►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
6 Jun 2023 ·
Apple a anunțat ieri un nou MacBook Air cu ecran de 15,3 inci, îmbunătățiri pentru Mac Studio și în sfârșit au adus Mac Pro cu chipseturi Apple Silicon pe piață, inclusiv cu noul M2 Ultra. Au lansat și o cască de realitate augmentată, dar am scris alt articol despre ea.
Acest nou laptop mi se pare principalul anunț de la conferința WWDC pentru că probabil va deveni unul dintre cele mai vândute laptopuri din lume. Sunt foarte mulți oameni care vor un ecran de 15,3 inci, nu de 13, dar pe un laptop care rămâne subțire, ușor, foarte performant și foarte stabil, cum sunt cele Apple.
Vine cu chipsetul M2 la bord, 8 nuclee de procesor și 10 nuclee grafice. Poți avea 24 GB de memorie RAM și 2 TB de stocare internă, 6 difuzoare, un ecran de 500 nits și 18 ore de autonomie.
În general, autonomia se confirmă. Nu or fi chiar 18, dar sunt 14 ore de făcut cam orice pe laptop, de lucrat de dimineață până seara fără nevoia de priză. Și este și un design fără ventilatoare de răcire pentru că M2 nu are nevoie de răcire puternică; este, deci, și perfect silențios.
Conectica este cam mică pentru un laptop de 15 inci, are doar două porturi Thunderbolt și un jack audio. Webcam-ul este 1080p. Încărcarea se face pe cel mai nou Magsafe. Are 11,5 mm grosime și cântărește 1,5 kilograme.
Prețul de lansare este de 1300 de dolari. Scump, în Europa asta înseamnă în jur de 1600 de euro în configurația de bază, bani la care poți lua și un MacBook Pro cu M1 Pro sau chiar mai bun, dar fiecare cu preferințele sale.
Mac Pro nu a mai fost actualizat de mulți ani, fiind ultimul computer Apple care încă folosea procesoare Intel. Este un model extrem de scump, unul upgradat la maxim costă zeci de mii de euro.
Problema este că anul trecut Apple a lansat Mac Studio, un mini-PC cu chipseturi M1 performante, atât de performante încât bătea un Mac Pro cu Intel care costa chiar și de 10 ori mai mult. Mac Pro-ul era practic mort.
Acum Apple îl readuce în actualitate, dotându-l cu noul chipset M2 Ultra, anunțat acum. Ca și M1 Ultra, cel nou este făcut practic din nouă M2 Max unite între ele printr-o interfață cu lățime de bandă foarte mare.
Practic, un Mac Pro cu M2 Ultra poate avea până la 24 nuclee de procesor și 76 nuclee grafice, plus un Neural Engine cu 32 de nuclee. Poți avea maxim 196 GB de memorie RAM, 8 TB stocare, 8 porturi Thunderbolt 4, 2 porturi HDMI, dual 10 Gbps Ethernet și Wi-Fi 6e.
Puterea acestui PC stă însă în faptul că are un format tower (sau rack) și în el sunt 6 porturi PCI-Express 4.0 disponibile pentru plăci de extensie.
Mă depășește fluxul de lucru al unor business-uri care au nevoie de astfel de plăci dedicate. Pot fi de stocare suplimentară, pot fi plăci audio complexe sau plăci specializate în cine știe ce domeniu.
Mac Pro-ul este un PC gândit pentru cei cărora nu le pasă de prețul său (începe la 7000 de dolari) pentru că o micșorare cu 10% sau 20% sau cât o fi a vitezei de procesare în munca lor înseamnă per total mii sau zeci de mii de euro câștigați suplimentar.
Micuțul PC de birou primește și el M2 Max și M2 Ultra. Va putea fi comandat tot așa cu maxim 192 GB RAM, 8 TB stocare, un port de 10 Gbps și posibilitatea de a lega 6 display-uri de mare rezoluție la acesta.
Practic, Mac Studio rămâne ca și până acum un PC ideal pentru marea majoritate a celor care muncesc pe PC în domenii precum randare video, grafică 3D, editări audio, simulări complexe și altele.
Mac Pro este pentru cei ce vor și plăci PCI-Express suplimentare.
Viitorul MacOS se va numi Sonoma și aduce widgeturi pe desktop, plus ceva screensaver-uri mai bune.
Apple mizează și pe jocuri. Death Stranding va fi disponibil în curând pe MacOS, de exemplu.
iOS 17 și iPadOS17 vin cu diverse îmbunătățiri, în principal widgeturi mai bune! Pare anul widgeturilor la Apple. Acel mod night stand pentru iPhone Pro a fost confirmat, când telefonul pus la încărcare în poziția landscape devine un soi de ramă foto – Google Home cu widgeturi și informații. Siri poate fi declanșată doar strigând “Siri”, nu “Hey Siri”.
AirPods-urile vor primi un update cu Adaptive Audio, un mod de ascultare care îmbină noise cancelling cu ambient sound în funcție de împrejurări, ca să îți ofere mereu o experiență plăcută de ascultare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
06/06/2023 la 12:02 PM
Eram ff circumspect ref la de ce ar da oamenii bani pe mac pana acu 2 ani cand mi-am luat un macbook pro cu m1 dupa multi ani de laptopuri de top de la hp/dell.
Nici acum nu am devenit un fan convins dar pot sa zic ca imi place, m-am obisnuit repede si nu pot sa zic ca duc lipsa windowsului decat pt ff putine lucruri. Si poate mi-as lua si un air cand asta imbatraneste ca oricum nu am nevoie de tot ce poate livra.
vlad(Citează)
07/06/2023 la 10:13 AM
M-aș putea defini ca un Apple hater (mai exact, hater al evangheliștilor Apple, cu compania n-am nimic) dar trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului: MacBook-urile cu Apple silicon rup orice alt tip de laptop. La serviciu lucrez pe un MacBook Pro cu M1 Max și e absolut fenomenal cât de silențios poate să fie și cât poate să țină bateria. Singura dată când i-am auzit ventilatoarele e când a dat un crash și a stat cu ele turate la maxim vreo două secunde până și-a dat reboot. Între timp, Vivobook-ul de pe care scriu aceste cuvinte își turează ventilatoarele din naiba știe ce motive, de autonomie nu mai vorbim că mai mult de 3 ore nu am prins cu el.
La ora actuală, din punctul meu de vedere nu mai există alte laptop-uri (în sens de calculator portabil) în afară de cele de la Apple. Sigur, poți să-ți iei o namilă de gaming de 5kg pe care să-l ții non stop în priză și să joci jocuri de ultimă generație pe el, dar ăla e mai mult un calculator mutabil dintr-o parte în alta decât portabil.
ov1d1u(Citează)
13/06/2023 la 12:46 AM
Da ovidiu, tu compari un macbook cu praștia aia de vivobook, cel mai prost laptop de la asus.
Am și eu macbook Air și îmi place rău, dar are nevoie de un upgrade de ssd și memorie, care împreună costă cât jumate de laptop.
Tano(Citează)
06/06/2023 la 1:24 PM
Acelasi model de baza cu 8GB / 256 GB. 400 de dolari/euro sa le upgradezi pe ambele la un minim decent, ceea ce te duce in zona de MBP.
Da, stiu, e pentru casual users, dar casual users isi fac treaba si cu un ipad.
Sorin(Citează)