un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Vision Pro este primul produs Apple vândut pe ideea de singurătate (iar bateria nu pare detașabilă)

12 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Am tot citit și privit opinii de la oameni care au fost la demo-ul Apple al căștii Vision Pro, oameni care au folosit-o vreo 30 de minute. Impresiilor lor sunt foarte bune, dar am descoperit și un design tipic Apple, în sensul rău, acolo.

În mod normal n-ar trebui să mai scriu despre Vision Pro. Nici nu știm dacă se va lansa în România în 2024, costă 3.500 de dolari în State, este momentan un produs care nu contează aici.

Problema este că această cască este as good as it gets în VR. Dacă VR-ul nu prinde acum, cu un model excelent de cască și tot sistemul Apple de aplicații în spate, nu va prinde niciodată.

Cam asta a fost impresia generală. Casca este excelentă. Ecrane excelente, senzori care funcționează perfect. Lag aproape imperceptibil la passthrough video, adică atunci când casca folosește camerele ei video pentru a-ți afișa înăuntru împrejurimile cu informații suprapuse. MKBHD spunea la podcast că puteai să joci ping-pong cu ea pe cap, atât de mic era lagul.

Totul a funcționat foarte bine. Felul în care se deschid ferestrele și în care le poți da pin pe obiecte, trackingul poziției tale în cameră, felul în care îți recunoaște gesturile și precizia extremă cu care recunoaște exact pixelii de pe ecran la care te uiți în acel moment. Toți au apreciat asta. Sună a Apple, de fapt. În general nu am văzut impresii proaste sau mediocre, ci mai degrabă tonul tuturor este unul de entuziasm.

Asta s-ar putea să conteze mult. Se creează hype înainte de lansare, iar până atunci vor fi și multe aplicații gândite pentru VR. Cine dă 3500 de dolari pe o cască este clar că are bani și de aplicații pentru ea, câtă vreme sunt mișto, deci cred că dezvoltatorii de toate tipurile își vor încerca norocul și pe VisionOS.

De asta nici nu au rost comparațiile de genul “de banii aceia iei 7 căști Quest”. Alte căști nu pot concura de fapt cu sistemul Apple pe care Vision Pro îl aduce în pachet, cu interconectivitatea cu laptopuri și telefoane Apple, cu aplicațiile din AppStore.

 

Mi-a plăcut și ce-a zis Zuckerberg despre Vision Pro. Într-un dialog cu angajații Meta, Zuckerberg a spus că Apple nu a inventat ceva nou, nu a venit cu un element inovativ, unul pe care Meta să nu-l fi încercat sau gândit deja.

Sigur, asta nu înseamnă că Apple nu a implementat mai bine elementele care sunt la dispoziția și altor companii. În fond, toate mașinile au 4 roți și un volan și cam aceleași principii, dar diferențe între ele tot sunt foarte multe, uneori inclusiv din fine tuning precum cât de bine este reglată direcția sau cât de bine răspunde motorul cerințelor tale de putere. De asta sunt mașini și mașini.

Apoi a zis Zuckerberg ceea ce mi-a plăcut mie de fapt. A spus că propriile lor căști marca Quest sunt despre “people interacting in new ways and feeling closer” și despre “being active and doing things”. “By contrast, every demo that they showed was a person sitting on a couch by themself. I mean, that could be the vision of the future of computing, but like, it’s not the one that I want.”

Am observat și eu asta în timpul prezentării Apple, când mă plictisisem de oameni care stăteau singuri cu o cască pe cap în casele lor mari și luxoase. Reclamele Apple sunt de obicei despre socializare și oameni activi. Cred că este primul produs pe care cei de la Apple îl vând pe ideea de singurătate. “Te închizi în universul tău, dai din rotiță și elimini la maxim mediul înconjurător și faci ce vrei tu. Iar dacă te deranjează cineva, îi arăți creepy eyes pe cască și fuge”.

Am fost dezamăgit să aflu că bateria căștii nu este demontabilă. Sau nu pare demontabilă, din primele interacțiuni. Chiar credeam că este o baterie oarecare pe USB-C.

Autonomia este de 2 ore. Cablul de legătură între cască și baterie “intră” în baterie. Are un soi de capac acolo, dar asta nu înseamnă că poate fi și scos cumva pentru swapping ușor de baterie, ci poate doar în caz de nevoi de service.

Bateria în sine are un conector USB-C în care se înfige alimentatorul de priză. Bateria devine astfel mijlocul lanțului de alimentare. Din astfel de motive nu cred că va putea fi înlocuită cu o baterie oarecare, ci trebuie să le cumperi pe ale Apple, cu tot cu cabluri înfipte în ea.

Îmi place ideea unei baterii care nu este integrată în cască pentru a nu o îngreuna suplimentar. Este însă tipic Apple să o blocheze cumva ca să depinzi doar de ei. Să fim însă optimiști. Poate este doar vreun soi de conector USB-C adânc, ca să nu smulgi din greșeală cablul din bateriei când o ai pe cap.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Nu stiu, dar mi se pare ca device-ul Apple pentru Realitate Augmentata incurajeaza mai mult interactiunea dintre oameni decat ideea Meta pentru Realitate Virtuala.

    Da, iti pui casta pe ochi si poti sa te uiti singur la un film. Dar in acelasi timp, daca vrei, poti sa vezi si sa interactionezi si cu persoanele din jurul tau (sau poti sa supraveghezi copii sa te asiguri ca inca dorm de exemplu).

    In schimb, viziunea lui Zuckerberg era sa te izolezi total intr-o alta lume si sa interactionezi prin intermediul unui avatar. Adica sa dispara total interactiunea cu mediul inconjurator.

      (Citează)

  2. Ma atrage mai mult pt ideea de a vedea filme pe un ecran imens. Momentan e dificil sa instalez un proiector/ecran in locuinta.
    Nu sunt sigur insa daca pot folosi in acelasi timp si sistemul de sunet surround pe care il am deja si care sa se sincronizeze cu imaginile din casca.

      (Citează)

  3. Aruncă aici o privire și o să vezi câtă dreptate are: https://youtu.be/M2LWcHIyNWQ

    O să fie o piață de trilioane și Apple o v-a controla. Și-au făcut temele extrem de bine.

      (Citează)

    • “Aruncă aici o privire și o să vezi câtă dreptate are”

      Pai video-ul ala e o reclama Apple de la cap la coada. Normal ca are dreptate ;)

      O să fie o piață de trilioane = Apple va trebui sa vanda undeva intre 500 de milioane si un miliard de astfel de chestii in viitorul apropiat.

        (Citează)

  4. “Problema este că această cască este as good as it gets în VR. Dacă VR-ul nu prinde acum, cu un model excelent de cască și tot sistemul Apple de aplicații în spate, nu va prinde niciodată.”

    NU este o “casca” VR!
    ESTE o “casca” AR!
    VR != AR

    Exact asta este inovatia si lucru fain la Apple. Facebook de exemplu are ceva asemanator dar este doar VR.

      (Citează)

    • Dan:
      “Problema este că această cască este as good as it gets în VR. Dacă VR-ul nu prinde acum, cu un model excelent de cască și tot sistemul Apple de aplicații în spate, nu va prinde niciodată.”

      NU este o “casca” VR!
      ESTE o “casca” AR!
      VR != AR

      Exact asta este inovatia si lucru fain la Apple. Facebook de exemplu are ceva asemanator dar este doar VR.

      Microsoft au fost pionieri in domeniul asta cu al lor HoloLens. A ramas tot un domeniu de nisa care nu a atras interes din partea consumatorilor uzuali.
      Au incercat sa vanda tehnologia inclusiv armatei, dar s-a dovedit a nu fi suficient de buna.

        (Citează)

    • @Sol: nu ești pioner dacă ai un produs care nu are tehnologia pregătită. Apple a lucrat de peste un deceniu la Vision Pro și au lansat tehnologia când produsul lor a fost pregătit din toate punctele de vedere.

        (Citează)

    • @Sol, cand s-a lansat primul iPhone existau deja telefoane cu touch screen, deci Apple nu au fost primii care au facut asta.
      Doar ca ei au luat un produs de nisa (PDA-uri care functionau pe baza de Windows CE) si l-au transformat intr-un produs usor de utilizat pentru consumatorii uzuali. Daca aceste casti de AR se ridica la nivelul prezentarii, s-ar putea ca si aici Apple sa fie game changer.

        (Citează)

    • Hololens e un concept diferit, cu o solutie mai greu de implementat. Casca asta poate fura piata hololens si eventual ar putea construi un inceput de piata in randul consumatorilor, dar e prea scumpa pentru mai mult de atat. Probabil producatorii Android vor veni cu ceva mai ieftin si suficient de bun, plus mai usor de customizat.

      Realitatea e ca ARl e viitorul si Apple a facut primul pas real in directia aia. O fi o solutie de compromis (cum a fost si notch-ul), dar asta e.

        (Citează)

    • Pretul ala mare nu este din cauza Hardware. Pretul este din cauza efortului depus de software. Apple munceste de ani de zile la AR kit(https://developer.apple.com/augmented-reality/). Apple ne-a obisnuit sa livreze cel mai bun sistem de operare pe hardware nu la fel de performant ca si competitia…Odata ce isi amortizeaza investitia, cred ca pretul va mai scadea putin, dar insignifiant….

        (Citează)

  5. iar bateria nu pare detașabilă

    Ca sa nu cumva sa te paraseasca si aia si sa fii iar singur.

      (Citează)

  6. Și eu sunt 100% convins că în ciuda prețului, care sigur va mai scădea, mi se pare cea mai bună implementare de până acum.

    Și accentul pe AR nu pe VR mi se pare cea mai bună chestie. Oricât ar vrea Zuck să forțeze nota, pentru full VR nu suntem gata. Am avea nevoie de o grafică extrem de bună, probabil AI augmented și abia atunci mai putem discuta.

    Deja ce face nvidia de 1-2 generații cu ray tracing și alte cele pentru realism ajută, dar mai este până va fi cu adevărat fotorealist la 120 fps cu un delay imperceptibil.

    Așa, cu AR, e mai ușor de acceptat oarecum tranziția.

      (Citează)

  7. e deja al treilea articol in care incerci sa arati cam cat de prost e acest produs. e aproape amuzant si chiar sunt curios ce directie o sa aiba piata acestui produs.

      (Citează)

  8. M-am trezit si eu tarziu cu articolul asta, dar sper sa imi citeasca Radu comentariul, pt ca am o intrebare: si anume, uite, eu am Oculus Quest (de mult, de cand era ieftin). Nu am in plan sa imi iau minunea asta Apple, dar uite, si in articol zice ca se poate juca ping pong irl avand chestia respectiva pe cap. Cu Oculus NICI GAND de asa ceva, e chiar amuzanta ideea.

    Apple a pus o gramada de efort in interactiunea cu oamenii din jur cand porti casca aia, cel mai evident fiind insusi felul in care arata, cu ecranul ala a.i. aia din jur sa te “vada” (nu e doar atat, dar nu stau acum sa mai caut, Radu care cica a citit/vazut o gramada de opinii probabil stie si el). Oculus Quest nu are nimic din toate astea.

    Pai si in contextul asta, bucata asta nu are absolut nici un sens:

    “Apoi a zis Zuckerberg ceea ce mi-a plăcut mie de fapt. A spus că propriile lor căști marca Quest sunt despre “people interacting in new ways and feeling closer” și despre “being active and doing things”.

    Bine, are sens ca a zis Zuckerberg ca produsul lui e mai bun. Dar noi luam de bun ce zice bazat pe ce? Ca mie imi da cu virgula tare de tot.
    (ca idee, si eu mi-am luat Questu’ ca sa fiu “more active & do things”, si da, a mers, o vreme am facut o gramada de “sport” asa. Dar ce anume ne face asa siguri ca doar Questu’ face asta, si jucaria de la Apple nu poate avea nimic fitness/sport-related?)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus