►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
9 Jun 2023 ·
Trăim anii în care ia amploare conceptul de sustenabilitate. Există scoruri ESG. Desfac des produse care au ambalajul făcut din carton reciclat și nu mai conțin folii de plastic în interior. Nu mai sunt la fel de arătoase, dar prefer așa, sunt doar ambalaje.
Acasă am început să reciclăm din 2019. Separăm sticle, plastice, metale și cartoane și periodic le duc în sacoșe mari la containerele de reciclare din jurul cartierului. În 2019, când am început să facem asta, containerele acelea erau mai mereu goale sau folosite pentru orice tip de gunoaie. Acum le găsesc mai mereu pline și corect separate. Le-au triplat numărul și tot sunt deseori pline ochi, încât mă duc la un al doilea sau chiar al treilea punct ca să scap de ale mele.
Mai știți coletele pline de folie de plastic cu bule? Am primit recent două colete mari și în ambele obiectele fragile dinăuntru erau protejate de carton reciclat. A fost o surpriză plăcută. Pe un alt magazin online de haine există un filtru mare de sustenabilitate, care include haine din materiale reciclate, materiale din culturi ecologice sau cu producție la anumite standarde sociale. Pentru unii clienți, acest aspect este important, altfel n-ar exista acea opțiune.
Lucrurile se schimbă încet. De fapt oamenii se schimbă, că astfel de produse sau servicii apar ca o reacție la cererea crescută din piață. Poate că pe unii îi schimbă copiii, că te uiți la ei că sunt mici și drăguți și vrei să aibă cea mai bună lume posibilă la dispoziție atunci când vor crește. Sau, mai pe scurt, vrei să simți că tu personal ai făcut cam tot ce ținea de tine pentru a polua mai puțin.
Mie mi se pare că la asta se rezumă totul: mă simt bine procedând așa, chiar dacă uneori costă câțiva lei în plus sau necesită efort suplimentar. Or fi mulți alți poluatori în lume, dar în primul rând pot comtrola alegerile mele. Pot controla direct doar modul în care trăiesc și abordez eu aceste lucruri, iar Matilda este chiar mai pornită decât mine în această direcție.
Iată un alt exemplu bun de produs sustenabil. ENGIE a lansat în 2022 un produs de energie electrică numit Ampero Verde care furnizează electricitate obținută doar din surse regenerabile. Ampero Verde are chiar două caracteristici importante:
Este o combinație foarte bună. Clienții casnici consumă energie verde. În România se poluează mai puțin și, pe măsură ce crește cererea de astfel de energie, se încurajează dezvoltarea soluțiilor regenerabile în număr și mai mare, care oricum sunt viitorul pentru că soarele, vântul și apa nu se vor termina niciodată.
Mai important este însă următorul aspect: momentan Ampero Verde nu costă cu nimic mai mult decât un produs de energie convențională. Conform OUG nr. 27/2022, prețurile la energie sunt plafonate până la 31 martie 2025 la un tarif maxim între 0,68 lei și 1,3 lei per kWh, în funcție de consumul lunar și alte aspecte (numărul de copii aflați în întreținere etc).
Altfel spus, energie verde pentru care nu veți plăti mai mult de 1,3 kWh în perioada următoare. Iar când s-o elimina plafonarea… piața este liberalizată. Puteți să continuați cu acest produs Ampero Verde sau să alegeți un alt tip de abonament de energie electrică. Conform legii, veți fi anunțați din timp de eventuale modificări de legislație sau tarife.
ENGIE mai are diverse alte soluții pentru micșorarea amprentei de carbon și pentru creșterea independenței energetice. Compania vă poate ajuta cu soluții de montare a panourilor fotovoltaice pe casă, cu pompe de căldură sau cu stații de încărcare a vehiculelor electrice.
În plus, alegând Ampero Verde, contribuiți și la efortul pe care ENGIE îl face alături de Asociația Micul geniu de a oferi acces la energie unor copii din familii vulnerabile prin instalarea de panouri fotovoltaice, precum și alte inițiative, cum ar fi sponsorizare la Hospice Casa Speranței.
Dacă vă interesează mai multe detalii despre ofertă, intrați aici. Știu că momentan un comportament sustenabil este mai degrabă întâlnit la o nișă de oameni. Majoritatea oamenilor vor doar să se aprindă becurile și televizorul în casă și doar unora le pasă de proveniența energiei. Nu-i nimic în neregulă cu asta, nici nu a fost ceva la care să te gândești până în prezent, când soluțiile acestea regenerabile sunt în plină dezvoltare. Sunt însă curios cum stau lucrurile aici pe blog, așa că dacă aveți timp răspundeți în sondajele de mai jos:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
22 comentarii
09/06/2023 la 7:46 AM
Sustenabil a devenit un cuvant ca bio si eco. Panourile solare de ex au durata de viata de 25, maximum 30 de ani. La cate s-au produs si se produc acuma, sa vezi deseuri, dar desigur, sustenabile.
