►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Gata, Finestore a activat reducerile aniversare de 9 ani: 19% reducere și premii pentru cumpărători
În multe cafenele de specialitate primești cana de cafea alături de o linguriță. Ce faci cu ea?
Probabil că mulți spun că este pentru a amesteca zahăr în cafea. Nu acesta este motivul pentru că de obicei nu primești și zahăr lângă ea, nu ai pe masă și nici n-ar trebui să pui. O cafea de specialitate prăjită light și corect extrasă este oricum dulce, iar băuturile cu lapte sunt chiar și mai dulci.
Dacă vrei musai zahăr, poți sa ceri. Și ar putea să-ți dea atunci o linguriță, la o adică, împreună cu o privire nervoasă.
Ideea este că lingurița aceea nu este pentru zahăr.
Și atunci de ce îți aduce și o linguriță la cafea? Ca să amesteci crema acea maronie de la suprafață, să o dizolvi în restul cafelei.
Crema aceea fină se formează pentru că există mult dioxid de carbon în cafea, iar acesta formează o spumă fină la suprafață în timpul extracției unui espresso. Crema aceasta este și amară, are un gust diferit de restul cafelei. Dacă nu o dizolvi folosind o linguriță (sau un băț din acela de lemn), de câte ori guști din cafea vei avea întâi pe buze și limbă acea cremă amăruie, stricând astfel un pic gustul general al băuturii.
Același lucru este valabil și pentru băuturile cu lapte. De exemplu, un cappuccino pornește ca un espresso, deci cu un strat de cremă la suprafață. Laptele aerat este apoi turnat în centrul cafelei și barista face un latte art acolo, o frunză, o lebădă, o navă spațială, după dorințe.
Turnatul de lapte în centru face însă ca mare parte din crema originală să migreze spre marginile cănii de cafea, efectul fiind același: de câte ori guști din cappuccino, simți întâi aroma amară a acelei creme.
De asta procedura recomandată pentru a bea un cappuccino este următoarea. Barista îți înmânează cana frumos preparată. Tu te uiți la ea, spui “vai ce latte art frumos, felicitări pentru talent”, apoi privești barista fix în ochi în timp ce iei lingurița și distrugi acel latte art prin amestecare. Mai zici un “mulțumesc!”, zâmbești un pic și pleci.
Iată exemple. La Mabo și Origo vine întotdeauna o linguriță mică, împreună cu un păhărel pe post de suport, tocmai în acest scop.
Iată și un cortado la Berliner Donuts ăla nou de la clădirea Tandem din centru. Este un loc bun pentru o cafea și o gogoașă plină de cremă.
Iată însă un cortado la Sloane, pe Calea Victoriei. A fost și supraextras, pentru că era foarte amar, și avea un strat foarte gros de cremă închisă la culoare. Nu mi-au adus linguriță, așa că experiența n-a fost chiar plăcută.
« Gata, Finestore a activat reducerile aniversare de 9 ani: 19% reducere și premii pentru cumpărători
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
20/06/2023 la 6:24 AM
Super tare!
Și la nechezolul făcut la ibric făceam la fel, amestecam cu lingurița să se ducă la fund zațul care se ridica în “caimac”.
Adrian(Citează)
20/06/2023 la 6:29 AM
Greșit. Lingurița este suvenir.
Dan.S(Citează)
20/06/2023 la 10:20 AM
Fii-mea ar fi de acord. A pus odată o linguriță în cărucior și am plecat cu ea acasă. Când am găsit-o am zis ca e fata strangatoare 🤣am dus-o înapoi următoarea data când ne-am dus la cafea.
Matilda(Citează)
20/06/2023 la 12:02 PM
Matildaaaaaa, spune-i lui Radu (că el nu prea citește comentariile) să pună sistem de vot al comentariilor. (Voiam să votez comentariul haios al lui Dan S.)
Asta va da suflet secțiunii și va crește număr de vizualizări ale paginii. Oamenii sunt vanitoși și vor intra când și când ca să vadă câte mânuțe verzi/roșii au mai primit. Și blogul face astfel vizualizări de pagini. Care sunt bune la statistici și ranking.
motanes(Citează)
20/06/2023 la 1:25 PM
Am impresia ca a avut un plug-in care făcea asta cu votul la comentarii, dar încarca mult site-ul, avea o viteza mai mica. O sa ii spun sa se mai intereseze, poate s-or mai fi schimbat lucrurile.
Matilda(Citează)
20/06/2023 la 7:51 AM
Am un tovaras d-asta damblagiu cu cafeaua. Si bea fara zahar, c-asa se bea cica. Si l-am intrebat….koae, cinstit, nu-i mai buna cu oleaca de zahar? Pana mea, nu-i ca si cum pui un kil de zahar, pui acolo un varf de lingurita. Cica, ba da, da nu se face ca nu e corect, cafeaua nu se bea cu zahar!!!
Cand ma vede ca pun zahar face crize. Fiecare cu dileala lui.
Blackskull(Citează)
20/06/2023 la 8:03 AM
pentru mine chiar nu e mai buna cu zahar, deci se poate si asa.
ca el alege sa o bea asa din alta motiv.. asta e alta discutie (corect / sanatos / alegeri personale / etc).
totusi, daca nu iti place fara zahar.. ai incercat sa testezi alte soiuri / moduri de preparare? poate nu gustul tau “e problema” (a se citi nu prefera asa ceva), ci chiar e o cafea nepotrivita.
si daca chiar nu iti place nici una fara zahar.. de alegi o cafea in care sa pui zaharul si nu un ceai sau altceva? (e o curiozitate)
john2381(Citează)
20/06/2023 la 8:03 AM
“Nu e mai buna cu zahar?”
Nu.
F.(Citează)
20/06/2023 la 8:06 AM
Incearca cu un strop de miere, in loc de zahar.
Deea(Citează)
20/06/2023 la 8:42 AM
Eu de cand am luat espressor nu am mai pus zahar in cafea, pur si simplu nu este amara deloc si am pus tot felul de boabe de la Jacobs Barista si Lavazza, care sunt ieftine, gen 70-80lei kg, pana la cafea de 70 lei 250g. Procesul in sine de preparare face cafeaua sa nu fie amara.
Am incercat cu zahar putin, gen o lingurita, si mi se pare atat de dulce incat nu poate fi bauta (bine, si cantitatea e mica la un capuccino sau un espresso). Partea naspa cand ai espressor care face cafea buna acasa e ca nu prea te mai poti bucura de cafea cand iesi in oras decat pe la localuri unde au cafea de specialitate, care o pot face mai bine.
Inainte beam ce apucam si da, cafea la ibric facuta in stil romanesc sau nes nu sunt potabile fara zahar. Arguably, aia nu prea e cafea :).
Catalin(Citează)
20/06/2023 la 8:51 AM
E strict o chestie de obisnuinta, poti sa te obisnuiesti si cu sare in ea cred.
Eu de ex beau fara zahar ca sunt suficient de gras si asa.
Marean(Citează)
20/06/2023 la 9:47 AM
@Blackskull, eu desi mananc cantitati foarte mari de dulciuri, beau cafeaua fara zahar. Imi place mai mult gustul putin amarui (cand beau cafea simpla). Daca pun si lapte, deja se indulceste de la acesta.
Si am inceput sa o beau fara zahar dinainte sa citesc pe internet ca “asa trebuie”.
Andrei G(Citează)
20/06/2023 la 10:22 AM
si eu o prefer mereu cu zahar. Am incerca o buna perioada fara iar cand am pus din nou zahar parca am deacoperit america :))
Aia e. Si mi se extrem de nepoliticos ca barista sa imi faci observatie ca nu e ok ca cer zahar. Am patit in 2 locuri, in unul chiar nu voia sa imi dea desi avea plicurile in spate. Nu am mai calcat pe acolo.
Despre cunostintele care fac mare tamtam din asta, din nou, mi se pare lipsa de bun simt. Da, imi poti spune ca informatie, apreciez, dar nu bate apa in piua ca sa faci pe interesantul.
Robert(Citează)
20/06/2023 la 10:22 AM
Da, și eu mănânc dulciuri fără număr, dar totuși băuturile dulci nu îmi plac deloc.
Matilda(Citează)
20/06/2023 la 11:07 AM
Daca reusesti, incearca o perioada rezonabila (cateva saptamani) sa bei cafeaua fara zahar deloc. Mergi intai pe chestii mai usoare, daca te ajuta, gen latte, cappuccino sau macchiato.
De abia dupa aia o sa intelegi ce abominaţiune beai inainte.
O sa intelegi ca zaharul nu se elimina din vreo dambla anume, ci din simplu motiv ca afecteaza grav gustul de cafea pe care il simti pe limba. Spre deosebire de lapte, care e mult mai neutru din punctul asta de vedere.
Altfel, peace! Si spor la cafelutza!
silicon_v(Citează)
20/06/2023 la 7:56 AM
cu lapte si / sau zahar nu stiu,
dar mie imi place sa simt diferentele de gust si textura dintre crema si lichid (chestie de gust, evident).
dar daca ai deschis subiectul, ne spui si ce e cu apa care vine langa “expresso”?
john2381(Citează)
20/06/2023 la 10:23 AM
Am presupus tot timpul ca e palate cleanser, nu?
Matilda(Citează)
20/06/2023 la 5:03 PM
eu nu stiu raspunsul corect (de fapt, uneori nici cei care servesc asa nu stiu de ce), dar asa zice lumea in general.
altii spun ca apa minerala potenteaza gustul.
am auzit si varianta ca ar fi utila (apa) si daca nu iti place cafeua (sa cureti gustul), dar asta mi se pare stupid – cine ar servi o cafea plecand de la ideea ca nu e buna.
sunt povesti si din vremuri mai vechi cum ca ar fi un semn ca apa folosita pentru cafea ar fi potabila (mostra).
personal, imi comand si apa minerala rece cam de fiecare data cand beau cafea in oras, dar asta pentru ca ca de obicei imi e sete si ma ajuta sa o savurez in liniste (cu setea potolita).
acasa / birou beau apa mai des, asa ca nu e mereu pereche cu cafeaua.
nu simt efectiv o diferenta (alta decat ca am setea potolita, deci linistea necesara pt cafea)
john2381(Citează)
20/06/2023 la 8:38 AM
Peste tot se zice ca cu cat e mai cremoasa cafeaua, cu atat e mai buna.
Ca sa aflu ca de fapt crema nu e buna si tb sa o amesteci. Nu mai bine o arunci totusi?
Tot timpul mi s-a parut un pic ridicol sa faci mare tamtam din pregatitul si bautul unei cafele.
E o moda / fiță si asta, la fel ca si brusca pasiune pentru whisky la barbatii middle aged. Oh wait.
Marean(Citează)
20/06/2023 la 8:47 AM
Tru dat👍😁
Andrei(Citează)
20/06/2023 la 10:29 AM
Pai amândouă sunt valabile – e dezirabil sa aibă crema deasupra cafeaua. Și apoi ca să isi facă treaba o amesteci frumos în restul cafelei.
Cu cât avansezi în vârstă mi se pare ca începi să apreciezi lucrurile fine în viață. Când eram copil voiam doar cartofi prăjiți cu friptura. Acum vreau și din aia, vreau și fine dining, vreau și alte lucruri.
Matilda(Citează)
20/06/2023 la 10:51 AM
Eu cu cat inaintez in varsta apreciez tot mai mult lucrurile simple in viata, dupa cum zic si citatele inspirationale de pe facebook. :-)
Marean(Citează)
20/06/2023 la 3:18 PM
Cred că a fost ceva legat de whisky relativ recent, cu o firmă ceva cu „store”, parcă, dar evenimentul a fost total ignorat în blogosferă.
Peredhil(Citează)
20/06/2023 la 4:49 PM
i second that!
john2381(Citează)
20/06/2023 la 10:52 AM
Nu vreau să fiu hater, dar în țările alea de unde vine cafeaua bună și prin care am stat mult, ea pur simplu se bea fără atâta filozofie.
La noi se dezvoltă o adevărată știință ca să se dea valoare cafelei de la Lidl vândută la suprapreț.
Dacă e bună cafeaua și proaspătă, lingura îți trebuie doar dacă vrei să bagi și o ciorbă :)
Iulian(Citează)
20/06/2023 la 4:42 PM
In general, oamenii au tendinta de a nu aprecia sau savura foarte mult produsele care se gasesc din abundenta in zona in care traiesc.
Dar asta nu este general valabil peste tot, uite mai jos cateva detalii despre cafeaua consumata in tarile care sunt in top 3 producatori.
“Because Brazilians consume coffee so regularly, they drink it in small cups and tend to use a lower quality coffee than the high quality beans that they export out of the country, because it would be expensive to drink so much.”
“Vietnamese coffee is meant to be enjoyed slowly, similar to how the French drink it. However, the French drink coffee before the workday begins. In Vietnam, people usually spend at least half an hour each time drinking coffee and they can drink it at any time of the day.”
“Traditionally, coffee is an export crop for Colombians. They sold it abroad at higher prices than what people within the country could afford. That is still the case for the majority of Colombians.
So Colombians often drink what is left. It’s often the worst quality coffee, called pasilla”
Andrei G(Citează)
20/06/2023 la 12:10 PM
acum zi-ne de ce primim lingura la ciorba
GabrielG(Citează)
20/06/2023 la 12:53 PM
Atentie, la ciorba spuma de deasupra se da la o parte, nu se bea!
Sorin(Citează)
20/06/2023 la 1:22 PM
Dacă e sa urmam analogia ta ar însemna că bei cafeaua cu lingurița.
Matilda(Citează)
20/06/2023 la 2:07 PM
probabil, dar nici atat de pampalau nu ma consider incat sa nu stiu ce sa fac cu o lingurita langa o ceasca de cafea.
GabrielG(Citează)
20/06/2023 la 3:13 PM
E simplu. Îți cureți temeinic limba înainte de a bea, pentru a simți mai bine gustul cafelei. De preferință cât mai evident, poate inspiri și alți consumatori.
Peredhil(Citează)
20/06/2023 la 7:36 PM
Lingurita pentru cafea/nechezol la ibric cu zat e treaba de incepatori. Profesionistii toarna doua-trei picaturi de apa rece, iar hiper-profesionistii iti citesc norocul in ceasca la final.
ipo(Citează)
20/06/2023 la 10:32 PM
Iar ai ramas fara subiecte, de aici si implicarea Matildei in comentarii. Raman ca parerea ca daca nu ai despre ce scrie, mai bine nu te faci de ras.
cosmin(Citează)
20/06/2023 la 10:35 PM
daca esti nemultumit, anuleaza-ti abonamentul la nwradu.ro.
ipo(Citează)
22/06/2023 la 2:59 PM
Partial corect. Da, lingurita este pentru a amesteca espresso inainte de a bea, dar nu pentru a amesteca doar crema ci pentru a amesteca cele 4 gusturi care se obtin in urma unei extrageri corecte.
Mai exact, gustul sarat (prima faza din extractie), gustul acid (a doua faza din extractie), gustul dulce (a treia faza din extractie) si gustul amar (acea crema de care spuneai, si a patra faza din extractie).
Amestecam pentru ca vrem sa “contopim” aceste gusturi pentru a obtine un mix echilibrat care sa incorporeze cele 4 gusturi.
Ca experiment, poti sa incerci sa intrerupi extractia in primele 5-8 secunde (din cele 20-30 cat se face o extractie completa) si sa gusti ce a iesit. O sa simti imediat gustul foarte sarat.
Eugen Potlog(Citează)