat de la 0,45 usd la 0,75 usd și s-a stabilizat acolo. Mă așteptam la o creștere mai mare. De exemplu, Bitcoin este la jumătate din maximul său istoric, dar Ripple este pe la 20% din maximul său istoric. Poate va mai crește.

Bitcoin scăzuse luna trecută la 25.000 usd după ce Binance și Coinbase au fost anchetate de SEC. A revenit luna aceasta la 30.000 usd și pare stabilizat acolo momentan. Ethereum a urcat la 1.900 usd.

O știre interesantă a fost cea din 8 iulie care spune că Litecoin a devenit cea mai folosită monedă pentru plăți, depășind cu puțin Bitcoinul.

FONDURI DE INVESTIȚII

Au crescut bursele, au crescut și fondurile de investiții. Sunt curios câte au investit și în Hidroelectrica, de altfel.

Eu sunt pe plus cu cele pe care le mai am în ING, vreo 4 fonduri Goldman Sachs.

Luna trecută nu am făcut acest calcul, dar acum în iulie, din 31 de fonduri mutuale din oferta ING, 21 sunt pe plus la randamentul la 1 an. În luna mai erau 11. În luna aprilie erau doar 5 pe plus.

N-am nimic de spus despre imobiliare în această lună.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Fondurile mutuale ING sunt o prostie, am facut greseala sa investesc fix cand a atacat Rusia Ucraina. Cand a ajuns pierderea la 10% am vandut.

    Never again. Nu mai bag niciodata bani in chestii din astea complet lipsite de transparenta.

      (Citează)

    • @Gaelex: ai prins un moment bun de investit atunci. Fie ca făceai DCA, fie ca investeai doar o data atunci în “criza”, acum erai pe plus bine de tot. O regula importanta in investiții e sa cumperi când e sânge pe străzi.

      @nwradu: cum te împaci cu gândul ca pe etoro, nu ești proprietarul acțiunilor la care ai făcut investiții? Bănuiesc ca și cripto tot prin etoro ai luat. Practic acțiunile sunt ale lor, tu mergi pe buna-credinta a lor ca iti vor da ție profitul din vânzarea lor, atunci când le vând.

        (Citează)

    • Acolo bagi bani lunar bre, nu toti de odata.

        (Citează)

  2. Evident ca Țiriac nu deține 5% din H2O. Deține 3.2%. Și chiar și acest procent e impropriu spus ca îl deține, fiindcă în 3.2%
    intra și deținerea fondului de pensii pilon 2 administrat de Allianz Țiriac. Dar mai bine o lași în coada de peste decât sa cauți 1 minut pe google.

    Fondurile NN sunt o prostie și au repetat-o mulți alții în comentarii, nu înțeleg de ce continui sa investești acolo. Comisionul de 2 virgula ceva la suta îți mănâncă grav din randamente pe termen lung. Ex: am investit câteva luni pana acum un an. Piața a căzut, eram la minus 15%. Un an mai târziu, sunt la minus 14%, deși indicii din state mai au puțin și fac ATH. În timpul asta, investițiile în etf-uri cresc frumos.
    Vândut în pierdere și relocat în etf.

      (Citează)

  3. Am vazut ca de pe 17.07.2023 ministerul de finante a emis o noua transa pentru donatorii de sange de titluri de stat cu 7,3% dobanda, care pot fi achizitionate prin banci.
    Pare tentanta, dar inca nu am gasit pe site-urile bancilor mai multe informatii.
    Ma gandesc ca sunt mai sigure si ma cam tenteaza.

      (Citează)

    • Daca ai cont la una din bancile participante intreaba direct la ei, dar ma tem ca nu scapi fara un drum la o sucursala. Cred ca de fapt trebuie sa ai cont la brokerul asociat bancii (ex BT asset management).
      Alternativa e sa faci cont pe Tradeville, sunt disponibile si acolo, si se poate face totul 100% online. Nu stiu exact cum faci dovada ca esti donator.