Andrei(Citează)
09/06/2023 la 10:17 AM
Ce raționament cretin.
Petrolul, gazul și cărbunele ce durata de viata au? Cam ce deșeuri produc? Sau dacă nu le vezi adunate frumos într-un loc înseamnă că nu există?
Cam cata energie scoți din panoul ala timp de nu 25, nu 30 ci hai 10 ani? Cam cat cărbune, gaz sau petrol economisești?
Andrei(Citează)
11/06/2023 la 11:13 AM
Care-i legătura? Să nu mai producem nimic niciodată, că poate ajunge la deșeuri?
nwradu(Citează)
09/06/2023 la 9:43 AM
Mie mi se pare ca ofertele astea de tip verde sunt doar asa de marketing. Pentru ca energia electrica nu este ca o sticla de apa, sa o cumperi de la o sursa imbuteliata si sa primesti energia direct produsa/vanduta de Engie. In retea baga se baga asa:
53.90% Hidro – 3030 MW
15.40% Cărbune – 866 MW
11.37% Nuclear – 639 MW
8.45% Foto – 475 MW
7.31% Hidrocarburi – 411 MW
2.76% Eolian – 155 MW
0.82% Biomasa – 46 MW
In functie de consum si necesarul retelei, toate acestea se amesteca. Si chiar daca ai un abonament care nu e verde, energia ta poate vine de la vecinu care a pus panouri de 30kw si are exces cat pentru inca 5 case. Ce crezi ca va face Hidroelectrica si Engie cand consumul depaseste capacitatea lor de a produce energie verde ? Vor cumpara de la altii care poate nu sunt la fel de verzi…
Mihai(Citează)
09/06/2023 la 10:08 AM
Tu platesti energia verde la suprapret, Engie pune panouri cu banii aia, 8.45% foto de mai sus se face 10%, 15.4% carbune se face 14%.
Bine, nu platesti doar tu abonatul Engie, platim toti prin plafonarea de la stat si certificatele verzi. Deci Engie ia de 3 ori bani: o data de la tine, o data de la stat (diferente ade la 0,68 sau 0,8 la 1,3) si o data de la orice consumator de energie electrica de oriunde (certificate).
Macar se intorc o parte mica din bani la bloggerul nostru preferat :)
Sorin(Citează)
11/06/2023 la 11:21 AM
@Mihai: nu contează, un furnizor cumpără mai multă energie verde de la producători dacă asta a contractat că le oferă clienților finali. Și după o vreme o să vezi o altă pondere în rețea.
nwradu(Citează)
18/06/2023 la 1:47 PM
Am trecut deja la energie 100% verde, la Hidroelectrica, care e de vreo 5-6 ori mai ieftina decat la Engie, vorbind de pretul neplafonat :)
Bogdan(Citează)
09/06/2023 la 10:17 AM
Frumoasa reclama dar total neinspirat textul cand ai deja Hidroelectrica ce iti vinde la pretul corect de la inceput. Se pare ca si ENGIE au reusit sa nu puna pret mai mare decat plafonarea ca oricum plateste statu.
Legat de intrebarile de “sustenabilitate”, nu mersi. Daca chiar le-ar pasa politicienilor de sustenabilitate ar obliga producatorii sa faca ceva, nu sa impinga problema la consumator.
lrpx(Citează)
10/06/2023 la 11:04 PM
Pentru ca tot noi (statul) plătim diferența care este peste prețul plafonat. Iar diferența respectiva devine în cea mai mare parte profit.
Andrei(Citează)
09/06/2023 la 10:33 AM
cand vezi pretul de 1.3, fix nivelul plafonarii, iti cam dai seama ce super oferta e. sunt ridicoli dar probabil functioneaza si fac gramezi de bani din schema vietii. ei si prietenii lor.
Ender(Citează)
09/06/2023 la 11:44 AM
Întrebarea mea e ”de ce trebuie sa aleg eu Ampero verde, rosu sau albastru?”.
Pentru ca daca asta e adevarat:
Atunci ce legatura are decizia mea si alegerea mea cu orice?
Din moment ce energia verde costa la fel ca energia conventionala ( declaratiile voastre, nu ale mele), ce rost mai are vreo alegere. Sa livreze numai din aia verde pe toate planurile tarifare si sa nu mai cumpere din ailalta si gata, suntem verzi.
Cum vine, asta, conditioneaza verzeala de alegerea mea din moment ce nu e o o problema de pret?
Daca e o problema de pret, as vrea mai ieftin. Daca NU e o problema de pret la consumator, sa-si asume, sa livreze doar energie verde pe planul tarifar curent si gata.
In celelalte planuri tarifare eu nu impun obligatia catre furnizor sa-mi dea doar curent din carbuni, sau de orice fel. E doar un plan tarifar.
Catalinx(Citează)
11/06/2023 la 11:23 AM
Energia verde este de cele mai multe ori mai scumpă decât cea convențională, unde sursele de generare au fost deja construite și amortizate uneori acum câteva decenii.
nwradu(Citează)
09/06/2023 la 7:30 PM
Eu nu înțeleg cum au voie sa pună în oferta doar preturile plafonate fără sa fie nici o mențiune despre prețul real.
Andrei(Citează)
09/06/2023 la 7:53 PM
La pret egal, pe mine si cred ca pe majoritatea ne doare fix la bascheti ce fel de energie e. Daca vii cu energie verde sub pretul pietei, o sa ma deranjez sa iti citesc oferta si poate chiar sa cumpar.
In rest paralela cu sortarea gunoiului e perfect inadecvata.
Da, si eu ma apucasem in RO sa sortez si am schimbat si contractul cu Romprestul sa ne dea tomberoane speciale si sa ridice sortat (doar 2 categorii: menajer respectiv reciclabile la gramada).
La prima ridicare pe noul contract eram precum copiii in prima zi de scoala: cu temele facute, gunoiul frumos sortat in cele 2 categorii si depozitat in tomberoanele diferite, frumos marcate.
Soc si groaza, au venit tiganii lui Romprest cu aceeasi masina obosita de gunoi, au controlat sa fie sortat gunoiul pe cele doua categorii si sa nu fie amestecat, au verificat numarul de tomberoane din fiecare categorie (conform contract) dupa care le-au preluat si desertat in masina la gramada, menajer cu reciclabil. Si am inteles ca munca a fost in zadar, in Bucuresti (nu stiu daca in RO in general), NU exista facilitati de sortare si reciclare a gunoiului ridicat de la casnici, punctum. Asa ca ce se face cu contracte de sortare, tomberoane dedicate, etc e doar un circ de fatada menit sa ingaduie Romaniei sa bifeze la UE ca are procesul de sortare ‘in place’ si sa evite sanctiunile. Gunoiul tot gramada la groapa Glina merge iar cand s-o prinde UE de schema or sa inventeze labushii nostri alta butaforie menita sa ascunda realitatea de secol XIX.
So, there you go…
Tom(Citează)
10/06/2023 la 2:52 PM
Serios, au aruncat totul în aceeași mașina? Nu credeam ca se mai practică asta. Știam ca asa făceau la începuturi, dar nu credeam ca e încă așa.
Noi sortam și ducem la tomberoanele de colectare selectiva din cartier. Aici cel puțin vad ca le preiau separat.
Matilda(Citează)
11/06/2023 la 11:30 AM
Aruncat totul în aceeași mașină nu mai înseamnă musai o problemă. Există linii de sortare automată a deșeurilor, există saci de diverse culori șamd. Am văzut chiar că se preferă ca utilizatorul casnic să facă doar un mic efort de sortare, iar cel mare să se facă la liniile de sortare automate.
În ce privește existența stațiilor de sortare, asta nu depinde musai de noi. Important este ca eu să fac tot ce este în puterea mea. Restul îl vor face primăriile obligate de lege și UE, din fericire.
Nu totul ajunge la groapa de gunoi. Unele sectoare au contract cu diverse stații de sortare și de asta diferă modul de selecție a deșeurilor de la un sector la altul.
https://ecoteca.ro/vizita-ecoteca-cum-functioneaza-statia-de-sortare-a-deseurilor-municipale-detinuta-de-urban-s-a.html
nwradu(Citează)
10/06/2023 la 8:39 PM
Da.
Still, sortate pe 2-3-4 categorii, tot gramada la Glina ajung pentru ca nu exista veriga de sortare/procesare, cea de reciclare, etc.
Singurul beneficiu este ca educa practic publicul despre colectare selectiva. Poate peste cativa ani cand tot lantul va fi functional, se va dovedi benefic pentru mediu.
Deocamdata se nasc inca vreo doua gropi gigantice de gunoi imprejurul orasului pentru ca gunoiul, sortat sau nu, se strange munti.
Tom(Citează)
11/06/2023 la 11:31 AM
În unele sectoare există, vezi mai sus. Probabil cândva va apărea o super-stație de sortare automatizată și omul ăla va lua un contract mare ca să sorteze inclusiv gropile de gunoi.
nwradu(Citează)