►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
12 Jun 2023 ·
GÂNDURI ·
Continui seria 3 lucruri învățate cu alte informații noi și mișto pe care le-am aflat în ultima vreme.
Știți cum uneori doar o mică bucată din Lună este iluminată de Soare, ceea ce noi numim semilună (cam un sfert de lună iluminată) sau primul pătrat (jumătate iluminată), dar chiar și așa poți vedea conturul restului Lunii și chiar și mici detalii din acea zonă întunecată?
Zona aceea întunecată nu ar trebui să fie vizibilă. Este în beznă totală. Soarele iluminează Luna din lateral, în perspectiva noastră, iar cum Luna este sferică, lumina soarelui nu are cum să ajungă dincolo de “orizont”. Și totuși, zona aceea este deseori vizibilă.
Cosmologia este fascinantă. Pământul este de 16 ori mai mare pe cerul Lunii decât este Luna ce cerul nostru. Na, suntem o planetă mare pe lângă Lună. Și nu doar că este mult mai mare, Pământul este și mai luminos pentru că avem nori și atmosferă care reflectă mult mai puternic lumina Soarelui înapoi spre cosmos decât o face praful de pe Lună.
Cât de multă lumină reflectă un corp se numește albedo, apropo. Este un coeficient între 0 și 1 care spune cât la sută din radiația solară este reflectată înapoi. 0 înseamnă nimic, 1 înseamnă 100%. Wikipedia spune că asfaltul proaspăt turnat are 4%, dar asfaltul deja tocit are 12% și știați deja asta, că devine mai lucios. Zăpada are 0,8, reflectă înapoi 80% din lumină.
Pământul are în medie 0,3, pe când Luna are 0,1. Așa că Pământul nu doar că este de 16 ori mai mare pe cer pentru cineva care-l privește de pe Lună, dar fiecare punct al său este și de 3 ori mai luminos decât Luna privită de pe Pământ. 3 x 16 = 48 de ori. Pământul este de 48 de ori mai luminos pe cerul Lunii decât Luna pe cerul nostru.
Sper că n-ati adormit. Faptul că Pământul este de 48 de ori mai luminos este motivul pentru care zonele iluminate de Soare de pe Lună sunt vizibile. Soarele iluminează Pământul, 30% din acea lumină se duce înapoi în cosmos, inclusiv pe Lună, și iluminează partea ei din beznă. Iar de acolo se întoarce spre ochii noștri și vedem acea penumbră a Lunii.
A zis-o DeGrasse Tyson aici, dacă vreți o sursă.
Asta este o fotografie reală făcută de o sondă spațială care a surprins Luna și Pământul în aceeași fotografie.
Franz Kafka este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului 20. Și totuși, și-a distrus 90% din romanele scrise pentru că i se părea că nu au valoare. A murit la 40 de ani de tuberculoză.
Nu știam nimic despre Kafka, dar bănuiam că a avut o viață măcar normală, la cât de celebru este. Am aflat mai multe recent, când am fost la Praga, oraș unde Kafka s-a născut și a lucrat, iar povestea vieții sale este una tragică.
Pe scurt, s-a născut într-o familie din clasa de mijloc din Praga și a studiat pentru a deveni avocat. A scris o mulțime de opere literare, dar Wikipedia zice că 90% au fost distruse apoi de el pentru că nu i se păreau bune, iar din celelalte 10% majoritatea sunt pierdute. Kafka a lăsat instrucțiuni în testamentul sau ca și cele rămase scrise să fie distruse, dar executorul testamentului a refuzat să facă asta și le-a publicat. Au devenit cunoscute în întreaga lume, iar termenul kafkaian este acum în dicționar, însemnând lumi sau situații absurde precum din cărțile cehului.
Public Domain, Link
Kafka nu s-a adaptat niciodată la viața socială a orașului. Nu putea păstra o relație de durată cu o femeie. Frecvența bordeluri pentru a-și satisface diversele plăceri. La 34 de ani a fost diagnosticat cu tuberculoză, iar apoi a trăit mai mult prin sanatorii. A murit la 40 de ani, în 1924, în obscuritate.
Procesul este considerată a doua cea mai importantă carte în limba germană a ultimului secol. Castelul a noua. Metamorfoza una dintre cele mai bune nuvele.
Acidul butiric este un compus cu gust acrișor, pentru mulți neplăcut. Apare natural în lapte fermentat, unt stricat și… ehm… vomă. Și este o componentă din ciocolata americană.
În SUA, Hershey’s a fost primul mare producător american de ciocolată, un business început pe la 1900. Compania folosea lapte proaspăt de vacă, dar frigidere nu existau pe atunci, așa că de multe ori laptele respectiv era ușor fermentat când intra în compoziția ciocolatei. Asta a dat ciocolatei un gust distinct acrișor.
Ulterior, când au apărut frigiderele și lanțuri de aprovizionare la rece, consumatorii americani erau atât de obișnuiți cu gustul anterior al ciocolatei încât compania a adăugat direct acid butiric în ciocolată pentru a-i menține gustul original. Iar apoi alți concurenți de-ai Hershey’s au făcut același lucru pentru că altfel nu le cumpăra nimeni produsele.
Acum, eu am mâncat ciocolată americană la viața mea, am mâncat Hershey’s și Reese cumpărată chiar din SUA. Mi s-a părut mereu că are un alt gust față de ciocolata noastră de acasă, dar nu musai unul scârbos sau acrișor. Doar un pic diferit. Ar putea fi din cauză că ciocolata lor are mai puțină cacao și mai mult zahăr (sau sirop de porumb?) decât cea europeană, zic alte surse.
Matilda, de exemplu, nu a observat nici o diferență sau, dacă a observat, nu a fost una neplăcută. Ea chiar este fan Hershey’s sau Reese’s și restul.
Asta cu acidul butiric n-a fost niciodată confirmată oficial, apropo. Companiile țin secretă rețeta ciocolatei lor, așa că diversele analize de laborator nu pot decât să bănuiască ce se întâmplă acolo.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
12/06/2023 la 7:49 AM
Se pricep americanii la facut ciocolata cum se pricep rusii la facut masini.
Andrei(Citează)
12/06/2023 la 9:25 AM
Legat de pct 1 si ce mai apare prin US, se pare ca am ignorat cam mult mesajele din spatiu cu “stingeti ba lumina ca vrem sa dormim” si acu’ vin ei sa ne stinga lumina.
Boris(Citează)
12/06/2023 la 10:09 AM
Ciocolata americană (și cea britanică) e oribilă. Nu știu exact ce îi fac, dar nu prea are gust de ciocolată.
Em(Citează)
12/06/2023 la 11:04 AM
Mie mi se pare buna ciocolata Cadbury, oricum mult peste orice ciocolatat romaneasca.
Andrei G(Citează)
12/06/2023 la 10:13 AM
Uite și al patrulea lucru nou (sau măcar pentru unii): Vangelis are un album, „Albedo 0.39” , cu tematică astronomică, scos în 1976. Cele mai cunoscute piese de pe el sînt Alpha și Pulstar (cred că le cunoaște toată lumea, sînt perfecte pentru coloane sonore, generice etc.). Piesa de titlu înșiră mai multe mărimi fizice ale Pămîntului, ca un soi de autograf, de prezentare a planetei noastre, și încheie cu albedo-ul, repetat. Io aveam caseta pirat, în anii 90, a fost o muncă să aflu ce e aia albedo, am găsit definiția printr-un dicționar Webster parcă. Și fără să înțeleg prea bine despre ce e vorba. Dar mi-a plăcut ideea piesei, mi s-a părut ingenioasă, descrierea planetei prin principalele mărimi astrofizice.
Iar pe piesa Mare Tranquillitatis a mixat niște întregistrări din misiunile Apollo.
Interesant e că albedo Pămîntului a scăzut în ultimii 40 de ani de la 0,39 la 0,3 (valoarea medie). Sau s-or mai fi rafinat metodele de calcul.
Emil Ion(Citează)
12/06/2023 la 10:28 AM
“…este motivul pentru care zonele iluminate de Soare de pe Lună sunt vizibile.” Zonele NEiluminate. :)
Ca idee, faza lunii (vazuta de pe pamant) din poza cu luna si pamantul este de prim patrar, aproape de “crai nou”, cand doar o bucatica de luna se vede de pe pamant. Fazele pamantului si lunii sunt opuse una celeilalte. Asa ca, de pe luna, pamantul e aproape plin, cum se vede si in poza. De aia cand luna e subtire, zona neiluminata de soare a lunii e mult mai vizibila ca e pamant aproape plin pe cer. Dupa aceea zona iluminata a lunii creste, iar pamantul scade, deci zona intunecata de luna e mai putin luminata de pamant, si deci mai greu vizibila.
grigo(Citează)
12/06/2023 la 11:03 AM
Foarte faine toate trei chestiile .
Gustul, aroma, ciocolatei sunt diferite de la o marca la alta, cum am mancat doar o data o Hershey nu stiam ca ciocolata americana e in general mai departata de restul. Oricum nu am mai cumparat a doua oara asa ca…
S(Citează)
13/06/2023 la 2:17 AM
acidul butiric e produs de lapte printr-un process numit “lipolysis”.
Ghirardelli e mult peste Hershey’s,Mars, Reese’s. Apoi este TAZA cu inspiratie mexicana, care e ciocolata fara lapte dar au cu ardei iute, scortisoara, cacao, sare,…..apoi daca vrei ceva mai special incearca Chocolove care are minim 50% cacao.
Apoi daca vrei mai exotic Chuao Chocolatier, Rawkin Raw.
Apoi daca vrei sa fii pe norisor bagi Kiva.
Apoi nici de mondelez nu mie rusine ce a facut cu Milka.
wd(Citează)
13/06/2023 la 2:17 AM
acidul butiric e produs de lapte printr-un process numit “lipolysis”.
Ghirardelli e mult peste Hershey’s,Mars, Reese’s. Apoi este TAZA cu inspiratie mexicana, care e ciocolata fara lapte dar au cu ardei iute, scortisoara, cacao, sare,…..apoi daca vrei ceva mai special incearca Chocolove care are minim 50% cacao.
Apoi daca vrei mai exotic Chuao Chocolatier, Rawkin Raw.
Apoi daca vrei sa fii pe norisor bagi Kiva.
Apoi nici de mondelez nu mie rusine ce a facut cu Milka.
wd(Citează)
15/06/2023 la 1:55 PM
Super tare. Stiri Ok.
Vreau mai multe de acest gen.
Om bun(Citează)