►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am folosit un pic noul Realme 11 Pro+, un telefon mid-range cu câteva specificații de top, precum baterie de 5.000 mAh cu încărcare la 100W și în general hardware care îl plasează în partea superioară a gamei. Este un smartphone bun și, în stilul Realme, vine și cu un design inedit pe spate.
Două variante au intrat de fapt pe piață, Realme 11 Pro și Pro+. Specificațiile sunt foarte asemănătoare, au aceleași dimensiuni, aceeași baterie, același chipset. Diferențele sunt în principal la camerele foto. 11 Pro are o singură cameră de 100 megapixeli, pe când 11 Pro+ are două camere pe spate, cea principală de 200 megapixeli și una ultrawide de 8 megapixeli, plus cameră selfie mai bună. Încărcarea urcă de asemenea de la 67W la 100W. 11 Pro+ este disponibil și cu spațiu de stocare mai mult, dacă se dorește.
Per total, însă, dacă nu vă interesează în special camera foto și doar vreți un telefon care să facă din când în când “poze”, modelul Realme 11 Pro își va face bine treaba. Problema celor două telefoane este, mai degrabă, faptul că și concurență lor are o oferă foarte bună în acest segment de preț.
Specificații Realme 11 Pro+: ecran de 6,7 inci la 120 Hz, 1080p, maxim 950 nits luminozitate. Chipsetul este un Mediatek 7050 împerecheat cu 8 GB sau 12 GB RAM și 256/512/1024 stocare internă. Bateria este de 5.000 mAh și se încarcă la 100 wați. Camera principală are 200 megapixeli f/1,7 stabilizată optic, iar cea ultrawide are 8 megapixeli; camera frontală are 32 megapixeli. Telefonul include și difuzoare stereo, USB-C 2.0, senzor de amprentă sub ecran și desigur Android 13 cu interfața Realme deasupra. Primiți încărcătorul și o husă siliconică în pachet.
Preț: Realme 11 Pro 8+256 GB costă 1.800 de lei la lansare. Varianta testată de mine, Realme 11 Pro+ de 12+512 GB, costă 2.200 lei.
Spuneam că mi-a plăcut design-ul. Ecranul are bezel-uri foarte mici pentru un telefon mid-range, aproape invizibile pe lateral pentru că ecranul este rotunjit; pare un flagship la acest aspect.
Partea din spate este din piele artificială și oferă un grip foarte bun. Este albă, ceea ce s-ar putea să nu reziste bine pe termen lung, iar ca design mi se pare că seamănă cu un fermoar pe partea din spate, dar fără agățătoare de care să tragi. Oricum, interesant ca aspect și se potrivește și cu auriul de pe laterale. Camerele foto de pe spate sunt amplasate central într-un cerc mare, completând un design simetric.
Senzorul de amprentă este integrat în ecran (cam prea jos) și funcționează foarte bine, este rapid și nu dă erori. De remarcat că Realme nu spune nimic despre sticla ecranului și nu e clar dacă este sau cât de rezistentă este la zgârieturi.
Mai sunt alte aspecte la design care puteau fi îmbunătățite. Telefonul nu are nici un rating IP oficial, iar lateralele sunt de fapt din plastic, deși n-ai crede asta la un prim contact. Telefonul arată bine și pare premium, chiar dacă dpdv materiale și certificare IP nu stă chiar așa.
Ecranul mi-a plăcut. Este suficient de luminos pentru un mid-range, are culori plăcute, refresh la maxim 120 Hz și touch la 360 Hz. Display-ul în sine este un AMOLED de 10 biți ce poate afișa un miliard de culori. Refresh-ul sare între 120 și 60 Hz, fără trepte intermediare, nefiind un LTPO.
Chipsetul este un Mediatek 7050 octa-core în 6 nm, care de fapt este o versiune ușor îmbunătățită a lui Dimensity 1080 din trecut. Vine împerecheat cu 8 sau 12 GB RAM LPDDR4X și stocare de 256 GB, 512 GB sau chiar 1 TB. Rezultatele în benchmarks sunt următoarele:
Asta îl face mai lent decât un Samsung A54, unde Exynos 1380 scoate rezultate mai bune.
Pe spate, deși modulul foto este foarte mare în diametru, avem o cameră principală de 200 megapixeli f/1,7 cu OIS, una ultrawide de 8 megapixeli și una macro pe care nu o mai menționez. Fotografiile obținute sunt decente pentru un mid-range și probabil vor satisface majoritatea oamenilor. Culorile sunt bine echilibrate, doar verdele fiind foarte ușor suprasaturat, iar HDR-ul vrea să facă orice cer bleu ca în povești. Imaginile finale sunt un pic soft, dar în principiu am fost mulțumit, având în vedere clasa telefonului. Focalizarea este rapidă și precisă, experiență de fotografiere este bună.
Și pe seară au fost bune rezultatele. Algoritmul camerei elimină poate cu prea mult spor zgomotul din imagine și elimină deci și unele texturi fine atunci când curăță imaginea. Pentru un mid-range, însă, este acceptabil.
Am apreciat mai mult bateria de 5.000 mAh cu încărcare foarte rapidă. Încărcătorul din cutie încarcă telefonul complet în vreo 27 de minute. Este un punct forte.
Trecând la software, telefonul are un hardware capabil să învârtă orice aplicație cu succes, fără a părea lent. Are însă și foarte mult bloatware preinstalat, vreo 6 jocuri, vreo 6 programe gen Amazon sau Booking sau Joom, plus câteva programe Google pe care nu toți le folosesc (Google One sau Files). Multe programe sunt dublate, ai Files de la Google și o aplicație My Files de la Realme.
Majoritatea pot fi dezinstalate, inclusiv toate jocurile. Unele aplicații nu pot fi dezinstalate. De exemplu, poți dezinstala Google Drive, dar nu Lens. Nu poți elimina nici Files și nici My Files.
Concluzia mea ar fi că telefonul este un mid-range bunicel, dar trebuie să-i mai scadă prețul. În acest moment, Realme 11 Pro și 11 Pro+ costă cât Samsung A54 cu stocare comparabilă, poate chiar mai mult. Samsung A54 are rating IP67, chipset mai rapid, cameră foto mai bună noapte, bloatware aproape inexistent și 4 ani de update-uri de Android. Motorola Edge 30 este o altă afacere bună. Dacă Realme mai scade câteva sute de lei din modelele 11 Pro și 11 Pro+, cum probabil sigur se va întâmpla în viitor, vor deveni afaceri mai bune.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
28/06/2023 la 3:18 PM
Ce telefon sa cumpar pentru o persoana mai in varsta, in limita a 1300 de lei?
Gabriel(Citează)