►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 25 iulie 2023
Aplicația Tpark pentru plata parcării funcționează în Sectorul 4 din București »
25 Jul 2023 ·
GÂNDURI ·
Boston Consulting Group a spus următoarele: 36.500 de români au active financiare cu o valoare cuprinsă între 250.000 şi 1 milion de dolari, iar circa 10.200 de români dețin active financiare între 1 și 20 mil. dolari, 400 de români dețin între 20 și 100 mil. dolari, iar 100 de români au o avere financiară extrem de ridicată, de peste 100 mil. dolari.
10.700 de milionari în dolari. Observați că mai sus se folosește însă termenul active financiare. Articolul din ZF de unde am citat nu dă nici o explicație sau lămurire suplimentară despre ce-a vrut să spună autorul (de ce ar face asta? treaba lor este copy-paste-ul, nu explicarea informației, nu?). La final se spune:
În scopul cercetării efectuate, care include România, BCG a folosit date bazate pe sistemul global de conturi naţionale (SNA), obţinute de la băncile centrale şi băncile comerciale
Deci este vorba și de bani în bancă? Sau doar de alte instrumente financiare ce sunt uzual denumite “active financiare”? Iată ce zice Google Bard despre definiția activelor financiare:
Activele financiare sunt investiții care oferă un venit sau o creștere a capitalului. Ele pot fi împrumutate, vândute sau tranzacționate pe piața bursieră. Activele financiare pot fi deținute de persoane fizice, companii sau guverne.
Există multe tipuri diferite de active financiare, inclusiv:
- Acțiuni: Acțiunile sunt o parte a proprietății unei companii. Când cumperi o acțiune, devii un acționar al companiei și ai dreptul de a primi o parte din profiturile acesteia.
- Obligațiuni: Obligațiunile sunt împrumuturi pe termen lung pe care le acordați unei companii sau unui guvern. În schimbul împrumutului, compania sau guvernul îți va plăti dobânzi periodice și îți va rambursa împrumutul la scadență.
- Fonduri mutuale: Fondurile mutuale sunt un grup de investiții care este deținut de mulți investitori individuali. Fondul mutual este gestionat de un administrator de fonduri care investește banii investitorilor într-o varietate de active financiare.
- Opțiuni: O opțiune este un contract care vă oferă dreptul de a cumpăra sau de a vinde un activ la un anumit preț într-o anumită zi.
- Derivate: Derivatele sunt un tip de instrument financiar care își derivă valoarea din alte active. De exemplu, un contract futures este un derivat care își derivă valoarea din prețul unui anumit activ la o anumită dată în viitor.
Așa că, pe baza formulării din articol, vorbim de 10.700 de români care sunt milionari în dolari doar din acțiunile la bursă deținute sau din fondurile de investiții în care au pus bani sau din alte forme de active.
Câți români au însă și sume mari de cash în bancă? Nu știu. Câți au banii la saltea? Câți au banii în imobiliare sau măcar în propria locuință valoroasă?
Dacă s-ar face socoteala după averea fizică, nu după active financiare, ar ieși mult mai mulți milionari. Gândiți-vă că sunt sute, poate chiar mii de vile în centrul orașului sau în cartiere rezidențiale scumpe și care valorează între 500.000 și 800.000 de euro, să zicem. Adăugați și o mașină și niște bani în bancă și iese “meleonul”.
Prin urmare, articolul nu ne spune date prea precise, ci doar că minim 10.700 de români sunt milionari în dolari. Aceștia în particular sunt milionari din investiții de diverse tipuri.
Este mult, este puțin? Voi ce ziceți? Dar despre cei 36.500 cu active între 250k și 1 milion?
« Știrile zilei despre tehnologie – 25 iulie 2023
Aplicația Tpark pentru plata parcării funcționează în Sectorul 4 din București »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
25/07/2023 la 12:13 PM
Daca ai casa si masina de un milion si nu mai ai inca un milion in active esti ori inconstient ori bugetar.
Sorin(Citează)
25/07/2023 la 6:02 PM
Am case si masini(ieftine dar pe care ma pot baza ca ma duc din A in B destul de repede indiferent unde sunt A si B) de peste un milion si nu am inca un milion in active si nici bugetar nu sunt. Cumpar alte case imediat cum mai strang niste banuti. Sunt salariat la o corporatie(nu vreau sa renunt inca la ce imi place desi nu produce la fel de multi bani) si detin 2 firme cu un numar mic de angajati. Nu am nici un ban in burse/actiuni/cripto si nu o sa am in viitorul apropiat. Am sume limitate in depozite bancare care m-ar ajuta sa scot din impas una din societati la nevoie.
Dan(Citează)
25/07/2023 la 12:59 PM
se stie: toti care comenteaza pe aici au minim 1 milion de euro/dolari si dimensiunea organului de 25 cm….cand e frig afara
speedy.gonzales(Citează)
25/07/2023 la 1:01 PM
Când vine vorba de locuință se poate sa fie casa părinților lăsată moștenire: casa in centru ajunge rapid la banii aia mai ales daca are câțiva m2 de verdeață.
CristiX(Citează)
25/07/2023 la 3:44 PM
Aveti dreptate, domnu Oprisan, ni se intampla tuturor.
Sorin(Citează)
25/07/2023 la 4:21 PM
Nu m-am putut abtine:
https://youtu.be/7Q0WmccyAic
Dan.S(Citează)
26/07/2023 la 12:40 AM
Tu in care categorie esti? :-)
Glumesc, e retorica – nu sunt naiv.
miluch(Citează)