un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Klarna, principala companie de buy now pay later din lume, intră oficial și în România

7 Jun 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Klarna este în SUA și alte țări un sinonim pentru cumpărături în sistemul “buy now, pay later”. Este un serviciu atât de popular încât devine verb, precum Uber.

Și acum s-a lansat în România. Din ce înțeleg din comunicat, în România este disponibil doar serviciul “Pay in 3” , adică poți plăti achiziția în trei rate fără dobândă. Este un serviciu pe care Klarna îl oferă de fapt magazinelor partenere, iar acestea îl oferă clienților pentru a încuraja achizițiile de la ei.

Motivul pentru care Klarna a devenit celebră în SUA este pentru că acolo era practic neauzit de buy now, pay later (BNPL). Sistemul Amazon și al altor magazine este să dai cu cardul și să-ți vină apoi marfa acasă. Americanii au mai degrabă carduri de credit la mai multe bănci decât rate.

Klarna a câștigat deci multă piață acolo, la fel și în vestul Europei. La noi trebuie să se lupte însă cu băncile care oferă plata în rate fără dobândă la achizițiile cu cardul, cu eMAG Wallet, cu credite date practic online și alte sisteme.

Nu știu dacă le va fi ușor să intre pe piața noastră, dar vom vedea. Din câte știu de la eMAG și bănci, foarte mulți români folosesc opțiunea de plată în rate fără dobândă. Clienți ar fi destui.

Comunicatul zice următoarele:

Începând de azi, românii pot accesa serviciul de plată în rate „Pay in 3”, alături de aplicația mobilă Klarna, ambele garantând plăți rapide, sigure și eficiente.

Printre brandurile deja disponibile prin aplicația Klarna se numără: ABOUT YOU, Tommy Hilfiger, BSB Fashion, Zoot, Footshop, mai multe urmând să se lanseze în lunile următoare.

Eu am auzit de Klarna când a intrat tare pe piata americană. Compania este însă suedeză, fondată în 2005, cândva cel mai valoros startup european. Wikipedia zice ca 40% din tranzacțiile din Suedia trec prin Klarna.

Nu mă așteptam să apară și la noi. Mi se părea că aici avem buy now pay later la orice colț de stradă. Poate însă că tocmai asta i-a determinat.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Intre timp, in tarile in care exista de mai demult se cauta masuri de protectie a cetatenilor impotriva costurilor ascunse sau prezentate obscur: https://nltimes.nl/2023/04/18/600-stores-offer-controversial-buy-now-pay-later-netherlands

      (Citează)

  2. Si pe Modivo aveau ceva dar am vazut ca s-au retras..

      (Citează)

  3. Cred ca succesul va depinde cat de relaxate sunt procedurile de kyc si de limitele de credit.
    Ca sa obtii un card de credit fara batai de cap trebuie in general sa fii salariat cu contract pe perioada nedeterminata. Ori in Romania sunt o gramada de oameni care obtin bani pe diverse alte cai (nu ma refer la cele ilegale)

      (Citează)

    • pai asta e smecheria, ca nu e considerat credit – deocamdata.
      e la fel ca Uber care (dupa parerea lor) nu era companie de taxi.

      insa in mod evident e un credit…

      modelul de business este ca ei fac bani din cei care intarzie cu plata, dupa cum scrie in articolul postat de C mai sus, ca dobanda nu se percepe deci alte surse de venit nu prea sunt (sigur, in Suedia Klarna, e si procesator de plati, deci mai au si alte surse de venit)

      adica e super usor sa iei in rate si daca platesti, totul e ok
      dar daca nu platesti, te rupe, si problema este daca clientul stie asta si daca nu sunt clauze abuzive

      e similar cu firmele de inchirieri auto care au preturi mici la inchiriere, dar isi scot banii fraierindu-i pe clienti cu daunele etc

      in afara de asta, ideea de a cumpara totul in rate (de exemplu haine) mi se pare complet dementa

      tot mai mult si mai mult suntem impinsi spre o societate in care totul functioneaza pe baza de abonament (subscription), ca practic asta e

        (Citează)

  4. La noi este Oney din grupul Auchan care are servicii similare

      (Citează)

  5. In teorie Klarna nu ofera nimic diferit fata de ce ai acum la cardurile de credit din Romania. Faptul ca platesti in x rate egale fara dobanda exista pe la 3 mari banci in acest moment. Singura reala diferenta este faptul ca in zona bancara procedurile sunt bine stabilite, iar cardul de credit nu este disponibil pentru toata lumea. Mai precis daca nu esti un client bancabil foarte complicat sa obti un card de credit.
    Prin urmare vor merge pe o strategie asemanatoare cu cea a revolutului pe la inceputuri si vor cauta sa vada cum vor putea sa obtina ceva profit. Pe langa asta nu stiu daca se vor inregistra ca banca(proceduri mai lungi) sau IFN printr-un parteneriat cu vreo banca. Orice s-ar spune costurile de operat aici vor maricele si probabil ca vor fi transmise clientilor prin diverse solutii.
    Referitor la situatia din Suedia vrea sa subliniez niste detalii importante. Klarna este folosit aici si ca un procesator de plati din varii motive, in sensul ca multe plati online se pot face cam prin 3 mari modaliti: Card, Folosind Cardul tau in Klarna(sau cardul tau Klarna), Swish(sistem de plata arondat unui numar de telefon inregistrat in Suedia/Danemarca/Norvegia). Bancile din Suedia nu sunt asa de generoase ca cele din Romania cand vine vorba de cardul de credit. Mai precis nu exista conceptul de x rate egale fara dobanda in nici un card de credit cu exceptia unor parterneriate bine stabilite. In functie de veniturile raportate(incepand de la 40000 SEK net venit lunar) in anul anterior poti negocia cu banca diverse conditii, insa foarte rare sunt cazurile precum sunt in Romania cu x rate egale la orice comerciant din lume. Pe langa asta Klarna are un avantaj major in piata deoarece are diverse parterneriate cu toti marii retaileri din Suedia cand vine vorba de cumparat chestii. De asemenea procesul de recuperare de creante in Suedia este unul destul de direct si rapid daca vorbim de sume mari, pe cand in Romania lucrurile se pot prelungi cat de mult se poate dori nu uita justitia aia pe care o aparam.
    Ca si o concluzie simpla, intrarea Klarna in Romania ar trebui sa faca bine consumatorului de rand pentru ca in esenta exista o competitie. Cu toate acestea s-ar putea ca piata sa fie prea dura pentru Klarna si sa iasa in vreun an. Vom vedea…