        (Citează)

  4. CP: @nwradu: cum te împaci cu gândul ca pe etoro, nu ești proprietarul acțiunilor la care ai făcut investiții? Bănuiesc ca și cripto tot prin etoro ai luat. Practic acțiunile sunt ale lor, tu mergi pe buna-credinta a lor ca iti vor da ție profitul din vânzarea lor, atunci când le vând.

    Ce platforma recomanzi pentru un incepator in domeniu, sa fie in primul rand sigura, dar si usor de folosit?

      (Citează)

    • XTB. Este o platformă superok. Nu e ieftin. Dar, spre deosebire de alții, tu ești proprietarul acțiunilor. Caută pe YouTube ve și cum se face.

        (Citează)

    • Sol: Ce platforma recomanzi pentru un incepator in domeniu, sa fie in primul rand sigura, dar si usor de folosit?

      Cauta un broker autorizat si supravegheat de ASF in Romania. Lista o gasesti pe BVB. Probabil o sa sara multi in cap cu ASF-ul, ca ce incredere ai putea sa ai, insa punctual: 1) din experienta mea personala cu ASF-ul, in ce probleme am avut, am fost rezolvat rapid si corect; 2) nu mai puneti botul la toate fumigenele politice despre cat de prost a gestionat ASF-ul niste probleme, mai ales cu asiguratorii. Documentati-va temeinic si vedeti ce si cum a gresit.

      Revenind; pentru actiuni: broker supravegheat ASF, iar pt cripto, nu am nicio recomandare; eu folosesc intradevar etoro, insa investitia e mica spre foarte mica, pt ca nu cred 100% in cripto. Si nu imi pare rau daca pica in cap.

      Pe mine ma interesa cum se impaca Radu cu gandul ca actiunile de pe etoro, nu sunt pe numele lui :)

        (Citează)

  5. – fondurile alea sunt hotie. comisionul ala intins pe perioada lunga e exponential.
    – timing the market doesn’t work. Speri ca iesi sus si intri jos. De cate ori crezi ca nimeresti pe termen lung?

      (Citează)

  6. Radu, cred ca ar fi corect sa ne spui si cam la ce nivel sunt investiile despre care scrii aici. Poate ai zeci de mii de euro si ar fi cazul sa te luam in serios sau ai sute de euro si mai bine vorbim despre jocuri pe calculator ca tot aia e.

      (Citează)

    • daca de exemplu ar avea 100k euro investiti, l-ai luat mai in serios? ca eu cred ca argumentele pe care le aduce sau nu, analiza fundamentala sau tehnica si alte astfel de lucruri te-ar putea face sa-l iei mai in serios. altfel, e doar un articol de life style. el investeste in niste companii si imparte acest lucru cu noi. fiecare face ce doreste cu informatia asta.

        (Citează)

  7. Absolut. Ar insemna ca e convins de ceea ce scrie si merita toata atentia mea. Si la 50k l-as crede. Sub pragul asta nu prea cumpara chestii pe care aș da bani :)))

      (Citează)

    • Nu cred ca e vorba de convingerea lui, ca el poate e convins de ceea ce spune. Asta nu face însă cele spuse sa fie și corecte. Cel mai bine încearca tu sa te informezi și sa decizi in consecință.
      Un exemplu. Spune mai sus de vânzări record și ca se așteaptă la rezultate financiare foarte bune pt Tesla. Scăpa din vedere însă că aceste vânzări s-au obținut prin scăderea prețului. Ce înseamnă asta? Ma îndoiesc ca Musk a reușit sa scadă costul de producție de la un trimestru la altul. Deci atunci logic ca au scăzut prețul din marginea de profit, cu alte cuvinte profit mai mic per unit.
      Nu spun ca logica mea e corecta, totuși astăzi piața a reacționat negativ după aflarea rezultatelor.
      Deci, do your own homework si decide in consecință.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus