►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am butonat, în sfârșit, consola ROG Ally a lui Asus. Mi-a plăcut. Mi s-a părut… confortabilă.
Este lungă, deși când auzi ecran de 7 inci nu te aștepți să fie mai mare decât un telefon mobil extrem, nu? Adaugi însă zonele laterale ale controllerelor și rezultă un dispozitiv lung. Este însă neașteptat de ușor pentru dimensiunea sa.
Mi-au plăcut formele sale, de asta am zis că este confortabil. Mi s-a părut că Asus chiar a gândit bine aceste aspecte, iar Ally poate fi folosit și ținut în mâini, dar și rezemat pe o masă în timp ce te joci, stând bine în ambele situații.
O găsiți în stoc la eMAG și PC Garage. Costă 4.000 de lei în acest moment.
Specificațiile hardware finale sunt:
Puteți să-i conectați controllere bluetooth, chiar și o placă video externă Asus, un model XG Mobile care se duce până la RTX 4090. Ideea atunci ar fi să conectați ROG Ally la un televizor și să vă jucați pe un ecran mare, cu două controllere, jocuri cu grafica la maxim.
N-am putut să mă joc mult la lansare pe consola propriu-zisă. Am jucat un Mortal Kombat 11 și un FIFA 23. Ambele au funcționat foarte bine, chiar fără reproș. MK avea o fluență excelentă și n-am întâlnit nici o problemă. FIFA 23 se putea juca foarte bine, dar sacada în cutscenes, în momentele când intră echipa pe teren sau se bucură jucătorii după un gol.
Nu știu nici în ce setări de grafică era FIFA 23, dar grafica era bună în joc, n-am nevoie de mai mult pe o consolă. Întrucât nu-mi pasă așa tare de cutscenes, m-am declarat mulțumit.
Eu voiam să cumpăr consola aceasta, eram chiar bine setat pe ea și voiam să dau precomandă, dar apoi am cumpărat un alt gadget mai mare și s-au dus acolo banii. Poate în viitor. ROG Ally rămâne în cărți.
Am urmărit însă o mulțime de review-uri de la străini și acum și români și majoritatea se plâng de două aspecte: software și autonomie mică.
De software te prinzi rapid când vezi Windows 11 pe ecranul micuț, cu buton de start și taskbar și restul elementelor “de desktop” rulând pe ceva cu … joystick-uri. Cred că Microsoft ar trebui să scoată un fel de Windows 11 Lite, dar în prezent nu are pentru cine. Asus este momentan cel mai mare producător de console cu Windows 11. Windows are, însă, consumul său de resurse, are tot felul de notificări și mesaje și un desktop care parcă nu se potrivește pe un form factor de acest tip.
Înțeleg că multe probleme software s-au rezolvat cu update-uri din ultima lună, care au introdus tot felul de combinații de butoane sau comenzi ce pot fi mapate ușor, precum shift+tab ca să activezi interfața Steam sau poate un alt+tab mai ușor pentru momentele când Windows are pentru tine un mesaj ascuns după niște ferestre.
Cu autonomia nu ai ce face, așa este fizica atunci când combini un procesor puternic cu Windows. Unele jocuri rulate la maxim epuizează Ally în mai puțin de o oră. Pe un profil mediu, obții o oră și jumătate, poate maxim două de gaming pe baterie. Concurentul principal este Steam Deck de la Valve. Din ce zic străinii, un raport ar fi următorul: dacă Steam Deck are o autonomie de 2 ore, ROG Ally scoate doar o oră și jumătate în același joc și cu aceleași setări. Poate mai puțin.
Steam Deck este mai bun la acest capitol, aici nu mai este îndoială. Eu personal tot un ROG Ally vreau însă. Motivul meu ar fi următorul: pe mine mă interesează potențialul maxim al consolei, nu cât poate rula la minim.
Ideea de autonomie mi se pare subiectivă. Sigur că aș vrea să fie cât mai lungă, dar în același timp nu mai sunt copil ca să mă joc cu orele în timp ce stau la bunici sau în timp ce adulții își văd de party-ul lor sau whatever. Pentru mine, să mă joc 90 de minute neîntrerupt este deja un vis frumos la vârsta și viața mea, iar dacă Ally oferă asta, este deja good enough. Sau măcar nu este un deal-breaker.
În schimb, mă interesează potențialul maxim. Încărcarea este cel mai ușor de rezolvat, de fapt. Poate iau o pauză de 30 de minute și încarc consola, poate mă joc lângă o priză. Prefer un procesor mai puternic (și ecran cu refresh variabil și ventilație performantă și restul avantajelor) pentru că asta face consola future-proofed și o să mă pot juca un joc modern și peste 2 ani, în timp ce stau la coadă la Supercharger sau le aștept pe Alice și pe Matilda să iasă de la vreun consult sau 30 de minute seara înainte de culcare. Găsesc eu o priză, la nevoie, important este să ruleze FIFA 25 sau vreun Elden Ring 2.
Dacă autonomia contează însă pentru voi mai mult decât alte aspecte, Steam Deck rămâne cea mai bună alegere. O necunoscută rămâne momentul când Asus va lansa un ROG Ally 2. Dacă la anul apare deja o versiune îmbunătățită care rezolvă autonomia, ar fi dezamăgitor pentru early-adopters. Dacă abia peste 3 ani, atunci e bine.
Îmi place review-ul The Verge pentru că a fost actualizat cu informații după update-ul din ultima lună. Găsiți acolo și tabele cu autonomia în diverse jocuri și moduri, comparații de performanță cu Steam Deck și altele.
Am pus mai jos și alte review-uri de la români:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
14/06/2023 la 7:13 AM
Consolele astea portabile combinate cu niște ochelari VR o să înlocuiască măgăoaiele de lângă TV. Problema rămâne autonomia. Le trebuie un M1 ceva…
Silviu(Citează)
14/06/2023 la 10:45 AM
Nu cred că o să înlocuiască nimic atâta timp cât totul e un compromis. Adică în loc de o unitate (consola) aș avea o unitate portabilă + dock, controllere în plus și o cască VR? sau mai tare, GPU extern? E mult prea complicat, iar în cazul ăsta nici nu contează autonomia.
Alimentarea cu acumulatori clasici va fi mult timp o problemă. Văd că Radu evită să vorbească despre MacBook-ul ăla, dar M e eficient pentru soft optimizat pentru el. Era un tip pe YT pe care bateria nu l-a ținut nici 2h de Fortnite pe un Pro de 16. Poate te uiți la Netflix 20 h pe Safari, dar ăsta e un caz particular.
dam167(Citează)
14/06/2023 la 10:07 AM
Cu totii am vrea.. dar na :)
Vorbind mai serios, acel Windows 11 peste un astfel de gadget este blocker major din punct de vedere tehnologic.
Corelat cu pretul, nu stiu sincer cat de multe vor vinde.
corny(Citează)
14/06/2023 la 10:37 AM
Oare cât va dura până Asus trece pe Linux? Eu sunt interesat de așa ceva, dar ROG Ally nu are acoperirea Valve și performanța pare să depindă mult de actualizări. Unii spun firmware, alții spun drivere. E păcat că Asus a recurs la Windows și nu oferă măcar imagine de test cu Linux.
Asus nu face bani decât din hardware, spre deosebire de Valve cu Steam Deck și aici e problema ROG Ally. Ce facem dacă ROG Ally 2 va fi mai bun din toate punctele de vedere? Valve a spus clar că nu are de gând să scoată Steam Deck 2 și chiar și atunci Steam Deck existent va rămâne într-o stare bună (nu prea mai e mult de făcut legat de Steam Deck).
Mihai(Citează)
14/06/2023 la 10:49 AM
Problema cu Linux e ca te limiteaza la Steam si alea 3 jocuri care au porturi de Linux. Daca vrei sa joci ceva din alt store esti pe barba ta. (si nici Steam nu merge 100%)
Sigur, Wine, Proton, 2 cautari pe google, 3 incantatii si douasapte de fisiere de configurare, faci jocul sa mearga pana la urma.
Dar daca abia gasesti alea 90 de minute sa te joci, cum zice Radu, cate din ele vrei sa le pierzi incercand sa instalezi jocul?
Sorin(Citează)
14/06/2023 la 10:52 AM
MK11 merge blană și pe Nintendo Switch.
Catalinx(Citează)
14/06/2023 la 11:35 AM
Asa o fi pe alte distributii de Linux si poate era valabil acum cativa ani, dar pe SteamOS nu e deloc asa. Proton este disponibil by default si poti instala orice joc de pe Steam si va rula. In cazul in care nu merge sau nu merge bine, poti schimba versiunea de proton cu 2 click-uri. Exista branch principal, experimental, si daca vrei tu, poti pune si Proton GE, care e o versiune sustinuta de comunitate care e actualizata mai des. Rareori intalnesti un joc care nu merge deloc.
Pentru jocurile care nu ruleaza deloc pe SteamOS din cauza anticheat, de exemplu, poti pune oricand Windows cu dualboot.
Cat despre celelalte store-uri, gen Epic, Ubi, Battle.net, etc. Pot fi instalate ca jocuri Non-steam, si functioneaza la fel ca orice joc. Pornesti Ubisoft, de ex, descarci ce joc ai nevoie din el, si il rulezi. Again, cam tot ce am incercat functioneaza fara probleme, inclusiv jocuri cu anticheat, precum Division sau R6 Siege.
Sigur, la prima configurare trebuie sa bibilesti un pic, dar daca ai fi folosit Ally cateva minute, ai fi preferat oricand bibileala one time decat sa ai de a face cu Armoury Crate, fara de care nu poti folosi Ally. Butoane nefunctionale, crash-uri, lag, etc. Sa nu mai zic de autonomia slaba si performanta praf la consum scazut. Vezi video de mai sus. Eu sunt autorul.
Catalin(Citează)
14/06/2023 la 3:56 PM
My bad, am vrut sa zic “te limiteaza la jocurile cumparate de pe Steam”, credeam ca e evident dar am formulat prost.
Aflu acum ca merg si alte magazine, multumesc mult pentru explicatia detaliata (mi-am si pus video-ul tau la watch later).
Si caz concret de chestie care nu mi-a mers cu Steam si Proton (e drept, pe Ubuntu nu pe SteamOS): n-am reusit neam sa imi mearga vocile in Skyrim. Sigur, e joc vechi, e un bug ciudat, dar am incercat 3-4 rezolvari de pe net si n-a vrut de nicio culoare.
Cat despre lengendarele abilitati de dezvoltare de software ale celor de la Asus, sunt perfect lamurit, sunt la al treilea laptop de la ei (in vreo 15 ani). Asa am si ajuns sa explorez optiunile pe linux.
Sorin(Citează)
14/06/2023 la 3:18 PM
In programul Deck Verified sunt aproape toate jocurile high profile recente, inclusiv Elden Ring, Howarths Legacy sau Cybepunk 2077. Datorita succesului pe care il are Steam Deck, a devenit o prioritate pentru developeri iar rata de jocuri verificate si playable e foarte buna. Practic doar jocurile cu online anticheats au o problema in a rula prin Proton.
Sol(Citează)