      (Citează)

    • Pai da, dar ca sa poti plati in rate cu cardul, trebuie sa suporte si procesatorul de plati.

        (Citează)

    • @Boris
      Nu neapărat. La BCR orice tranzacție cu cardul de credit mai mare de 600 de lei (parcă) poate fi transformată automat în rate fără dobândă doar răspunzând la SMS-ul pe care îl primești automat cu oferta asta.
      Referitor la recuperări, nu știu cum mai e acum că nu mai am de mai multi ani, dar contractul de card de credit de la Raiffeisen era titlu executoriu. Adică nu trebuia să te mai dea în judecată, te puteau executa direct.

        (Citează)

  6. De ce ai avea nevoie să cumperi ceva ce nu-ți permiți acum, dar ți-ai permite peste 3 luni? Așa și amanetul e o afacere legală, nu cumpărător de telefoane de la drogați, iar Nicu gheară e ifn

      (Citează)

    • Pentru ca daca ti s-a stricat centrala sau masina de spalat, ai nevoie de ea ACUM nu peste 3 luni. Si pentru multe gospodarii din tara asta, 200 lei/luna timp de 10 luni e o suma mai usor de suportat din buget decat 2000 dintr-o data.

        (Citează)

    • Creditul este o unealta foarte OK daca este folosit cum trebuie. La costuri 0, este avantajos sa folosesti plata in 3 luni daca obtii dobanda pe banii respectivi in contul tau.

        (Citează)

  7. Eu am avut timp de 5 ani venituri din dividende. Venituri chiar bune. Am incercat sa iau credite, carduri de credit, orice… nu am reusit nimic, majoritatea bancilor te refuza din start daca nu esti angajat sau pensionar, restul de refuza fara nicio explicatie dupa analiza lor. Singurii care mi-au oferit o metoda de BNPL au fost emag cu a lor Wallet. In noiembrie anul trecut m-am angajat cu contract de munca, suma similara cu cea castigata prin dividende. Acum am deja vreo 3 carduri de credit si sunt in discutii pentru al 4-lea. Nisa asta a dividendelor este descoperita rau cand vine vorba de creditare. Oricine accepta tipul asta de venituri cred ca ar gasi destul loc pe piata.

      (Citează)

    • Se inchide in curand nisa asta “a dividendelor” si a micointreprinederilor cu un singur client si fara angajat. Ai iesit la timp din schema

        (Citează)

    • Si daca ai “venituri chiar bune”, de ce ai nevoie de 3 carduri de credit si porți “discuții” pentru al 4-lea ? De ce ? Cei pe care îi cunosc cu carduri de credit active sunt întotdeauna la limita in raportul venituri/cheltuieli si acoperă deficitul cu creditul de pe card, pe care il sting apoi la viitorul salariu, fără dobândă.
      Dar cei care au venituri situate pe nivelul cheltuielilor, nu văd la ce le-ar folosi un card de credit, darămite 4, și să mai facă si parada din asta

        (Citează)

    • @Ovidiu: pentru finalizarea constructiei casei. Nu toti am avut casa de la mama si de la tata, unii trebuie sa ne-o construim singuri. Nefiind client bancabil la momentul inceperii constructiei pentru a lua un credit de investitii imobiliare, acum e prea tarziu sa mai fac asta, stadiul constructiei fiind prea avansat sa mai merite sa fac abia acum.

        (Citează)

  8. Emag si PayU vor lansa in curand HeyBlu, care e de fapt ce ofera in prezent pe propriul site, partea de BNPL si de rate.

      (Citează)

  9. Da sa imi bag picioarele daca inteleg cum functioneaza…

      (Citează)

  10. Boris:
    Se inchide in curand nisa asta “a dividendelor” si a micointreprinederilor cu un singur client si fara angajat. Ai iesit la timp din schema

    De ce spui asta? Pe ce te bazezi?

      (Citează)

    • Pe faptul ca mascatul contractului de munca sub forme de astea e ilegala, si ca in curand incep sa se si recalculeze/reincadreze astfel de activitati care au fost desfasurate in ultimii 5 ani (client unic, facturi de sume fixe, etc). Mi-a soptit o pasarica, ca e nevoie de bani la buget.

        (Citează)

  11. corny: De ce spui asta? Pe ce te bazezi?

    De inchis nu se inchide, doar ca au crescut taxele destul de mult. Trebuie sa ai un angajat sau platesti 16% impozit profit, cass-ul maxim a crescut de la 12x la 24x salarii minime, impozitul pe dividende a crescut de la 5 la 8%. Nu cred ca mai aduc taxe noi la microintreprinderi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus