un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Orange Digital Center este un centru nou de cursuri de specializare sau reconversie profesională deschis tuturor doritorilor

28 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Fundația Orange a deschis chiar aici lângă mine pe la Timpuri noi un centru numit Orange Digital Center și am fost și eu să-l văd. Ce se face acolo? Cursuri pentru a învăța meserii noi, cursuri de reconversie profesională, cursuri de competențe digitale. Este un hub pentru educație în principal în domenii digitale.

Spun în principal digitale pentru că probabil știți statistica aceea care spune că românii sunt pe ultimul loc în UE și mult sub media europeană în privința competențelor digitale. Sunt foarte mulți români care nu se descurcă să trimită un email, să folosească platformele digitale ale primăriilor și altor instituții, un internet banking, noțiuni de bază de securitate cibernetică șamd. Așa că un centru de educație în plus nu strică niciodată.

Și centrul Orange Digital Center nu este abia deschis și lansat cu optimism, ci funcționează deja de o vreme și aproximativ o mie de oameni sunt deja înscriși acolo la cursuri sau le-au absolvit deja. Mai este capacitate suficientă pentru doritori, s-a zis de peste 2000 de cursanți care pot veni acolo.

Am spus în principal digitale și pentru că nu toate cursurile au legătură cu asta. Sunt 28 de programe educaționale, toate gratuite, cu lungimi diferite și pentru diverse niveluri de educație. Printre ele, de exemplu, design botanic unde înveți să faci pereți din aceia verzi de plante, cum sunt la modă acum prin companii, spații publice și inclusiv prin case. Sau confecții metalice.

Orange Digital Center este deschis în cadrul NOD Makerspace. Orange a închiriat acolo mai multe săli, unele pentru cursuri digitale (erau dotate cu laptopuri, imprimante, inclusiv 3D), altele pentru cursuri precum cel de mai sus, că NOD Markerspace are și tot felul de ateliere de producție bine dotate cu mașinării. Sunt acolo și spații de luat masa, iar restul spațiului NOD este oricum închiriat de diverse mici companii sau startup-uri; unele fac programare, dar am văzut și puncte de lucru unde se produceau scaune ergonomice de birou și un atelier de olărit unde părea că se produce veselă “unicat” cum găsiți prin diverse cafenele sau restaurante. Altfel spus, acolo nu doar înveți ceva în spațiile Orange, dar poate te poți lipi și de altă firmă cu care să colaborezi.

Cursurile sunt deschise tuturor. Au fost prezentate câteva exemple de reconversie profesională. De exemplu, un domn avea 35 de ani, terminase liceul de mecanică auto, lucra de 15 ani ca livrator de pizza și voia mai mult, așa că făcea aici cursurile de web design. Mi s-a părut un exemplu foarte bun și îi urez succes.

O altă doamnă, 40 de ani, avea pregătire de translator, dar în timp și-a deschis un magazin de haine. În pandemie a dat faliment pentru că nu a știut să se adapteze la vânzări online și ecommerce. Acum făcea aici un curs de ecommerce ca să învețe ceva nou.

Ce m-a mirat și întristat un pic a fost statistica de mai jos care arată profilul celor înscriși până acum. 63% au studii universitare! Mă așteptam să fie invers! Este un fenomen foarte amplu în România acesta de a face fie fără justificare reală o facultate, doar pentru că așa “trebuie”, fie de a face una care nu ți se potrivește, una care nu te duce apoi la un job bun.

50% dintre cursanți erau angajați deja, dar voiau o altă meserie sau specializarea în cea curentă. 36% sunt studenți și asta pare că are legătură cu paragraful de mai sus. Ești student, dar chiar în timp ce studiezi un domeniu îți dai seama că nu este de tine și că vrei altceva. Cu astfel de statistici în față, România și Ministerul Educației ar trebui să facă mai multe pentru consilierea elevilor pentru o carieră, poate și să verifice mai mult fabricile de diplome ce nu permit de fapt absolvenților să obțină un job după aceea.

Exemplele de succes de mai sus erau cele mai bune. Mai erau și altele acolo și se potriveau exact cu cele două paragrafe de mai sus. O domnișoară de 21 de ani era studentă la Facultate de Limbi și Literatură Străină, dar acum făcea cursuri de UI/UX Designer.  Altcineva avea 23 de ani și învăța aici pentru a deveni Social Media Specialist. Sunt clar probleme de ambele părți, întâi de liceeni care aleg greșit o facultate, dar și de sistem de educație care nu pregătește oameni pentru meseriile de actualitate.

Dar na, măcar poți face cursuri în locuri precum Orange Digital Center și pe la alte fundații.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Orange trebuie să învețe să își ia angajați de valoare, nu doar tinerei ieftini și foarte ieftini, și DUPĂ aceea să aibă tupeul să vorbească de cursuri de reconversie.
    Practic, acum daca ai un cv bogat și depășești o anumită vârstă, șansele de a te angaja la Orange sunt minime spre zero, pe principiul că vei costa prea mult.

      (Citează)

    • Asa este in multe domenii, se cauta oameni care accepta salarii cat mai mici.

      Din cauza automatizarii (sau datorita automatizarii, depinde din ce punct de vedere privesti) ai nevoie de un nucleu de oameni bun si foarte buni care sa iti configureze echipamentele si sa faca lucrarile importante. In rest sunt suficienti oameni care sa stie sa apese pe 1-2 butoane sau sa verifice o alarma si sa decida daca este cazul de escaladare sau nu.

        (Citează)

    • Oameni care să accepte salarii mici exista doar in mintea angajatorilor, pentru că nu poți coborî cu pretențiile până acolo încât jobul sa devină o activitate de sponsorizare a angajatorului. Știu că toți capitaliștii își doresc sa vină angajatul cu bani de acasă, și să mai și lucreze 12 ore/zi inclusiv sâmbătă și duminică, dar așa ceva e posibil doar in mintea lor totalmente ruptă de realitate.

        (Citează)

    • Din pacate oameni care sa accepte salarii mici exista peste tot. Mai ales in randul celor fara niciun fel de pregatire sau cu pregatire ce tinde spre zero.

        (Citează)

  2. Pe mine ma amuza teribil cum toate companiile astea au cate un tech center ceva de zici ca-s centre de excelenta, iar ei nu-s in stare nici macar sa-si faca aplicatiile de mobil sa te loghezi in ele fluid, daramite sa mai si faci chestii prin aplicatiile alea.
    Exemple sunt cu duiumul, dar mentionez aici Orange, ING, Vodafone/

      (Citează)

    • Orange are două aplicații dacă aveai cont la Telekom. Și când am schimbat numele titularului a trebuit să fac alt cont.

        (Citează)

    • Eu sunt client ing și BT – mi se pare ca ING are super aplicație pe lângă ce am mai văzut în piață.

        (Citează)

  3. Sa scrie dracu centre, nu “center”. Pe engleza, nu americaneasca.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus